Autor Wątek: Linea Mini R - opinie użytkowników, porady,  (Przeczytany 8839 razy)

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
Odp: Linea Mini R - opinie użytkowników, porady,
« Odpowiedź #75 dnia: 02 Maj 2026, 19:38:38 »
@Fux Pozwolę sobie zacytować Ciebie:

"Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus..."  ;)  [emoji38]

@Isiek z miłą chęcią spotkam się z "ziomalem" na mieście na kawę, napisz na priv jak stoisz z czasem w przyszłym tygodniu.

« Ostatnia zmiana: 02 Maj 2026, 19:44:32 wysłana przez MacJaro »
coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline tomy1978 Mężczyzna

• Ekspres: La Marzocco Linea Mini R, Jura Ena7
  • Młynek: Fiorenzato AllGround Sense, waga Acaia Lunar LM, TIMEMORE mini Espresso
« Odpowiedź #76 dnia: 04 Maj 2026, 15:08:06 »

Nowa wersja pozbawiona jest „wad” i „braków” poprzedniej wersji.
Mam wrażenie, że firma wsłuchała się w uwagi i oczekiwania użytkowników, postanowiła "odrobić lekcje". I to się udało.

- shot timer, wreszcie nie trzeba "odpalać" aplikacji,
- dysza "cool touch" zakończona wykonaną z polimerów nienagrzewającą się końcówką w standardzie,
- zbiornik na wodę, na plus powiększony otwór  do wlewania wody z lewej strony, wypinana łatwo rurka i działające w końcu bezproblemowo styki,
- zawory gorącej wody i pary działają niesamowicie płynnie i gładko w porównaniu do poprzedniej wersji. Zmienił się materiał z których wykonane są pokrętła i "łopatka" jest bardziej premium.
- regulacja „mocy” pary, 3 stopnie,
- funkcja "rinse" przepłukiwanie prysznica (czas programowany w aplikacji),
- zawór OPV wyprowadzony na zewnątrz,
- spasowanie tacki na filiżanki i zintegrowanie jej z obudową, nic nie brzęczy.

Najważniejsze na koniec - ekspres pracuje z niezwykle wysoką kulturą, cicho. Pompy praktycznie nie słychać. Nic nie rezonuje. To akurat nie było mocną stroną poprzedniej wersji. Wszystko jest spasowane na najwyższym poziomie, tak jak w stricte gastro maszynach La Marzocco.

Jedyna kontrowersja jaka pojawia się często w wypowiedziach, to nowy portafiltr z wymienną końcówką.
Mi osobiście przypadła ta wersja do gustu. 3 w 1. Szybko się nagrzewa, jest lżejsza i wygodniejsza.
Czasem oszczędności przynoszą pozytywne skutki :) Ale to moja subiektywna opinia.

Niby ten sam ekspres, ale inny. Jestem mega zadowolony z wymiany na nową wersję.

Piękna, gratuluję!
Z miasta Łodzi się pochodzi…

• Młynek: Fiorenzato AllGround Sense, waga Acaia Lunar LM, TIMEMORE mini Espresso
« Odpowiedź #77 dnia: 04 Maj 2026, 15:21:02 »
No to z innej beczki. Jak u was jest z powtarzalnością shotów - chodzi i o czas ekstrakcji/ ilość naparu?. Pytam bo u mnie jest z tą powtarzalnością trochę dziwnie. Rzadko się zdarza, żeby shot po shocie był w tym samym czasie co poprzedni.  Czasem jest to różnica 5 sekund na plus czasem 5 na minus. Żeby wyprzedzić pytana to : młynek nie jest ruszany pomiędzy shotami, kawa ta sama, dystrybucja taka sama - używam NCD, oraz tamper dynamometryczny. W teorii shoty powinny być takie same lub bardzo zbliżone?. Tak mi się przynajmniej wydaje…

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #78 dnia: 04 Maj 2026, 15:41:42 »
Jeśli wszystko robisz tak samo i na sprawdzonej kawie, to przyczyną kanałowania może być albo niefortunnie dobrane sitko albo młyn niedomaga.

Offline Tajemniczy don Pedros

« Odpowiedź #79 dnia: 04 Maj 2026, 21:03:12 »
Czasami winna jest kawa- często wśród jaśniej palonych singli zdarzają się bestie nie do opanowania; niedawno jakiś bardzo puszysty średniak też mi mnóstwo krwi napsuł, nie potrafiłem ogarnąć kanałowania. Przy czym myślę sobie, że na LM to się absolutnie zdarzać nie powinno, bo to jednak jest konkretna marka, nie to co mój blaszak.
Trochę wieje od morza :/

« Odpowiedź #80 dnia: 05 Maj 2026, 06:21:13 »
Jeśli wszystko robisz tak samo i na sprawdzonej kawie, to przyczyną kanałowania może być albo niefortunnie dobrane sitko albo młyn niedomaga.

Zapomniałem wspomnieć o młynku, a to Fiorenzato all ground sense.

Offline pawel890 Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #81 dnia: 05 Maj 2026, 08:15:55 »
Widać w profilu młynek [emoji38]
A jakie przerwy pomiędzy robieniem shotów? Taka sytuacja mogłaby mieć miejsce jakby kawa stała z jeden dzień w hopperze albo jakaś dłuższa przerwa, gdy jest mocno palona to jest większa szansa żeby wywietrzała i zmieniły się parametry mielenia.
W przeciwnym razie to brzmi jak spory problem.

« Odpowiedź #82 dnia: 05 Maj 2026, 11:10:57 »
@tomy1978  Z ciekawości zrobiłem kilka testów, bo zaintrygował mnie temat. Zwykle nie zwracam na to uwagi, ale wrzuciłem mocno palone ziarna do hoppera jakoś o 9:00, następnie o 11:00 zrobiłem testy.
Może to nie LM MiniR, ale testy na starej Silvii :D
Waga i timer Bookoo Mini

Kawa 3h w hopperze~
1. shot 32s => 36g

Kolejne shoty to pojedyncze dozy z pojemnika próżniowego Fellow Atmos
Shoty w odstępie 3 minut~
2. shot 40s => 35.5g
3. shot 41s => 36g

« Odpowiedź #83 dnia: 05 Maj 2026, 12:41:43 »
Widać w profilu młynek [emoji38]
A jakie przerwy pomiędzy robieniem shotów? Taka sytuacja mogłaby mieć miejsce jakby kawa stała z jeden dzień w hopperze albo jakaś dłuższa przerwa, gdy jest mocno palona to jest większa szansa żeby wywietrzała i zmieniły się parametry mielenia.
W przeciwnym razie to brzmi jak spory problem.

Shoty robione jeden po drugim więc kawa ta sama…

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #84 dnia: 05 Maj 2026, 13:45:29 »
Wielu osobom w powtarzalności szotów pomagają inspiracje dalekowschodnie :).. 1. akupunktura lub  2. dzwonienie dystrybucyjne. Pierwszy to igły w urządzeniach WDT typu umikot, a 2. to lejek blind shaker.  :)

« Odpowiedź #85 dnia: 05 Maj 2026, 13:50:15 »
Wielu osobom w powtarzalności szotów pomagają inspiracje dalekowschodnie :).. 1. akupunktura lub  2. dzwonienie dystrybucyjne. Pierwszy to igły w urządzeniach WDT typu umikot, a 2. to lejek blind shaker.  :)

Igły mam, nie pomaga…

« Odpowiedź #86 dnia: 05 Maj 2026, 13:52:20 »
@tomy1978  Z ciekawości zrobiłem kilka testów, bo zaintrygował mnie temat. Zwykle nie zwracam na to uwagi, ale wrzuciłem mocno palone ziarna do hoppera jakoś o 9:00, następnie o 11:00 zrobiłem testy.
Może to nie LM MiniR, ale testy na starej Silvii :D
Waga i timer Bookoo Mini

Kawa 3h w hopperze~
1. shot 32s => 36g

Kolejne shoty to pojedyncze dozy z pojemnika próżniowego Fellow Atmos
Shoty w odstępie 3 minut~
2. shot 40s => 35.5g
3. shot 41s => 36g

Pomiędzy 1 i 2 shotem różnica w czasie jest…

« Odpowiedź #87 dnia: 05 Maj 2026, 14:31:31 »
1 shot miał zobrazować jak wielki wpływ ma świeżość ziarna. W takim razie chyba jakaś poważna usterka z ekspresem, raczej nie wina ciśnienia skoro parametry ciastka zachowane, tylko stabilność temperatury? Ciekawe co to może być, zmiany dość radykalne skoro odchylenie 5s+-

« Odpowiedź #88 dnia: 05 Maj 2026, 14:58:17 »
1 shot miał zobrazować jak wielki wpływ ma świeżość ziarna. W takim razie chyba jakaś poważna usterka z ekspresem, raczej nie wina ciśnienia skoro parametry ciastka zachowane, tylko stabilność temperatury? Ciekawe co to może być, zmiany dość radykalne skoro odchylenie 5s+-

Oby nie…

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #89 dnia: 05 Maj 2026, 15:04:21 »
U mnie nie Mini, ale Bianca więc i e61 (a co za tym idzie inna bajka). Szot po szocie i każdy kolejny jest szybszy bo grupa łapie temperaturę. Różnice zazwyczaj też 5s. Gdy robić szoty w odstępach czasu to wszystko może być w punkt. Mini przez konstrukcję jest pewnie mniej podatna na takie historie niż maszyny z e61, ale jednak fizyka pewnie też działa i stąd różnice.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi