Autor Wątek: Młynek żarnowy ze wspomaganiem wyrzutu kawy.  (Przeczytany 1214 razy)

Offline Smerf_24

Młynek żarnowy ze wspomaganiem wyrzutu kawy.
« dnia: 04 Czerwiec 2025, 18:47:21 »
Dwa miesiące szukałem żarnowego młynka do kawy dla potrzeb domowych (do tej pory był tradycyjny z ostrzem/łopatką). Po przeczytaniu wielu recenzji i uwag (portal Elektroda) padło na młynek z Lidla  SilverCrest SKKM 200 A1, rzekomo dobre żarna itd. dod. atut 3-letnia gwarancja. Po niedługim użytkowaniu okazało się, że na 1-2 kawy daje radę ale jak wsypie się więcej ziaren do zasobnika zapycha się. Trzy razy przepychałem i przedmuchiwałem kompresorem w końcu reklamacja, pojechał do serwisu RFN, po miesiącu uznali i mają zwrócić kasę.

Na Elektrodzie chłopaki piszą, ze jego feler polega na tym, że nie ma wspomagania wyrzutu kawy i z definicji powinien się zapychać. Podali przykład młynka Graef CM-202, który pracuje u kogoś już 3-ci rok i żadnych problemów, bo ma na końcu kanału wirnik z łopatkami do wspomagania wyrzutu. Niestety ten model już nie jest w sprzedaży. Czy możecie pomóc wybrać młynek żarnowy, który się sprawdza w warunkach domowych, chyba musi mieć ten nieszczęsny wyrzut. SKKM 200 A1 kosztował 330zł., Graef CM-202 350 zł., najlepiej w takim zakresie cen. Z góry dziękuję za pomoc, do czego dołączają się dwie domowniczki, smakoszki kawy.

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
Odp: Młynek żarnowy ze wspomaganiem wyrzutu kawy.
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Czerwiec 2025, 08:19:00 »
Jest tyle tematów dotyczących młynków, że tylko wystarczy poszukać.

Severin KM 3873

Nivona CafeGrano 130
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Czerwiec 2025, 08:41:58 »
Oni tam pojęcia nie mają, bzdury takie gadają, że jak będę potrzebował materiału do pośmiania się to tam zajrzę. Wspomaganie wyrzutu? Takie rzeczy to są w młynkach przemysłowych.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Czerwiec 2025, 08:54:15 »
Może nie koniecznie się ktoś mylić. Ja podejrzewam, że chodzi o te zagarniaczki w komorze mielenia, które pomagają przesunąć przemiał do wylotu. Może ten marketowy młynek miał po prostu źle skonstruowaną komorę mielenia.

Z niedrogich i sprawdzonych młynków elektrycznych, to wspomniana Nivona Cafe Grano 130 jest chyba najbardziej uniwersalna, bo mieli w bardzo szerokim zakresie i na dobrym poziomie przy tej cenie. Severin ma znacznie węższy zakres mielenia.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Czerwiec 2025, 18:48:19 »
Ja podejrzewam, że chodzi o te zagarniaczki w komorze mielenia
Zgadza się.
https://www.en.avola-coffeesystems.de/lower-burrs-holder/8004080
Często w stożkach bo tam niższe RPM.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi