Autor Wątek: Saka Caffe  (Przeczytany 15860 razy)

Offline cpu

• Ekspres: WPM Primus | Argod Oyssey | OXO Rapid Brewer
  • Młynek: TM 078s | DF64V
Odp: Saka Caffe
« Odpowiedź #150 dnia: 30 Marzec 2026, 15:53:22 »
No więc:
Saka Gran Bar
17 gr / 41 gr, 45 sek, profil slayer
poprawna, średnio intensywna, typowo włoskie espresso, jest body, jest nutka kwasku i goryczy, nic się nie wyróżnia jakoś specjalnie, nie ma jednego przymiotnika którym opiszę tą kawę
IMG20260330153234 (1).jpg
IMG20260330153715 (1).jpg

Amarissima Dolcezza
17 gr / 41 gr, 51 sek, profil slayer (te same ustawienia młynka)
pita na przemian wydaje się mocniejsza, mocno cytrusowa, demonują nuty kwaskowe - zdecydowanie dla kogoś kto lubi cytrusy i chce coś wyraźnego
IMG20260330153512 (1).jpg
IMG20260330153711 (1).jpg

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #151 dnia: 30 Marzec 2026, 22:30:22 »
demonują nuty kwaskowe
Bardzo znaczące przejęzyczenie ;).

Offline dober Mężczyzna

• Ekspres: Ascaso Dream Zero, Jura Z10, V60,
  • Młynek: E55 Pro
« Odpowiedź #152 dnia: 31 Marzec 2026, 07:39:30 »
@Antonio kiedy ogłoszenie która kawa należy do Ciebie? Czy nie planujesz tego robić? 🙂

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #153 dnia: 31 Marzec 2026, 11:15:49 »
Słabym bywam ostatnio testerem espresso, bo moje wrażenia dotyczące tej samej kawy strasznie są rozbieżne, różne, niestałe, że czasem mnie to przeraża. Może nie jest aż tak źle, ale od nadmiaru kawy w organizmie często miewam słabsze z tym momenty. Tak też było dzisiaj, gdy zaparzyłem dla dwuosobowego mikro-panelu parę kaw. Dzisiejsze moje wrażenie było zupełnie inne niż pierwsze.

Ale pierwsze jest najważniejsze. Zatem, gdy otworzyłem paczkę Top Select Saka i stwierdziłem, że ziarna te nie pachną źle, bez problemu zrobiłem fajne espresso. Oczywiście od razu porównałem kawę z Neapolu z moją mieszanką Roma di Notte. Jeśli miałem kiedyś sporo negatywnych odczuć na temat takich ciemno palonych kaw, to teraz wszystkie one zniknęły. Po latach może udało mi się wychwycić tę subtelną ideę słodyczy w goryczy. Skojarzyło mi się to i idealnie pasuje do tego określenie "Dolcezza Amarissima" czyli "przegorzka słodycz". W pierwszym podejściu bardziej smakowała mi kawa z palarni Saka, ze względu na "słodycz" czyli brak "kwaśnego" pobudzenia. Niesamowite było to dla mnie doświadczenie. Wydaje się, że może to być dzieło głębokiego doświadczenia w tej materii ciemnego palenia a nie dzieło przypadku i odpowiedniej temperatury końcowej procesu palenia, jak to mogło mi się kiedykolwiek wydawać. Dlatego pod hasłem "Dolcezza Amarissima" jest Saka -- dlatego, że określenie "dolcezza" wydawało mi się najbardziej istotne. Pod hasłem "Amarissima dolcezza" jest zaś Roma di Notte.

Cóż, pozostaje mi podrążyć i poprzepalać te ciemne ziarna trochę dalej... Trudność polega na tym, że dziś już, po kilku dniach, sam zapach espresso z Top Select zdawał mi się nie do zniesienia, a gorzki smak przegrał z kwasem (i zarazem słodyczą) Kenii Endebess. Ale przeanalizowałem sobie skład Roma di Notte i w kolejnym, aktualnym już wydaniu zamiast świetnej Kolumbii jest na pewno mniej kwaśna Gwatemala... 

W niepodpisanej torebce, jako pewien punkt odniesienia jest Chocolate Wave.

Muszę też pochwalić was za wrażliwość sensoryczną -- zdołaliście wszyscy rozróżnić kawy i wykazać jeszcze, wyrazić różnice między nimi  :szampan:.
« Ostatnia zmiana: 31 Marzec 2026, 11:20:48 wysłana przez Antonio »

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #154 dnia: 31 Marzec 2026, 11:49:04 »
To chyba nie jest zaskakujące, że większości osób smakowała dość ciemna Saka. Kojarzę, że Morten z Coffee Mind kiedyś w swoim podkaście wspominał o badaniach, podaję z głowy, więc niezbyt szczegółowo mogę pamiętać ale mniej więcej przedstawiało się to tak:
Jak pamiętam to na panelu nieszkolonych kawoszy, społeczności duńskiej, w ślepym teście, pijący wskazywali jako kawę którą najchętniej by pili:
- 80% ciemno palone kawy,
- 15% bardzo jasno palone,
a pozostali coś pomiędzy. 

Samemu też lubię czasem taką kawę jako espresso, gdy jest dobrze przygotowana. Jednak na co dzień wolę gdy coś mnie przyjemnie zaskakuje w aromacie kawy.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #155 dnia: 31 Marzec 2026, 11:58:18 »
Roma di Notte też jest dość ciemna. Różnica była tutaj raczej subtelna. Gdybyśmy testowali to nieco inaczej i skonfrontowali np. średnio paloną Chocolate Wave vs Roma i ponownie CW vs Saka, to obie próby wypadłyby tak samo ;).

Trzeba by wziąć poprawkę na duńskie "ciemne palenia" -- to raczej nie w stylu kaw z Neapolu a raczej takie jak Chocolate Wave -- średnie. We włoskich panelach, prowadzonych przez Luigi Odello i jego CSA, podobno zawsze ludzie z południa Włoch wybierają ciemno palone robusty -- i tym wyróżniają się od reszty. Jest to kwestia wyniesiona z domu, z wychowania, z tradycji.
« Ostatnia zmiana: 31 Marzec 2026, 12:12:29 wysłana przez Antonio »

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #156 dnia: 31 Marzec 2026, 12:14:44 »
Wydaje mi się, że tam stopień palenia mógł być w Agtronach podany nawet. Może jakoś uda mi się do tego dokopać.

Jednak preferencja jest zdecydowanie w stronę ciemnych paleń. Co nie znaczy, że nie jesteśmy w stanie docenić innych kaw. Moja teściowa, po kilku latach serwowania jej przynajmniej raz w tygodniu przelewów z jasnej kawy, stwierdziła że woli te owocowe lekkie kawki bardziej niż to co na co dzień pije. A jej ulubione kawy to Kenie. W ślepym cuppingu prawie zawsze wybiera kenie jako ulubione :)
« Ostatnia zmiana: 31 Marzec 2026, 12:20:05 wysłana przez krystians »

Offline cpu

« Odpowiedź #157 dnia: 31 Marzec 2026, 19:55:55 »
demonują nuty kwaskowe
Bardzo znaczące przejęzyczenie ;).

Takie Freudowskie, no nic oczywiście zobaczyłem jak już post nie był edytowalny ehh ;-)
Jutro kolejny test - akurat muszę robić Saka vs Mastro bo dopiero popołudniu jak dzieci wrócą siadam do tego i nie dam rady po porannych 2 espresso wypić więcej niż kolejne dwa, zazwyczaj pijam 2+1

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #158 dnia: 31 Marzec 2026, 22:45:15 »
Słusznie. Dziś przeczytałem gdzieś, że ciemno palona kawa, gdy wypijemy więcej niż 5 filiżanek, z powodu większej ilości akrylamidu, zwiększa ryzyko powstania nowotworów... ;) Podobno jasne kawy mają tego znacznie mniej. Sam wypijam więcej niż 5 kaw i nie wiem czy dożyję 100 lat ;).

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #159 dnia: 01 Kwiecień 2026, 07:20:24 »
Ma to sens, tak samo jak w przypadku czegokolwiek przypalonego.

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #160 dnia: 01 Kwiecień 2026, 09:36:56 »
Przeprowadzaliśmy badania dotyczące zawartości akrylamidu w kawie co roku, jednak ze względu na to, że wyniki zawsze były znacznie poniżej dopuszczalnych norm, zasugerowano nam na zmianę częstotliwości badań na co dwa lata. Warto zauważyć, że kawa ciemno palona zawiera mniej akrylamidu. Dłuższy proces palenia sprawia, że akrylamid, który powstaje w początkowej fazie, zaczyna się rozkładać, więc 100 lat przy pięciu espresso dziennie jest w zasięgu ręki.

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #161 dnia: 01 Kwiecień 2026, 10:52:07 »
Ciekawe są te procesy, jak byłem dzieckiem, to w tv był program, w którym pokazywali w pąsmie "tv edukacyjna" różne procesy fizyko-chemiczne, uwielbiałem to oglądać :).

Akrylamid chyba nie jest najgorszy. Czytałem, że w trakcie rozwoju ciemniejszego palenia powstają m.in. rakotwórcze benzoapiren, katechol i furan. Jednak ponoć i tak nie są to ilości które możnaby uznać za niebezpieczne dla zdrowia. Zastnawia mnie czy najbardziej poszkodowani nie są pracownicy przemysłowych palarni palących ciemno, to oni najwięcej mogą się tych substancji nawdychać.
« Ostatnia zmiana: 01 Kwiecień 2026, 10:56:39 wysłana przez krystians »

Offline cpu

« Odpowiedź #162 dnia: 08 Kwiecień 2026, 17:09:28 »
Dziś porównianie Saka Gran Bar / no name od @Antonio

Saka - 17 gr in / 42 out w 29 sekund od pierwszej kropli (akurat tak waga była ustawiona na ten tryb) + preinfuzja 16 sek
IMG20260408164554 (1).jpg
IMG20260408164805 (1).jpg
Dziś dosyć mocne body, trochę cierpko, zapach jakby mniej atrakcyjny, poprawnie bez szczegółów jak to we Włoszech

no name - 17 gr in / 42.2 out w 34 sek + preinfuzja 16 sek
IMG20260408164919 (2).jpg
IMG20260408165122 (1).jpg
Jaśniej palona a dużo mocniejsza kawa, bardziej dla mnie włoska niż ta z Włoch, mocne solidne body i świetny zapach, super delikatna nuta kwasowości na początku, ale mocno dominujące body - no taki potwór który budzi tych nie do wybudzenia... dziś bez "demonicznej kawasowości jak poprzednio"

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #163 dnia: 09 Kwiecień 2026, 15:26:08 »
Tak z ciekawości co chcesz osiągnąć przez tak długą preinfuzję w ciemniej palonych kawach? W takich wypadkach z reguły ekstrakcja jest łatwa a przez to raczej ustawia się niższą temperaturę i krótszy kontakt z wodą. Próbowałeś ich bez preinfuzji i z grubszym mieleniem?

Offline Mike80

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Starduster 55 Pro
« Odpowiedź #164 dnia: 26 Kwiecień 2026, 22:19:27 »
Dzień dobry,

Czy któryś z Forumowiczów byłby skłonny podzielić się 150-250g Saka Crema Bar? Oczywiście płacę zgodnie z cennikiem plus wysyłka.

Pozdrawiam

Michał

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi