Autor Wątek: Ekspres do ok 600zł  (Przeczytany 5094 razy)

Offline Ziela

Ekspres do ok 600zł
« dnia: 22 Kwiecień 2025, 08:45:13 »
Witam Dzień dobry, wszystkim serdecznie :)

szukałem w różnych działach informacji bym nie musiał zakładać tematu i zawracać wam głowy ale niestety takowych informacji nie znalazłem.
generalnie chodzi o to ze chciałem nabyć ekspres jakoś do 600zł z możliwym lekkim marginesem.
moja siostra ma Silvercrest Semm 1470 i smakuje mi z tego ekspresu kawa
na stronach znalazłem kilka różnych ale nie wiem czy to błędy sklepów czy ja coś złe rozumiem bo w jednych sklepach jest opisane jako automatyczny w innych jako kolbowy dam kilka linków do tych co sam znalazłem, osobiście lubię latte, Latte macchiato lub cappuccino
generalnie moje pytanie i wielka prośba do Was to taka który z tych byście mogli mi polecić/wybrać a jak żaden z nich to może jakiś inny który możecie spokojnie polecić
zdaje też sobie z tego sprawę ze nie będzie z tego nie wiadomo jak dobrej kawy ale mi wystarczy :)

LINKI

1 - https://www.electro.pl/agd-male/do-kuchni/ekspresy-cisnieniowe/ekspres-webber-l7-caldas?utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&utm_content=2046849&utm_campaign=2025-01&utm_term=Ekspresy-cisnieniowe&ceneo_spo=true&ceneo_cid=7f8f411d-e751-8075-bd00-38c6688e86e9

2 - https://www.mediaexpert.pl/agd-male/ekspresy-i-kawa/ekspresy-cisnieniowe/ekspres-beko-caffeexperto-cep5304x

3 - https://mediamarkt.pl/pl/product/_ekspres-kolbowy-mpm-mkw-12m-1483918.html?utm_source=ceneo&utm_medium=psm-product%20feed&utm_term=1483918&cr_pro_id=1483918&ceneo_cid=bb64bc2c-08a2-bd91-5ea6-e51de59af14a

4 - https://www.electro.pl/agd-male/do-kuchni/ekspresy-cisnieniowe/ekspres-sencor-ses-4910ss?utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&utm_content=2052297&utm_campaign=2025-01&utm_term=Ekspresy-cisnieniowe&ceneo_spo=true&ceneo_cid=c75de324-56f6-b622-3200-9cfbb49633bb

5 - https://allegro.pl/oferta/ekspres-cisnieniowy-sencor-wyspa-mleczna-20-bar-cappuccino-latte-11386964900?utm_feed=302b42af-9320-47ef-a869-c78b6a7538dc&utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&utm_campaign=feed&ceneo_cid=6268a146-849e-9ceb-8433-1daf5d36def6

6 - https://www.euro.com.pl/ekspresy-cisnieniowe/beko-caffeexperto-cep5303b.bhtml?from=ceneo&p=579.00&cr=0&t=20250127-1429&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=aed050a1-80ef-6e3f-9aef-1667caf47d2d

7 - https://allegro.pl/oferta/ekspres-do-kawy-cisnieniowy-automatyczny-yoer-inox-20bar-spieniacz-mleka-9443885517?utm_feed=3dca5096-1f0f-4ca6-9f37-f55ca2fec4f7&utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&utm_campaign=feed&ceneo_cid=3cf4e51a-326c-eb88-d2b5-e0c712b9b839

8 - https://www.electro.pl/agd-male/do-kuchni/ekspresy-cisnieniowe/ekspres-webber-h5-barbosa?utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&utm_content=2046847&utm_campaign=2025-01&utm_term=Ekspresy-cisnieniowe&ceneo_spo=true&ceneo_cid=a43c767d-2b6b-1b1f-0c78-ef2870bef5a1

9 - https://www.ceneo.pl/86025809#tab=reviews

też przepraszam ze zabieram Wasz cenny czas w niektórych rzeczach sam mam jakąś wiedze i potrafię sam wybrać natomiast jeśli chodzi o ekspresy jestem laikiem i myślę ze przed zakupem warto zapytać kogoś kto się zna dlatego tez do Was napisałem i za wszelką radę będę mega wdzięczny szczególnie ze nie jestem człowiekiem majętnym i nie chce kupić byle gówna a wiadomo ze nawet w cenach powiedzmy do tych 600zł będą tez firmy czy ekspresy które są szrotami.

Pozdrawiam serdecznie i życzę dobrego dnia wszystkim.
« Ostatnia zmiana: 22 Kwiecień 2025, 09:03:16 wysłana przez Fux »

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
Odp: Ekspres do ok 600zł
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Kwiecień 2025, 09:59:41 »
Zapomnij o jakkolwiek dobrym sprzęcie w tym budżecie, i to przy założeniu, że masz już młynek. Z sensownych teraz chyba najtańszy jest AVX, podstawowa wersja kosztuje teraz 590 w Konesso, w promocji. Problem jest taki, że do ekspresu i tak będziesz potrzebował młynek, to jest kolejne kilka stówek(najtaniej wyjdzie jakaś używka gastro, w której być może trzeba będzie wymienić żarna) albo jakiś ręczny chinol - który to nie wiem, @krystians Ty chyba jesteś na bieżąco który Kingridner czy inny Timemore będzie zdatny do espresso. Z dodatków obowiązkowo tamper i waga, niestety łącznie suma uzbiera się sporo wyższa niż wspomniane 600 zł. Nie wiemy tylko jednej rzeczy - czy jest to budżet graniczny, czy tylko przykładowa kwota.

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Kwiecień 2025, 10:09:18 »
Chyba lepiej jest pójść w AVX Snow White:

https://caffebarca.pl/produkt/ekspres-do-kawy-avx-em3202sw/

Zalety i wady szeroko opisane w wątku poniżej:
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=14248.45

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Kwiecień 2025, 10:20:39 »
Cześć Ziela,

Fajnie, że dołączyłeś do forum. Słuchaj, kwestia jest, hmm, złożona. Każdy jakoś sobie zaparza kawę, więc tych sposobów jest bardzo wiele. Są też usystematyzowane definicje pewnych napoi jak espresso czy cappuccino, będące na bazie espresso.

No więc na takich maszynach jak podałeś nie da się zrobić espresso. Na tym wspomnianym AVX już tak. Tylko, że Tobie chyba na tym nie zależy. Ja wychodzę z prostego założenia, jeśli na jednej z tych maszyn wychodzi kawa która, Ci smakuje i nie szukasz niczego więcej, to weź sobie taką. Oczywiście musisz wziąć pod uwagę, że rezultat w filiżance zależy od wielu czynników jak chociażby: kawa, woda, przygotowanie kawy w sitku. Jednak rozumiem, że możesz zaparzać kawę tak jak u siostry.

Trudno będzie nam tu cokolwiek doradzić, ponieważ większość forumowiczów nie używa takich sprzętów. Ja osobiście zamiast takiego ekspresu wolę Aeropress. Jeśli chcesz uzyskać takie rezultaty jak u siostry, to polecam robić tak jak siostra. Jeśli chciałbyś się rozwijać bardziej w temacie, to przede wszystkim potrzebny jest młynek, a do espresso ekspres z sitkami bez zaworka/gumki/systemu supercrema. Potrzebna jest odpowiednia temperatura wody itd.  Młynek Kingrinder K4 jest dokupienia bodajże w okolicach 250 zł u Azjatów, a ekspres AVX tak jak podał siewcu za ok. 600 zł kupisz w Polsce. Możliwe, że na wschodzie internetu jest taniej.

Musisz po prostu stwierdzić czy interesuje Cię bawienie się w kawowe hobby, czy po prostu chcesz się napić kawy jak u siostry.
« Ostatnia zmiana: 22 Kwiecień 2025, 12:06:58 wysłana przez krystians »

Offline Polaris

• Ekspres: Hario V60, aeropress, kawiarka
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Kwiecień 2025, 13:20:48 »
Nie znam się jakoś wybitnie na ekspresach ale jako pół-laikowi rzuciło mi się w oczy jedno - każda z podanych przez Ciebie firm zajmuje się produkcja wszystkiego co związane z elektronika, a żadna nie specjalizuje się w ekspresach. Nie lepiej poszukać czegoś w tym budżecie od „mainstreamowych” firm „kawowych” jak Delonghi, Sage, Nivona czy Jura? Bo z firm takich jak Sencor czy Weber to bym nawet kabla do telefonu nie kupował

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Kwiecień 2025, 13:23:50 »
„mainstreamowych” firm „kawowych” jak Delonghi, Sage, Nivona czy Jura
Nie lepiej. IMO Lepszy będzie wspomniany Aeropress.

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Kwiecień 2025, 14:01:44 »
AVX Snow White ma wszystko, co potrzebne do zrobienia dobrej kawy. Na Aliexpress znajdziesz Kingrindery K4 i K6 w dobrych pieniądzach.
W ofertach łączonych za grosze (dosłownie) zdobędziesz duperele jak spryskiwacz wody do ziarenek, muszelka do ziarenek, gumowa podkładka pod tamping, igłowe WDT czy pierścień do portafiltra.
Najlepszym i najtańszym tamperem, który zapewni zawsze dobry tamping, to MHW-3bomber, na Ali do zdobycia za ok 100-120zł.

Miernik TDS do wody - 6zł na Ali. Dzbanek filtrujący Dafi na Allegro to 17zł, a wkład AGD+ do niego to też jakieś grosze.

Offline Ziela

« Odpowiedź #7 dnia: 22 Kwiecień 2025, 14:30:38 »
ja wszystko rozumiem jak najbardziej co piszecie i dziekuje za wasz poswiecony czas jak juz napisałem pisze bo może ktoś na forum bedzie znał ten przedział cenowy i jakis ekspres bedzie lepszy/bardziej sprawdzony od innych no i w sumie po to są fora by sie doedukować/doinformować tak jak tez pisałem nie chce iść w młynki i inne akcesoria wystarczy mi swój własny ekspres który bedzie robił podobne latte/cappucino czy inne kawki jak ten ekspres co ma moja siostra, generalnie myslalem by nawet kupic taki sam ale pomyślałem sobie że nie pójdę na łatwizne tylko moze napisze posta i sie dowiem czy w takiej cenie jest moze cos lepszego bardziej sprawdzonego itp :)

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Kwiecień 2025, 14:41:54 »
Nie wiem czy ktokolwiek rzeczowo porównywał takie ekspresy na polskim rynku, tym bardziej, że one prawie co sezon się zmieniają. Dlatego jak jest coś, co sprawdziłeś i wiesz, że Ci pasuje, to kup takie samo.

Tu masz porównania zrobione jakiś czas temu przez Jamesa Hoffmanna, dosyć znaną postać w świecie kawy:

« Ostatnia zmiana: 22 Kwiecień 2025, 14:44:41 wysłana przez krystians »

Offline Ziela

« Odpowiedź #9 dnia: 22 Kwiecień 2025, 15:17:30 »
kurczę wiedziałem że im więcej informacji w danym temacie tym bede miał wiecej zagwostek ale to w sumie jest normalne :) ten AVX wygląda musze przyznać bardzo ciekawie z drugiej strony tak sie zastanawiam nie chce sie teraz zbłaźnić jak juz napisałem lubie latte macchiato i cappuccino czyli kawy oparte na "mleku" jak rozumiem wszystkie te kawy sa oparte na esspreso tak? bo ten AVX ma tylko esspreso do wyboru w "przyciskach" a jak powiedzmy sa ekspresy które maja tez te latte cappuccino itp to, to jest po prostu bajer tak by było wiecej przycisków na ekspresie, dobrze rozumiem?

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Kwiecień 2025, 15:43:18 »
Dlatego jak jest coś, co sprawdziłeś i wiesz, że Ci pasuje, to kup takie samo.

Dokładnie. A jak chcesz dobry, tani, kompletny zestaw "kolbowy", to 1000zł.
Albo ekspres przelewowy z młynkiem za 300-400zł, jeżeli chcesz mieć typowy kubek dobrej kawy.

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Kwiecień 2025, 15:49:56 »
maja tez te latte cappuccino itp to, to jest po prostu bajer
Wtedy mają w jakimś stopniu zautomtyzowane spienianie mleka. Wiąże się to z częstym myciem i odkażaniem, jeśli chce się, aby system był sprawny i higieniczny. Dla mnie lepsza jest zwykła lanca do spieniania.

Offline Ziela

« Odpowiedź #12 dnia: 22 Kwiecień 2025, 16:39:28 »
maja tez te latte cappuccino itp to, to jest po prostu bajer
Wtedy mają w jakimś stopniu zautomtyzowane spienianie mleka. Wiąże się to z częstym myciem i odkażaniem, jeśli chce się, aby system był sprawny i higieniczny. Dla mnie lepsza jest zwykła lanca do spieniania.

aaaa tak wlasnie sie tez nad tym zastanawiałem czy warto wlasnie tez tak jak napisałeś zwykła lanca do spieniania czy tez z osobnym pojemnikiem na mleko gdzie to sie robi bardziej automatycznie ale to juz wlasnie mnie przekonałeś ze lepsza jest lanca :)

Offline Polaris

• Ekspres: Hario V60, aeropress, kawiarka
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Kwiecień 2025, 17:48:52 »
W ekspresie kolbowym robisz samo espresso (30-40 ml) i to tyle. Musisz zmielić własnym osobnym młynkiem (niektóre droższe ekspresy kolbowe maja wbudowany młynek) ziarna do niego, bo sklepowa mielona kawa jest za grubo mielona i słabo się nadaje do tego. Musisz rozbić grudki kawy które się zrobiły podczas mielenia, a następnie ubić tą kawę w kolbie tamperem czyli przyciskiem który wyglada jak pieczątka, tak przygotowana kolbę mocujesz w ekspresie i włączasz start. Parzenie powinno trwać 30 sekund, jeśli wymagana ilość kawy (dwukrotność wagi ziaren - np 17 g ziaren czyli 34 g napoju) pojawi się szybciej albo później niż w 30 sekund to znaczy ze kawa była za drobno albo za grubo zmielona. To tyle jeśli chodzi o „czystą” kawę - jak sam widzisz sporo zabawy z tym.
Jeśli chodzi o mleko to prawie wszystkie ekspresy kolbowe maja wbudowany spieniacz do mleka czyli taka rurkę pod którą podsuwasz kubek z mlekiem i z niej leci powietrze/para wodna która napowietrza mleko dzięki czemu robi się spienione.
Tak przygotowana kawę i mleko sam sobie łączysz w odpowiedniej kolejności i proporcjach w zależności jaki napój chcesz. Innymi słowy w ekspresie kolbowym wszystko robisz sam ręcznie.

Istnieją również ekspresy ciśnieniowe automatyczne gdzie masz masę przycisków/ekran dotykowy i jednym kliknięciem ekspres sam robi kawę, pobiera mleko z podajnika, sam je spienia i dolewa do kawy w zaprogramowanej w przepisie ilości, a Ty jedynie odbierasz gotową kawę.

To dwa zupełnie różne ekspresy - na kolbie sam musisz wszystko robić ręcznie, ale dzięki temu masz dużą kontrolę nad wszystkimi parametrami i możesz bawić się zmieniając je według własnego upodobania. Na automatycznym klikasz i odbierasz gotową kawę.

Offline Ziela

« Odpowiedź #14 dnia: 22 Kwiecień 2025, 19:03:34 »
@Polaris hehe dziękuje za tak obszerne tłumaczenie i w sumie napisałeś to tak że nawet głupi by zrozumiał co prawda jakąś tam wiedze juz mam i cześć z tego co napisałeś to wiedziałem lecz nie wszystko dlatego dziękuję za objasnienie tak obszerne i tak proste ze nawet laik zrozumie :) czyli jak dobrze zrozumiałem to ekspres który posiada moja siostra to jest kolbowy ale automat? Silvercrest Semm 1470 bo podaje juz gotową kawet nie trzeba nic robic poza nalaniem wody, mleka, ubicie kawy w kolbie i naciśniecie przycisku swoja drogą moja siostra w tym ekspresie używa wlasnie kawy mielonej hmm to jesli dobrze zrozumiałem to robi źle że tak rob zastanawiam sie czy kawa która u niej pije inaczej by smakowała gdyby tą sama kawe kupiła tylko że w ziarnach i sama zmieliła a potem przygotowała  ???

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi