Cześć. Miło mi gościć na forum

Mam do Was od razu pytanie. Otóż, żywot mojego ekspresu automatycznego (Saeco Incanto) dobiega końca. Parę razy już go naprawiałem, ale teraz zamierzam sprzedać do serwisu w takim stanie, w jakim jest.
Robi się więc miejsce na coś innego. Chciałbym robić i pić lepszą kawę i dlatego myślę o zestawie ekspres + młynek oddzielnie. Pijemy z żoną i z synem kilka (max 9) czarnych kaw w wielkości normalnej szklanki (250-300 ml) dziennie. Nie pijemy espresso, nie pijemy kaw mlecznych. Na ten moment nie biorę pod uwagę alternatyw z uwagi na czas potrzebny do odprawienia odpowiedniego rytuału
Pierwszy pomysł to Jura Ono + młynek. Drugi pomysł to ekspres przelewowy w stylu polecanego na stronie głównej Moccamaster KBG 741 + młynek.
Chciałbym, żebyście mi doradzili i podzielili się doświadczeniem. Może ekspres kolbowy będzie lepszy od Jura Ono? Chociaż jakoś nie widzę tego dolewania wody do espresso...
Najistotniejszą kwestią jest jednak wybór młynka. Sporo czytałem, ale nadal jestem zielony. Wiem, że do alternatyw nie musi być aż tak precyzyjny, ale jak wygląda sprawa z ekspresem przelewowym? Z tego co mi się na ten moment wydaje, to chyba będzie ciężko o młynek elektryczny, bo mam też ograniczenia budżetowe – chciałbym się zamknąć w 2 – 2,5 tys. zł.
Czy w oparciu o te dane przychodzi Wam do głowy zestaw, dzięki któremu moglibyśmy się napić dobrej kawy? Biorę też pod uwagę używki (z tego forum).
Z góry dzięki i pozdrawiam