Autor Wątek: Młynek do espresso, chemexa i kawiarki (czyli do wszystkiego :D) ~1000 zł  (Przeczytany 3990 razy)

Offline SarcasticOnion

Dzień dobry,
Obecnie posiadam De'longhi ec685 i Yoer BCG01BK (mocno budżetowe opcje). Piję w zasadzie z niego wszystko, espresso, americano, mleczne.
Poza tym używam Chemexa i kawiarkę.
Za pewien czas będę zmieniał pewnie młynek ciśnieniowy na coś sensowniejszego.

Poszukuję młynka, który w zasadzie obsłuży to wszystko (z głównym wskazaniem espresso).
Zdecydowanie elektryczny, w okolicach 1000 zł (ewentualnie też trochę więcej).

Czytałem o DF54, Fellow Opus, Fellow Ode. A może coś zupełnie innego?

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
młynek ciśnieniowy
A co to jest?
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline SarcasticOnion

Ekspres ciśnieniowy*, przepraszam i dziękuję serdecznie za zwrócenie uwagi

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
Jeśli ma być głównie do espresso, to DF54, będzie najlepszy, Fellow Ode odpada, jak już to Opus, ewentualnie Baratza Encore ESP i tym podobne konstrukcje.

Offline morfeusz

Odp: Młynek do espresso, chemexa i kawiarki (czyli do wszystkiego :D) ~1000 zł
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Listopad 2025, 03:35:13 »
Podłączę się pod temat. Interesuje mnie elektryczny młynek głównie do  espresso, kawiarki i aeropress. Mam pytania.
1. Silniczki w tych młynkach są jakieś dziwnie małe. Czy teraz moc w Wat"ach to tylko pobór prądu i nie ma to żadnego znaczenia jak te Wat"y przerobi na moc silniczka, tak, jak to teraz jest w samochodach? Na przykład 70 Wat, aż strach że zaraz dymek z niego  pójdzie.
Taki jak np.  ostatnio zauważony młynek u Chińczyka  CAFOVO G163CV (dziwne, nie mogę wysłać linku z Ali ), który wygląda na papierze już o wiele lepiej.  Silnik  też prawidłowej mocy.

2. Żarna płaskie czy stożkowe? Jest jakaś diametralna różnica?
Aby ewentualnie móc zmienić  je w przyszłości i aby mieć alternatywę  w postaci ewentualnych  tańszych zamienników jeżeli staną się  tępe, aby nie mieć problemów  z dostępnością, które można nazwać standardowym rozmiarem? Są chyba 38, 40, 48, 50, 53, 54, 63, 64, 80 mm itd. i pewnie wiele pominąłem.

Cena najlepiej do 1000 zł, chyba że naprawdę warto wydać trochę więcej na coś  trochę droższego.  Wstępnie brałem pod uwagę DF54  bo czasami są w fajnej promocji. Ostatnio zobaczyłem tego Chińczyka, który  na papierze wygląda jeszcze lepiej. Może jeszcze inne propozycje sprawdzonego, z mocnym silnikiem, trwały i oczywiście aby  był funkcjonalny do kawy?

Offline Andrzej86

• Ekspres: Delonghi Dedica
  • Młynek: Stary Zassenhaus
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Listopad 2025, 20:07:41 »
Cześć. Jeśli mogę też dołączę do dyskusji bo interesuje mnie właśnie DF54. Pytanie czy gdzieś w Polsce można kupić DF54 v3 w srebrnym kolorze?
« Ostatnia zmiana: 12 Listopad 2025, 20:48:21 wysłana przez ranGo »

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Listopad 2025, 21:31:52 »
Taki jak np.  ostatnio zauważony młynek u Chińczyka  CAFOVO G163CV (dziwne, nie mogę wysłać linku z Ali ), który wygląda na papierze już o wiele lepiej.  Silnik  też prawidłowej mocy.
Pisałem o tym młynku i wrzuciłem linka w temacie "Młynki od Chińczyka", nie mam go ale uważam po specyfikacjach i opisie że warto go wypróbować jak ktoś szuka taniego mlynka SD ze stożkami, regulacja obrotów też w wolniejszym, czyli optymalnym zakresie dla żaren stożkowych, a w przypadku tańszych młynków często tak nie jest, dlatego podejrzewam wstawili mocniejszy silnik żeby przy takich obrotach dawał radę. Jak coś nie tak to zawsze można zwrócić za darmo do 90 dni.😉
« Ostatnia zmiana: 12 Listopad 2025, 21:51:37 wysłana przez Artisz »

Offline Wiszczu

• Ekspres: Ascaso Arc, Puristika, V60, phin, aeropress, switch
  • Młynek: DF64 GEN 2, Timemore C3
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Listopad 2025, 22:19:16 »
Ostatnio laikowi poleciłem po opiniach na forum na pierwszy sprzęt Starseeker E55 i AVX Snow White. I jest zachwycony smakiem w porównaniu z tym co mu dawał jakiś automat.
Czy nadal będzie za rok? Nie wiem. Czy ma jakieś porównanie do innych? Nie.
Ale całość kosztowała go chyba 1300. Czyli tyle co tutaj sam młynek.

P.S. Jeśli Antonio twierdził że Starseeker jest ok, a on mam wrażenie używał sprzętów o klasę wyższych, to założyłem że jest ok. I chyba miał rację.
« Ostatnia zmiana: 12 Listopad 2025, 22:21:28 wysłana przez Wiszczu »

Offline Artisz Mężczyzna

« Odpowiedź #8 dnia: 12 Listopad 2025, 22:37:51 »
Jest droższy bo i specyfikacje ma lepsze, są osoby które szukają coś budżetowego ale półkę wyżej i są gotowi trochę dopłacić. Z tego co się orientuję za starseeker trzeba zapłacić koło tysiąca więc to nie jest jakaś wielka różnica. ;)
« Ostatnia zmiana: 12 Listopad 2025, 22:41:25 wysłana przez Artisz »

Offline morfeusz

« Odpowiedź #9 dnia: 19 Listopad 2025, 03:39:47 »
Pisałem o tym młynku i wrzuciłem linka w temacie "Młynki od Chińczyka", nie mam go ale uważam po specyfikacjach i opisie że warto go wypróbować jak ktoś szuka taniego mlynka SD ze stożkami, regulacja obrotów też w wolniejszym, czyli optymalnym zakresie dla żaren stożkowych, a w przypadku tańszych młynków często tak nie jest, dlatego podejrzewam wstawili mocniejszy silnik żeby przy takich obrotach dawał radę. Jak coś nie tak to zawsze można zwrócić za darmo do 90 dni.😉
To właśnie ty swoim wpisem zainteresowałeś mnie tymi młynkami. Na papierze wygląda bardzo dobrze, ale żadnej recenzji nie znalazłem. Jestem laikiem w tym, do tej pory kawa była tylko z automatu, więc nie mam porównania, czy  żarna stożkowe, czy  płaskie. Czy różnica jest aż  diametralna? Pewnie w tym automacie są stożkowe.
Jeszcze jedno, rozmiar żarna. Czy 63 mm to standarowe rozmiary jeżeli chodzi o żarna stożkowe? Najczęściej przewijają się 64 mm. Czy później nie będzie problemu z ewentualną ich wymianą, albo założenie jakiś innych lepszych  czy tańszych zamienników? 63 a 64 mm to żadna różnica, ale pewnie tu istotna i zamiennie pewnie nie można stosować.
Przejżałem całą  ofertę tego sklepu i nie znalazłem alternatywy w postaci płaskich żaren 1:1. Silniki  szczotkowe z mniejszą mocą, albo bezszczotkowe z większą, ale cena już  o wiele wyższa.

Jakie minimalne obroty silnika powinny być w przypadku żaren płaskiech? W stożkowym z tego co wyczytałem powinny być niższe.
« Ostatnia zmiana: 19 Listopad 2025, 03:56:32 wysłana przez morfeusz »

Offline Artisz Mężczyzna

« Odpowiedź #10 dnia: 19 Listopad 2025, 07:10:29 »
W stożkowych 63 mm to standardowy rozmiar a w płaskich 64, tak stożkowe pracują a przynajmniej powinny pracować na dużo niższych obrotach od płaskich a regulacja to bonus. W stożkowych celował bym w zakresie 100-400 a w płaskich 800-1400.
« Ostatnia zmiana: 19 Listopad 2025, 07:15:50 wysłana przez Artisz »

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Listopad 2025, 08:19:35 »
nie znalazłem alternatywy w postaci płaskich żaren 1:1
Nie znajdziesz, bo nie ma. Mało który producent w ogóle ma odpowiedniki, ale raczej tylko z wyglądu.

Offline morfeusz

« Odpowiedź #12 dnia: 19 Listopad 2025, 21:15:10 »
W stożkowych 63 mm to standardowy rozmiar a w płaskich 64, tak stożkowe pracują a przynajmniej powinny pracować na dużo niższych obrotach od płaskich a regulacja to bonus. W stożkowych celował bym w zakresie 100-400 a w płaskich 800-1400.
Dzięki za info. Myślałem że te rozmiary  są takie same i do stożkowych i do płaskich żaren. Także myślałem że w obu standardem jest  64 mm, a 63 mm to taka nisza.

Obejrzałem kilka filmów z DF54 i kilka opini pod filmami było takich, że silnik nie dawał rady, a nawet zatrzymał się. Więc te 150W  mocy to tak na granicy.
nie znalazłem alternatywy w postaci płaskich żaren 1:1
Nie znajdziesz, bo nie ma. Mało który producent w ogóle ma odpowiedniki, ale raczej tylko z wyglądu.
Twoim zdaniem warto się CAFOVO G163CV  zainteresować?
Ja wiem że to jest  dyskusyjne, ale  na początek lepiej wchodzić w płaskie żarna, czy stożkowe?

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Listopad 2025, 22:00:49 »
Też mają w tym sklepie jakiś chyba fajny młynek z żarnami 64mm za niewielkie pieniądze. Tylko opinie o sprzedawcy i jego informacje o możliwych opłatach celno-skarbowych trochę zniechęcają.

W podobnej kwocie można zdobyć jakiś używany ale znacznie bardziej profesjonalny i solidny włoski młyn z płaskimi żarnami. Będą to młynki Grind-on-demand lub z ręcznymi dozownikami. Można je jakoś do własnych wymagań dostosować.

Na początek wystarczy solidny młynek :). Jak wcześniej pisałem jedno i drugie rozwiązanie ma swoje zalety. Wciąż jestem zadowolony z chińskiego SS E55 ze stożkowymi żarnami ale wciąż korzystam z włoskiego Ceado z płaskimi.
« Ostatnia zmiana: 19 Listopad 2025, 22:23:24 wysłana przez Antonio »

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #14 dnia: 20 Listopad 2025, 10:33:47 »
Też mają w tym sklepie jakiś chyba fajny młynek z żarnami 64mm za niewielkie pieniądze.

To chyba to samo co @Janusz sprzedaje w podobnej cenie:
https://caffebarca.pl/produkt/mlynek-do-kawy-avx-cg301-srebrny/
« Ostatnia zmiana: 20 Listopad 2025, 10:44:28 wysłana przez krystians »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi