Autor Wątek: Patelnia na indukcję  (Przeczytany 3026 razy)

Offline MrOwArdm

• Ekspres: Ascaso Duo PID
  • Młynek: Fiorenzato All Ground
Patelnia na indukcję
« dnia: 08 Maj 2025, 09:34:04 »
Cześć

Nadszedł czas wymiany patelni. Do tej pory używałem niestety teflonowych i pora przesiąść się na coś zdrowszego, wytrzymalszego. Co polecicie w miarę rozsądnym pieniądzach?

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
Odp: Patelnia na indukcję
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Maj 2025, 09:48:46 »
Hej, prawie dwa lata temu kupiłem :
Patelnia tradycyjna Ballarini Murano 28cm Indukcja

Używana często, tylko na gazie.
Troszkę zmienila kolor, pewnie dlatego że Moja małżonka lubi na niej smażyć bez tłuszczu, odpukać działa  (*tfu tfu*) i ma się chyba całkiem dobrze,  jedna i druga xD

Z "przydatnych" rzeczy ma oczko nagrzewania i nic nie przywiera.

20250508_095022.jpg

« Ostatnia zmiana: 08 Maj 2025, 09:52:22 wysłana przez Heniutek »
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Maj 2025, 09:48:58 »
To raczej kwestia własnych preferencji ;)

np. ja używam żeliwne (bez emalii) Lodge (najczęściej grilową i do naleśników) plus stalową https://allegro.pl/oferta/patelnia-stalowa-wmf-profi-28cm-indukcja-gaz-do-smazenia-10491575728?fromVariant=14135674271

żeliwne - tylko mycie ręczne, bez płynu, inox do zmywarki,
żona z kolei ich ani raz nie użyła, woli "swoje" Tefal Unlimited, które można myć w zmywarce, ale też myje ręcznie (o wiele łatwiej, niż żeliwne)
« Ostatnia zmiana: 08 Maj 2025, 09:53:19 wysłana przez WS5 »

Offline MrOwArdm

• Ekspres: Ascaso Duo PID
  • Młynek: Fiorenzato All Ground
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Maj 2025, 10:13:21 »
@Heniutek ooo to może być coś dla mnie :)
Dzięki.

Offline ikpara

« Odpowiedź #4 dnia: 08 Maj 2025, 11:07:14 »
Te z powłoką granitową lubię najlepiej i chyba teraz też mam jedną Ballarini (?), żeliwne emaliowane też są fajne, ale specyficzne jeśli chodzi o szybkie smażenie - do duszenia idealne.

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Maj 2025, 11:14:05 »
DeBuyer. Stal węglowa - upierdliwe w konserwacji, świetnie do smażenia, pieczenia w piekarniku. Żeliwne - jeszcze cięższe. Jeśli coś z pomidorami i podobnymi kwaśnymi rzeczami - stal nierdzewna.

Teflonowe - ble, żona kiedy musi to smaży. Łatwe w czyszczeniu, wytrzymują u nas pół roku. Ceramiczne - łatwo się smaży, łatwo czyści. Do pierwszego przypalenia, później śmietnik. Granit podobnie, tu do pierwszych odprysków, firma i jakość to loteria - jedna wytrzymała rok, inna miesiąc.

W kwestii używania patelni bez tłuszczu - wg mnie nie ma czegoś takiego. Musisz dać minimalną ilość tłuszczu, dla bezpieczeństwa patelni (nie zniszczyć) i jedzenia (z niektórych materiałów wytwarzają się bardzo 'ciekawe' zapachy i dymki, których w jedzeniu nie chcemy).
« Ostatnia zmiana: 08 Maj 2025, 11:19:41 wysłana przez kulka »

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Maj 2025, 12:53:37 »
DeBuyer. Stal węglowa - upierdliwe w konserwacji, świetnie do smażenia, pieczenia w piekarniku. Żeliwne - jeszcze cięższe. Jeśli coś z pomidorami i podobnymi kwaśnymi rzeczami - stal nierdzewna.

Teflonowe - ble, żona kiedy musi to smaży. Łatwe w czyszczeniu, wytrzymują u nas pół roku. Ceramiczne - łatwo się smaży, łatwo czyści. Do pierwszego przypalenia, później śmietnik. Granit podobnie, tu do pierwszych odprysków, firma i jakość to loteria - jedna wytrzymała rok, inna miesiąc.

W kwestii używania patelni bez tłuszczu - wg mnie nie ma czegoś takiego. Musisz dać minimalną ilość tłuszczu, dla bezpieczeństwa patelni (nie zniszczyć) i jedzenia (z niektórych materiałów wytwarzają się bardzo 'ciekawe' zapachy i dymki, których w jedzeniu nie chcemy).

Tak wiem, dzięki za info, zaobserwowałem to właśnie po zmienionym kolorze 😞

"Przecież dałam trochę masła do środka", albo " coś tam wytopi się" , nie przetłumaczysz ...  :sciana:
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline Perzua Mężczyzna

• Ekspres: 800 pro
  • Młynek: Ceado E37SD
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Maj 2025, 13:16:59 »
Ja przerobiłem wszystko, mam i używam wszystkiego ale ! Polecam patelnię z Ikei. Wymiana co 6 miesięcy. Żeliwo, węglowe, gruba stal Mauviel, Demeyere. Dobre blachy ale jak ktoś koniaku nie pali na patelni, czy zapieka w piekarniku to bez sensu. Aktualnie cenię sobie żeliwo do naleśników Skeppshultz. Wszystko i tak się rozchodzi o to żeby kontrolować temperaturę gara, bo i tytanowe Woll się zajadą. Steka usmażę na żeliwie i na teflonie Tefal. Będzie na prawdę taki sam ;)

Edit, a najlepiej nie smażyć. Najgorsza obróbka termiczna pożywienia. Chyba, że mówimy o redukowaniu sosu, czy delikatnie czosnek na oliwie zrobiony.

Offline Wiszczu

• Ekspres: Ascaso Arc, Puristika, V60, phin, aeropress, switch
  • Młynek: DF64 GEN 2, Timemore C3
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Maj 2025, 19:53:59 »
W kwestii używania patelni bez tłuszczu - wg mnie nie ma czegoś takiego.
Zeliwne bez problemu bez tluszu mozesz uzywac. Ja tak grzanki robie - zeliwna patelnia na max ogien na 5 minut (? - nie licze), potem chleb, przykryc/docisnac i idzie.
Zeliwa nie da sie w warunkach domowych przegrzac, po zasezonowaniu podobno jak nie przywierajaca. No niestety jajecznica mi w niektorych miejscach przywiera, ale moze za slabo sezonowalem.

Ogolnie Orion polecam jako budzetowe - mam patelnie teflon (diamand powloka lepsza w moim odczuciu od Tefala), mam tez od nich tanie zeliwne - nie ma z nimi problemow. Zeliwne maja chyba 10 lat - ale zeliwno jest niezniszczalne pomijajac mocno silowe rozwiazania.

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Maj 2025, 20:47:23 »
Ja przerobiłem wszystko, mam i używam wszystkiego ale ! Polecam patelnię z Ikei.
Cóż, jestem na takim samym etapie. Mam ceramiczne, aluminiowe, żeliwne i każda ma plusy i minusy, nieraz smażę na 2 lub 3 patelnie jednocześnie i też w porównaniach wygrywa ta z IKEI, są lekkie, powłoka jest dobra, lecz delikatna, trzeba o nie dbać, albo wymieniać co 6 misięcy albo co rok - cena jest stosunkowo niska. Jednak na indukcji rozgrzewają się momentalnie, oszczędność energii jest spektakularna - to ich główna zaleta,

Offline pafcio0 Mężczyzna

• Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Ekspres: Profitec Move, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Maj 2025, 21:25:40 »
Przerabiałem teflony, żeliwo, stal węglową. Koniec końców od paru lat tylko stal nierdzewna kilkuwarstowa. Sprzęt jest bezobsługowy i praktycznie niezniszczalny, to ogromny, niepodważalny plus.
Dużą patelnię Demeyere udało się ustrzelić w super cenie (jakość klasa, polecam), mniejsza Tramontina też świetnie robi codzienną jajecznicę. Jak się nabierze wprawy to oczywiście nic a nic nie przywiera.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Maj 2025, 21:37:56 »
Jak się nabierze wprawy to oczywiście nic a nic nie przywiera.
Jajecznica nie przywiera? Jakieś wskazówki? ;)

• Global Moderator
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Maj 2025, 22:06:38 »
Tak z grubsza:
https://youtu.be/Rz7uG8anQqk?si=IO6X1V7Q4w1RWyAm
Chociaż ja daję samo masełko tuż "przed Leidenfrostem" albo i na czuja bez testu kropli, i też nie przywiera :) Jak już jajecznica jest na patelni to trzeba mieszać powoli. A z sadzonymi czekać aż same się "odkleją".

Offline Derdi

« Odpowiedź #13 dnia: 09 Maj 2025, 09:46:08 »
Nie znałem firmy Demeyere, ale 589 zł za 20 cm patelnie to straszliwa cena. Tramontina nieco bardziej przystępna, widzę w granicach 250 zł.
Czy rzeczywiście jest taka przepaść między nimi?
@pafcio0 dorwałeś outletową ofertę  czy jakaś szczególna promka wpadła?

• Global Moderator
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Maj 2025, 10:10:21 »
Dorwałem z olx Multiline 28 cm za jakieś 4 stówki.
Czy w praktyce jest różnica w "skuteczności"? Czy ja wiem... do różnych zastosowań mam te patelnie, no i jestem amatorem.  :hihihi:
Na pewno jest różnica technologiczna i jakościowa.
Demeyere to full-clad, gdzie mamy jednorodnie ułożone wszystkie warstwy na całej patelni.
Taka Tramontina i inne tańsze stalowe mają pod spodem "dysk z kanapką", a brzegi są tylko z warstwy stali, co ma wpływ na dystrybucję ciepła.
Tu jest z grubsza objaśnione:
https://youtu.be/zndEZkSQNAo?si=qs8BqcsqiRDqT2qG

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi