Autor Wątek: Pierwsza kolba - prośba o wsparcie na starcie dla 'świeżaka' :)  (Przeczytany 1129 razy)

Offline Nigma

Drodzy użytkownicy,

W maju dostałem prezent w postaci mojego pierwszego ekspresu kolbowego i po miesiącu próby samodzielnej nauki chyba nadszedł czas, żeby zwrócić się po wsparcie do bardziej doświadczonych osób ;).

Mój zestaw to Oscar II i Eureka Mignon Dolce Vita (Specialita w innym opakowaniu).

W tym momencie trafiłem na 4 problemy:

1. Nawet pomimo zakupu dodatkowego pierścienia do portafiltra kawa z młynka sypie się na boki, a pod Eureką nie ma już fizycznie miejsca na wyższy kołnierz i dotyka od górnej części młynka, przez co potrafi się nawet wysunąć pod napływem zmielonego ziarna (tworzy się dźwignia).

Co mam z tym zrobic? pryskać ziarna wodą?

2. Czy to normalne, że prawidłowo zamocowany portafilter leży krzywo wzgledem osi ekspresu?

3. W jaki sposób sprawdzić, czy tamper, który kupiłem faktycznie ubija zmielone ziarno w portafiltrze? Kupiłem coś takiego, ale mam wrażenie, że ubijak nie 'zapada się' jakos specjalnie wgłąb portafiltra (MiiCoffee Tamper do kawy Espresso 58,5 mm)

4. Czym nalezy czyścić dyszę do spieniania żeby usunąć widoczny na zdjęciu osad?

5. W jaki sposób zwiększyć 'moc' kawy? Robiąc dwie kawy na raz w taki sposób, że po jednej stronie 'lejka' ustawiam pustą filiżankę pod cappucino, a po drugiej stronie szklankę w połowie zapełnioną wrzątkiem pod americano kawa finalnie nie jest jakoś szczególnie mocna. Dopiero ekstrakcja pełnych 40ml espresso z mlekiem daje mi odpowiednio mocne cappucino.

6. Serwisowanie. Jak często należy wykonywać backflush ze ślepym filtrem, a jak często należy rozkręcać lejek, z którego przeciska się kawa?

Poniżej zdjęcia, będę wdzięczny za każdą poradę :)

A raczej miały być zdjęcia, ale nie mogę żadnego wrzucić. Pytanie do admina: Skoro zalączniki ważące więcej niż 512 kb nie moga być wrzucane, to dlaczego nie mogę również wrzucać linków?

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Pierwsza kolba - prośba o wsparcie na starcie dla 'świeżaka' :)
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Czerwiec 2025, 12:32:29 »
A raczej miały być zdjęcia, ale nie mogę żadnego wrzucić. Pytanie do admina: Skoro zalączniki ważące więcej niż 512 kb nie moga być wrzucane, to dlaczego nie mogę również wrzucać linków?

Jeszcze masz za krótki staż na Forum, aby od razu wstawiać linki. Możesz ich modyfikować i postawić spacje np. za https:// , administrator potem poprawi. Możesz również podesłać pw do jakiegoś admina który stawi linki do twojego wątku.
« Ostatnia zmiana: 14 Czerwiec 2025, 13:00:17 wysłana przez ranGo »

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Czerwiec 2025, 12:52:58 »

1.Może spróbuj mielić do stalowego kieliszka i przesypywać do portafiltra.
2.Może tak być, kwestia wyrobienia uszczelki grupy.
4.Po użyciu wytrzeć mokrą ściereczką i przepuścić parę.
5. Są sitka o różnej pojemności, trzeba dobrać pod swój gust.
6. Co dwa tygodnie backflush z chemią, a częściej wodą. Sprecyzuj określenie „lejek”.

Offline ikpara

« Odpowiedź #3 dnia: 14 Czerwiec 2025, 12:59:30 »
W przypadku gdy wymiana uszczelki grupy nie pomaga można zastosować dodatkową uszczelkę dystansową. Uszczelki takie są do kupienia gdzieś tam w internecie, jeżeli jest zainteresowanie to jutro mogę coś poszukać.

Offline Nigma

« Ostatnia zmiana: 14 Czerwiec 2025, 19:02:31 wysłana przez ranGo »

Offline Nigma

« Odpowiedź #5 dnia: 14 Czerwiec 2025, 19:03:02 »

6. Co dwa tygodnie backflush z chemią, a częściej wodą. Sprecyzuj określenie „lejek”.

Ad 1) Ale skąd się to zjawisko bierze? ze zbyt płytkiego filtra, zbyt dużej ilości mielonego ziarna? ten kieliszek musiałby być bardziej szklanką, skoro przy średnicy 58 mm portafiltra ziarno nadal rozsypuje się na boki

Ad 2) No właśnie nie bardzo, bo ten problem był od samego początku, a ekspres ma ledwo rok. Nie jestem w stanie ustawić filtra na wprost, jest zawsze odchylony. A może coś źle mocuję?

Ad 4) Tak właśnie robię, ale nadal zostaje dziwny osad. Pytanie czym go usunąć?

Ad 5) Generalnie z fabrycznym sitkiem od Oscara jest tak, że mieląc 18g po ekstrakcji widać wyraźnie miejsce, w którym ciastko kawowe dotykało centralnej śruby na "lejku". To podobno oznacza, że ziarna jest zbyt dużo, a w konsekwencji powinienem kupić głębszy portafilter. Tylko jak to możliwe, że producent fabrycznie dostarcza zbyt płytki portafilter do 'regulaminowej' ilości mielonej kawy?

Offline Karsin

• Ekspres: V60
  • Młynek: Ode 2 | 1Zpresso
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Czerwiec 2025, 19:40:41 »

Ad 1) Ale skąd się to zjawisko bierze? ze zbyt płytkiego filtra, zbyt dużej ilości mielonego ziarna? ten kieliszek musiałby być bardziej szklanką, skoro przy średnicy 58 mm portafiltra ziarno nadal rozsypuje się na boki

Ad 2) No właśnie nie bardzo, bo ten problem był od samego początku, a ekspres ma ledwo rok. Nie jestem w stanie ustawić filtra na wprost, jest zawsze odchylony. A może coś źle mocuję?

Ad 4) Tak właśnie robię, ale nadal zostaje dziwny osad. Pytanie czym go usunąć?

Ad 5) Generalnie z fabrycznym sitkiem od Oscara jest tak, że mieląc 18g po ekstrakcji widać wyraźnie miejsce, w którym ciastko kawowe dotykało centralnej śruby na "lejku". To podobno oznacza, że ziarna jest zbyt dużo, a w konsekwencji powinienem kupić głębszy portafilter. Tylko jak to możliwe, że producent fabrycznie dostarcza zbyt płytki portafilter do 'regulaminowej' ilości mielonej kawy?

2) Co to znaczy odchylony? Że nie jest prostopadle do frontu ekspresu? Jeśli tak, to nie ma to znaczenia, uszczelka z czasem się wyrobi, jeśli będziesz używał więcej siły. Nie widzę powodu, żeby tak robić - jeśli napotykasz opór to wszystko jest ok
4) Musisz czyścić od razu po spienianiu
5) To sprawdza się PRZED ekstrakcją, kawa w zależności od wielu czynników może mieć różną objętość po zmieleniu, znajdź idealny punkt, w którym na ubitej kawie po włożeniu portafiltra nie ma tej śruby

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi