Autor Wątek: Dobra kawa do 100 zł za 1 kg? Możliwe?  (Przeczytany 33909 razy)

Ramkan

• Gość
Odp: Dobra kawa do 100 zł za 1 kg? Możliwe?
« Odpowiedź #120 dnia: 15 Wrzesień 2025, 12:31:58 »
Dwa tygodnie to był sugerowany, uniwersalny dla różnych kaw czas

Raczej zależy od wypalania... np. Kafeelogic ma predefiniowane profile : "Ready To Drink" i "Rest" (3-5 dni)
https://www.kaffelogic.com/pages/profiles

Oczywiście, że czas zależy od różnych paleń i kaw. Jak się ma podać bezpieczny, uniwersalny czas, to podaje się te około 2 tygodni.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #121 dnia: 15 Wrzesień 2025, 12:51:30 »
bezpieczny
Brzmi to tak, jakby kawa świeżo palona była niebezpieczna... Wg protokołów mędrców sensorycznych, kawę testuje się już po 8 godzinach od wypalenia. My zaś najczęściej testujemy próbki zaraz po wypaleniu, bo nie możemy się doczekać upływu tygodnia, a co dopiero dwóch. Z drugiej strony sprawdzamy sobie również kawy wielomiesięczne. Moim zdaniem, im świeższą mamy kawę, tym łatwiej zrobić z niej espresso -- wbrew opiniom o utrudnianiu ekstrakcji przez nadmiar CO2. Za to po paru tygodniach mamy do czynienia z sytuacją, gdy w espresso jest mniej "intensywności" samego procesu palenia a więcej naturalnych aromatów danej kawy -- i ta sytuacja wydaje się po prostu przyjemniejsza, i daje wtedy "niezaciemniony" obraz danej kawy :).
« Ostatnia zmiana: 15 Wrzesień 2025, 12:58:35 wysłana przez Antonio »

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #122 dnia: 15 Wrzesień 2025, 13:38:24 »
Moim zdaniem, im świeższą mamy kawę, tym łatwiej zrobić z niej espresso -- wbrew opiniom o utrudnianiu ekstrakcji przez nadmiar CO2.

Pełna zgoda. Często wypalam kawę "spóźniony" jak puszka już pusta, więc parzę już dzień po paleniu.
Pierwsze 2-3 dni, dają świetne rezultaty. Taka świeża kawa jest łatwiejsza w doborze przemiału dla mnie.
Potem faktycznie, trzeba już dostosowywać przemiał, ale znowu między 7-21 dniem bym powiedział, że zmiany są minimalne.
Smak, co kto lubi, ja szukam w espresso intensywności, więc znowu pierwsze dni wygrywają, ale mogę zrozumieć, że dla wielu osób kawa  w 3 tygodniu, będzie łagodniejsza i przez to smaczniejsza.

Zresztą w przypadku zamówień z palarni problem jest w zasadzie pomijalny. Najczęściej dostaniesz kawę po jakimś tam okresie leżakowania. A nawet jeżeli wstrzelisz się w datę palenia, to znowu paczki nie zużyjesz w ciągu dnia. Zostaje jeszcze przemiał, jak naprawdę kawa nie smakuję dzień można przyspieszyć jej starzenie i zmielić godzinę przed parzeniem. I porównać co lepsze.

Offline Rytual123 Mężczyzna

• Ekspres: v60, AreoPress
  • Młynek: nivona cafegrano 130, MHW-3bomber R3
« Odpowiedź #123 dnia: 15 Wrzesień 2025, 14:33:12 »
Rytual123 daj proszę znać czy BPK jest pijalna bo poszukuje kawy dla rodziców pod ekspres automatyczny w tym przedziale cenowym, im mniej kwasowości tym lepiej :-D

Myślę, że im podpasuje bo mojej żonie też bardziej podeszła BPK  niż blue orca własnie ze względu na znikomą kwasowość. Przez to że jest bardziej intensywniejsza bardziej nadaje się też na kawę z mlekiem ale to moje upodobanie

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #124 dnia: 15 Wrzesień 2025, 15:23:40 »
Ocena kawy zaraz po wypaleniu to też sztuka. Skandynawscy właściciele palarni nierzadko podróżując po plantacjach w Afryce czy Ameryce z małym piecykiem, testują kawy w cuppingach zaraz po wypaleniu, bo decyzję o zakupie podejmują tego samego lub następnego dnia.
« Ostatnia zmiana: 15 Wrzesień 2025, 15:26:25 wysłana przez kafcio »

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #125 dnia: 15 Wrzesień 2025, 23:34:22 »
Wg protokołów mędrców sensorycznych, kawę testuje się już po 8 godzinach od wypalenia. My zaś najczęściej testujemy próbki zaraz po wypaleniu, bo nie możemy się doczekać upływu tygodnia, a co dopiero dwóch.

Porównujesz cupping, który przeprowadza się szybko (a parzenie przeprowadza się metodą zanurzeniową), aby wykryć wady typu przypalenia, które są wyczuwalne od razu / aby z grubsza wiedzieć, czy zmodyfikować profil palenia, bo biznesowo nie można czekać / oraz tak zwane go 'picia przez gaz', do konsumenckiego picia kawy? 👍🏻

Moim zdaniem, im świeższą mamy kawę, tym łatwiej zrobić z niej espresso -- wbrew opiniom o utrudnianiu ekstrakcji przez nadmiar CO2.

Super, to bardzo proszę o opisanie, dlaczego miałoby się tak dziać, ponieważ piśmiennictwo, i to szczególnie w metodzie ciśnieniowej, jest bardzo klarowne w kwestii wpływu CO2 zaraz po wypaleniu na blokowanie wody, ekstrakcji, na kanałowanie.

Dwutlenek węgla ma znikomy udział w percepcji

A ma udział np. w fizycznym aspekcie procesu ekstrakcji, czy nie? Bo napisałeś to tak, jak gdyby mowa było o smaku CO2.
« Ostatnia zmiana: 15 Wrzesień 2025, 23:46:45 wysłana przez Ramkan »

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #126 dnia: 16 Wrzesień 2025, 08:55:56 »
w fizycznym aspekcie procesu ekstrakcji
-- polegam na własnym doświadczeniu. Jeśli chcesz, to wpadnij do mnie. Pokażę Ci jak zaparza się kawa świeża a jak zaparza się kawa stara. Bez CO2 nie ma espresso. Wspomniałem o protokołach mędrców sensorycznych a nie o cuppingu. Nikt mi nie zabrania zaparzania espresso z kawy dopiero co wypalonej ani z kawy dzień wcześniej wypalonej -- każde takie doświadczenie coś wnosi do percepcji danej kawy. Ale spoko, nie nakręcaj się tak na moje gadanie, bo jestem tylko starym foliarzem :-[. Masz rację z tymi tygodniami -- po paru tygodniach kawa jest OK, ale nie przekonuj, że dopiero wtedy może być OK. Jeśli ktoś ma zastrzeżenia do kawy świeżo palonej, to nie ze względu na problemy z fizycznym procesem zaparzania ale z jej profilem sensorycznym.
« Ostatnia zmiana: 16 Wrzesień 2025, 09:11:02 wysłana przez Antonio »

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #127 dnia: 16 Wrzesień 2025, 09:10:13 »
Ja pytam o dość konkretną rzecz, jaką jest "nadmiar" CO2 po wypaleniu i realny, negatywny wpływ na parzenie, a nie o totalnie zwietrzałą kawę, którą tu niepotrzebnie wplatasz.
« Ostatnia zmiana: 16 Wrzesień 2025, 09:13:57 wysłana przez Ramkan »

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #128 dnia: 16 Wrzesień 2025, 09:12:59 »
Nie ma czegoś takiego jak "nadmiar" CO2 po wypaleniu. Nie wspomniałem wyżej o "totalnie zwietrzałej" kawie lecz o starej. W przypadku kawy zawsze mamy do czynienia z ciągłym upływem CO2 i jest to największy problem w zaparzaniu espresso.
nie nakręcaj się tak na moje gadanie
« Ostatnia zmiana: 16 Wrzesień 2025, 09:18:19 wysłana przez Antonio »

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #129 dnia: 16 Wrzesień 2025, 09:17:33 »
Cudzysłów – znak interpunkcyjny, zwykle podwójny (cudzysłowa), służący m.in. do wyodrębniania cytatów, pseudonimów, ironii.
Ok, myślę, że nie ma sensu kontynuować tematu.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #130 dnia: 16 Wrzesień 2025, 09:19:41 »
Ok, myślę, że nie ma sensu kontynuować tematu.
Sam możesz postarać się i przytoczyć źródła swojego przekonania na temat złego wpływu CO2 na proces zaparzania espresso.

Offline mariuszdbki Mężczyzna

• Ekspres: alternatywy4+, Nivona 790, maszynka do popcornu + artisan
  • Młynek: Nivona CG 130, ręczny z PRC
« Odpowiedź #131 dnia: 16 Wrzesień 2025, 09:21:46 »
Nie znam się więc dorzucę swoje 3 grosze ;) Jedne z najfajniejszych kaw jakie piłem to były kawy 1-3 dni od wypalenia. Oczywiście to ogromnie zależy od indywidualnych preferencji, profilu palenia, metody obróbki ziaren, itd. Ale książkowo trzymanie się jakichś 2 tygodni żeby dać kawie "odpocząć" to chyba nazbyt schematyczne podejście do tematu. W "bibliotece sweetmarias" sugerują dać kawie odpocząć 12-24 godziny, a w niektórych przypadkach do 3-5 dni po paleniu. Więc widać, że są różne szkoły :) Może to nie jest idealny przykład ale choćby w ojczyźnie kawy - Etiopii tradycyjnie wypalano kawę nad ogniskiem niedługo przed parzeniem.

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #132 dnia: 16 Wrzesień 2025, 13:53:56 »
Dobrze powiedziane - przy kawie nie trzeba się trzymać żadnych schematów - dlatego w zasadzie tu jeszcze jesteśmy na tym forum...

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #133 dnia: 16 Wrzesień 2025, 14:37:07 »
To tutaj jeszcze inna kwestia, nie tylko data palenia, ale data zbioru i cały proces przechowywania i magazynowania.
https://www.instagram.com/p/DOqcGD3ldhz/

W moim odczuciu piłem pyszne kawy tego samego dnia wypalone i piłem po dwóch miesiącach. Duży wpływ ma też jakie to ziarna, gdzie rosły, na jakiej wysokości i jak były obrabiane.

Ten tydzień to głównie w kwestii kawiarnianej powtarzalności. Kawa im świeższa tym szybciej się zmienia, a więc może być kłopotliwa gdy przygotowuje się ją komercyjnie. U nas w domach to zupełnie insza inszość.

« Ostatnia zmiana: 16 Wrzesień 2025, 14:41:31 wysłana przez krystians »

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #134 dnia: 16 Wrzesień 2025, 18:53:44 »
W moim odczuciu, odgazowanie (ale to bardziej złożony proces niż tylko upływ CO2) ma wpływ na jakość sensoryczną, mniej więcej taki, jak na tym wykresie. Mnie osobiście espresso ze świeżo palonej kawy przytłacza, ale nigdy nie miałem problemów z jej zaparzaniem. Wydaje mi się więc, że wpływ na jakość procesu zaparzania espresso jest chyba tylko ujemny.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi