Autor Wątek: Kolba i młynek na 2 poziom wtajemniczenia  (Przeczytany 3945 razy)

Offline Perkele

• Ekspres: Delonghi
  • Młynek: zintegrowany
Kolba i młynek na 2 poziom wtajemniczenia
« dnia: 04 Sierpień 2025, 18:06:59 »
Cześć wszystkim !
Posiadam aktualnie automat Delonghi ale chciałbym wskoczyć na "wyższy poziom wtajemniczenia".

Poszukuję aktualnie expresu kolbowego oraz młynka do niego. Prawie zdecydowałem się na Sage Impress ale znalazłem tutaj wątek o mocowaniu grupy i problemami z nimi - odpada, dzięki :)
Po wczorajszej lekturze "kilku" wątków, szukając czegoś dla siebie chyba znalazłem - Lelit Victoria - to była by kolba.

Młynek - nie chciałbym latać jak aptekarz z wagą i chciałbym coś z timerem - myślałem o Eureka Mignon Specialita. Drugi typ mimo, że bez timera, to DF54 - (jednak waga będzie?:))

Piję tylko z mlekiem, czasami goście piją espresso. Źródło ziarna to palarnia. Budżet na oba sprzęty 5k. Sprzęt tylko nowy.
Chciałbym zapytać finalnie o zdanie, przewertowałem wczoraj naprawdę sporo tematów i "wydaje mi się", że to byłoby ok dla aspirującego na wyższy poziom kawy:)

Pozdrawiam !

« Ostatnia zmiana: 04 Sierpień 2025, 18:14:34 wysłana przez Perkele »

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
Odp: Kolba i młynek na 2 poziom wtajemniczenia
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Sierpień 2025, 11:28:52 »
Taki bojler pod kawy mleczne? Bezsensowna opcja. A timer w młynku nie zastąpi wagi.

Offline Al9bis

« Odpowiedź #2 dnia: 06 Sierpień 2025, 17:07:56 »
Kup dobry automat mleczny.
 Jurę E8 lub wyższy model albo Siemensa EQ6 S700 lub wyższy.
Jak nie pijasz espresso to zabawa z kolbą i młynkiem jest fanaberią a efekt końcowy w przypadku kaw mlecznych w automacie  będzie porównywalny o ile nie lepszy...

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #3 dnia: 07 Sierpień 2025, 12:25:19 »
Nie będzie lepszy. Za to będzie nieporównywalnie więcej roboty z utrzymaniem czystości, szczególnie w systemie automatycznego spieniania.

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Sierpień 2025, 08:39:50 »
Młynek - nie chciałbym latać jak aptekarz z wagą i chciałbym coś z timerem
Jeżeli chcesz mieć z głowy ważenie, to żaden z timerem tylko młynek z wagą, kupisz raz i więcej już nic nie będziesz kombinował, więc warto dopłacić trochę więcej na początku.
W kwestii porównywania nie tylko espresso ale nawet kaw mlecznych z automatu do kolby nie będę się rozpisywał, bo to było już tutaj poruszane nieraz, napiszę tylko że w życiu się nie spotkałem z kawą, z obojętnie jakiego automatu, nawet komercyjnego z tym co uzyskuję w domu z kolbowego. Nie ma żadnego podjazdu, w dodatku jak komuś chce się jeszcze pobawić i dojść do wprawy w latte art to i wizualnie w filiżance jest przepaść.

Offline Al9bis

« Odpowiedź #5 dnia: 08 Sierpień 2025, 15:01:41 »
Nie zaprzeczę, sam.mam i automat i kolbe i młynek... Ale jesli ktos nie lubi espresso... To po co mu kolba, na miłośc boską?

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Sierpień 2025, 15:12:01 »
Espresso to podstawa wszelkich kaw. Z dobrego espresso będzie dobre americano lub cappuccino. A z gorszego gorsze.

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #7 dnia: 11 Sierpień 2025, 08:33:24 »
Espresso to podstawa wszelkich kaw. Z dobrego espresso będzie dobre americano lub cappuccino. A z gorszego gorsze.
Nie tłumacz. Nie dotrze. Zaraz dostaniemy kilka argumentów na obalenie fizyki...

Offline Al9bis

« Odpowiedź #8 dnia: 11 Sierpień 2025, 11:52:44 »
Cenię to forum bo jest miło i sympatycznie.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Sierpień 2025, 12:22:15 »
@siewcu jak to mówią - nie wywołuj wilka z lasu. Jeśli oczekujesz rozmowy na poziomie, to taką prowadź. Nie pisz proszę co ktoś wg Ciebie źle zaraz zrobi.
Sam się zastanów nad wartością takiego wpisu i emocji jakie wywołuje w czytających.

@Al9bis rozumiem, że poczułeś się nieprzyjemnie i masz rację. Nie mam nic przeciwko temu żebyś zwrócił siewcowi uwagę - niech zbiera za swój zasiew ;).  Jednak taki uogólniający sarkazm też może nie być taki fajny jak to się wydaje w pierwszej chwili. Uogólnianie nigdy nie jest ok, bo każdy z nas ma swoje plusy dodatnie i ujemne, ale jednak jesteśmy różni.

Generalnie fajnie by było żebyśmy starali się szanować i pomagać. Ciągnijmy jednak poziom w górę. :)

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #10 dnia: 11 Sierpień 2025, 12:39:57 »
To może obrazowo, co da lepsza kolba.

Masz firmę, robisz koszulki firmowe. Jak weźmiesz słabą koszulkę(espresso) i zrobisz na niej świetnej jakości nadruk(spienione mleko) to powiedz mi, koszulka będzie dobra czy zła? Z automatu nie dostaniesz dobrej bazy - espresso(koszulka), mleko załóżmy, że spieni ok. I jak porównasz to z latte zrobionym z porządnego shota i porządnie spienionym mlekiem to wyjdzie na to, że nie ma co porównywać. I może nie do końca zawsze jest miło i sympatycznie, tylko trzeba wziąć poprawkę na to, że czasem trzeba, hm, postawić sprawę twardo? Nie wiem jakie wyrażenie byłoby tu odpowiednie, ale z grubsza nam zależy na jak najlepszych efektach - a to z góry skreśla automaty. Ograniczenia technologiczne i cena robią swoje. Ilości czynników, na które mamy wpływ nawet nie ruszam.

I owszem, automat jest wygodny, dopóki pijesz z niego czarną kawę. Zaczniesz używać automatycznego spieniacza - zaczyna się czasochłonne czyszczenie po każdym użyciu, które w ekspresie kolbowym trwa, hm... pół minuty? Wycierasz mokrą ścierką mleko z dyszy, puszczasz parę, voila. Trzeba sobie tylko wyrobić odpowiednie nawyki. Wbrew pozorom łatwo idzie.

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Sierpień 2025, 13:45:24 »
Cenię to forum bo jest miło i sympatycznie

Wszyscy staramy się ze wszystkich sił być miłymi sympatycznymi

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Sierpień 2025, 13:56:46 »
U mnie w pracy jest całkiem wypasiony automat, kawa z palarni... wg mnie moja lepsza ;)
Co do czyszczenia - w biurze czyszczą raz dziennie (o ile się nie zapcha ;) wcześniej), ale to ma sens przy intensywnym użyciu, u nas pewnie z kilkadziesiąt/set? kaw dziennie. W domu (3-4 kawy ) jeśli mleko nie jest z chłodziarki (w pracy stoi taka dedykowana), to trzeba je chować do lodówki po każdym użyciu, przetrzeć wężyk, najlepiej trochę wody przepuścić przez układ, żeby mleko wypłukać... to na 100% nie jest wygodniejsze. Ja przed spienieniem psikam parą z resztką wody na kawałek ręcznika papierowego, zaraz po przecieram nim dyszę, przepłukuje wodą z kranu dzbanek do spieniania i tyle.

Offline Gattsby

• Ekspres: Jura Ena 8
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Sierpień 2025, 13:58:43 »
@Perkele mam podobny dylemat, planuje przesiadke z obecnego Jura Ena 8 na ekspres kolbowy - w Jurze prawdopdobnie rozwalił się młynek, wobec czego obecnie działa tylko na opcji wsypywania kawy zmielonej. Stwierdziłem, że zamiast naprawy może pora na coś nowego, innego stąd pomysł na zestaw ekspres kolbowy + młynek. Na ten moment rozglądam się z czymś w podobnym budżecie 5-6k PLN.
Początkowo rozważałem zakup Gaggi Classic, jednak obecnie bliżej mi do ekspresu Rancilio Silvia, chociaż i tu mam pewne znaki zapytania.
Co do młynka to myślę nad Eureka Mignon Specialita lub Rancilio Rocky SD (tu wizualnie nie podoba mi się ta niebieska plexa...).
Założyłem tu nawet wątek "Poczatek przygody z ekspresami kolbowymi", aczkolwiek nie ma zbyt dużego odzewu.

Obecnie największą niewiadomą jest dla mnie przypadek, gdy chciałbym powiedzmy zrobić 3-4 kawy mleczne, jedna po drugiej. Z racji tego, że oba te ekspresy mają jeden bojler to pojawia się problem nagrzewania i czekania na osiągniecię odpwoiednich temperatur. Generalnie im więcej czytam i się zagłębiam tym mniej wiem  :lol2:, coraz to nowe znaki zapytania i kwestionowanie wyboru.

Dodam, że w moim przypadku ogranicze mnie troche przestrzeń także szukam czegoś kompaktowego + design Gaggi i Rancilio mi odpowiada.
Niezłym wyborem na moje potrzeby wydawał się Sage Bambino Plus ale wizualnie kompletnie mi nie pasuje...

Offline ikpara

« Odpowiedź #14 dnia: 11 Sierpień 2025, 14:19:22 »
Masz firmę, robisz koszulki firmowe. Jak weźmiesz słabą koszulkę(espresso) i zrobisz na niej świetnej jakości nadruk(spienione mleko) to powiedz mi, koszulka będzie dobra czy zła? Z automatu nie dostaniesz dobrej bazy - espresso(koszulka), mleko załóżmy, że spieni ok.
Obawiam się, że to nie jest trafiony przykład - marketingowcy współcześni właśnie tak myślą (co za tym idzie narzucają to odbiorcom) - słaba koszulka (tzn. najtańsza jak się da) i ekstra nadruk jest dużo lepsze niż odwrotna sytuacja.
Natomiast wracając do sedna sprawy to w domu (mamy czas, dużo czasu) automat (nieważne jaki) nie ma podejścia do co najmniej średniego ekspresu kolbowego.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi