Podłączę się pod temat. Interesuje mnie elektryczny młynek głównie do espresso, kawiarki i aeropress. Mam pytania.
1. Silniczki w tych młynkach są jakieś dziwnie małe. Czy teraz moc w Wat"ach to tylko pobór prądu i nie ma to żadnego znaczenia jak te Wat"y przerobi na moc silniczka, tak, jak to teraz jest w samochodach? Na przykład 70 Wat, aż strach że zaraz dymek z niego pójdzie.
Taki jak np. ostatnio zauważony młynek u Chińczyka CAFOVO G163CV (dziwne, nie mogę wysłać linku z Ali ), który wygląda na papierze już o wiele lepiej. Silnik też prawidłowej mocy.
2. Żarna płaskie czy stożkowe? Jest jakaś diametralna różnica?
Aby ewentualnie móc zmienić je w przyszłości i aby mieć alternatywę w postaci ewentualnych tańszych zamienników jeżeli staną się tępe, aby nie mieć problemów z dostępnością, które można nazwać standardowym rozmiarem? Są chyba 38, 40, 48, 50, 53, 54, 63, 64, 80 mm itd. i pewnie wiele pominąłem.
Cena najlepiej do 1000 zł, chyba że naprawdę warto wydać trochę więcej na coś trochę droższego. Wstępnie brałem pod uwagę DF54 bo czasami są w fajnej promocji. Ostatnio zobaczyłem tego Chińczyka, który na papierze wygląda jeszcze lepiej. Może jeszcze inne propozycje sprawdzonego, z mocnym silnikiem, trwały i oczywiście aby był funkcjonalny do kawy?