Autor Wątek: Linea Mini R - opinie użytkowników, porady,  (Przeczytany 8839 razy)

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Linea Mini R - opinie użytkowników, porady,
« Odpowiedź #60 dnia: 19 Kwiecień 2026, 11:44:15 »
+3000 i działa.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline tomy1978 Mężczyzna

• Ekspres: La Marzocco Linea Mini R, Jura Ena7
  • Młynek: Fiorenzato AllGround Sense, waga Acaia Lunar LM, TIMEMORE mini Espresso
« Odpowiedź #61 dnia: 19 Kwiecień 2026, 19:10:14 »
+3000 i działa.

To chyba jednak podziękuję…
Z miasta Łodzi się pochodzi…

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
« Odpowiedź #62 dnia: 19 Kwiecień 2026, 20:12:08 »
Dzisiaj zrobiłem serwis, poszło czarne i jest git.
Kawa miód.

Offline Isiek

• Ekspres: LaMarzocco Linea Mini R, Rocket R58
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo, F4E NANO
« Odpowiedź #63 dnia: 19 Kwiecień 2026, 21:59:26 »
Moja mini ostatnie 2 tygodnie dziwnie ale głośno "bzyczała" jak cewka, dławik, takie jakby elektryczne "bzyczenie" i to już od momentu załączenia preinfuzji przed włączeniem pompy i przez cały czas ekstrakcji. Ale pogroziłem, ze wyślę ją do serwisu i.... od kilku dni cisza, ciekawe.... :) może cisza przed burzą??? ;)
Odnośnie serwisu... jeśli woda jest odpowiednio miękka, regularnie ekspres czyszczony, dał bym sobie spokój...

Offline tomy1978 Mężczyzna

• Ekspres: La Marzocco Linea Mini R, Jura Ena7
  • Młynek: Fiorenzato AllGround Sense, waga Acaia Lunar LM, TIMEMORE mini Espresso
« Odpowiedź #64 dnia: 20 Kwiecień 2026, 07:42:11 »
Moja mini ostatnie 2 tygodnie dziwnie ale głośno "bzyczała" jak cewka, dławik, takie jakby elektryczne "bzyczenie" i to już od momentu załączenia preinfuzji przed włączeniem pompy i przez cały czas ekstrakcji. Ale pogroziłem, ze wyślę ją do serwisu i.... od kilku dni cisza, ciekawe.... :) może cisza przed burzą??? ;)
Odnośnie serwisu... jeśli woda jest odpowiednio miękka, regularnie ekspres czyszczony, dał bym sobie spokój...

Woda z dzbanka aquafor i regularnie czyszczony. W sumie, po zastanowieniu i przeczytaniu Waszych uwag stwierdzam, że po co mam wymieniać dobre podzespoły, które zaleca wymienić producent i płacić za to krocie, skoro ekspres jest na gwarancji i działa bez zarzutu?. Jeśli się coś zepsuje to powinni mi to wymienić w ramach gwarancji za darmo. Chyba sobie jednak daruję ten serwis.
Z miasta Łodzi się pochodzi…

Offline Biff

« Odpowiedź #65 dnia: 20 Kwiecień 2026, 21:03:24 »
To zależy jakie są warunki gwarancji, być może obowiązują one tylko jeśli robisz te płatne przeglądy. Natomiast zawsze zostaje rękojmia.

Offline Marcin_med

• Ekspres: LM linea micra
  • Młynek: NZ
« Odpowiedź #66 dnia: 21 Kwiecień 2026, 16:11:53 »
Wpadł tuning logo:) czerwone tu bardziej pasuje:)

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #67 dnia: 22 Kwiecień 2026, 23:49:06 »
Ktoś ma Mini w kolorze czerwonym i mógł by pokazać? Mini "Ferrari"  ;) [emoji38]
coffe, jazz & święty spokój ;)

« Odpowiedź #68 dnia: 01 Maj 2026, 16:17:40 »
Jak wspominałem w zeszłym roku, gdybym miał zmienić posiadany ekspres czyli LM Mini to zmienił bym tylko na ....... LM Mini R.
Człowiek szybko przyzwyczaja się do dobrego  :lol2:
Słowa dotrzymałem  ;)
Maszyna dotarła do mnie wczoraj.

"R" czyli "Restyle"

Nowa wersja pozbawiona jest „wad” i „braków” poprzedniej wersji.
Mam wrażenie, że firma wsłuchała się w uwagi i oczekiwania użytkowników, postanowiła "odrobić lekcje". I to się udało.

- shot timer, wreszcie nie trzeba "odpalać" aplikacji,
- dysza "cool touch" zakończona wykonaną z polimerów nienagrzewającą się końcówką w standardzie,
- zbiornik na wodę, na plus powiększony otwór  do wlewania wody z lewej strony, wypinana łatwo rurka i działające w końcu bezproblemowo styki,
- zawory gorącej wody i pary działają niesamowicie płynnie i gładko w porównaniu do poprzedniej wersji. Zmienił się materiał z których wykonane są pokrętła i "łopatka" jest bardziej premium.
- regulacja „mocy” pary, 3 stopnie,
- funkcja "rinse" przepłukiwanie prysznica (czas programowany w aplikacji),
- zawór OPV wyprowadzony na zewnątrz,
- spasowanie tacki na filiżanki i zintegrowanie jej z obudową, nic nie brzęczy.

Najważniejsze na koniec - ekspres pracuje z niezwykle wysoką kulturą, cicho. Pompy praktycznie nie słychać. Nic nie rezonuje. To akurat nie było mocną stroną poprzedniej wersji. Wszystko jest spasowane na najwyższym poziomie, tak jak w stricte gastro maszynach La Marzocco.

Jedyna kontrowersja jaka pojawia się często w wypowiedziach, to nowy portafiltr z wymienną końcówką.
Mi osobiście przypadła ta wersja do gustu. 3 w 1. Szybko się nagrzewa, jest lżejsza i wygodniejsza.
Czasem oszczędności przynoszą pozytywne skutki :) Ale to moja subiektywna opinia.

Niby ten sam ekspres, ale inny. Jestem mega zadowolony z wymiany na nową wersję.

« Ostatnia zmiana: 01 Maj 2026, 16:39:28 wysłana przez MacJaro »

Offline Isiek

« Odpowiedź #69 dnia: 01 Maj 2026, 18:38:22 »
Gratulacje :), planujesz przyłącze wodne i odpływ?
Masz w zestawie drugą dyszę pary stalową, mi ona akurat bardziej przypadła do gustu ;)

« Odpowiedź #70 dnia: 01 Maj 2026, 21:09:42 »
Tak wiem, stalowa dysza zapakowana w czarny woreczek. Póki co testuję na polimerowej, mleko spienia się fenomenalnie. I raczej ona pozostanie na stałe.
Poziom spieniania ustawiony w aplikacji na "2".
Przyłącza nie planuję, musiałbym robić rewolucję w kuchni. Przyzwyczaiłem się do korzystania ze zbiornika.
« Ostatnia zmiana: 02 Maj 2026, 07:37:32 wysłana przez Fux »

Offline Marcin_med

• Ekspres: LM linea micra
  • Młynek: NZ
« Odpowiedź #71 dnia: 02 Maj 2026, 06:44:40 »
Gratuluje:) ja zmieniłem na stalową, nie wiem jaka tutaj przewagę ma miec polimer?

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
« Odpowiedź #72 dnia: 02 Maj 2026, 07:38:17 »
Niech działa. Fanaberią z mojej strony byłaby wymiana. Serwis raz w tygodniu i do przodu.

Offline Isiek

« Odpowiedź #73 dnia: 02 Maj 2026, 12:25:57 »
Tak wiem, stalowa dysza zapakowana w czarny woreczek. Póki co testuję na polimerowej, mleko spienia się fenomenalnie. I raczej ona pozostanie na stałe.
Poziom spieniania ustawiony w aplikacji na "2".
Przyłącza nie planuję, musiałbym robić rewolucję w kuchni. Przyzwyczaiłem się do korzystania ze zbiornika.
Moja Mini parzy przynajmniej 10 kaw dziennie, chodzi od 6.00 do 22.30, lubię też dla zachowania czystości prysznica i kolby zrobić od czasu do czasu flush, to dla mnie przyłącze i odpływ to podstawa. Zastanów się na przyszłość, zaletą też jest że przestawiasz z prebrewing na preinfuzję- osobiście różnicę lekką widzę... (chociaż może na miarę grabek do kawy- sorki, dyspensera igłowego- weź teraz zapnij kolbę- najpierw pograbić, potem wyrównać krążkiem i tamping... ufff ;) ). Czekam na zamówiony młynek F64 evo, zastąpi wysłużony już przez 10 lat F4Enano- ciekawe czy poczuję różnicę... Para na "2" to full inaczej wychlapuje mleko :) No i oczywiście polecam kolbę z podwójną wylewką z linii profesjonalnej.... no nikt mnie nie przekona do plastikowych kompromisów...
PS. Moja też chrom :) To w Lublinie są już na pewno dwie ;)

« Odpowiedź #74 dnia: 02 Maj 2026, 19:37:46 »
Gratuluje:) ja zmieniłem na stalową, nie wiem jaka tutaj przewagę ma miec polimer?

Jak dla mnie ma taką, że się nie nagrzewa w porównaniu ze stalową. A efekt finalny jest taki sam.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi