Autor Wątek: młynek ręczny + kawiarka do 800 PLN  (Przeczytany 9954 razy)

Offline jasiekB

• Ekspres: moka Bialetti Easy Timer
  • Młynek: Baratza Precisio
młynek ręczny + kawiarka do 800 PLN
« dnia: 11 Marzec 2015, 20:08:31 »
Przeglądam mniej więcej od tygodnia Forum. Jestem mile zaskoczony wysokim profesjonalizmem uczestników (przynajmniej z mojej niskiej perspektywy) i niskim poziomem agresji (przynajmniej... ;D).
Jednocześnie nie znalazłem potrzebnych mi informacji, więc postanowiłem się zarejestrować i zapytać:

Szukam młynka ręcznego i kawiarki do 800 PLN

1. Odnośnie młynka: potrzebuję perspektywicznego, tzn. teraz do kawiarki a kiedyś prawdopodobnie do kolby. Myślę o
-Commendante albo
-Zassenhausie Quito/Panama/Lima
Co radzicie? Może coś innego? Z tego co przeczytałem Commendante Mk2 boryka się z kwestiami patentowymi. Co wiecie o dostępności Mk1?

2. Kawiarka: Bialetti moka (3tz).
jw: co radzicie? (na indukcję?)

Sprzęty (przynajmniej kawiarka) mogą być używane, ale wydaje mi się że cenowo ogarniam nowe.

3. Co robię z kawą: serwuję dla Żony :). Rano potrzebujemy jednej kawy, dość długiej z mlekiem, wieczorem dwóch-trzech, podobnych.

Przepraszam, jeżeli nieświadomie dubluję kwestię.
Czekam na rady!

Offline joonecky Mężczyzna

Odp: młynek ręczny + kawiarka do 800 PLN
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Marzec 2015, 20:18:53 »
Nie ma co kombinować z ręcznymi mlynkami. Lepiej zainwestować w Concepta za niecałe 300 zł. Do tego kawiarka za niecałą stówę i ręczny spieniacz do mleka. I mieścisz się z kosztami w połowie budżetu. Reszta na dobra kawę.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Marzec 2015, 00:01:54 »
Z tym, że concept do kolby nie nada :nienie: ale to nic, bo do tego czasu będziesz wiedział, że ręcznym byś się zakręcił na śmierć. Przy 4 kawach dziennie i tak drobnym przemiale, to się po pół roku odechciewa.

Offline ziarenko

• Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Marzec 2015, 10:47:38 »
Proponuję skorzystać z promocji u Janusza: http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=686.msg38972#msg38972
I mini wyjdzie 612zł, więc zostanie jeszcze z tych 800 na kawiarkę. A później na początek przygody z ciśnieniowcem też wystarczy.

Offline KiT

• Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Marzec 2015, 11:30:12 »
 :nienie: 300zł za Concepta brzmi dobrze.  Ale od 650 zł w górę zaczynają się używane ciekawe młynki gastronomiczne. iMini jak dla mnie nie jest  dobrym kierunkiem.

Offline jasiekB

« Odpowiedź #5 dnia: 12 Marzec 2015, 13:53:13 »
Dzięki za dotychczasowe uwagi!
Myślałem o młynku ręcznym również dlatego, że nie zajmuje miejsca "na blacie". Ale może macie rację, że szybko przeszłaby mi ochota na kręcenie. W takim razie poszerzam zainteresowanie o (małe!) elektryczne. (w związku z tym chyba gastro-używki odpadają z racji rozmiarów, czy niekoniecznie?)

Czy dobrze rozumiem, że kawa do kawiarki jest (tylko) jedno oczko wyżej w grubości niż do kolby? Jeśli tak i:
Z tym, że concept do kolby nie nada :nienie: (...)
to znaczy, że concept musiałby się kręcić na najdrobniejszym ustawieniu od początku (do kawiarki) i przy przesiadaniu się na kolbę musiałbym zmienić? Czy może do kolby się nada na pierwszy rok-dwa, a potem jak się rozsmakujemy, to dopiero trzeba się będzie rozejrzeć za nowym młynkiem?

(...) iMini jak dla mnie nie jest  dobrym kierunkiem.

Czemu? (w porównaniu z conceptem może mielić do kolby) Czy jest ogólnie słaby w swojej kategorii cenowej?
Trochę offtop: Z niektórych ocen wnoszę, że produkty Ascaso bywają uważane za przerost designu nad wartością użytkową. Co o tym sądzicie?

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Marzec 2015, 14:00:06 »
Używki gastronomiczne będą duże, znacznie większe niż concept.
Żeby użyć concepta do kolby i użytkować go w miarę bezstresowo musiałbyś go najpierw stuningować.
I-mini to nie jest zły młynek, podobnie jak inne produkty ascaso, niemniej jest to młynek stricte domowy - z ograniczeniami wynikającymi z tego faktu. Na początek będzie OK, potem zacznie Ci brakować równiejszego przemiału.

Offline ziarenko

• Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Marzec 2015, 14:55:24 »
Czy jest ogólnie słaby w swojej kategorii cenowej?

Problem w tym że w tej kategorii cenowej nie ma za dużej alternatywy (może Demoka M-203, Graef) i wybierając młynek w takim budżecie, trzeba się liczyć z jego ograniczeniami. Znaczący skok jakościowy następuje przy budżecie powyżej 1500 no i rozmiary młynów rosną.

Offline ignacy

• Ekspres: Dripper Melitta, V60, FP, Bodum Santos
  • Młynek: Vario-W
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Marzec 2015, 15:11:00 »
Generalnie ani demoki, ani i-mini bym nie polecał. Podobna jakość przemiału, strasznie irytująca regulacja i do tego "o krok od sukcesu". Jeżeli najdzie akurat ochota na coś innego niż kawiarka/espresso, to zmiana grubości przemiału to mordęga. Lepiej kupić coś tańszego (concept, bodum), albo droższego (jeżeli musi być małe, np. zwykłe Vario).

Offline Edwin Jagger Mężczyzna

• Ekspres: Alternatywy
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Marzec 2015, 15:33:49 »
Znaczący skok jakościowy następuje przy budżecie powyżej 1500 no i rozmiary młynów rosną.
Okolice 1200 raczej. Mówię o dolnej granicy skoku jakościowego.

Offline malkos Mężczyzna

• Świeżo Palona
  • Użytkownik komercyjny
    • ŚwieżoPalona
  • Ekspres: Aeropress, Hario v60, French Press Bodum, kawiarka GAT Konica
  • Młynek: Zassenhaus Quito, Comandante MK3
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Marzec 2015, 17:15:48 »
A nie lepiej kupić sobie Porlexa i kawiarkę. Ręczny zawsze Ci się przyda, a jak na prawdę będziesz potrzebował elektrycznego do espresso to zawsze będziesz mógł sobie dokupić. Młynek za 650 PLN do kawiarki to chyba przesada.
Właściciel sklepu :: https://swiezopalona.pl
Zapraszam po kawę na :: https://swiezopalona.pl/kategoria/26/kawa-ziarnista

dlawokawie5 - nowy kod - 5% zniżki na wszystko

Offline yodi

• Ekspres: rancilio silvia, kolba krups, FP, AP, moka, phin, drip
  • Młynek: macap, concept, porlex mini
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Marzec 2015, 19:31:44 »
Potwierdzam. Używam Porlexa do kawiarki 3-filiżankowej. Miejsca w zasypie zostaje sporo, można by się pokusić o napełnienie 6-filiżankowej. Pokręcić minutę nie zaszkodzi. Sprawdza się znakomicie. A kawka miodzio... :pycha:

Offline jasiekB

« Odpowiedź #12 dnia: 12 Marzec 2015, 23:32:12 »
Znaczący skok jakościowy następuje przy budżecie powyżej 1500 no i rozmiary młynów rosną.
Okolice 1200 raczej. Mówię o dolnej granicy skoku jakościowego.
Rozumiem. Dlatego moja pierwotna koncepcja brzmiała: bardzo dobry młynek ręczny, z perspektywą na kolbę. Sądzę, że Commendante spełnia te wymagania. A jak pozostałe, które tu się pojawiły: Zassenhaus, Porlex? Czy jakość przemiału z Commendante jest lepsza od i-mini i np. porównywalna do dobrego gastro elektrycznego?  (przepraszam za brak precyzji)

Z drugiej strony: Mi się pewnie będzie chciało kręcić, ale Żonie już mniej na pewno. Jednocześnie lubię sobie podłubać, więc może, a propos
Żeby użyć concepta do kolby i użytkować go w miarę bezstresowo musiałbyś go najpierw stuningować.
na razie Concept, a za rok-dwa ewentualnie tuning?

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Marzec 2015, 00:24:59 »
Czy dobrze rozumiem, że kawa do kawiarki jest (tylko) jedno oczko wyżej w grubości niż do kolby?
[...]to znaczy, że concept musiałby się kręcić na najdrobniejszym ustawieniu od początku (do kawiarki) i przy przesiadaniu się na kolbę musiałbym zmienić? Czy może do kolby się nada na pierwszy rok-dwa, a potem jak się rozsmakujemy, to dopiero trzeba się będzie rozejrzeć za nowym młynkiem?
Ja do kawiarki mieliłbym grubiej, aż pod dripowe przemiały. Niemniej różnie bywa. W sensie preferencji.
Raczej drobniej niż najdrobniej w Concepcie nie powinno być potrzebne.

Niestety jest to zbyt grubo aby espresso zaparzyć, już nie wspomnę o marginesie. Ciężko się w tym rozsmakować, co najwyżej można się zrazić.

W sumie, gdybyś wziął i concepta, i porlexa, miałbyś młynek na miejscu i turystyczny, a $$$ jeszcze zostanie na kawę. ;)

Offline jasiekB

« Odpowiedź #14 dnia: 15 Marzec 2015, 11:15:03 »
Wychodzi na to, że dominują dwie opinie: Concept albo Porlex. W związku z tym, pozwolę sobie powtórzyć (i uściślić) pytanie:

W danej kategorii grubości przemiału, czy są jakieś przewagi Porlexa (i ogólniej, młynka ręcznego w cenie X) nad Conceptem (i ogólniej, młynka elektrycznego w cenie do 250%X), np w równości przemiału/żywotności? Na wątku o Commendante przeczytałem sugestię, że jest dużo lepszy od porównywalnych elektrycznych oraz (kilka postów dalej), że jest stargetowany na snobizm związany z 'mistyką ręcznego mielenia' (co by sugerowało, że wcale nie musi być dużo lepszy).

I jeszcze jedno: czy sądzicie, że Baratza Encore (tańsza siostra testowanej na forum Preciso) jest warta uwagi, w porównaniu z Conceptem? (na pewno ma przewagę w postaci uniwersalności grubości przemiału)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi