Cześć,
kupiony Xiaomi Mi Smart Kettle 2 Pro sprawdza się.
Domyślnie, bez aplikacji, regulacja jest co stopień.
Zadaną temperaturę osiąga grzejąc do niej, a nie stygnąc po zagotowaniu.
Czytnik wskazuje aktualną temperaturę, a w zakresie 40 - 90 stopni można ustawić podtrzymywanie - domyślnie 24 godz.
Po zagotowaniu wody lub osiągnięciu docelowej temperatury czajnik wydaje ciche "bip" - raczej nie do usłyszenia z drugiego pokoju jeżeli nie panuje idealna cisza.
Aplikacja bardzo rozszerza jego funkcje.
Czajnik komunikuje się przez WiFi i wpisuje w system smart home.
Można ustawić kilka temperatur i przestawic pokrętło w tryb przeskakiwania pomiędzy tymi ustawieniami zamiast wyboru temperatury co stopień.
Można zdefiniować kilka scenariuszy z ustawieniem temperatury docelowej oraz temperatury podtrzymywanej (może być niższa niż docelowa) i czasu jej podtrzymania (od 1 godz. do 24 w krokach co pół godziny).
Można ustawić powiadomienia o osiągnięciu właściwej temperatury i przypomnienia o podtrzymywaniu wody w zadanej temperaturze.
Oczywiście można włączyć dany scenariusz zdalnie.
Budowa warstwowa powoduje, że w porónaniu ze zwykłym stalowym, jednowarstwowym czajnikiem woda bardzo wolno stygnie.
Z czajnika dobrze się nalewa, nic nie cieknie "po brodzie", ale dziubek jest dość szeroki, więc np. do AeroPressu nalewa się dobrze, ale do czarów nad V60 raczej się nie nadaje.
W jednym miejscu, na dole obudowy, jest lekka, nieżucająca się w oczy, nierówność plastiku. Spasowanie dna z obudową też nie jest perfekcyjne, niemniej, wg. mnie stosunek jakość/cena/możliwości jest rewelacyjny (czajnik kupiłem za 180 zł z dostawą w cenie).