Autor Wątek: młynek ręczny + kawiarka do 800 PLN  (Przeczytany 9950 razy)

Offline joonecky Mężczyzna

Odp: młynek ręczny + kawiarka do 800 PLN
« Odpowiedź #15 dnia: 15 Marzec 2015, 12:48:10 »
Nie wiem jak w porównaniu z Porlexem, ale po przesiadce z Hario Slima na Concepta różnica była kolosalna. Slim mieli teraz u narzeczonej i jak jestem u niej, to czasem nie mogę wyjść z podziwu nad nierównością przemiału Slima.

Nie wiem nad czym się zastanawiać - masz w zbliżonej cenie dwa młynki. Sam argument braku machania korbką rozwiązuje dla mnie sprawę.

Offline jasiekB

• Ekspres: moka Bialetti Easy Timer
  • Młynek: Baratza Precisio
« Odpowiedź #16 dnia: 15 Marzec 2015, 14:59:08 »

Nie wiem nad czym się zastanawiać - masz w zbliżonej cenie dwa młynki.

Chyba masz rację. Choć konieczność machania korbką mnie zasadniczo nie zniechęca, to z testu
akademiakofeiny.blogspot.com/2015/01/testy-mynkow-akademia-kofeiny-lab-opole.html
wynika, że Concept znacząco wygrywa i z Hario i z Porlexem. Wydawało mi się, że istotnym plusem młynka ręcznego jest to, że nie zagraca kuchni, ale chyba wolę sobie jednak zagracić i mieć lepszą kawę.

Teraz tylko kwestia: cisnąć w kierunku Baratza Encore albo nawet Virtuoso, czy zostać przy Concepcie? Minus Concepta jest taki, że nie daje perspektyw na espresso.
Chyba Virtuoso mało się różni od Preciso:
coffeegearathome.com/baratza-virtuoso-vs-preciso-vs-encore-conical-burr-coffee-grinders-what-is-the-difference/
A na innym wątku bardzo precyzyjny test Preciso wypadł pomyślnie. Co radzicie?

« Odpowiedź #17 dnia: 15 Marzec 2015, 15:08:59 »
Konieczność machania korbką będzie zniechęcać Cie po kilku miesiącach lub roku konieczności machania korbką, albo irytować w sytuacjach, gdy do zrobienia jest 5 kaw lub więcej.

Concept jest naprawdę malutki - nie zagraca kuchni. Sprawdź wymiary Concepta i "sprawdź jak będzie leżał" w twojej kuchni.

To, że nie daje perspektyw na espresso nie jest minusem Concepta. Nowe młynki (i używane raczej też) za 200-300 zł nie nadają się do espresso. Jak chcesz robić espresso i bawić się w alternatywy, to w końcu i tak kupisz 2 młynki.

Offline jasiekB

• Ekspres: moka Bialetti Easy Timer
  • Młynek: Baratza Precisio
« Odpowiedź #18 dnia: 21 Marzec 2015, 11:29:53 »
Dzisiaj przyszedł młynek Baratza Preciso i kawiarka Bialetti Easy Timer 6.
Dziękuję bardzo wszystkim uczestnikom dyskusji za rady i wskazówki.
Dziękuję Deskowemu za zniżki! Dzięki nim do dwukrotnego przekroczenia ograniczenia budżetowego zostało mi tyle pieniędzy, że nakupiłem sobie sporo ziarna :)

« Odpowiedź #19 dnia: 21 Marzec 2015, 22:40:44 »
Gratulacje! Fajny wybór :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi