Autor Wątek: Ręczny młynek do 500 zł  (Przeczytany 14564 razy)

Offline ignacy

• Ekspres: Dripper Melitta, V60, FP, Bodum Santos
  • Młynek: Vario-W
Odp: Ręczny młynek do 500 zł
« Odpowiedź #15 dnia: 10 Marzec 2015, 18:00:57 »
Do wszystkiego poza cukrem pudrem stabilizacja (a raczej brak) żaren i konsystencja przemiału będzie miała znaczenie. Grubszy przemiał pokazuje jak na dłoni jak kiepskie są to konstrukcja po prostu. Próba parzenia espresso z tego co wypluwa z siebie taki młynek to raczej żart, szczególnie biorąc pod uwagę jego cenę (~250zł). Jeżeli w grę nie wchodzi Lido, albo inna kosztowna konstrukcja, to z ręcznych nic "po środku" sprawdzonego i dostępnego nie ma. Pozostaje jakaś elektryczna używka, albo dozbierać.
« Ostatnia zmiana: 10 Marzec 2015, 18:02:59 wysłana przez ignacy »

Offline Przemo Mężczyzna

• Ekspres: Gaggia Dandy, Bialetti Moka Express, notNeutral GINO, FE-AR La Peppina, Filiżanka SPOŁEM
  • Młynek: Dienes , Zassenhaus, Porlex Tall, mosiężny od ranGo, Handground
« Odpowiedź #16 dnia: 10 Marzec 2015, 18:03:29 »
O jakich modelach Zassenhaus mówimy?

Offline ignacy

« Odpowiedź #17 dnia: 10 Marzec 2015, 18:46:55 »
Ja kupiłem coś co wygląda jak seria Brasil, ale może być starszy. Przy tych z metalu/tworzywa na pewno jest z tym spasowaniem lepiej, ale to dalej ~60 euro za nówkę i wiele niepochlebnych opinii, a Donkiszot pisze o tym, że jego Panama też jest daleka od ideału.Praktycznie nie da się zastąpić żaren. Przy używanych loteria. . Na powtarzalne efekty z dźwigni i jakiekolwiek pole manewru z grubością przemiału etc. nie ma co liczyć przy takich ręcznych zabawkach.

Offline Przemo Mężczyzna

• Ekspres: Gaggia Dandy, Bialetti Moka Express, notNeutral GINO, FE-AR La Peppina, Filiżanka SPOŁEM
« Odpowiedź #18 dnia: 10 Marzec 2015, 18:47:58 »
Ja mówiłem o młynkach sprzed 50 lat i więcej.

Offline ignacy

« Odpowiedź #19 dnia: 10 Marzec 2015, 19:44:27 »
Przecież szansa na upolowanie takiego młynka w dobrym stanie, niepordzewiałego i dobrej to jak wygrać wycieczkę. Trzeba dodatkowo kupować w ciemno na niemieckim ebayu i innych zagranicznych portalach, bo w Polsce te młynki przecież z drugiej ręki prawie nie występują. Używane nowsze PeDe/Zassenhaus/Peugeot czy inne to 15-20 euro za młyn w przyzwoitym stanie + przesyłka, a otrzymujemy produkt oferujący jakość przemiału na poziomie co najwyżej Hario Slim. Bądźmy realistami. Lepiej kupić jakąś tanią nówkę i zbierać na coś lepszego niż szukać śmierdzących gratów.

No i chciałbym zobaczyć stan tych młynków sprzed 50 lat - szczególnie jakość stali używanej do produkcji żaren w tamtych czasach... ::)
« Ostatnia zmiana: 10 Marzec 2015, 19:46:41 wysłana przez ignacy »

Offline Przemo Mężczyzna

Offline ignacy

« Odpowiedź #21 dnia: 10 Marzec 2015, 20:07:51 »
Nie muszę czytać wszystkiego na forum bo tego złomu jest w Niemczech i Holandii na pęczki (http://www.marktplaats.nl/z.html?query=pede+koffiemolen). To, że Ty trafiłeś taki sprzęt, spędziłeś wiele godzin na odrestaurowaniu i generalnie miałeś dużo szczęścia, że żarna jeszcze są ostre, a nie okrągłe to tylko pozazdrościć i pogratulować, ale to dla pasjonatów, którzy mogą zaryzykować i mają czas na dłubanie. No i w to, że te młynki mają 50+ lat szczerze wątpię, realnie raczej 20-30.
« Ostatnia zmiana: 10 Marzec 2015, 20:12:28 wysłana przez ignacy »

Offline Przemo Mężczyzna

« Odpowiedź #22 dnia: 10 Marzec 2015, 20:14:41 »
Dzięki za kolejne źródło młynków. Mój młynek to Dienes model nr. 750. Późne lata 40 lub wczesne lata 50.  Polecam lekturę: http://dienes.fr/historique_dienes.php

Offline pafcio0 Mężczyzna

• Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Ekspres: Profitec Move, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
« Odpowiedź #23 dnia: 10 Marzec 2015, 20:17:18 »
Ignacy, czyli wszyscy pasjonaci z wątku na h-b to zbieracze złomu, którym jak tej ślepej kurze...?
http://www.home-barista.com/grinders/hand-grinder-jive-photo-essay-t4482.html

Przez moje ręce przewinęło się kilka takich śmieci, w tym dwa Dienesy i jeden PeDe. Moja ingerecja, jeśli takowa była, ograniczała się do montażu tulejki. Każdy produkował zacne, niegorsze od Eureki espresso, nawet taka popierdółka:
http://imgur.com/a/grUhe#34nMo84

Offline Przemo Mężczyzna

« Odpowiedź #24 dnia: 10 Marzec 2015, 20:20:31 »

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #25 dnia: 10 Marzec 2015, 20:21:42 »
Armin Trosser produkował w latach 1930 - 1950 ;) 

Tak czy siak - szczęścia trochę trzeba, ale szczęściu można pomagać nie kupując w ciemno, tam gdzie nie ma zdjęć żarna i komory mielenia.
The Armin Trosser grinders are a classic design, and are very well built, and their performance for Espresso Grinding is spotty - when you get a good one, it's a VERY nice grinder.

To jak z każdymi starociami - patrz brzytwy - za kilkanaście PLN można trafić piękne egzemplarze co ponad 100 lat mają
LMWDP #469

Offline ignacy

« Odpowiedź #26 dnia: 10 Marzec 2015, 20:29:03 »
Francuskiego nie znam, więc sobie nie poczytam. Marktplaats to generalnie coś w rodzaju naszej tablicy czy tam OLX, ebay się w Holandii nie przyjął jakoś. Na Floh-marktach można kupić często od starszych ludzi takie młynki jeszcze taniej, bo nie zawsze ludzie wiedzą co sprzedają, podobnie w sklepach używanych. Chyba zacznę to hurtowo skupować i sprzedawać na forum :lol2: Nie sądziłem, że te sprzęty są aż tak wiekowe.

Ignacy, czyli wszyscy pasjonaci z wątku na h-b to zbieracze złomu, którym jak tej ślepej kurze...?
http://www.home-barista.com/grinders/hand-grinder-jive-photo-essay-t4482.html

Przez moje ręce przewinęło się kilka takich śmieci, w tym dwa Dienesy i jeden PeDe. Moja ingerecja, jeśli takowa była, ograniczała się do montażu tulejki. Każdy produkował zacne, niegorsze od Eureki espresso, nawet taka popierdółka:
http://imgur.com/a/grUhe#34nMo84

Przekonaliście mnie, że to jednak nie jest złom, zwracam honory. Po zobaczeniu kilku takich sprzętów wrzuciłem wszystko do jednego worka ;)
« Ostatnia zmiana: 10 Marzec 2015, 20:31:28 wysłana przez ignacy »

Offline Przemo Mężczyzna

Ręczny młynek do 500 zł
« Odpowiedź #27 dnia: 10 Marzec 2015, 20:46:02 »
Chciałem jeszcze zauważyć, że nawet sprzęty w kiepskim stanie zewnętrznym można łatwo doprowadzić do dawnej formy. Papier ścierny, pasta polerska, wosk meblarski oparty na wosku pszczelim. Mało roboty, a satysfakcja ogromna. Właśnie skończyłem drugi młynek (Zassenhaus) i zabieram się za trzeci (A. T.).

@Ignacy:
W górnym prawym rogu masz linka do Google Translator, wystarczy wybrać język. Francuskiego też nie znam. :)
Stronę, którą podałeś, holenderski odpowiednik ebay'a, znam. Jest z nią jeden minus, większość to odbiór osobisty. Opcja wysyłki do innego kraju praktycznie nie występuje. Podejrzewam, że nie byłoby to jednak opłacalne, gdyby istniała. :)
« Ostatnia zmiana: 10 Marzec 2015, 20:57:47 wysłana przez Przemo »

Offline mohseth

« Odpowiedź #28 dnia: 10 Marzec 2015, 22:10:27 »
Dozbieram do Hausgrinda.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #29 dnia: 11 Marzec 2015, 00:10:13 »
a Donkiszot pisze o tym, że jego Panama też jest daleka od ideału.
Generalnie konstrukcja jest bliska ideału. :) Tylko z moją sztuką coś poszło nie tak. Patent zmiany grubości mielenia jest znakomity. Żarna są ostre aż miło, całość schludna i w większości metalowa. Rączka na łożysku. Ogólnie, w założeniach niewiele można poprawić.
Ale jeśli mają częściej taki rozrzut jakościowy (a może czas zagrać w totka? :mhh:), to proponuję jednak oględziny.

We współczesnych skrzynkach montują stabilizację od dołu. Niestety z tworzywa, wygląda tak sobie, ale jest i raczej działa. A że mogłyby być tańsze? cóż, zbyt mała konkurencja. Ta część rynku wymarła.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi