Autor Wątek: Ekspres kolbowy La Pavoni  (Przeczytany 825 razy)

Offline Ygrek Mężczyzna

• Ekspres: Ascaso Dream ,kawiarki Bialetti 2tz;4tz French Press,Phin,Aeropress
  • Młynek: Mazzer SJ DR ,Krups GVX2
Ekspres kolbowy La Pavoni
« dnia: 11 Lipiec 2025, 14:51:00 »
Dzień dobry Wszystkim . Zainteresował mnie ekspres La Pavoni Speciality LPSBSS03EU . W zasadzie posiada wszystko lub nawet więcej niż potrzebuję :dual bojler , PID , pompę rota i flow control . Marka La Pavoni jak dotąd kojarzyła mi się z ekspresami dźwigniowymi a kolbowe  to trochę taka egzotyczna nisza jak dla mnie. Czy Ktoś z forumowiczów użytkuje ekspres tej firmy i może  coś więcej powiedzieć o serwisie , eksploatacji i jakości tego ekspresu ? Druga kwestia która mnie interesuje to flow control , mechanizm który występuje np: w ekspresie Bezzera Aria lub Profitec Drive . Czy warto mieć to w ekspresie czy też jest to  mechanizm nadmiernie komplikujący życie przy tworzeniu espresso , zwłaszcza że większość ekspresów  flow control nie ma a espresso i tak wychodzi zacne . Dodam że jak dotąd wiele lat służy mi wiernie Ascasso Dream ale czas płynie i mam ochotę na (oby) wyższy poziom espresso. Będę wdzięczny za wszystkie sugestie i odpowiedzi.

Offline Tukidydes Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Drive
Odp: Ekspres kolbowy La Pavoni
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Lipiec 2025, 21:38:08 »
Fajny ekspres, ale w tej cenie nie widzę argumentów, żeby go kupić, chyba, że lubisz La Pavoni lub wybitnie Ci się ten model podoba. Lelit Bianca jest tańsza, a ma podobne parametry; Profitec Drive ma większe bojlery i bardziej rozbudowany komputer dający szereg możliwości + flow control. Bezzera Matrix podobnie, może nawet jeszcze więcej funkcji opartych na autorskim oprogramowaniu, przy nieco mniejszych “wnętrznościach” + flow control.

Flow control, żeby to obrazowo przedstawić, umożliwia zaparzenie espresso w sposób odwzorowujący np. działanie ekspresu dźwigniowego. Ja uważam, że rewelacja. Zwłaszcza jeśli dołożony jest w standardzie.

Podsumowując, wydaje mi się, że propozycje Bezzery i Profiteca ciekawsze. Niektórzy pewnie zaproponują jeszcze Rocketa, a inni wskażą na mniejsze La Marzocco z lini Home.

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Lipiec 2025, 07:00:03 »
Profilowanie to super sprawa dla kogoś kto chce się trochę poeksperymentować i potrafi przynieść super rezultaty ale i bardziej komplikuje więc nie jest to dla każdego,  polecam ekspresy w których można zaprogramować profile wtedy masz powtarzalność i łatwość o którą będzie ciężko w manualnych, popatrz jeszcze na Crem One i VBM Super Electronic.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Lipiec 2025, 08:14:54 »
popatrz jeszcze na Crem One i VBM Super Electronic.

CREM ONE z Flow Control mamy dostępny od ręki. VBM do ściągnięcia z Włoch w ciągu 14 dni.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Ygrek Mężczyzna

« Odpowiedź #4 dnia: 16 Lipiec 2025, 21:51:47 »
Lelit Bianca  jak dla mnie ma wygląd  perfekcyjny. W porównaniu do La Pavoni prawie takie   samo wyposażenie , różnicą jest grupa grzewcza. W La Pavoni jest standardowa E61 a w Lelit dedykowana 58 mm. Jak sądzicie to zaleta czy wada bo jak do tej pory sądziłem że legendarna grupa E61 to same zalety z łatwym dostępem do części , portafiltrów i serwisem. Grupa Lelit skazuje mnie tylko na ich serwis i części.

Offline Karsin

• Ekspres: V60
  • Młynek: Ode 2 | 1Zpresso
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Lipiec 2025, 22:44:10 »
Lelit Bianca  jak dla mnie ma wygląd  perfekcyjny. W porównaniu do La Pavoni prawie takie   samo wyposażenie , różnicą jest grupa grzewcza. W La Pavoni jest standardowa E61 a w Lelit dedykowana 58 mm. Jak sądzicie to zaleta czy wada bo jak do tej pory sądziłem że legendarna grupa E61 to same zalety z łatwym dostępem do części , portafiltrów i serwisem. Grupa Lelit skazuje mnie tylko na ich serwis i części.
Bianka ma grupę E61, która notabene ma średnicę 58mm (standardowo)

Offline Ygrek Mężczyzna

« Odpowiedź #6 dnia: 17 Lipiec 2025, 09:09:55 »
Bianka ma grupę E61, która notabene ma średnicę 58mm (standardowo)
Mój błąd  chyba za szybko czytałem specyfikację i faktycznie Lelit Bianca ma grupęE61

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi