Autor Wątek: Rocket ???  (Przeczytany 3927 razy)

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Rocket ???
« Odpowiedź #30 dnia: 09 Kwiecień 2025, 15:58:09 »
de gustibus non est disputandum. Gdybym miał 25k wolnego to wziąłbym mini, ale do stylistyki i tak bym się nie przekonał.

Offline AlbertP

• Ekspres: Rocket R Nine One
  • Młynek: Mazzer Philos
« Odpowiedź #31 dnia: 10 Kwiecień 2025, 13:31:33 »
Czy ktoś z Was używa, może coś napisać, za i przeciw?
Tak, ja używam Rocket R Nine One. Kupiony z końcem 2023. Do teraz według licznika zrobiłem 4130 kaw. Jest podłączony z filtrami do wody bieżącej (Przez chwilę użytkowałem ze zbiornikiem na wodę.).

Cześć.
Jakie konkretnie filtry?
Czytałem trochę o młynku Mazzer Philos i czy na początek będzie to trafny wybór? Większość użytkowników wypowiada się w samych superlatywach o tym młynku. Co sądzicie?

Offline anderson

• Ekspres: Bezzera Matrix MN z FC
  • Młynek: AllGround Sense
« Odpowiedź #32 dnia: 10 Kwiecień 2025, 13:45:17 »
Jeśli rozważasz na pierwszy młynek SD, a nie hoper to jak najbardziej  Mazzer Philos to trafny wybór, sam się do niego przymierzam, obejrzałem kilka recenzji, rozmawiałem w kawiarni z osobą, która go ma i w tej cenie to chyba bardzo mocna pozycja, nawet słyszałem opinie, że bezkonkurencyjna.

Pamiętaj jedynie o innym flow pracy między SD a hopperem.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #34 dnia: 10 Kwiecień 2025, 16:26:39 »
Młynek bez hopera to nie młynek.
 ;)
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline AlbertP

« Odpowiedź #35 dnia: 10 Kwiecień 2025, 16:32:37 »
Młynek bez hopera to nie młynek.
 ;)
Na młynek z hopperem przyjdzie czas 🙂
« Ostatnia zmiana: 10 Kwiecień 2025, 16:45:34 wysłana przez AlbertP »

Offline Orinoco Eco Camp

• Młynek: Ceado E37S, Ceado E37Z-Hero
« Odpowiedź #36 dnia: 11 Kwiecień 2025, 00:00:48 »
Jakie konkretnie filtry?
Filtry do wody. Jeden ograniczający zakamienienie ekspresu a drugi uzdatniający wodę. W moim przypadku, ponieważ zestaw kupowałem w Coffeesite to od razu tam dobierałem filtry Brita (zapewne Ci pomogą we właściwym doborze). Ale możesz to zrobić sam. Po pierwsze powinieneś ustalić jakie parametry ma woda w miejscu, w którym będziesz podpinał ekspres. Służy do tego zestaw (dwóch) testów twardości wody Brita (węglanowej i całkowitej). Wykonaj te testy. Ich wyniki są precyzyjne. Następnie ściągnij sobie App Brita Professional Filter Service ta aplikacja dobierze Ci zarówno filtry jak i poda wskazówki instalacyjne (w tym obejście) a nawet wyświetli film jak wykonać testy twardości wody. Inny sposób to zadzwoń na infolinię Brity i poproś z technikiem instalacyjnym obsługującym punkty gastronomiczne. Technik wszystko Ci wyjaśni. Jak byś miał z tym problem to mogę odszukać kontakt do technika.
Możesz do tego podejść też bardziej profesjonalnie według metodologii SCA czyli konduktometr i PH meter. Ważne żebyś sobie przygotował ujęcie wody przed rozpoczęciem użytkowania ekspresu, bo raczej nie będziesz miał czasu na to jak rozpoczniesz samodzielne ekstrakcje.
Mazzer Philos
Z tym młynkiem to nie pomogę, bo go nawet nie rozważałem. Brałem pod uwagę młynki od KafaTek, Weber, Titus, a nawet Mahlkönig czy Sanremo X-one (wiem duży rozstrzał).
Co do różnicy w mieleniu to mogę się wypowiedzieć pomiędzy E37s a E37z Hero. Tu cena przemówiła. To jak porównać gówno do piernika. Dość powiedzieć, że jak porównałem „przemiał” tête-à-tête to ani razu już nie użyłem E37s (a to bardzo dobry młynek nadal tak uważam). I tak naprawdę to wcale nie chodzi o zerową retencję (i to z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku. Ile wrzucę tyle dostaje nawet z mieszka nie korzystam) tylko o jakość „przemiału”.
Na młynek z hopperem przyjdzie czas
Ja zszedłem z hoppera i nawet nie rozważam powrotu za dużo generował problemów z powtarzalnością ekstrakcji.

Offline Tukidydes Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Drive
« Odpowiedź #37 dnia: 11 Kwiecień 2025, 23:02:43 »
I na czym polega ta miażdżąca przewaga w jakości przemiału między E37s a E37z Hero?

Offline AlbertP

« Odpowiedź #38 dnia: 17 Maj 2025, 21:00:21 »
Młynek na miejscu, ekspres powinien być na przełomie czerwca i lipca. Co z cała resztą gadżetów, co polecacie, co Waszym zdaniem jest niezbędne a co można pominąć?

« Odpowiedź #39 dnia: 17 Maj 2025, 22:08:04 »
Odpal Ali i kup połowę stuffu od MHW 3Bomber. Wcale nie żartuję - tampery, shakery, sitka, dystrybutory, dzbanki itp. - wszystko to kosztuje rozsądne pieniądze i jest pierwszorzędnej jakości.

Puck screen, który od nich mam, jest rewelacyjny, a posiadam jeszcze 3 sztuki innych marek i żaden nie ma startu.

Sitko DEX kupiłem na próbę i z “przykrością” stwierdzam, że nie było sensu kupować VST… Oczywiście VST jest świetne tj. znacznie lepsze niż standardowe, wcale niezłe, Profiteca/ECM. Tylko po co płacić 160-200 zł, skoro DEX daje niemal identyczną ekstrakcję i kosztuje 60 zł.

I tak długo można by wymieniać przykłady ;)

Offline Tajemniczy don Pedros

« Odpowiedź #40 dnia: 18 Listopad 2025, 22:48:15 »
Oczywiście VST jest świetne tj. znacznie lepsze niż standardowe, wcale niezłe, Profiteca/ECM.

A VST nie robi sitek dla ECM-a? Porównywałem ich 15-tkę ze standardowym golcem 20 gr. dołączanym do ekspresu i nie różnią się specjalnie poza rozmieszczeniem otworów.
« Ostatnia zmiana: 18 Listopad 2025, 23:18:18 wysłana przez Tajemniczy don Pedros »
Trochę wieje od morza :/

« Odpowiedź #41 dnia: 19 Listopad 2025, 14:43:05 »
A VST nie robi sitek dla ECM-a? Porównywałem ich 15-tkę ze standardowym golcem 20 gr. dołączanym do ekspresu i nie różnią się specjalnie poza rozmieszczeniem otworów.

Nie wiem. Standardowo do Profiteca/ECM dołączone są 2 sztuki: na pojedynczą dozę (~7-9 g) i podwójną dozę (~14-18 g) - mają zupełnie kształt niż VST 20 g, z którego na co dzień korzystam. 20 g VST to taki typowy cylinder, natomiast te stockowe zwężają się ku dołowi od pewnej wysokości. I faktem jest, że ta 20-stka od VST jest naprawdę świetna. Pytanie czy to kwestia kształtu, rozmieszczenia otworów, dokładności ich wykonania etc., czy może wszystko razem daje taki efekt.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #42 dnia: 19 Listopad 2025, 15:14:00 »
My mamy w ofercie sitka 14g, 18g oraz 21g PRECISION COMPETITION które są identyczne z sitkami VST. Kształt, rozstaw otworów i dokładność wykonania identyczna. Mierzył je nasz klient który jest stroicielem i posiada precyzyjne przyrządy. Podejrzewamy, że VST wykonuje je dla ASCASO. Ale są duuuużo tańsze. Są one od ekspresów BIG DREAM a dodawane są do modelu DUO PID PLUS.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi