Autor Wątek: Kolba+młynek do 12k *SZOK!*  (Przeczytany 3066 razy)

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
Odp: Kolba+młynek do 12k *SZOK!*
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Kwiecień 2025, 12:25:09 »
to nie jest 2k za przesyłkę, tam masz podatki wliczone

trochę kreatywna księgowość ;)

Cytuj (zaznaczone)
FedEx International Priority®
253.77 € shipping + 188.24 € tax = 442.01 € total

VAT and import duty are charged on the espresso machine hardware, which has a declared value of: US $500. The espresso machine software is sent to you over the Internet and is not part of this shipment. Depending on your country's tax laws, you may need to self-declare VAT to your government for having downloaded the espresso machine software.

Offline ciastek

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Lelit Fred, niebawem Option-O Casa 65
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Kwiecień 2025, 12:38:09 »
faktycznie 😂 z drugiej strony to nawet ma trochę sensu, bo chyba na produkty cyfrowe nie ma cła?

przypomniałem sobie jedną niewybaczalną rzecz – w Decencie jest pompa wibracyjna 🫨 w maszynie za 16k 😳

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Kwiecień 2025, 12:44:04 »
Już było na Forum o tym, dla czego w Decencie są dwie pompy wibracyjne a nie jedna rotacyjna.

https://youtu.be/9v6Del1M0k4?t=306

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Kwiecień 2025, 12:46:17 »
faktycznie 😂 z drugiej strony to nawet ma trochę sensu, bo chyba na produkty cyfrowe nie ma cła?

cło to nie chce mi się sprawdzać, ale sam VAT
powinno być 23% od towaru + kosztów wysyłki, 0.23 * (3353€  + 253€ ) = 829€   a wyszło im 188€ ;)

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #19 dnia: 23 Kwiecień 2025, 14:06:37 »
Ja cały czas będę się upierać przy opcji dobry młynek przed dobrym ekspresem, mam to sprawdzone, działa.
Chyba źle mnie zrozumiałeś, nigdzie nie napisałem żeby używać kiepskiego młynka ale o to jak po czasie niektórzy kombinują z jakimiś egzotycznymi czy olbrzymami do gastro w pogoni za tym żeby poczuć jakieś subtelne różnice od tego co już mają. Gdzie w ekspresie z taką opcją wystarczy pobawić się profilami żeby zrobić dużo większą różnicę nie wydając już żadnych pieniędzy na zmianę sprzętu.
« Ostatnia zmiana: 23 Kwiecień 2025, 14:28:56 wysłana przez Artisz »

Offline kiepoable

« Odpowiedź #20 dnia: 24 Kwiecień 2025, 18:30:18 »
W sprawie ekspresu juz powiedzmy ze mam kierunek a jakies porady w zwiazku z mlynkiem?

Airacobra

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 25 Kwiecień 2025, 10:01:22 »
Pojedyncza doza czy coś z większym hopperem?
1. DF64 (gen.2) w różnych wersjach od zwykłej do VS(zmienna prędkość), [G-IOTA DF64VS] - pojedyncza doza 1,7 - 2,5 kPLN
1.1 EUREKA Mignon Single Dose 16CR 2,7 kPLN
2. Fiorenzato AllGround Sense - waży w kolbie ile kawy 4 kPLN
3. Mazzer Super Jolly V Up - ustawiasz czas mielenia 4,5 kPLN

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #22 dnia: 25 Kwiecień 2025, 10:15:58 »
W sprawie ekspresu juz powiedzmy ze mam kierunek a jakies porady w zwiazku z mlynkiem?

Kiedy zamierzasz sfinalizować zakup ? Bo jeśli Ci się specjalnie nie śpieszy to warto zaczekać na COFFEE EUROPE EXPO w Ptak Warsaw Expo w dniach 27 - 29.05.2025 r. Na naszym stoisku będziesz wówczas mógł się zapoznać m.in. z ekspresami NURRI L-TYPE, NURRI R-TYPE, ELEKTRA VERVE, ELEKTRA VERVE MINI, CREM ONE i oczywiście z całą gamą ekspresów ASCASO oraz AVX. I do tego porozmawiać z przedstawicielami producentów.
Jeśli chodzi o młynki to dodałbym jeszcze młynek EUREKA MIGNON LIBRA z wagą oraz młynek G-RISTO Titanium ZF64W.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline maciek-rz Mężczyzna

• Ekspres: Asacso Uno Prof + Melitta Aroma Signature + Drip
  • Młynek: Eureka Zenith 65E + Ceado E5SD
« Odpowiedź #23 dnia: 26 Kwiecień 2025, 08:41:45 »
Jeśli ma być SD to również CEADO E5SD.

Offline Tajemniczy don Pedros

« Odpowiedź #24 dnia: 26 Kwiecień 2025, 15:28:27 »
SD nie wydaje mi się dobrym rozwiązaniem na czas nauki. Wykonanie dwóch trzech zmieleń jest bezproblemowe, ale dziesięć prób pod rząd da już w kość. Moim zdaniem do nauki espresso lepszy OD.
Trochę wieje od morza :/

Offline ciastek

« Odpowiedź #25 dnia: 26 Kwiecień 2025, 15:38:45 »
ale tu nie na nauce się skupiamy a na sprzęcie docelowym, jak pójdziesz w młynek z czasomierzem to równie dobrze można od razu SD wziąć, plus, ucząc się to kilka takich mieleń zrobisz przez pierwsze dni a później już łatwiej będzie wyczuć

plus do eksperymentowania zdecydowanie lepiej SD (choć wiadomo, hoppera nie trzeba całego zasypywać 😄)

wg mnie najważniejszy jest równy, powtarzalny przemiał i minimalizacja retencji, która potrafi doprowadzić do szału, jak ci nagle wyleci 0.5g starych śmieci, nie dość że ilość się nie zgadza to jeszcze zwietrzałe 🤢

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
« Odpowiedź #26 dnia: 29 Kwiecień 2025, 09:53:19 »
(choć wiadomo, hoppera nie trzeba całego zasypywać 😄)

Z tym nie zasypywaniem hoppera trzeba uważać w młynku z programowaniem czasowym:) Ilość kawy w hopperze ma wpływ na ilość kawy namielonej do portafiltra.
Jeżeli przykładowo ustawisz czas milenia na prawie pustym hopperze to w momencie gdy będzie pełen namieli za dużo.

Aby mieć stałą dozę idealnie byłoby mieć mniej więcej taką samą ilość kawy w hoperze jak w momencie programowania.

Ale czy w takim wypadku nie lepiej już pójść w SD...

Offline Wiszczu

• Ekspres: Ascaso Arc, Puristika, V60, phin, aeropress, switch
  • Młynek: DF64 GEN 2, Timemore C3
« Odpowiedź #27 dnia: 29 Kwiecień 2025, 13:20:11 »
Teoria chyba mówi, że trzeba mieć kawę do 'grzybka' nasypaną i powyżej różnica jest mała/pomijalna? Nie jestem pewny na 100%. Na pewno jak się zejdzie poniżej grzybka to każde espresso trzeba by zmieniać grubość mielenia - to z własnego doświadczenia.

Offline ciastek

« Odpowiedź #28 dnia: 29 Kwiecień 2025, 19:36:40 »
no to słuchaj, bierzesz młynek, ale taki z dużym hopperem, grzybek najlepiej wyjąć żeby był lepszy experience, do tego waga z czasomierzem (precyzja do 0.1g, preferencyjnie 0.01g, ale nie widziałem takich z czasomierzem)

i teraz się zaczyna – uruchamiasz wagę i w ciągu 3s musisz odmierzyć porcję z dokładnością do 1 ziarenka (z moich obserwacji wynika że to zwykle 0.1-0.2g), w ciągu kolejnych 5s musisz otworzyć hopper, wsypać porcję i zacząć mielić, ale lepiej w tym czasie zmieścić się z zamknięciem hoppera, żeby nie stracić zębów

niestety to działa tylko z młynkami z programatorem czasowym

a tak serio to miałem już na tyle dość retencji Freda, że zacząłem go używać jak SD, na koniec ostukując lekko i z 2-3s na pusto na koniec, z jakiegoś powodu nie przestawiłem mu czasu na max i po prostu jak skończy cykl to dociskam guzik kolbą jeszcze raz

Offline MarcinFutrzak Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Magica PID (był Zelmer Piano), Hario V30, Gabi Master A
  • Młynek: Baratza Sette 270, Rossi RR45
« Odpowiedź #29 dnia: 29 Kwiecień 2025, 23:37:19 »
Kiedy zamierzasz sfinalizować zakup ? Bo jeśli Ci się specjalnie nie śpieszy to warto zaczekać na COFFEE EUROPE EXPO w Ptak Warsaw Expo w dniach 27 - 29.05.2025 r. Na naszym stoisku będziesz wówczas mógł się zapoznać m.in. z ekspresami NURRI L-TYPE, NURRI R-TYPE, ELEKTRA VERVE, ELEKTRA VERVE MINI, CREM ONE i oczywiście z całą gamą ekspresów ASCASO oraz AVX.

Czy to znaczy że wszystkie te ekspresy będą podłączone i będzie można spróbować kawy na nich zrobionej?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi