Autor Wątek: Czajnik z regulacją temoeratury  (Przeczytany 7440 razy)

Offline Wiszczu

• Ekspres: Ascaso Arc, Puristika, V60, phin, aeropress, switch
  • Młynek: DF64 GEN 2, Timemore C3
Odp: Czajnik z regulacją temoeratury
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Kwiecień 2025, 11:10:17 »
Zagotowuje najpierw! następnie utrzymuje ustawioną temp...
No ale to nie jest zbyt fajne - wlewam wode juz z baniaczka i nie moge do 80 podgrzac tylko 100 i potem bawie sie w chlodzenie? Raz szkoda energii, dwa szkoda czasu na chłodzenie

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Kwiecień 2025, 11:17:57 »
Tak, wspomniałem o tym, bo sporo ludzi narzeka... Z drugiej strony zależy od zastosowania, np. do mleka dla małych dzieci raczej lepsza zagotowana i tylko podtrzymywana temp. ;)

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Kwiecień 2025, 11:26:09 »
Wersja druga już podgrzewa do zadanej temperatury (zamiast do 100 i ochładzać).

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Kwiecień 2025, 14:15:18 »
Tak, wspomniałem o tym, bo sporo ludzi narzeka... Z drugiej strony zależy od zastosowania, np. do mleka dla małych dzieci raczej lepsza zagotowana i tylko podtrzymywana temp. ;)

To dyskwalifikuje ten produkt. Poza tym ciekawe czy pokazuje bieżącą temperaturę wody w czajniku przy odstawieniu do bazy, lub po właczeniu po dłuższym przestoju. Tchibo tak ma i to jest bardzo użyteczne, poza tym przy zadanej temperaturze np. 88stopni Tchibo dość ostrożnie podchodzi do tego, słychać jak PID reguluje precyzyjnie grzałkę kilka stopni przed zadaną temperaturą. Poza tym jest cichy. Niektóre czajniki potrafią być potwornie głośne....

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #19 dnia: 23 Kwiecień 2025, 14:31:53 »
Miałem (nie pamiętam którą wersję), padł (przeciek przy czujniku temp i się zalało coś tam pod spodem). W sumie to tego podtrzymania temp. nie używaliśmy praktycznie nigdy ;) Wymieniłem na podobny xiaomi, ale bez czujnika/regulacji.
Ja do herbaty używałem chłodniejszej, ale wystarczało mi zagotowanie (nie lubię niegotowanej kranówki używać ;) ) i poczekanie chwilę. Temp. wyświetla się po przyciśnięciu czegokolwiek, lub odstawieniu na podstawkę - to mi wystarczało. Co do głośności to chyba nie za wiele da się wymyślić :( Jeśli ma płaskie dno to konstrukcja wszędzie praktycznie taka sama - im większa moc tym głośniejszy...

Offline THRaKeD Mężczyzna

• Ekspres: AeroPress, kawiarka
  • Młynek: Timemore C3S
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Kwiecień 2025, 14:59:28 »
Wersja druga podgrzewa do zadanej temperatury. Podobno przeciekanie też wyeliminowali.
Czajnik kupiony, będę miał go w piątek, więc po weekendzie zdam relację.

Offline Wiszczu

• Ekspres: Ascaso Arc, Puristika, V60, phin, aeropress, switch
  • Młynek: DF64 GEN 2, Timemore C3
« Odpowiedź #21 dnia: 23 Kwiecień 2025, 17:41:56 »
Czekam na opinie, bo jak mi w końcu padnie mój to to jest chyba najtańszy czajnik z regulacją ;)

Offline THRaKeD Mężczyzna

• Ekspres: AeroPress, kawiarka
  • Młynek: Timemore C3S
« Odpowiedź #22 dnia: 28 Kwiecień 2025, 09:43:00 »
Cześć,
kupiony Xiaomi Mi Smart Kettle 2 Pro sprawdza się.
Domyślnie, bez aplikacji, regulacja jest co stopień.
Zadaną temperaturę osiąga grzejąc do niej, a nie stygnąc po zagotowaniu.
Czytnik wskazuje aktualną temperaturę, a w zakresie 40 - 90 stopni można ustawić podtrzymywanie - domyślnie 24 godz.
Po zagotowaniu wody lub osiągnięciu docelowej temperatury czajnik wydaje ciche "bip" - raczej nie do usłyszenia z drugiego pokoju jeżeli nie panuje idealna cisza.
Aplikacja bardzo rozszerza jego funkcje.
Czajnik komunikuje się przez WiFi i wpisuje w system smart home.
Można ustawić kilka temperatur i przestawic pokrętło w tryb przeskakiwania pomiędzy tymi ustawieniami zamiast wyboru temperatury co stopień.
Można zdefiniować kilka scenariuszy z ustawieniem temperatury docelowej oraz temperatury podtrzymywanej (może być niższa niż docelowa) i czasu jej podtrzymania (od 1 godz. do 24 w krokach co pół godziny).
Można ustawić powiadomienia o osiągnięciu właściwej temperatury i przypomnienia o podtrzymywaniu wody w zadanej temperaturze.
Oczywiście można włączyć dany scenariusz zdalnie.

Budowa warstwowa powoduje, że w porónaniu ze zwykłym stalowym, jednowarstwowym czajnikiem woda bardzo wolno stygnie.
Z czajnika dobrze się nalewa, nic nie cieknie "po brodzie", ale dziubek jest dość szeroki, więc np. do AeroPressu nalewa się dobrze, ale do czarów nad V60 raczej się nie nadaje.

W jednym miejscu, na dole obudowy, jest lekka, nieżucająca się w oczy, nierówność plastiku. Spasowanie dna z obudową też nie jest perfekcyjne, niemniej, wg. mnie stosunek jakość/cena/możliwości jest rewelacyjny (czajnik kupiłem za 180 zł z dostawą w cenie).

Offline Bazyl

• Ekspres: AVX Hero Pro-X, AVX Snow White, Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus 4tz, Hario Mizudashi
  • Młynek: 1zpresso JX Pro, Starseeker e55Pro
« Odpowiedź #23 dnia: 12 Listopad 2025, 08:04:17 »
W jednym ze sklepów pojawił się CHiATO flowPLAY Gooseneck za circa 250 PLN. Czy warto, czy to tylko brandowany chrl, którego można z inną naklejką kupić na Alli za 1/3 ceny? :P

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi