Tworzę ten wątek, ponieważ na forum nie znalazłem jeszcze informacji o tym sprzęcie. Jest to produkt godny uwagi – sam używam go od dwóch tygodni i wykonałem około 40-50 kaw.

. Dodatkowo jedyna konkurencja to Nanofoamer Pro, który jednak ma więcej wad (jak dla mnie).
https://youtube.com/shorts/f2__mCGHHEE?si=C0MJOwF3Oh13jZhOtutaj można zobaczyć jak sprzęt wygląda, i co potrafi w teorii.
Praktyka natomiast pokazuje, że sprzęt jest bardzo przemyślany i prosty w obsłudze. Nie jest to Nanofoamer Pro pod względem możliwości personalizacji, ale wydaje mi się, że to nie jest duża wada. W tym urządzeniu wybieramy jedynie typ mleka oraz preset (Latte, Cappuccino, Flat White, Thick Foam) i klikamy "Start". Proces trwa 3,5 minuty, czyli tyle, ile zajmuje mi zrobienie kawy w Flair.
Mleko, które otrzymujemy na tym spieniaczu, jest lepsze niż to z Nanofoamera V2 Lithium – używałem go przez ponad pół roku, robiąc średnio 3 kawy mleczne dziennie, więc mam spore doświadczenie w jego obsłudze.
Jedynym minusem Barista Maker jest temperatura mleka, która osiąga około 70 stopni – dla mnie jest to zbyt wysoka temperatura. Wolałbym, aby wynosiła 62-65 stopni, niestety nie ma możliwości jej ustawienia w trybach spieniania.
Mycie sprzętu jest banalnie proste. Nawet przy robieniu 2-3 kaw z rzędu wystarczy jedynie opłukać kubek do spieniania wodą. Większe czyszczenie to żaden problem, ponieważ kubek jest szeroki i z łatwością zmieści się w nim dłoń. Jest także dość płytki i nie posiada żadnej powłoki. W porównaniu do Nanofoamera Pro (jedyna znana mi konkurencja), w którym mleko lubiło się przypalać, tu nie ma takiego problemu, a dostęp do dna kubka jest znacznie łatwiejszy. Dodatkowo, w Nanofoamerze Pro po dłuższym czasie szorowania przypalonego mleka powłoka zaczynie schodzić.
Ostatnia kwestia to opłacalność, i tutaj wydaje mi się że przechodzimy do punktu najlepszego, ja za moją sztukę całościowo zapłaciłem 350PLN (Kickstarter). Cena w wolnej sprzedaży ma wynosić 100$, co nadal brzmi świetnie w kontekście Nanofaomera Pro który kosztuje okolice 800pln (160$).