Autor Wątek: Rocket ???  (Przeczytany 3904 razy)

Offline AlbertP

• Ekspres: Rocket R Nine One
  • Młynek: Mazzer Philos
Odp: Rocket ???
« Odpowiedź #15 dnia: 08 Kwiecień 2025, 09:59:47 »
A jak z serwisem w Polsce?

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #16 dnia: 08 Kwiecień 2025, 10:57:54 »
Serwis to podstawa, dlatego warto w dobrym miejscu robić zakupy.
Może @Janusz przedstawi ciekawą ofertę? Mają promocję na ekspresy Crem.
 Kiedyś również marzył mi się Rocket, ale jestem zadowolony z CREM ONE 2B R-LFPP DUAL.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #17 dnia: 08 Kwiecień 2025, 11:13:01 »
A jak z serwisem w Polsce?

Polecam ekspres CREM. Podobnie jak @gromog . Serwis będziesz miał u nas w Zgierzu. Przy odbiorze osobistym przeszkolenie na tym sprzęcie. Młynek do niego możemy zaproponować taki jaki najbardziej będzie pasował. Sądzę, że AllGround Sense będzie dobrym rozwiązaniem.
Jeśli chciałbyś coś innego to możesz spojrzeć jeszcze na ekspresy ELEKTRA VERVE (wprowadzamy je do oferty) oraz NURRI.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #18 dnia: 08 Kwiecień 2025, 13:31:56 »
A może niekonwencjonalne rozwiązanie - nowość z ASCASO czyli BABY T PLUS FLOW CONTROL ? Niebawem powinny pojawić się recenzje na forum od dwóch pierwszych nabywców.

Offline Orinoco Eco Camp

• Młynek: Ceado E37S, Ceado E37Z-Hero
« Odpowiedź #19 dnia: 08 Kwiecień 2025, 23:27:43 »
Czy ktoś z Was używa, może coś napisać, za i przeciw?
Tak, ja używam Rocket R Nine One. Kupiony z końcem 2023. Do teraz według licznika zrobiłem 4130 kaw. Jest podłączony z filtrami do wody bieżącej (Przez chwilę użytkowałem ze zbiornikiem na wodę.). Czego brakuje to wagi. Jest to jedyna faktyczna funkcjonalność, w którą doposażyłbym ten ekspres. Czas nagrzewania to 25 minut chociaż ja i tak zawsze grzeje go dłużej. Mój „księgowy” czyli żona stwierdziła, że może być włączony cały czas, bo opłata miesięczna za energie wzrosła o 18 zł nawet nie dyskutowałem  :). Resztę tego co potrzeba ma i nic bym nie zmienił. Skupiłbym się na tym co Cię tutaj przywiodło:
wypiciu lepszych i gorszych espresso
Ten ekspres pozwoli Ci zrobić jedno i drugie espresso. To jakie zaserwujesz zależy od Twoich umiejętności -nie lekceważyłbym tej uwagi na Twoim miejscu. Wracając do ekspresu to jest prosty w obsłudze. Bardzo precyzyjny i co ważne powtarzalny w każdym elemencie ekstrakcji tzn.: pre- i post – infuzji, ciśnienia, wolumetryczności i temperatury. Zmiana tych wszystkich parametrów jest banalnie prosta a wskazania czytelne. Na forach krążyło info o problemach z responsywnością ekranu dotykowego. Jeśli ktoś się spodziewa ekranu smartfona to będzie zawiedziony, ale jak ktoś chce obsługiwać ekspres to będzie w niebo wzięty. LCD obsługujesz kciukiem(!) i tylko tym co całkowicie załatwia sprawę. Unikasz przypadkowych włączeń urządzenia czy zmiany parametrów… R91 to multibojler z nasyconą / w pełni saturowaną grupą zaparzającą, gdzie bojler kawowy ma 1.9l a serwisowy 3.6l. Konstrukcyjnie najbliżej mu do La Marzocco Strada EP 1 GR która ma 1.3l bojler kawowy i 3.5l bojler. Z tym ekspresem pracujesz jak z ekspresem gastronomicznym. Zmiana temperatury o 0,2 °C rozpoczyna zmianę profilu smakowego naparu. To bardzo precyzyjny ekspres i w rękach świadomego baristy pozwala na znacznie więcej niż inne ekspresy. To urządzenie dla świadomego pasjonata, który swoje doświadczenie buduje w oparciu o precyzyjną powtarzalność wszystkich parametrów ekstrakcji, gdzie selektywna zmiana już w niewielkim zakresie odzwierciedlona zostaje w smaku naparu. Ten ekspres aż się prosi o młynek SD. Zła wiadomość jest taka, że według mnie budżet, który chcesz przeznaczyć na młynek jest wielokrotnie za mały. Ja wystartowałem z Ceado E37s (jak go kupowałem były po 9k pln teraz mają bardziej przyjazną cenę) który po roku przestałem używać, bo mnie ograniczał. Świadomość świata kawy radykalnie wzrosła wśród rodziny co za skutkowało „wydziwianiem” każdy ma swoją ulubioną kawę i pije ją z innym profilem parzenia -nastąpiła kastomizacja. Wrócę jeszcze do umiejętności parzenia kawy bez niej ekspres i młynek jest bezużyteczny. Ja wiedzę pozyskałem dopiero po zakupie zestawu szkoląc się u mistrza polski baristów Rafała Adamka a później kilka kursów SCA z różnych obszarów u Błażeja Walczykiewicza i Marty Niwińskiej i ostatnio we Włoszech. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to pisz tutaj, a jak chciałbyś porozmawiać telefonicznie to pisz na priva.
Co do zakupu i serwisu to polecam p. Tomasza z Coffeesiet profesjonalnie i kompetentnie.
« Ostatnia zmiana: 09 Kwiecień 2025, 00:12:09 wysłana przez Orinoco Eco Camp »

Offline AlbertP

« Odpowiedź #20 dnia: 09 Kwiecień 2025, 10:54:39 »
Czy ktoś z Was używa, może coś napisać, za i przeciw?
Tak, ja używam Rocket R Nine One. Kupiony z końcem 2023. Do teraz według licznika zrobiłem 4130 kaw. Jest podłączony z filtrami do wody bieżącej (Przez chwilę użytkowałem ze zbiornikiem na wodę.). Czego brakuje to wagi. Jest to jedyna faktyczna funkcjonalność, w którą doposażyłbym ten ekspres. Czas nagrzewania to 25 minut chociaż ja i tak zawsze grzeje go dłużej. Mój „księgowy” czyli żona stwierdziła, że może być włączony cały czas, bo opłata miesięczna za energie wzrosła o 18 zł nawet nie dyskutowałem  :). Resztę tego co potrzeba ma i nic bym nie zmienił. Skupiłbym się na tym co Cię tutaj przywiodło:
wypiciu lepszych i gorszych espresso
Ten ekspres pozwoli Ci zrobić jedno i drugie espresso. To jakie zaserwujesz zależy od Twoich umiejętności -nie lekceważyłbym tej uwagi na Twoim miejscu. Wracając do ekspresu to jest prosty w obsłudze. Bardzo precyzyjny i co ważne powtarzalny w każdym elemencie ekstrakcji tzn.: pre- i post – infuzji, ciśnienia, wolumetryczności i temperatury. Zmiana tych wszystkich parametrów jest banalnie prosta a wskazania czytelne. Na forach krążyło info o problemach z responsywnością ekranu dotykowego. Jeśli ktoś się spodziewa ekranu smartfona to będzie zawiedziony, ale jak ktoś chce obsługiwać ekspres to będzie w niebo wzięty. LCD obsługujesz kciukiem(!) i tylko tym co całkowicie załatwia sprawę. Unikasz przypadkowych włączeń urządzenia czy zmiany parametrów… R91 to multibojler z nasyconą / w pełni saturowaną grupą zaparzającą, gdzie bojler kawowy ma 1.9l a serwisowy 3.6l. Konstrukcyjnie najbliżej mu do La Marzocco Strada EP 1 GR która ma 1.3l bojler kawowy i 3.5l bojler. Z tym ekspresem pracujesz jak z ekspresem gastronomicznym. Zmiana temperatury o 0,2 °C rozpoczyna zmianę profilu smakowego naparu. To bardzo precyzyjny ekspres i w rękach świadomego baristy pozwala na znacznie więcej niż inne ekspresy. To urządzenie dla świadomego pasjonata, który swoje doświadczenie buduje w oparciu o precyzyjną powtarzalność wszystkich parametrów ekstrakcji, gdzie selektywna zmiana już w niewielkim zakresie odzwierciedlona zostaje w smaku naparu. Ten ekspres aż się prosi o młynek SD. Zła wiadomość jest taka, że według mnie budżet, który chcesz przeznaczyć na młynek jest wielokrotnie za mały. Ja wystartowałem z Ceado E37s (jak go kupowałem były po 9k pln teraz mają bardziej przyjazną cenę) który po roku przestałem używać, bo mnie ograniczał. Świadomość świata kawy radykalnie wzrosła wśród rodziny co za skutkowało „wydziwianiem” każdy ma swoją ulubioną kawę i pije ją z innym profilem parzenia -nastąpiła kastomizacja. Wrócę jeszcze do umiejętności parzenia kawy bez niej ekspres i młynek jest bezużyteczny. Ja wiedzę pozyskałem dopiero po zakupie zestawu szkoląc się u mistrza polski baristów Rafała Adamka a później kilka kursów SCA z różnych obszarów u Błażeja Walczykiewicza i Marty Niwińskiej i ostatnio we Włoszech. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to pisz tutaj, a jak chciałbyś porozmawiać telefonicznie to pisz na priva.
Co do zakupu i serwisu to polecam p. Tomasza z Coffeesiet profesjonalnie i kompetentnie.

Cześć.
Przeglądam wszystkie proponowane ekspresy i utwierdzam się w przekonaniu, dzięki Twojej wiadomości również, że wybór początkowy był trafny , absolutnie nie ujmując niczego pozostałym maszynom. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że potrzebna jest wiedza i doświadczenie, ale od kiedyś trzeba zacząć. Zostaje kwestia młynka, więc czytam i szukam. Na ten moment pozostaje wizyta w cooffeesite.

Offline Tukidydes Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Drive
« Odpowiedź #21 dnia: 09 Kwiecień 2025, 11:06:31 »
ale od kiedyś trzeba zacząć.

Jasne, a podziel się tylko informacją co obecnie masz w domu tzn. w jaki sposób przyrządzasz kawę?
Pytam, bo jeśli uważasz, że R Nine One będzie idealny na pierwszy wybór, a wcześniej doświadczenie z ekspresem miałeś znikome albo żadne, to wziąłbym pod uwagę jeden aspekt - zabawa z kolbą, zwłaszcza taką, to raczej konkretna wkrętka. Ludzie dzielą się na takich, którzy po kupieniu ekspresu zaczynają gonić króliczka, wchodząc do tej kawowej jamy co raz głębiej i na tych, którzy po miesiącu mówią sobie: "nie no, nie chce mi się", a następnie pozbywają się machiny, a w jej miejscu pojawia się jakaś Jura/Nivona etc. Kupując taki sprzęt lepiej być pewnym swoich oczekiwań i przekonanym co do posiadanej wytrwałości, ponieważ ewentualne upłynnienie go na rynku wtórnym na pewno wiązać się będzie z koniecznością wystawienia go po znacznie niższej cenie. Sprzęt, głównie z uwagi na wysoką cenę wyjściową i spore rozmiary, raczej dla entuzjastów ;)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #22 dnia: 09 Kwiecień 2025, 11:11:00 »
W takim razie wrzucam nowość z ASCASO - młynek P74. Poniżej link.
https://ascaso.com/en/p74/

Jakbyś mógł się miesiąc wstrzymać z decyzją to zapraszamy na nasze stoisko numer B1.26 podczas
Coffee Europe Expo 2025
27 - 29 Maj 2025
PTAK WARSAW EXPO, Pruszków, Poland

I nie tylko na nasze. Coffeesite też tam będzie...I wielu innych.

Będzie można tam się zapoznać z różnorakimi sprzętami czołowych producentów tak z Europy jak i z Chin.

Offline Orinoco Eco Camp

« Odpowiedź #23 dnia: 09 Kwiecień 2025, 13:06:13 »
wybór początkowy był trafny
Tak, wybór R Nine One jest jak najbardziej trafiony, pomimo że jest to mój pierwszy ekspres. I chyba nie muszę Cię przekonywać, że gdyby tak nie było lub widziałbym korzyści z zamiany na Strade EP 1GR to tak bym zrobił. Nie zamieniam i do póki nie będzie mnie ograniczał ma dożywocie. Co do młynka to nie traktuj go jako „przymusowy dodatek do ekspresu”. To element zestawu, od którego zależy co pijesz… oszczędności na młynku przekładają się na stratę jakości w kubku. Zasada jest prosta lepiej dołożyć niż oszczędzać i ograniczać ekspres. Motorem Twojego działania (podobnie jak i mojego) jest chęć napicia się jak najlepszego espresso a za to odpowiada cały zestaw. Pozostanie Ci wtedy już "tylko" uzupełnić wiedzę :kawa:.
PS. Z mojego doświadczenia jeśli jesteś zdecydowany na R91 to nie zwlekaj bo trafisz na przerwę letnią i wtedy będziesz czekał nawet dwa miesiące a tak przy sprzyjających warunkach 4 tygodnie...
« Ostatnia zmiana: 09 Kwiecień 2025, 13:16:18 wysłana przez Orinoco Eco Camp »

Offline AlbertP

« Odpowiedź #24 dnia: 09 Kwiecień 2025, 13:49:13 »
Będzie to moja pierwsza kolba. Do tej pory doświadczenie z ekspresem kolbowym znikome. Korzystam z automatu, starego Siemensa , marketowy ekspres przelewowy i kawiarka. O porządnym ekspresie i możliwości zrobienia dobrego espresso w domu myślę od wielu, wielu lat. W końcu mam czas na "zabawę", bo tak to traktuję na ten moment.  Nie podejmę jednak ostatecznej decyzji po kilku postach na forum. Chętnie wybiorę się na targi, o których wspomina Janusz i chętnie zobaczę R91 jak i inne ekspresy.

Offline Tukidydes Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Drive
« Odpowiedź #25 dnia: 09 Kwiecień 2025, 14:01:23 »
Słusznie  :ok: Powodzenia!  :)

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #26 dnia: 09 Kwiecień 2025, 14:15:38 »
Zrób sobie listę do pooglądania. Czasami maszyna uprzednio wykluczona może wrócić do łask i stać się pierwszym wyborem. Do mnie mnogość rurek i polerowanej stali przestała przemawiać. Już tam byłem. Na wybór może także mieć wpływ kolor obudowy, dodatki.
Po poprzednim ekspresie, który miał kanalizację i podłączoną wodę, wydawało się mnie, że następca także musi te cechy posiadać.
W konsekwencji te cechy pominąłem i oko oraz podniebienie cieszy LM
Dokonaj przemyślanego wyboru i nie wykluczaj micry.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline AlbertP

« Odpowiedź #27 dnia: 09 Kwiecień 2025, 14:38:38 »
Zrób sobie listę do pooglądania. Czasami maszyna uprzednio wykluczona może wrócić do łask i stać się pierwszym wyborem. Do mnie mnogość rurek i polerowanej stali przestała przemawiać. Już tam byłem. Na wybór może także mieć wpływ kolor obudowy, dodatki.
Po poprzednim ekspresie, który miał kanalizację i podłączoną wodę, wydawało się mnie, że następca także musi te cechy posiadać.
W konsekwencji te cechy pominąłem i oko oraz podniebienie cieszy LM
Dokonaj przemyślanego wyboru i nie wykluczaj micry.
Niczego nie wykluczam. Niemniej jednak właśnie ta polerowana stal i klasyczny jak dla mnie wygląd Rocketa bardzo do mnie przemawia.

Offline Orinoco Eco Camp

« Odpowiedź #28 dnia: 09 Kwiecień 2025, 15:28:58 »
chętnie zobaczę R91
upewnij się ze taki ekspres będzie wystawiany, bo ja go w Coffeesite nie widziałem i szczerze wątpię, żeby go mieli w showroomie. Te ekspresy co do zasady są produkowane na indywidualne zamówienia. Tak było w moim przypadku. Byłem na kilku polskich targach kawowych i w zakresie sprzętu biednie to wyglądało. Z reguły wyglądało to tak jakby polskie firmy wystawiały się z konkretnymi firmami a nie ze wszystkim co mają w ofercie, promowały konkretnego producenta. I albo trafisz w to co celujesz albo nie trafisz. Jeśli chciałbyś naprawdę przejrzeć ofertę rynkowa to najlepszą okazją są targi HostMilano 17-25 października 2025. To chyba jedne z największych targów tego typu na świecie. Tam oferta jest naprawdę bogata. Tylko termin odległy i weekend w Mediolanie.
Warto też rozważyć co się stanie z cenami urządzeń po cłach amerykańskich. Jak ceny w USA ekspresów pójdą w górę o 20% to liczba kupujących się zmniejszy może wtedy producenci będą skorzy do bardziej agresywnej polityki cenowej. W każdym razie poczekać chyba nie zawadzi.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #29 dnia: 09 Kwiecień 2025, 15:47:36 »
Niemniej jednak właśnie ta polerowana stal i klasyczny jak dla mnie wygląd Rocketa bardzo do mnie przemawia.

Jak pisałem, już tam byłem. Widać każdą ryskę, smugę. W zestawieniu z czarnym lakierem LM, który ma tylko stalowe tacki ociekowe i na filiżanki.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi