Autor Wątek: Jasne palenie do espresso  (Przeczytany 4208 razy)

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Jasne palenie do espresso
« dnia: 26 Marzec 2025, 17:05:58 »
Czy możecie polecić polskie palarnie, który wypalają jasno pod espresso? A najlepiej konkretne kawy? Czy po prostu wybierać te wypalone pod przelew?

Airacobra

• Gość
Odp: Jasne palenie do espresso
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Marzec 2025, 17:30:53 »
Jasno pod przelew, hmm z czystym sercem mogę polecić Synestezję jak i niektóre inne kawy od Mastro Antonio - proponuję podpytać właściciela palarni czyli Antonio w wątku https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=408.msg312563 albo na PW.
Coś nieoczywistego od Pani Elżbiety znajdzie się dla Ciebie z pewnością, a zapewne i udałoby się zdzwonić i obgadać zamówienie.
Kwestia jakich smaków szukasz w tym espresso - to co Tobie przypasuje - niekoniecznie ja będę lubił.

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Marzec 2025, 18:52:01 »
Czy możecie polecić polskie palarnie, który wypalają jasno pod espresso? A najlepiej konkretne kawy? Czy po prostu wybierać te wypalone pod przelew?

Hej, zawsze można popróbować omni najpierw, a póżniej polecieć z tymi pod przelew.
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Marzec 2025, 19:04:18 »
Myślę, że jeśli nie są palone ekstremalnie jasno, to można spokojnie brać te przelewowe, a najlepiej zagadać do palarni co się lepiej sprawdzi. Znam takich którzy piją wszystkie przelewowe jako espresso i są bardzo zadowoleni.

Offline anderson

• Ekspres: Bezzera Matrix MN z FC
  • Młynek: AllGround Sense
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Marzec 2025, 13:48:56 »
Wrocławski Runty Roaster pali jasno kawy: https://www.runtyroaster.pl/collections/deserowa

Przerobiłem kilka kg Brazyli i Choco Blend - stacjonarnie do spróbowania w Kanapa Espresso&Wine Bar jakby ktoś był we Wro.

Brazylia najlepiej wychodziła 17g in / 43-44g out / 33-34s w tym preinfuzja i temperatura 96-97 stopni. Ziarna są mocno jasne,  przy obecnym HAYB brazyli to przepaść (wiem, że barwa ziaren nie świadczy zawsze o stopniu palenia). Sam Kamil lubi jasne palenie i długie ratio.

Choco Blend to 2.5 ratio w 25-27s, nawet w opisie jest "Włoch bez dużej opalenizny".

Te kawy mają dużo owoców i dla fanów jasnego palenia pod espresso będą super.

Palarnie ma swoją też we Wrocławiu, kiedyś można było wpaść na miejsce jak nie miał lokalu. Jak ktoś ma social media to na instagramie odpisuje zawsze.
« Ostatnia zmiana: 27 Marzec 2025, 13:56:36 wysłana przez anderson »

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Marzec 2025, 14:29:48 »
Dopowiem, że dla mnie jasno = owocowo, ew. kwiatowo, i kwaśnie :D

@anderson, dzięki, może przejazdem się skuszę. Jednak czytając opisy kaw nie czuję się 'targetem' tej palarni ;)

Offline anderson

« Odpowiedź #6 dnia: 27 Marzec 2025, 14:47:44 »
@kulka  to jeszcze dorzucę to, też Wrocławska palarnia i tu było mocno owocowo, czerwona porzeczka, słodkie czerwone owoce, na pewno bardziej owocowo niż te proponowane wcześniej:  https://malaczarna.coffee/produkt/brazylia-arara/

Tutaj polecam ich lokal na Strachocińskiej, można obok dobrej pizzy w Piazza spróbować :D

Offline matgru93

• Ekspres: Kalita 185/ Melitta Look Timer/ Bialetti New Moka Induction/ Flair 58+
  • Młynek: Timemore Chestnut C2/ Wilfa Svart CGWS-130B/ Kinu M47
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Marzec 2025, 15:06:53 »
To i ja dorzucę kamyczek do Wrocławskiego ogródka - ostatnio rozpływam się w smaku Tanzanii od Palomy. Wypalana jest jako omni i można z niej wycisnąć naprawdę imponującą słodycz i owocowość. https ://www.palomacoffee.pl/pl/p/Tanzania-PB-Mwankumbi-Kawa-Ziarnista-250g/525

Offline Tukidydes Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Drive
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Marzec 2025, 09:24:44 »
Dopowiem, że dla mnie jasno = owocowo, ew. kwiatowo, i kwaśnie

Cześć!

mam u siebie paczkę od Hard Beans - SAMAMBAIA YELLOW BOURBON. Definitywnie jasno palona, w smaku czuć nuty jabłek i krówek (zgodnie z opisem), trudniej mi znaleźć te ciastka :), ale może wszystko przede mną.

https://hardbeans.com/brazylia-samambaia-yellow-bourbon-espresso?srsltid=AfmBOopEwUDbCSDWQl-TYrIb2WcirmEzkdI-u196CEVDtiAtTMDcJ1Sb
https://www.coffeedesk.pl/product/11019/Hard-Beans-Brazylia-Samambaia-Espresso-1Kg

Na stronie Coffeedeska jest błąd na grafice, natomiast opis jest właściwy.

Dla zobrazowania stopnia palenia. U góry Brazylia z Cortonero, na dole Brazylia z Hard Beans.

Palarnią, która generalnie jasno wypala kawy jest berliński THE BARN.
https://thebarn.de/collections/espresso-coffee?filter.p.m.bean.profile=Terroir

Moje doświadczenia z takimi jasno palonymi kawami są takie, że niektóre z nich są naprawdę, nazwijmy to, niesforne. Jeśli ktoś ma możliwość zrobienia długiej preinfuzji lub w ogóle profilowania ciśnienia, to na pewno będzie mu łatwiej je okiełznać :)

Offline anderson

« Odpowiedź #9 dnia: 28 Marzec 2025, 16:40:55 »
Moje doświadczenia z takimi jasno palonymi kawami są takie, że niektóre z nich są naprawdę, nazwijmy to, niesforne. Jeśli ktoś ma możliwość zrobienia długiej preinfuzji lub w ogóle profilowania ciśnienia, to na pewno będzie mu łatwiej je okiełznać

Mam takie samo doświadczenie, ja ustawiałem maksymalną dostępną preinfuzje u siebie (3s), wysoką temperaturę (min 96 stopni) i raczej długie ratio, zdecydowanie 2.5 do 3 nawet. Z ciśnieniem jak pamiętam powinnismy wyjść z niskiego pułapu 4-6 bar i zwiększać. Ja się bawiłem regulacją na grupie FC ale uznałem to za bezsensowne bo nie jest powtarzalne 'kręcenie ręcznie' nawet jak starałem się wstrzelić w ustalone sekundy. Tutaj najlepiej pewnie sprawdzi się sprzęt gdzie można to zaprogramować. Choć może za mało czasu poświęciłem na ręczne regulacje ciśnienia FC.

Offline mr_blend Mężczyzna

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Marzec 2025, 18:07:57 »
Dorzucę też swój punkt widzenia, wolę kamyczków do koszyczka nie dorzucać, bo nie lubią się z młynkiem :D

Jasny wypał do espresso oznakowany jako "jasny wypadł do espresso" nie istnieje. Można spokojnie iść w omni i to taki kompromis pomiędzy jasną kawą a zupełnym brakiem body w espresso z jasnego wypału. Szukałbym potencjalnego kandydata na działach przelewowych w palarniach, które nie palą przelewów ultra jasno po skandynawsku gdzie jest problem z zatykaniem się kawy w dripperze. Każdą kawę da się zaparzyć w kolbie i nie trzeba do tego etykietki na paczce, że akurat te ziarenka będą do kolby. 

Light roast punkt startowy:
overdose 2g w kolbie (sitko 16 - start z 18g, sitko 18 - start z 20g)
czas ekstrakcji ok. 35s
uzysk ok 50g

Jak chcemy więcej owoców to skracamy uzysk, reszta bez zmian. Jak dalej coś nam nie siedzi to ruszamy czas parzenia. Light roast trzeba dosłodzić w kolbie dłuższym czasem parzenia i puścić dłuższego szota żeby nie było turbo kwaśne. Overdose, gdyż ziarenka są mniejsze i będziemy mieć mniej kawy w sitku. Właściwie tyle. Tylko tyle i aż tyle :)

Osobiście nie przepadam za jasnym espresso gdyż zawsze mam wrażenie, że piję "mikro americano" - brakuje mi w nim body. Wiem jednak, że jest trochę osób, które lubi także miłej zabawy :) Nie parzyłbym jedynie ultra jasnych przelewów, gdyż wejdziemy na limonkę, trawę cytrynową i ogólną szorstkość. Czasem wrzucamy nasz Przelew Sezonu do Jury i nawet z Jury jest ok. Myślę, że to dosyć wdzięczna kawa do treningów gdyż nie ma kosmosu cenowego i jest wypalona na granicy light i omni.

Pozdrawiam,
Paweł

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Marzec 2025, 18:14:34 »
ultra jasno po skandynawsku gdzie jest problem z zatykaniem się kawy w dripperze.
Trafna uwaga. W zasadzie istnieje taka reguła: ale nie jest ona chyba szczególnie "skandynawska". Myślę, że to raczej problem niedoskonałości procesu palenia, nierozwinięcia kawy w najważniejszym, końcowym etapie.

Wczoraj zaparzyłem sobie Kenię Thiururi jako espresso. Było to espresso bardzo fajne :). Kwaśne, wiadomo, ale też słodkie i bardzo "gęste" aromatycznie :).

Offline mr_blend Mężczyzna

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Marzec 2025, 18:18:57 »
ultra jasno po skandynawsku gdzie jest problem z zatykaniem się kawy w dripperze.
Trafna uwaga. W zasadzie istnieje taka reguła: ale nie jest ona chyba szczególnie "skandynawska". Myślę, że to raczej problem niedoskonałości procesu palenia, nierozwinięcia kawy w najważniejszym, końcowym etapie.

Wczoraj zaparzyłem sobie Kenię Thiururi jako espresso. Było to espresso bardzo fajne :). Kwaśne, wiadomo, ale też słodkie i bardzo "gęste" aromatycznie :).

@Antonio
Jeden rabin powie, że to niedoskonałość profilu a drugi rabin "nasza filozofia pracy" :)

Offline Tukidydes Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Drive
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Marzec 2025, 22:02:27 »
Jasny wypał do espresso oznakowany jako "jasny wypadł do espresso" nie istnieje.

Dzięki za rzeczowy komentarz :) Jako osoba niezajmująca się i niemająca profesjonalnej wiedzy na temat wypalania kawy, zawsze się zastanawiałem czy "jasne palenie pod espresso" różni się czymkolwiek od "ziaren wypalonych pod metody przelewowe".
« Ostatnia zmiana: 30 Marzec 2025, 22:05:23 wysłana przez Tukidydes »

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
« Odpowiedź #14 dnia: 16 Kwiecień 2025, 13:17:07 »
Piję espresso tylko z kaw do przelewu i tylko z forumowych palarni, jestem zadowolony :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi