Autor Wątek: Dobra kawa do 100 zł za 1 kg? Możliwe?  (Przeczytany 33896 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Dobra kawa do 100 zł za 1 kg? Możliwe?
« Odpowiedź #105 dnia: 02 Wrzesień 2025, 16:17:56 »
Cóż wziąłem, bo z tego co pamiętam nie jest to bardzo podła włoska mieszanka.
Też się kiedyś skusiłem, Warto zrobić sobie taką konfrontację ;).

Offline Airacobra

« Odpowiedź #106 dnia: 05 Wrzesień 2025, 11:56:54 »
Skończyły się zapasy od Antonio i Gorana, to testujemy coś z Poznania:
1. Do biura - Kahawa Blend Siódmy 1000g 101,90 zł (pracownicom smakuje bardzo robiona w starym automacie Saeco) - tu ponowny zakup.
2. Do kolby w domu:
Kenia Etago 1000g 108,90 zł
3. Do przelewu Kenia Kisii 500g natural 76,90 zł

Na Chorwacji Franck do Przelewu mielona w cenie 8.90€ za 250g

Za 100 PLN - chyba już się nie prawie nie da kupić w tej cenie,  pijalna to i owszem, ale dobra kawa w tej cenie - to okazja.

Offline Wiszczu

• Ekspres: Ascaso Arc, Puristika, V60, phin, aeropress, switch
  • Młynek: DF64 GEN 2, Timemore C3
« Odpowiedź #107 dnia: 05 Wrzesień 2025, 21:22:19 »
Jak ktoś odważny, to na aliexpress można kupować kawy kiwi garden i blue drop taniej niż w innych miejscach :) Ja zaryzykowałem z ciekawości gwatemale z kiwi. Kawa ok. Nie podejmuje się oceniać dokładniej jakości bo u mnie smak kawy to trochę losowy wychodzi. Data palenia była w okolicach dwóch tygodni i dostawa na drugi/trzeci dzień.

Offline Rytual123 Mężczyzna

• Ekspres: v60, AreoPress
  • Młynek: nivona cafegrano 130, MHW-3bomber R3
« Odpowiedź #108 dnia: 14 Wrzesień 2025, 14:06:23 »
Cześć zamówiłem Brazylię od BPK. I mogłem porównać z Brazylią od Blue Orca.
Blue Orca nie co jaśniej wypalona, smakowo nie co więcej balansu między słodyczą i czekoladą a kwaskowatością
BPK tu trochę ciemniej wypalona kawka więcej gorzkiej czekolady większego body i praktycznie zero kwasowości. Dostałem kawę 2 dni po wypale.
Obie kawki kupione w okolicach 70/kg i były robione w aropressie
Po lewo Blue Orca
Po prawo BPK

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #109 dnia: 14 Wrzesień 2025, 14:45:14 »
Kawę próbuj tak 14 dni od wypalenia. Jak robiłeś napar z dwudniowej, to smak może nie odpowiadać temu, co docelowo było założone.

Offline Rytual123 Mężczyzna

• Ekspres: v60, AreoPress
  • Młynek: nivona cafegrano 130, MHW-3bomber R3
« Odpowiedź #110 dnia: 14 Wrzesień 2025, 15:01:17 »
Robiłem dzisiaj to jakieś 11 dni po wypale. Czekałem ten min. Tydzień by się odgazowała ale dzięki za info zobaczę za parę dni czy coś się smakowo zmieni

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #111 dnia: 14 Wrzesień 2025, 16:48:58 »
smak może nie odpowiadać temu, co docelowo było założone.
Tak uważasz? Kawa palona jest jaka jest, załóżmy że zaplanowana i przewidywalna. Zmienia się z czasem, ale nie znaczy to, że nie warto zaparzać jej od początku jej podróży z pieca...

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #112 dnia: 14 Wrzesień 2025, 20:51:13 »
Dokładnie tak uważam. Wypalacze sami zaznaczają, że z kawą świeżo wypaloną należy odczekać, ponieważ zależy im na tym, aby ich produkt był oceniany i doceniany jako ten już odgazowany, gdyż słusznie uważają, że działa to na plus, a nie na minus. Twierdzenie, że "kawą jest jaka jest" jest w tym kontekście bezsensowne.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #113 dnia: 15 Wrzesień 2025, 00:22:20 »
Po lewo Blue Orca
Po prawo BPK
Widać różnicę w kolorze, po lewej jaśniejsze, samo to ma duży wpływ na reprezentację smaków. Podejrzewam, że ciemniej palona może lepiej się sprawdzać dla przeciętnego użytkownika marketowej kolby albo automatu

Offline falsetto

• Ekspres: Bezzera Duo TOP DE
  • Młynek: DF64V gen 2 + SSP HU
« Odpowiedź #114 dnia: 15 Wrzesień 2025, 08:34:52 »
Rytual123 daj proszę znać czy BPK jest pijalna bo poszukuje kawy dla rodziców pod ekspres automatyczny w tym przedziale cenowym, im mniej kwasowości tym lepiej :-D

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #115 dnia: 15 Wrzesień 2025, 10:03:45 »
Twierdzenie, że "kawą jest jaka jest" jest w tym kontekście bezsensowne.
Twierdzenie to jest czystą prawdą: kawa palona jest jaka jest. Kawa ma swój profil (potencjał sensoryczny) od samego początku procesu odgazowania. Proces ten postępuje szybciej lub wolniej w zależności od warunków otoczenia ziaren, ich przechowywania. Kawa jest różnorodną, nieoczywistą materią, więc twierdzenie, że akurat po dwóch tygodniach jest najlepsza "jest bezsensowne". Dla jednego najlepsza jest po dwóch tygodniach, bo gdzieś tam coś wyczytał czy usłyszał, a dla drugiego najlepsza jest następnego dnia po paleniu, bo coś tam takiego od kogoś usłyszał i dwutygodniową kawę wywali do kosza. Prawda zaś jest taka, jaką sami stwierdzimy "na własnej skórze". Sam nie przepadam za bardzo świeżą kawą, ale nie jest tak, że zachęcam i uzależniam jej konsumpcję od tych "magicznych dwóch tygodni". Kawa jest jadalna od razu po paleniu i bywa bardzo fajna od razu. Nie trzeba czekać z jej zaparzaniem aż 2 tygodnie. Te 2 tygodnie to jakiś przesąd pamiętający jeszcze czasy królowania na polskim rynku włoskich blendów. Kawa po dwóch tygodniach też jest jadalna i bywa fajna, ale nie znaczy to, że zawsze jest wtedy najlepsza, ani że musisz czekać do 14 dnia, by móc się rozkoszować pełnią jej smaku i aromatu w rozkwicie. Takie kategoryczne stwierdzenia są raczej nieuzasadnione. Nawet jeśli jakaś dana kawa, wypalona przez kogoś tam, sprawdzana przez Ciebie codziennie wypadnie najlepiej w 14 dniu, to inna kawa, palona w innych warunkach, sprawdzana przez kogoś innego nie musi być najlepsza w 14 dniu lecz w 28...  :picardpalm:
« Ostatnia zmiana: 15 Wrzesień 2025, 10:21:00 wysłana przez Antonio »

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #116 dnia: 15 Wrzesień 2025, 11:21:13 »
Antonio, o czym Ty do mnie mówisz?
Proces odgazowania jest dobrze opisany, zarówno w aspekcie fizyki - gaz zaburza równomierny przepływ i ekstrakcje, jak i chemii - kwas węglowy.
Wiesz, że niektórzy lubią surowe ciasto na bułki? Ale to nie znaczy, że piekarz będzie piekł sobie w środy do połowy, a w czwartki robił spaleniznę, bo gusta...

Dwa tygodnie to był sugerowany, uniwersalny dla różnych kaw czas, po którym można mieć niemal pewność, że CO2, które miało uciec, uciekło, a Ty mi tu piszesz o "konkretnym czasie". Chyba czas na Snickersa.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #117 dnia: 15 Wrzesień 2025, 11:53:16 »
Trochę wyżej sugerowałeś koledze, żeby zaczekał do dwóch tygodni że swoją kawą... Stąd moje refleksje. Nie trzeba czekać, by kawa osiągnęła 14 dni. Nikt nie jest w stanie stwierdzić co było założone w procesie palenia a co z tego wyjdzie po 14 dniach. Nic nie jest w dziedzinie kawy stałe.  Dwutlenek węgla ma znikomy udział w percepcji -- oczywiście, gdy kawa jest już zwietrzała, nie smakuje.

Offline Karsin

• Ekspres: V60
  • Młynek: Ode 2 | 1Zpresso
« Odpowiedź #118 dnia: 15 Wrzesień 2025, 12:08:15 »
@Antonio co Ty tam wiesz... kawka

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #119 dnia: 15 Wrzesień 2025, 12:15:56 »
Dwa tygodnie to był sugerowany, uniwersalny dla różnych kaw czas

Raczej zależy od wypalania... np. Kafeelogic ma predefiniowane profile : "Ready To Drink" i "Rest" (3-5 dni)
https://www.kaffelogic.com/pages/profiles

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi