R58 to świetny sprzęt, w tej klasie można szukać jeszcze min: Bezzera Matrix MN / DE, Profitec Drive.
Są to DB - dual boilery, także jak robisz mleczne kawy sprawdzą się idealnie. Mają czujniki PID.
Do tych sprzętów AllGround Sense również da radę, sam mam AG Sense + Bezzera Matrix MN i jestem zachwycony tym połączeniem. Jak się nauczysz zrobisz na tym wyśmienite espresso.
R91 to już kilka leveli wyżej, tutaj ja osobiście bym rozważał La Marzocco Mini. Tutaj masz już możliwość profilowania kawy, większej zabawy.
Może bardziej doświadczeni koledzy się wypowiedzą, ale ja bym zastanawiał się czy do poziomu LM czy R91 nie lepiej zainwestować w lepszy młynek.
Allground Sense do wszystkich Dual Boilerów z rotacyjną pompą w okolicy +/- 10k zł za ekspres sprawdza się idealnie, w mojej opinii ciężko o lepszy młynek w tej cenie, jest wygodny, nie wymaga dużych korekt przy nowych ziarnach, zazwyczaj trafiam w 2-3 przestawienia młynka, do 5 przy wymagającej kawie. Waga to cudowna sprawa.
Podsumowując:
-na pierwszy ekspres R58, Bezzera, Proftec + sprzęt który na pewno inni zaproponują w przedziale +/- 10k z AllGround Sense sprawdzi się idealnie.
- jeśli iść w R91, LM ja bym kupił lepszy młynek.
najlepiej poczekać na opinie innych, bardziej doświadczonych
![Grin [emoji38]](https://forum.wszystkookawie.pl/Smileys/default/grin.gif)
edit:
co do obejrzenia sprzętu, Coffeesite pod Warszawą ma na showromie Rockety, Bezzery i Profiteca, można zadzwonić zapytać o konkretny model i porównać.