Autor Wątek: Ottima czy Astoria  (Przeczytany 727 razy)

Offline Jurek1337 Mężczyzna

• Kawiarnia przy kolejce
  • Ekspres: Rocket Appartamento
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo, Saeco M50, Fellow Ode 2
Ottima czy Astoria
« dnia: 15 Maj 2025, 07:04:53 »
Dzień dobry,
Który ekspres jest lepszy
futurmat ottima mte0925 czy Astoria Practic Avant
??

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
Odp: Ottima czy Astoria
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Maj 2025, 22:23:57 »
@Jurek1337 poprosimy o więcej informacji.

EDIT: Oba są dwugrupowymi ekspresami gastronomicznymi o zbliżonej konstrukcji. Nie wiem czy ktoś pracował na obu żeby móc porównać. Powiedz lepiej na czym Ci zależy. Ja bym patrzył pod względem dostępności części zamiennych, bo pewne rzeczy co jakiś czas trzeba wymienić.

Uwaga:
Niektóre wpisy zostały usunięte na prośbę autora usuniętych wpisów, a niektóre ponieważ straciły odniesienie i kontekst.
« Ostatnia zmiana: 16 Maj 2025, 12:47:49 wysłana przez krystians »

• Kawiarnia przy kolejce
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Maj 2025, 22:37:29 »
Cieszy mnie, że forum żyje i że każdy post spotyka się z jakąś reakcją :)

Z chęcią robiłbym kawę moim Klientom z ekspresu wartego 2x mojej skody Octavii, ale.... Jak to w życiu są pewne ograniczenia.

W moim pytaniu, który lepszy, chodzi mi o niezawodność, lepszy dostęp do części zamiennych, łatwość serwisu i dzięki któremu uzyskam powtarzalność espresso. Chcę kupić używany ekspres do około 5k. Chce za 5k robić najlepsze espresso jakie w tej cenie za ekspres mogę uzyskać

Pozdrawiam ekspertów i tych początkujących!
« Ostatnia zmiana: 16 Maj 2025, 13:01:43 wysłana przez krystians »

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Maj 2025, 07:31:50 »
Astoria na pewno jest niezawodna. Mam dobre doświadczenia z maszynami z grupy CMA (Astoria, Wega, San Marino itd.)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Maj 2025, 10:52:43 »
Jurku,

1. W kwestii ekspresu, to Futurmat ma większy bojler i mniejszą moc. Więc grzanie będzie trwało dłużej i zużyje więcej prądu, za to stabilność przy większym obciążeniu powinna być lepsza. Różnią się też masą co może mieć znaczenie jeśli chciałbyś gdzieś przenosić sprzęt.

Bardzo ważne jest to w jakim są stanie technicznym, bo jeśli stał w zimie ze żle spuszczoną wodą w garażu czy nieogrzewanym magazynie, to najprawdopodobniej będzie po krótkim czasie wymagał remontu. Dlatego dobrze kupić u lokalnego serwisanta z dobrą opinią, gwarantującego że sprzęt jest sprawny i można do niego kupić bez problemu części zamienne.

2. Pytasz o ekspres, ale czy masz już młynek, bo jest on ważniejszy w uzyskaniu optymalnego zaparzenia kawy?

3. Na ile jesteś zaawansowany w temacie przygotowywania espresso?

4. Jakie będą oczekiwania Twoich klientów i jakiego obłożenia się spodziewasz? Większość ludzi u nas pije kawy mleczne i filiżankę czarnej - americano. Więc na ogół espresso nie jest tak ważne jak dla specyficznej klienteli, np. amatorów espresso z tego forum. Czyli jakiegoś promila społeczeństwa.

5. Ile masz miejsca, może lepiej byłoby coś bardziej kompaktowego kupić?

Te i inne pytania należy wziąć pod rozwagę dobierając sprzęt w mojej opinii.

« Ostatnia zmiana: 16 Maj 2025, 12:48:25 wysłana przez krystians »

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Maj 2025, 11:40:06 »
Tylko dodam, że maszyny typu Astoria są łatwe w serwisie, bardzo dobrze wykonane technicznie. Np. spuszczenie wody z całego układu polega na odkręceniu jednego kurka. Astoria ma zwykle inne grupy niż E61 -- to raczej na plus. Jest generalnie najbardziej prestiżową marką spośród całej produkcji w CMA. Polecam też maszyny WEGA -- z tej samej fabryki. Nie kosztują kokosów a są po prostu niezawodne.

• Kawiarnia przy kolejce
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Maj 2025, 13:42:09 »
Dzięki za odpowiedzi!

@krystians
1. W kwestii ekspresu, to Futurmat ma większy bojler i mniejszą moc. Więc grzanie będzie trwało dłużej i zużyje więcej prądu, za to stabilność przy większym obciążeniu powinna być lepsza. Różnią się też masą co może mieć znaczenie jeśli chciałbyś gdzieś przenosić sprzęt.

Bardzo ważne jest to w jakim są stanie technicznym, bo jeśli stał w zimie ze żle spuszczoną wodą w garażu czy nieogrzewanym magazynie, to najprawdopodobniej będzie po krótkim czasie wymagał remontu. Dlatego dobrze kupić u lokalnego serwisanta z dobrą opinią, gwarantującego że sprzęt jest sprawny i można do niego kupić bez problemu części zamienne.
Dzięki, Futurmat jest po serwisie. Z dwóch dostępnych używek wybór na ten moment pada na niego. Astoria ma zasialnie 400V a w lokalu mam 230V :(

2. Pytasz o ekspres, ale czy masz już młynek, bo jest on ważniejszy w uzyskaniu optymalnego zaparzenia kawy?
Tak wiem, to przestudiowałem wcześcniej. Zastanawiałem się nad Astorią Jolly jako pierwszy wybór.
Jedną z koncepcji mojej kawiarni będzie posiadanie dwóch, a nawet 3 młynków. Chciałbym dać Klientowi wybór ziarna, którego się napije, gdy do mnie wpadnie.
I tutaj rozważam zakup nowego, ale na używki też patrzę.

3. Na ile jesteś zaawansowany w temacie przygotowywania espresso?
dałbym sobie ocenę 2/5
Potrafię ocenić czy kawa jest za drobno lub zbyt grubo zmielona. Trzymałem w ręku tamper :)

4. Jakie będą oczekiwania Twoich klientów i jakiego obłożenia się spodziewasz? Większość ludzi u nas pije kawy mleczne i filiżankę czarnej - americano. Więc na ogół espresso nie jest tak ważne jak dla specyficznej klienteli, np. amatorów espresso z tego forum. Czyli jakiegoś promila społeczeństwa.

Chyba najważniejsze pytanie. Sam osobiście nie piję kawy z mlekiem. Świadom jestem, że espresso będzie u mnie zamawiane rzadko. Nie mniej jednak z faktu że sam lubię, a w domu nie mam kolby, chciałbym móc zaserwować Klientowi espresso, którego nie musiałbym się wstydzić. Z odpowiednią cremą (co mi się przyda pod latte art). Oprócz ekspresu, chcę mieć też przelew - może w menu pojawi się kawa w stylu "caffè polacco", kubek przelewu z mlekiem :)

obłożenie: szacuję średniorocznie 35 kaw/dziennie. szacuję 50/50 kaw na miejscu/na wynos. W sezonie letnim będę miał też lody, także większy ruch będzie na lodach.

5. Ile masz miejsca, może lepiej byłoby coś bardziej kompaktowego kupić?

Ciekawa myśl. Może faktycznie pójść narazie w jednogrupowy i w przypadku większego zapotrzebowania wymienić na dwugrupowy - "meditate on this, I will"

@Antonio Dzięki! spojrzę na ekspresy WEGA

« Ostatnia zmiana: 16 Maj 2025, 13:46:15 wysłana przez Jurek1337 »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi