Autor Wątek: Zamiana ekspresu automatycznego na zestaw ekspres + młynek  (Przeczytany 1905 razy)

Offline joosheen

Zamiana ekspresu automatycznego na zestaw ekspres + młynek
« dnia: 13 Styczeń 2025, 22:27:53 »
Cześć. Miło mi gościć na forum ;)

Mam do Was od razu pytanie. Otóż, żywot mojego ekspresu automatycznego (Saeco Incanto) dobiega końca. Parę razy już go naprawiałem, ale teraz zamierzam sprzedać do serwisu w takim stanie, w jakim jest.

Robi się więc miejsce na coś innego. Chciałbym robić i pić lepszą kawę i dlatego myślę o zestawie ekspres + młynek oddzielnie. Pijemy z żoną i z synem kilka (max 9)  czarnych kaw w wielkości normalnej szklanki (250-300 ml) dziennie. Nie pijemy espresso, nie pijemy kaw mlecznych. Na ten moment nie biorę pod uwagę alternatyw z uwagi na czas potrzebny do odprawienia odpowiedniego rytuału ;)

Pierwszy pomysł to Jura Ono + młynek. Drugi pomysł to ekspres przelewowy w stylu polecanego na stronie głównej Moccamaster KBG 741 + młynek.
Chciałbym, żebyście mi doradzili i podzielili się doświadczeniem. Może ekspres kolbowy będzie lepszy od Jura Ono? Chociaż jakoś nie widzę tego dolewania wody do espresso...
Najistotniejszą kwestią jest jednak wybór młynka. Sporo czytałem, ale nadal jestem zielony. Wiem, że do alternatyw nie musi być aż tak precyzyjny, ale jak wygląda sprawa z ekspresem przelewowym? Z tego co mi się na ten moment wydaje, to chyba będzie ciężko o młynek elektryczny, bo mam też ograniczenia budżetowe – chciałbym się zamknąć w 2 – 2,5 tys. zł.

Czy w oparciu o te dane przychodzi Wam do głowy zestaw, dzięki któremu moglibyśmy się napić dobrej kawy? Biorę też pod uwagę używki (z tego forum).

Z góry dzięki i pozdrawiam ;)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
Odp: Zamiana ekspresu automatycznego na zestaw ekspres + młynek
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Styczeń 2025, 00:12:09 »
Ja bym proponował Fellow Aiden + Fellow Ode / ode2. Jeśli nie pijecie małych kaw, to automat nie ma większego sensu. Jura Ono to jednak kierunek bardziej małe kawy. Chociaż można zmielić grubiej i zrobić w Ono smaczną większą kawę, ale to tak bardziej jednak pojemność filiżanki 150 ml niż kubka 250 - 300. W Aidenie można zrobić małe i duże kawy i będzie smacznie.
« Ostatnia zmiana: 14 Styczeń 2025, 13:18:51 wysłana przez krystians »

Offline joosheen

« Odpowiedź #2 dnia: 14 Styczeń 2025, 11:32:01 »
Dzięki za odpowiedź. Sobie może kiedyś sprawię taki sprzęt, bo naprawdę fajnie wygląda. Jednak w zakresie rodziców minus jaki widzę Fellow Aiden to ustawianie wszystkiego przez aplikację. EDIT: jednak chyba można robić ustawienia tym pokrętłem? 

Czy jest coś jeszcze na rynku do polecenia w porównywalnej jakości, żebym miał szerszy ogląd sytuacji?

Jeszcze pytanie dot. młynka Fellow Ode/Ode 2 – nadaje się do alternatyw i ekspresu przelewowego, ale do kolbowych, automatycznych, w tym do Jura Ono już nie?
« Ostatnia zmiana: 14 Styczeń 2025, 11:41:52 wysłana przez joosheen »

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Styczeń 2025, 13:16:27 »
W Aiden można wszystko przez ekspres ustawić oraz domyślne zaparzenie, które po prostu się włącza bez większych ustawień. Trudno o coś porównywalnego może Sage Precision Brewer SDC400BSS.
Jeśli przygotowuje się przelewy powyżej 300 - 400 ml, to dobry będzie też Melitta Aroma Signature DeLuxe. Jest też bardziej nowoczesna i rozwinięta Melitta Epos z młynkiem, ale nie próbowałem tego urządzenia.

Żarna w Ode1 są inne i mielą dużo grubiej, Ode2 dają przemiał niewiele grubszy niż do espresso, więc do Ono myślę że by się nadawał, szczególnie do większych kaw. Ja próbowałem Ono z Ode2 i spokojnie dawało radę.

« Ostatnia zmiana: 14 Styczeń 2025, 13:19:50 wysłana przez krystians »

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Styczeń 2025, 13:26:24 »
EDIT: jednak chyba można robić ustawienia tym pokrętłem? 

Wszystko można robić z apki albo urządzenia.

Możesz też zaprogramować profile apką rodzicom, a potem pokrętłem wybierają tylko objętość a ekspres podaje im ilość kawy to zmielenia.
Bardzo przyjazne urządzenie.

Konkurencja: https://xbloom.com/products/xbloom-studio

Offline Felix Mężczyzna

• Ekspres: Sage Express Impress, Melitta Excellent 3.0, AeroPress, V60, Largo, Gabi, Wilfa Pour Over
  • Młynek: 1Zpresso K-Plus
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Styczeń 2025, 13:30:09 »
Jest też bardziej nowoczesna i rozwinięta Melitta Epos z młynkiem

Z tego co pamiętam, to James się strasznie sfrustrował tym młynkiem, ale jest też wersja Epour bez młynka

Życie to ciągła walka. Do obiadu z głodem, po obiedzie ze snem.

Offline nossy

• Ekspres: Ascaso Uno Prof Black Pid, Ascaso Dream, Delonghi Magnifica S
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Ascaso i-1 mini
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Styczeń 2025, 13:31:09 »
A może Melita Epos- wygląda fajnie, jaką kawę robi to nie wiem. Ewentualnie jakiś młynek w stylu Lelit Fred, Eureka Basic, DF54 plus kolba...może coś z AVX.
A może jakiś Lelit Anita (czyli kolba razem z młynkiem)....tak tylko rzucam bo to zupełnie inne sprzęty, a co za tym idzie zupełnie inne smaki.

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Styczeń 2025, 13:36:32 »
Kolba wymaga dużo uwagi, skupienia i podstawowej znajomości sprzętu i umiejętności. Poza tym:
Pijemy z żoną i z synem kilka (max 9)  czarnych kaw w wielkości normalnej szklanki (250-300 ml)

Nie pijemy espresso

jest też wersja Epour bez młynka
O! i to jest lepsze rozwiązanie.
« Ostatnia zmiana: 14 Styczeń 2025, 13:55:12 wysłana przez krystians »

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Styczeń 2025, 13:53:27 »
Jeśli przygotowuje się przelewy powyżej 300 - 400 ml, to dobry będzie też Melitta Aroma Signature DeLuxe.
Przecież to odpowiednik Moccamastera. I nadaje się raczej na małe kawy, bo umie polewać porcjami.

Jak dla mnie to temat pasuje idealnie pod Melitte Aroma Fresh.

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Styczeń 2025, 13:56:59 »
Może, aczkolwiek teraz montują tam ponoć ceramiczne żarna i nowa wersja ponoć gorzej od starej się sprawdza, ale nie próbowałem.

Offline Tajemniczy don Pedros

« Odpowiedź #10 dnia: 14 Styczeń 2025, 16:25:42 »
Mam Melittę Aroma Signature DeLuxe i Eurekę Mignon Crono i bardzo lubię ten zestaw. Ekspres nadaje się do robienia zarówno kubka 250 ml jak i całego dzbanka. Ma bajer w postaci podświetlenia zbiornika z wodą, który jest bardzo użyteczny podczas napełniania. Niestety tylko obudowa koloru "stal nierdzewna" jest wykonana ze stali( szczotkowanej); biały i czarny są plastykowe. Z kolei młynek jest sprzedawany z żarnami do przelewu i można go używać jak SD; ma małą retencję na poziomie 0-0.1 gr. Jego wadą jest głośność. Wszystko można nabyć za około 1500 pln.
« Ostatnia zmiana: 14 Styczeń 2025, 16:27:55 wysłana przez Tajemniczy don Pedros »
Trochę wieje od morza :/

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Styczeń 2025, 17:23:29 »
Aiden bije MoccaMaster i Mellity pod kątem jakości naparu i łatwości obsługi. Inna liga, w szczególności dla mniejszych pojemności.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi