Autor Wątek: Rocket ???  (Przeczytany 3897 razy)

Offline AlbertP

• Ekspres: Rocket R Nine One
  • Młynek: Mazzer Philos
Rocket ???
« dnia: 07 Kwiecień 2025, 14:26:14 »
Witam Wszystkich bardzo serdecznie  :)
Wiele lat temu mocno przymierzałem się do zakupu solidnego ekspresu ale z pewnych względów temat umarł. Po ostatniej wizycie we Włoszech i wypiciu lepszych i gorszych espresso temat zakupu powraca. Od kilku dni czytam forum i widzę, że wiele się pozmieniało. Poprzednim razem wybór padł na Rocket R58 a teraz, mimo iż jest znikoma ilość info na forum, zastanawiam sie nad R91.
Czy ktoś z Was używa, może coś napisać, za i przeciw? Budżet do 25tys na ekspres i 5 na młynek. Jeśli chodzi o młynek to sporo pozytywnych opinii jest o Fiorenzato AllGround Sense. Co sądzicie?
Jeszcze tylko pytanie czy w pomorskim jest możliwość zobaczenia, pomacania Rocket-a?
Pozdrawiam z Kaszub

Offline anderson

• Ekspres: Bezzera Matrix MN z FC
  • Młynek: AllGround Sense
Odp: Rocket ???
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Kwiecień 2025, 15:01:10 »
R58 to świetny sprzęt, w tej klasie można szukać jeszcze min: Bezzera Matrix MN / DE, Profitec Drive.
Są to DB - dual boilery, także jak robisz mleczne kawy sprawdzą się idealnie. Mają czujniki PID.

Do tych sprzętów AllGround Sense również da radę, sam mam AG Sense + Bezzera Matrix MN i jestem zachwycony tym połączeniem. Jak się nauczysz zrobisz na tym wyśmienite espresso.

R91 to już kilka leveli wyżej, tutaj ja osobiście bym rozważał La Marzocco Mini. Tutaj masz już możliwość profilowania kawy, większej zabawy.

Może bardziej doświadczeni koledzy się wypowiedzą, ale ja bym zastanawiał się czy do poziomu LM czy R91 nie lepiej zainwestować w lepszy młynek.

Allground Sense do wszystkich Dual Boilerów z rotacyjną pompą w okolicy +/- 10k zł za ekspres sprawdza się idealnie, w mojej opinii ciężko o lepszy młynek w tej cenie, jest wygodny, nie wymaga dużych korekt przy nowych ziarnach, zazwyczaj trafiam w 2-3 przestawienia młynka, do 5 przy wymagającej kawie. Waga to cudowna sprawa.

Podsumowując:

-na pierwszy ekspres R58, Bezzera, Proftec + sprzęt który na pewno inni zaproponują w przedziale +/- 10k z AllGround Sense sprawdzi się idealnie.
- jeśli iść w R91, LM ja bym kupił lepszy młynek.

najlepiej poczekać na opinie innych, bardziej doświadczonych  [emoji38]

edit:
co do obejrzenia sprzętu, Coffeesite pod Warszawą ma na showromie Rockety, Bezzery i Profiteca, można zadzwonić zapytać o konkretny model i porównać.

« Ostatnia zmiana: 07 Kwiecień 2025, 15:14:20 wysłana przez anderson »

Offline AdamGD Mężczyzna

• Ekspres: LM Linea Mini R, La Pavoni Europiccola Professional
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Kwiecień 2025, 15:51:12 »
Witam Wszystkich bardzo serdecznie  :)
Wiele lat temu mocno przymierzałem się do zakupu solidnego ekspresu ale z pewnych względów temat umarł. Po ostatniej wizycie we Włoszech i wypiciu lepszych i gorszych espresso temat zakupu powraca. Od kilku dni czytam forum i widzę, że wiele się pozmieniało. Poprzednim razem wybór padł na Rocket R58 a teraz, mimo iż jest znikoma ilość info na forum, zastanawiam sie nad R91.
Czy ktoś z Was używa, może coś napisać, za i przeciw? Budżet do 25tys na ekspres i 5 na młynek. Jeśli chodzi o młynek to sporo pozytywnych opinii jest o Fiorenzato AllGround Sense. Co sądzicie?
Jeszcze tylko pytanie czy w pomorskim jest możliwość zobaczenia, pomacania Rocket-a?
Pozdrawiam z Kaszub

Miałem w swojej karierze 2 rockety i obcowałem z r58. To jest bardzo fajny sprzęt, ale przy Twoim budżecie rozważyłbym nieco nowszą konstrukcję. R58 nagrzewa się jak standardowa grupa e61 około 20-25 minut.
R91 to z kolei naprawdę duży czołg. Zasadniczym pytaniem jest, jakie są Twoje potrzeby i oczekiwania. Jeśli to są 2-4 kawy dziennie to taki ekspres będzie moim zdaniem lekką przesadą.

Jeśli ma to być tzw ekspres end game i musi być Rocket to raczej poza R58 włączyłbym w rozważania Bicocca. Co do młynka się nie wypowiem, bo mam większe doświadczenia z Ceado i Młynkami typu SD.

Offline AlbertP

« Odpowiedź #3 dnia: 07 Kwiecień 2025, 19:06:09 »
Nie ukrywam, że również ma znaczenie aspekt wizualny i tu zdecydowanie Rocket przemawia do mnie.
Ilość kaw to około 10 mlecznych i do 8 espresso/doppio na codzień plus od czasu do czasu goście.
Miejsce na blacie jest, więc rozmiarem się nie martwię. Niekoniecznie musi to być Rocket. Poprzednim razem postawiłem na tą firmę i obecnie podoba mi się R91, ale nie zamykam się tylko na nich. Nie ukrywam, że liczę na Waszą pomoc również w wyborze młynka. Wcześniej brałem  pod uwagę Mazzer Mini elektroniczny.

Offline anderson

« Odpowiedź #4 dnia: 07 Kwiecień 2025, 19:45:14 »
Nie ukrywam, że również ma znaczenie aspekt wizualny i tu zdecydowanie Rocket przemawia do mnie.
Ilość kaw to około 10 mlecznych i do 8 espresso/doppio na codzień plus od czasu do czasu goście.
Miejsce na blacie jest, więc rozmiarem się nie martwię. Niekoniecznie musi to być Rocket. Poprzednim razem postawiłem na tą firmę i obecnie podoba mi się R91, ale nie zamykam się tylko na nich. Nie ukrywam, że liczę na Waszą pomoc również w wyborze młynka. Wcześniej brałem  pod uwagę Mazzer Mini elektroniczny.

Rozważasz zwiększenie budżetu na młynek czy chciałbyś aby całość zamknęła się w kwocie +/- 30 k brutto ?

Offline anderson

« Odpowiedź #5 dnia: 07 Kwiecień 2025, 19:56:59 »
R58 polecam na żywo zobaczyć w pierwszej kolejności, mi ten ekran obok (można go odpiąć) nie przypadł do gustu.

Dla mnie w tej cenie Bezzera Matrix MN i Profitec Drive znacznie porządniejsze na żywo.

Rocket Bicocca trochę bez sensu, - oglądałem o nim i czytałem i cenowo nie jest tanio a brakuje mu do półki R91 czy La Marzocco Linea Mini. Także albo lepiej wybrać sprzęt wyżej za 10k lub zostać przy R91 lub LM.

Jeśli chodzi o młynki to ja do ekspresu za 25k rozważyłbym  ZM Mazzer, Mahlkönig, jakbyś chciał SD to Weber Workshops eg-1.

Młynek gra główną rolę przy kawie, lepiej mieć lepszy młynek niż ekspres tak zawsze słyszałem. Lepszy ekspres nie wybaczy słabszego młynka.

Przy takim zestawie na pewno możesz się negocjować, ja też negocjowałem cenę przy swoim zestawie.

Wrzuć w google sprzęt, który opisałem i zobacz czy jest to bliskie Twoim gustom.

Offline AlbertP

« Odpowiedź #6 dnia: 07 Kwiecień 2025, 19:59:44 »
Powiedzmy, że 35 tys to już max. Jak żona dowie się, że wydałem 35 k na "kawiarkę", to ekspres będzie potrzebny na 8 espresso/doppio dziennie ;-)

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Kwiecień 2025, 20:07:02 »
Wątek o LM Micra jest bardzo obfity. ;)
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline AlbertP

« Odpowiedź #8 dnia: 07 Kwiecień 2025, 20:07:21 »
R58 polecam na żywo zobaczyć w pierwszej kolejności, mi ten ekran obok (można go odpiąć) nie przypadł do gustu.

Dla mnie w tej cenie Bezzera Matrix MN i Profitec Drive znacznie porządniejsze na żywo.

Rocket Bicocca trochę bez sensu, - oglądałem o nim i czytałem i cenowo nie jest tanio a brakuje mu do półki R91 czy La Marzocco Linea Mini. Także albo lepiej wybrać sprzęt wyżej za 10k lub zostać przy R91 lub LM.

Jeśli chodzi o młynki to ja do ekspresu za 25k rozważyłbym  ZM Mazzer, Mahlkönig, jakbyś chciał SD to Weber Workshops eg-1.

Młynek gra główną rolę przy kawie, lepiej mieć lepszy młynek niż ekspres tak zawsze słyszałem. Lepszy ekspres nie wybaczy słabszego młynka.

Przy takim zestawie na pewno możesz się negocjować, ja też negocjowałem cenę przy swoim zestawie.

Wrzuć w google sprzęt, który opisałem i zobacz czy jest to bliskie Twoim gustom.

Mazzer kosztuje sporo, Mahlkönig, który konkretnie?

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Kwiecień 2025, 20:09:03 »
No tak to już jest, ze za dobre zabawki trzeba trochę grosza wysupłać.
Jedna podpowiedź.
Nie sugeruj się cenami ofertowymi...
 :nienie:
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline anderson

« Odpowiedź #10 dnia: 07 Kwiecień 2025, 20:17:31 »
Wątek o LM Micra jest bardzo obfity.

Właśnie, warto pamiętać o Micra, tutaj na poziomie  17k jesteśmy a podobno można i za 14k kupić, raz jeden z polskich sklepów miał w promocji jeden lub dwa kolory za 14k zł. Jak dorzucisz lepszy młynek zamkniesz się w 25-30k zł za całość i nic więcej do szczęścia potrzebne nie będzie. Ten Rocket też miał dedykowany wątek ale nie dzieje się tam za dużo bo to świeży sprzęt, na yt jest trochę filmów.

Warto jak Fux pisze poczytać dedykowane wątpi jak wygląd LM Ci odpowiada. W cenie Micry jest Rocket Bicocca (mieli ten model w Coffeestite podpięty tak, że można się pobawić nim).

Mahlkönig E65S schodzi poniżej 10k zł ale jak pisałem, ja w młynkach nie jestem na tyle rozwinięty żeby dobrze doradzić co minimalnie musi być pod taki sprzęt. sam Allground Sense uwielbiam, nie wymieniłbym ani jednej wady ale chętnie bym innych posłuchał czy do LM będzie też ok czy lepiej coś lepszego.

Ja na AG Sense przerobiłem od jasnych po ciemne palenia już sporo opakowań i nigdy mnie nie rozczarował. Czasami jak zasypuje ten sam stopień mielenia to raz go obracam po pierwszej próbie i jestem w domu z ustawieniem.

Offline AlbertP

« Odpowiedź #11 dnia: 07 Kwiecień 2025, 20:53:02 »
No właśnie LM nie podoba mi się, nawet GS3,a budżet na całość zawsze można zwiększyć. W takim razie szukam młynka, bo jesli chodzi o ekspresy, to tylko La Marzocco w podobnym budżecie ..?

Offline AdamGD Mężczyzna

« Odpowiedź #12 dnia: 07 Kwiecień 2025, 22:16:59 »
Za około 25 tys można też złapać sanremo you. Podobny budżet to też Eagle one prima

Offline AlbertP

« Odpowiedź #13 dnia: 08 Kwiecień 2025, 08:41:54 »
Za około 25 tys można też złapać sanremo you. Podobny budżet to też Eagle one prima
Sanremo you całkiem elegancki. Jednak zastanawia mnie, zresztą tak samo w przypadku R91, jak jest z elektroniką? Czy nie ma z nią problemów?

Offline AdamGD Mężczyzna

« Odpowiedź #14 dnia: 08 Kwiecień 2025, 08:46:22 »
Przy Sanremo nie spotkałem się z informacjami o wadliwości. Zdecydowanie częściej Eagle One się przewija z kwestiami usterkowości.
Niestety, ale wydaje mi się że nikt z forum nie posiada You. Wiem, że w ostatnim czasie mocno poprawili aplikację i możliwości sterowania ciśnieniem kawy.
Możliwe, że ekspres ma jakieś zamknięte forum na facebooku, gdzie ludzie dzielą się spostrzeżeniami.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi