Autor Wątek: Ekspres do 3000,00 - podsumowanie poszukiwań  (Przeczytany 21405 razy)

Offline imrowai

• Ekspres: Ascaso steel uno prof PID
  • Młynek: WEGA 5.8 Instant
Odp: Ekspres do 3000,00 - podsumowanie poszukiwań
« Odpowiedź #15 dnia: 10 Marzec 2015, 22:37:22 »
ehh jak ja nienawidzę forów... człowiek się naczyta, nakombinuje i na końcu czyta coś takiego i głupieje... przecież ja na zakup ekspresu już się "napaliłem" a wy mi chcecie to uniemożliwić.... :sciana:
hmmm czy ktoś poprze twoją, Maćku tezę?
zakładając jednak, że masz rację :P... że kupię porządny młynek, to może zamiast bawić się w przerabianie istniejących sitek, kupić nowe porządne, które przypasuje mi do mojej kolby? średnica otworu na sitko to 54 mm - czy ten pomysł ma szansę na realizację?

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #16 dnia: 10 Marzec 2015, 22:53:00 »
Kup ten ekspres co pisałeś.
Jak ci tysiak zostanie, może ciut dołożysz i kupisz młynek pożądny, używany.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline joonecky Mężczyzna

« Odpowiedź #17 dnia: 10 Marzec 2015, 23:23:53 »
Mam młynek z ekspresem od Ascaso. Ja akurat trafilem na super okazje i blisko domu. Mogłem wszystko sprawdzić i obadać. Przy Twoim budżecie możesz już pozwolić sobie na fajny sprzęt. I kup młynek droższy od ekspresu. Np. używana Silvia (nie wiem o co chodziło z rozgrzewaniem - przecież każdy ekspres musi się nagrzać). i fajny młyn za 2 tysiące. Jak to przeczytasz pewnie pomyślisz, że to głupota, ale uwierz - będziesz zadowolony.

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #18 dnia: 10 Marzec 2015, 23:25:31 »
To młyn robi najważniejszą robotę. Ciężko jest to na początku drogi zrozumieć.

Offline macias Mężczyzna

• Ekspres: Sylvia, Chemex, AP, FP
  • Młynek: Eureka Zenith E65, Iberital, Rhinowares
« Odpowiedź #19 dnia: 10 Marzec 2015, 23:30:26 »
hmmm czy ktoś poprze twoją, Maćku tezę?
:taktak:
Dodam tylko, że kawa źle zaparzona (nieprawidłowy przemiał, nieprawidłowa doza) z sitka z zaworkiem (aka super crema) w zasadzie jest równie paskudna co zaparzano tak samo nieprawidłowo w ekspresie "normalnym" (bez zaworka). Różnica jest głównie w wyglądzie naparu - zaworek oszukuje Cię obiecując Ci ładnie wyglądający napój. Smak tak samo beznadziejny.

Młyn ważniejszy od ekspresu. Więc zrób jak pisze raf77 i przyłóż się do znalezienia używanego młyna za pozostałą kwotę. Będzie Pan zadowolony :D

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #20 dnia: 11 Marzec 2015, 08:00:04 »
Tak obrazowo:
jak silnik w samochodzie lipa/zgon, to nawet klima i audio nie będzie działało o jeździe nie wspominając...
 :nienie:
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Rocket Giotto Evo V2 / Chemex
  • Młynek: Mazzer MINI A digital
« Odpowiedź #21 dnia: 11 Marzec 2015, 08:40:45 »
Niee :) to raczej jak wsadzenie za małego silnika do za dużego auta ;), jechać niby pojedzie, ale co to za jazda ;)

pzdr. Łukasz

Offline imrowai

• Ekspres: Ascaso steel uno prof PID
  • Młynek: WEGA 5.8 Instant
« Odpowiedź #22 dnia: 11 Marzec 2015, 09:20:00 »
okej okej - mam to - młynek musi być :) (bedzie prawdopodobnie m2m)

Wracając do sedna:
Steel uno Prof - cieszę sie,ze nikt nie podważa tego wyboru...

Prosze jeszcze o obiektywne ustosunkowanie się co do PID'a - czy jest to konieczne do szczęścia? W pierwszej chili pomyślałem, że może się przydać ale im dłużej o tym myślę i szperam po sieci to wątpliwości się powiększają:
po 1wsze - czy te niuanse smakowe które uzyskuje się zmieniając temperaturę są do wychwycenia dla każdego? Jak kupie kawę, która mi nie podejdzie to czy operowanie PID'em coś uratuje? Zakładam, że dobra kawa by smakowała na ekspresie bez PIDa też bedzie dobra?
po 2gie - zawsze to o jeden system więcej, który może się zepsuć ...

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #23 dnia: 11 Marzec 2015, 09:29:05 »
Pid na pewno jest przydatny, zwłaszcza w tym ekspresie. Zmiana temperatury parzenia wpłynie na smak kawy. Poza tym będziesz miał na tym polu większe pole manewru. Kiepską kawę też da się zmianami temperatury trochę podrasować. O awariach Pida nie słyszałem, miałem taki ekspres 4,5 roku i problemów z nim nie było.

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Rocket Giotto Evo V2 / Chemex
  • Młynek: Mazzer MINI A digital
« Odpowiedź #24 dnia: 11 Marzec 2015, 09:34:06 »
okej okej - mam to - młynek musi być :) (bedzie prawdopodobnie m2m)

Wracając do sedna:
Steel uno Prof - cieszę sie,ze nikt nie podważa tego wyboru...

Prosze jeszcze o obiektywne ustosunkowanie się co do PID'a - czy jest to konieczne do szczęścia? W pierwszej chili pomyślałem, że może się przydać ale im dłużej o tym myślę i szperam po sieci to wątpliwości się powiększają:
po 1wsze - czy te niuanse smakowe które uzyskuje się zmieniając temperaturę są do wychwycenia dla każdego? Jak kupie kawę, która mi nie podejdzie to czy operowanie PID'em coś uratuje? Zakładam, że dobra kawa by smakowała na ekspresie bez PIDa też bedzie dobra?
po 2gie - zawsze to o jeden system więcej, który może się zepsuć ...

W takim ekspresie PID to tak naprawde coś co w sumie RATUJĘ sprawę... , próżno tu szukać stabilności dużych gastronomicznych grup jak słynna E61 która sama W SOBIE waży 4kg ( grupa to to gdzie wpinasz kolbę ), jest mosiężna, stabilność temp ma jak na potrzeby ekstrakcji jest ogromna, przy wprawie z flushem można robić cuda, a temp w dobrych konstrukcjach ma minimalne wahania, podejzewam, że odczuwalnie mniejsze niż nawet to Ascasso z PID, choć tutaj PID skutecznie jak na ten rodzaj sprzętu przypilnuje temp. To taka właściwie alternatywa, żeby nie pchać się w konstrukcję za 2-3x wyżśzą kasę, jednocześnie dobrze ogarnąć sprawę.

pzdr. Łukasz

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #25 dnia: 11 Marzec 2015, 09:37:50 »
głównie o całym rytuale nagrzewania, spuszczania pary, wody, odczekiwania 30 sek itd - nie dziękuję - to trochę za dużo komplikacji.

PID oszczędzi Ci właśnie tego rytuału.

Offline dowicz Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione V2, Aeropress, Kalita, Frenchpress
  • Młynek: Macap M5D Plus, Rhinowares, Wilfa Svart
« Odpowiedź #26 dnia: 11 Marzec 2015, 12:25:01 »
Nie chcę mieszać niepotrzebnie w głowie, ale sam niedawno szukałem ekspresu i młynka. I pierwotny plan to była Silvia + jakiś macap m2m, m2d. A skończyło się :hihihi: zupełnie inaczej.

Po studiowaniu tematu i forum. Złapałem na allegro Macapa M5D (co prawda wielki, ale 3 letnia używka za 1400) co spowodowało, że apetyt wzrósł.

Potem założyłem wątek o kupowaniu ekspresu i z zakładanej Silvi i ewentualnego pytania czy opłaca się może zainwestować trochę więcej. Wylądowałem tam gdzie nigdy się nie spodziewałem. Czyli na Rakiecie Evoluzion. (3x zakładany budżet  :ups:)

Efekt po niecałym miesiącu użytkowania.

Ekspres (choć się jeszcze uczę) opanowałem i jest nadzwyczaj wygodny w użytkowaniu, aż strach pomyśleć co będzie jak już wyćwiczę się w tym wszystkim.
Ale nie wyobrażam sobie robienia espresso bez tego młyna. Zmielenie robi olbrzymią różnicę i teraz zamiast frustrować się jak mam poskładać do kupy zmielenie, dozę, ubicie, itp. ustawiam sobie macapa i mogę zaufać (oczywiście na razie to ograniczone zaufanie z wagą ;) ), że dobrze naładuje do PF kawusie.

Offline Bogdan Mężczyzna

• Ekspres: Expobar Brewstus IV
  • Młynek: Eureka Zenith Club E
« Odpowiedź #27 dnia: 11 Marzec 2015, 12:32:31 »
PID oszczędzi Ci właśnie tego rytuału.

Czyli mając PID-a zapinasz kolbę i jazda? Żadnego czekania, flushów itp. historii??

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #28 dnia: 11 Marzec 2015, 12:36:10 »
PID trzyma w ryzach temperaturę wody - co ustawisz to teoretycznie masz. Zwykle stosuje się krótki flush żeby przepłukać prysznic lub nagrzać grupę. Ale to tylko tak "dla higieny" a nie z musu  :)

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #29 dnia: 11 Marzec 2015, 12:56:09 »
Bezpośrednio przed ekstrakcją nie musisz robić flusha, jeśli grupa ekspresu jest odpowiednio rozgrzana. Ascaso ma w Steelu ciekawe rozwiązanie w postaci grupobojlera, czyli grupy połączonej z bojlerem. W takim układzie woda na kawę idzie do grupy bezpośrednio z bojlera, bez pośrednictwa rurek, co zmniejsza straty ciepła w czasie ekstrakcji. Z tego co pamiętam, różnica w temperaturze wody między bojlerem, a grupą wynosi 2°C.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi