Drodzy użytkownicy,
W maju dostałem prezent w postaci mojego pierwszego ekspresu kolbowego i po miesiącu próby samodzielnej nauki chyba nadszedł czas, żeby zwrócić się po wsparcie do bardziej doświadczonych osób

.
Mój zestaw to Oscar II i Eureka Mignon Dolce Vita (Specialita w innym opakowaniu).
W tym momencie trafiłem na 4 problemy:
1. Nawet pomimo zakupu dodatkowego pierścienia do portafiltra kawa z młynka sypie się na boki, a pod Eureką nie ma już fizycznie miejsca na wyższy kołnierz i dotyka od górnej części młynka, przez co potrafi się nawet wysunąć pod napływem zmielonego ziarna (tworzy się dźwignia).
Co mam z tym zrobic? pryskać ziarna wodą?
2. Czy to normalne, że prawidłowo zamocowany portafilter leży krzywo wzgledem osi ekspresu?
3. W jaki sposób sprawdzić, czy tamper, który kupiłem faktycznie ubija zmielone ziarno w portafiltrze? Kupiłem coś takiego, ale mam wrażenie, że ubijak nie 'zapada się' jakos specjalnie wgłąb portafiltra (MiiCoffee Tamper do kawy Espresso 58,5 mm)
4. Czym nalezy czyścić dyszę do spieniania żeby usunąć widoczny na zdjęciu osad?
5. W jaki sposób zwiększyć 'moc' kawy? Robiąc dwie kawy na raz w taki sposób, że po jednej stronie 'lejka' ustawiam pustą filiżankę pod cappucino, a po drugiej stronie szklankę w połowie zapełnioną wrzątkiem pod americano kawa finalnie nie jest jakoś szczególnie mocna. Dopiero ekstrakcja pełnych 40ml espresso z mlekiem daje mi odpowiednio mocne cappucino.
6. Serwisowanie. Jak często należy wykonywać backflush ze ślepym filtrem, a jak często należy rozkręcać lejek, z którego przeciska się kawa?
Poniżej zdjęcia, będę wdzięczny za każdą poradę

A raczej miały być zdjęcia, ale nie mogę żadnego wrzucić. Pytanie do admina: Skoro zalączniki ważące więcej niż 512 kb nie moga być wrzucane, to dlaczego nie mogę również wrzucać linków?