Autor Wątek: Armin Trosser  (Przeczytany 6260 razy)

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Armin Trosser
« dnia: 10 Marzec 2015, 09:22:41 »
Drogą kupna stałem się posiadaczem młynka Armin Trosser. Stan na zdjęciach przedstawia młynek bez ingerencji środków czystości zaraz po wyjęciu z przesyłki. Tak naprawdę tylko ośka ma małe ślady rdzy, żarna super, regulacja szeroka i bezstopniowa (FP-kawiarka na bank, może i espresso), testowe przemiały świetne. Te "rdzawe plamy na lejku/hopperze to pył kawowy :). Teraz czas rozkręcić, wyczyścić, i stabilizację ośki dołożyć. Koszt zabawy to ~100 PLN  :ok: warto polować.

Będę się chwalić jak go na części pierwsze rozbiorę :D
LMWDP #469

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Armin Trosser
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Marzec 2015, 09:24:57 »
Ładne cacko! Co tam na dole pisze? To jakaś pieczątka?

Offline pafcio0 Mężczyzna

• Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Ekspres: Profitec Move, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Marzec 2015, 10:24:39 »
Świetna zdobycz!
Będzie jakiś tuning stabilizacyjny? :)

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Marzec 2015, 11:02:52 »
Tak - na dole jest jakaś pieczęć po niemiecku - słabo czytelna ale coś pokombinuję żeby to odcyfrować.

Tuning - tylko tuleja ślizgowa - jak mi się uda to od wewnątrz hoppera ją dam i z zewnątrz nie będzie nic widać. Dół ma firmową stabilizacje - góra potrzebuje tulejki, choć luzu tam jest może z 0.6mm tylko.
LMWDP #469

• Administrator
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Marzec 2015, 11:04:41 »
Na tuleje trzeba ok 2mm miejsca

• Global Moderator
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Marzec 2015, 11:06:32 »
Wiertarka stołowa da radę ;)
LMWDP #469

• Administrator
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Marzec 2015, 11:07:59 »
Jeśli będzie miejsce na rozwiercenie otworu

Offline rolcyng Mężczyzna

• Ekspres: Hario V60, FP, Phin
  • Młynek: Zassenhaus Record
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Marzec 2015, 15:01:40 »
Tuning - tylko tuleja ślizgowa - jak mi się uda to od wewnątrz hoppera ją dam i z zewnątrz nie będzie nic widać. Dół ma firmową stabilizacje - góra potrzebuje tulejki, choć luzu tam jest może z 0.6mm tylko.
A można prosić o fotorelację z tego wydarzenia? Może też bym sobie coś takiego zastosował u siebie.

Offline Przemo Mężczyzna

• Ekspres: Gaggia Dandy, Bialetti Moka Express, notNeutral GINO, FE-AR La Peppina, Filiżanka SPOŁEM
  • Młynek: Dienes , Zassenhaus, Porlex Tall, mosiężny od ranGo, Handground
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Marzec 2015, 20:06:31 »
Gratulacje! Ekstra młynek. Będzie fotorelazja z wprowadzania usprawnień? :)

• Global Moderator
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Marzec 2015, 20:07:42 »
Będzie - na razie tylko się zawiodłem na moim sklepie - nie mają tulejek. Będę musiał plan B wdrożyć - a jak to zwiedzie to zostaje wysyłka :)

edit:

Plan B to dystrybutor http://www.tlc.pl/ - mają wszystko i bez problemu na sztuki sprzedają :) i mam ich "po drodze"

Ośka ma niecałe 8mm, troszkę w jedną stronę wyrobiona, tuleja w której teraz chodzi ma 8.3mm, a zewnętrzną 15mm. Zmieścimy :)  :ok:
Rozwiercać będę od środka - tak żeby na zewnątrz nic widać nie było. Wklejka na żywicę epoksydową.
« Ostatnia zmiana: 12 Marzec 2015, 11:58:20 wysłana przez DrUsagi »
LMWDP #469

• Global Moderator
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Marzec 2015, 16:30:47 »
Powoli do przodu. Dziś odebrałem tulejki do stabilizacji. Jeszcze tylko miejsce na nie zrobię i składam sprzęt do kupy.
http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/03/17/7dd224d6127a736039b98375a3609147.jpg
Armin Trosser

LMWDP #469

• Global Moderator
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Marzec 2015, 12:51:59 »
Tulejka już na swoim miejscu. Zgodnie z planem dałem ją od spodu - siedzi na wcisk. Oryginał nawiercony tylko ale nie na wylot - dzięki temu z zewnątrz nic nie widać :)

Dolne żarno wycentrowane na tyle na ile mocowanie pozwala. Minus konstrukcji Tossera to cienka blacha hoppera, przez co podczas mielenia tulejka ma możliwość ruchu - niewielkiego ale zawsze :)
Całośc dała by się jeszcze bardziej osiowo ustawić (na odległości 10cm jest 0.3-0.4mm odczyłu od pionu) ale wymagało by to nawiercenia nowych otworków pod mocowanie hoppera - nie wiem czy warto.

A mówiąc o przemiale - od najdrobniejszego do grubaśnego - ten zakres to 3 i pół obroty regulacyjnym motylkiem. Od kawiarki do FP bez problemu - nie wiem czy nawet nie espresso ;) ale to sprawdzę doświadczalnie.

Zaraz za punktem zero, jakieś 1/4 obrotu

Jeden i 1/4 obrotu więcej.

Jeden więcej

I ostatni obrót

P.S. test espresso - niestety mój egzemplarz nie zaliczył, po 165 obrotach mam ~18g w sitku dało po 25 sekundach 110g w filiżance :D
Można by co prawda skręcić go ciut bardziej ale to już może żarna uszkodzić. Można pokusić się o lepsze centrowanie hoppera - ale czy jest sens. To nie ma być młyn do espresso kawka
LMWDP #469

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi