Dzięki za odpowiedzi!
@krystians 1. W kwestii ekspresu, to Futurmat ma większy bojler i mniejszą moc. Więc grzanie będzie trwało dłużej i zużyje więcej prądu, za to stabilność przy większym obciążeniu powinna być lepsza. Różnią się też masą co może mieć znaczenie jeśli chciałbyś gdzieś przenosić sprzęt.
Bardzo ważne jest to w jakim są stanie technicznym, bo jeśli stał w zimie ze żle spuszczoną wodą w garażu czy nieogrzewanym magazynie, to najprawdopodobniej będzie po krótkim czasie wymagał remontu. Dlatego dobrze kupić u lokalnego serwisanta z dobrą opinią, gwarantującego że sprzęt jest sprawny i można do niego kupić bez problemu części zamienne.
Dzięki, Futurmat jest po serwisie. Z dwóch dostępnych używek wybór na ten moment pada na niego. Astoria ma zasialnie 400V a w lokalu mam 230V

2. Pytasz o ekspres, ale czy masz już młynek, bo jest on ważniejszy w uzyskaniu optymalnego zaparzenia kawy?
Tak wiem, to przestudiowałem wcześcniej. Zastanawiałem się nad Astorią Jolly jako pierwszy wybór.
Jedną z koncepcji mojej kawiarni będzie posiadanie dwóch, a nawet 3 młynków. Chciałbym dać Klientowi wybór ziarna, którego się napije, gdy do mnie wpadnie.
I tutaj rozważam zakup nowego, ale na używki też patrzę.
3. Na ile jesteś zaawansowany w temacie przygotowywania espresso?
dałbym sobie ocenę 2/5
Potrafię ocenić czy kawa jest za drobno lub zbyt grubo zmielona. Trzymałem w ręku tamper

4. Jakie będą oczekiwania Twoich klientów i jakiego obłożenia się spodziewasz? Większość ludzi u nas pije kawy mleczne i filiżankę czarnej - americano. Więc na ogół espresso nie jest tak ważne jak dla specyficznej klienteli, np. amatorów espresso z tego forum. Czyli jakiegoś promila społeczeństwa.
Chyba najważniejsze pytanie. Sam osobiście nie piję kawy z mlekiem. Świadom jestem, że espresso będzie u mnie zamawiane rzadko. Nie mniej jednak z faktu że sam lubię, a w domu nie mam kolby, chciałbym móc zaserwować Klientowi espresso, którego nie musiałbym się wstydzić. Z odpowiednią cremą (co mi się przyda pod latte art). Oprócz ekspresu, chcę mieć też przelew - może w menu pojawi się kawa w stylu "caffè polacco", kubek przelewu z mlekiem

obłożenie: szacuję średniorocznie 35 kaw/dziennie. szacuję 50/50 kaw na miejscu/na wynos. W sezonie letnim będę miał też lody, także większy ruch będzie na lodach.
5. Ile masz miejsca, może lepiej byłoby coś bardziej kompaktowego kupić?
Ciekawa myśl. Może faktycznie pójść narazie w jednogrupowy i w przypadku większego zapotrzebowania wymienić na dwugrupowy - "meditate on this, I will"
@Antonio Dzięki! spojrzę na ekspresy WEGA