Autor Wątek: Dobra kawa do 100 zł za 1 kg? Możliwe?  (Przeczytany 33938 razy)

Offline Kofan

• Ekspres: Lelit Anna PL41TEM
  • Młynek: Ascaso i-1 Mini
Odp: Dobra kawa do 100 zł za 1 kg? Możliwe?
« Odpowiedź #90 dnia: 05 Kwiecień 2025, 09:11:35 »
Cześć wszystkim :)  :bry:

Do tej pory piłem kawy z Praskiej Palarni, Cofee &  Sons, Lacava, Caprisette i kilka innych.
Zawsze moim planem awaryjnym była Lavazza Rosa i Kimbo Intenso i są to dalej kawy do 100 pln. Zostały mi jeszcze 2x 250g Praskiej ale to kwestia niecałych 2 tyg, więc :)

Czy ktoś ma jakieś ziarna godne polecenia do 120 pln ?

Przyjaciele kawy mają promo przy zakupie 2x1kg więc tu można kupić kawę poniżej 100pln ale te ziarna już znam, stąd pytanie.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #91 dnia: 06 Kwiecień 2025, 20:31:32 »
Ja jestem stronniczy, bo to moja lokalna palarnia którą odwiedzam i osobiście bardzo ich lubię, ale zupełnie szczerze mi smakują praktycznie wszystkie ich kawy do espresso. Zaczynając od bardziej klasycznej Mujeres, przez bardziej ciekawy blend Polish Horse, klasyka przełamana owocem w postaci Gwatemali Atitlan, po takie bardziej kwaskowo-owocowe smakołyki jak nowe w ofercie Peru Monte Verde. Nawet decaf w postaci Kolumbi Tumbaga z obróbki Sugar Cane jest bardzo fajny, słodko-owocowy, właśnie sobie na wieczór piłem. Wszystkie do 120 zł za kg

Offline ozdobomaniaczka

• świece ozdobne
« Odpowiedź #92 dnia: 06 Kwiecień 2025, 22:51:05 »
Też szukam czasem takich pewniaków w tej cenie, więc chętnie podpatrzę co jeszcze polecacie.
Mujeres i Polish Horse brzmią ciekawie, nie miałem okazji próbować, ale właśnie takie klasyczno-ciekawe profile smakowe bardzo mi odpowiadają.
Z Lavazzy i Kimbo też kiedyś korzystałem jako awaryjne, ale coraz częściej sięgam po coś z mniejszych palarni, bo jakość naprawdę daje różnicę.

Z takich do 120 zł, które mam na liście "do spróbowania", to jeszcze Peru Monte Verde mnie kusi, o którym wspomniałeś.
Właśnie szukam czegoś nieprzesadnie kwasowego, ale z ciekawym owocowym akcentem.

Czekam też na kolejne propozycje, bo sezon na kawę trwa cały rok 😉

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #93 dnia: 07 Kwiecień 2025, 14:40:51 »
Aha zapomniałem napisać, że to kawy z palarnii Euro Cafe :)

Offline Bazyl

• Ekspres: AVX Hero Pro-X, AVX Snow White, Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus 4tz, Hario Mizudashi
  • Młynek: 1zpresso JX Pro, Starseeker e55Pro
« Odpowiedź #94 dnia: 20 Maj 2025, 09:26:53 »
Wszystkie do 120 zł za kg

Właśnie robię zakupy i już nie :( Kryzysik kawowy zaczyna poważnie dawać po kieszeni. Za podobny zestaw jak przed 2 miesiącami wychodzi jakieś 20-25 PLN więcej. I znów w głowie kwitnie myśl o szukaniu tańszych alternatyw dla lubianych ziaren (właśnie dlatego tu zajrzałem), ale wtedy przypominam sobie taki poprzedni zakup i mi się odechciewa tych kilkunastu złotych oszczędności, bo choć podniebienie plebejskie, to jednak pewnych różnic w smaku ukryć się nie da :) O i sam siebie przekonałem. Idę dokończyć transakcję :D

Offline Dale Cooper

• Ekspres: V60, Kalita Wave, Switch, Deep27, Aeropress, Bialetti New Venus
  • Młynek: Timemore C3, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #95 dnia: 10 Lipiec 2025, 10:24:27 »
jakiś czas temu kupiłem paczkę  HAYB Konesso Filter Blend 1kg z myślą o tym, że będzie to kawa robiona do termosu do pracy. Wiadomo, z termosu już nie smakuje tak samo, więc nie ma co parzyć lepszej. Ostatnio przestałem jednak zabierać kawę do pracy i zacząłem traktować powyższą jako kawę domową. I stwierdzam, że jej trochę nie doceniłem, jest bardzo zacna. Cena 99.99, więc się mieści.

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #96 dnia: 10 Lipiec 2025, 11:37:29 »
Hej, zwlaszcza w promocji do porannych dużych przelewów jest ok. :mhh:

Już 4 paczka idzie..
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline Wiszczu

• Ekspres: Ascaso Arc, Puristika, V60, phin, aeropress, switch
  • Młynek: DF64 GEN 2, Timemore C3
« Odpowiedź #97 dnia: 10 Lipiec 2025, 11:38:09 »
Kryzys kawowy się kończy? kawa systematycznie spada od początku roku
https://pl.tradingeconomics.com/commodity/coffee

Oczywiście jak ktoś tu gdzieś napisał, pytanie kto kiedy i na jaki czas kontrakty podpisał. Jak podpisał na górce no to spadek cen go nie bardzo dotyczy. Chyba że ceny znowu zaczną rosnąć.
Plus, jeśli klient się przyzwyczaił to po co obniżać? Pytanie czy sprzedaż kawy spadła przez wyższą cenę (co nie jest oczywiste chyba?) - jeśli nie to nikt pewnie cen nie obniży.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #98 dnia: 10 Lipiec 2025, 11:46:24 »
Wszystko to tylko jeszcze większym zwątpieniem może napawać. Cały ten kawowy biznes najbardziej służy bankierom-gangsterom...  :picardpalm: Ceny muszą teraz zjechać, żeby odpowiedni mogli się zaopatrzyć w odpowiednim momencie, a potem od nowa polska ludowa.
« Ostatnia zmiana: 10 Lipiec 2025, 11:50:03 wysłana przez Antonio »

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #99 dnia: 10 Lipiec 2025, 11:53:36 »
Kryzys kawowy się kończy?
Kryzys kawowy się skończy gdy człowiek przestanie korzystać z kawy ;)

Offline Rytual123 Mężczyzna

• Ekspres: v60, AreoPress
  • Młynek: nivona cafegrano 130, MHW-3bomber R3
« Odpowiedź #100 dnia: 23 Sierpień 2025, 09:09:44 »
Próbował ktoś kaw z palarni Blue Orca Coffee ? Ja zamawiałem ostatnio Brazylię cerrado single origin  1 kg po 70 zł i jakościowo uważam że bardzo poprawnie. Mi jako amatorowi smakuje. Na pewno będę próbował innych bo wydaje mi się że jakoś/cena ma dobry stosunek.

Offline DoreK Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca V3, OutIn Mino, V60, Havmore (B75), VacBrew
  • Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
« Odpowiedź #101 dnia: 23 Sierpień 2025, 13:39:06 »
Ta palarnia ma raczej złą renomę wśród tutejszych użytkowników i z tego też powodu ją omijałem.
Co ciekawe, ich kawy kupisz w sklepach stacjonarnych pokroju Empik.
Nie testowałem, więc nie chcę się wypowiadać. Nie mają opakowań 0,5kg z tego co pamiętam, więc nie po drodze mi z nimi.

Sprawdź sobie Coffee Hunter, mają świetne kawy do espresso moim zdaniem ale wykraczające ponad budżet 100/kg. Zwłaszcza Salvador La Mayada urzekła mnie najbardziej, ale ich Brazylie czy kawy z innych rejonów także warto spróbować. Indie Monsoon bardzo delikatna, "słodka" i gęsta do espresso.

Offline ikpara

« Odpowiedź #102 dnia: 23 Sierpień 2025, 13:44:21 »
Blue  Orca to temat niejednoznaczny, mnie kiedyś bardzo podeszła ich Boliwia, pozostałe kawy (ze dwie lub trzy) przegrały w konkurencji  cena/jakość z innymi w tej cenie, ale zdecydowanie nadawały się do picia.

Offline Rytual123 Mężczyzna

• Ekspres: v60, AreoPress
  • Młynek: nivona cafegrano 130, MHW-3bomber R3
« Odpowiedź #103 dnia: 23 Sierpień 2025, 15:10:25 »
Dziękuję za polecajkę chętnie spróbuję. Blue orca zamawiałem dla teściowej bo piła jakąś lavazza i jej smakuje a nie jest jakoś wielkim kawoszem. Byłem zaskoczony że ziarno nie miało dużo wad ( na moje amatorskie oko) i równomiernie wypalone jak za taką cenę dlatego stąd ta polecajka.

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #104 dnia: 02 Wrzesień 2025, 15:47:04 »
Półki w marketach uginają sie od kawy, nie wiem kto to kupuje i tak idę patrzę na te półki, i w Leclercu dziś Pellini TOP 1kg - palenie z lipca 2025 za 89PLN. Cóż wziąłem, bo z tego co pamiętam nie jest to bardzo podła włoska mieszanka.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi