Autor Wątek: Dobra kawa do 100 zł za 1 kg? Możliwe?  (Przeczytany 33915 razy)

Offline ikpara

Dobra kawa do 100 zł za 1 kg? Możliwe?
« dnia: 16 Grudzień 2024, 21:16:12 »
Niestety kawa z BPK podrożała i to sporo...

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
Odp: Dobra kawa do 100 zł za 1 kg? Możliwe?
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Grudzień 2024, 21:44:58 »
To może w końcu czas na zmianę tytułu wątku... do 100 pln? Obecny tytuł nijak ma się do rzeczywistości, szczególnie słowo "dobra" stało się w tym kontekście abstrakcyjne. Już teraz ciężko kupić "dobrą" kawę do 100 pln, a nie przypuszczam, by korekta cenowa w dół kiedykolwiek nastąpiła.

Offline nossy

• Ekspres: Ascaso Uno Prof Black Pid, Ascaso Dream, Delonghi Magnifica S
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Ascaso i-1 mini
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Grudzień 2024, 23:32:35 »
Raczej proponuje założyć osobny wątek "dobre kawy do 100zł" bo te z 50zł podrożały na ok.60zł. Ostatnio jak zamawiałem kawę w lokalnej palarni dla klientów jak mi ziomek pokazał po ile kawę kupują teraz , a w zeszłym roku to się zdziwiłem....oczywiście nie było to pozytywne zaskoczenie. Tak więc za tą same kawę w tym roku zapłaciłem jakieś 30% więcej po rabatach.

A co do kaw w ok.50zł to są pod kolbę propozycje pijalne (co w tym budżecie uznać należy za dobre)...kimbo extra cream, caffe vergnano espresso i cafe vergnano gran aroma dla fanów mocniejszego uderzenia niczym Jan Błachowicz, pellini crema tradizionale. Kiedyś w Biedzie upolowałem nawet nie leżaka kawę delta gran espresso za 49zł-miłe zaskoczenie. Podobnie Lavazza cafe crema torino forte.

Oczywiście mówimy o gustach, smakach, każdy niech pije co mu smakuje. Powyższe opcje budżetowe są dla mnie akceptowalne, pijalne i bez obaw do nich wracam szczególnie po zawodzie na 4 razy droższej kawie... :)

Kawy za ok.100zł to jednak ciutkę inna półka choć nie brakuje niemiłych zawodów, ale można też się bardzo pozytywnie zaskoczyć.

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Grudzień 2024, 08:03:01 »
Tytuł tego wątku zdecydowanie warto zmienić bo dobra kawa to nie jest to samo co "dobra jak na 50zł" ;) Pić słabą kawę tylko dlatego, że da się wypić i mówić sobie, że jest dobra bo tania? Trochę śmiesznie ;)

Nie mówię żeby tego nie pić i krytykować na każdym kroku, ale warto by nazywać rzeczy po imieniu. Zdanie, jak na 50zł/kg ta kawa jest dla mnie akceptowalna ma trochę inny wydźwięk niż pisanie, że jest dobra.

Nieuchronnie zmierzamy w stronę tego, że paczka dobrej kawy będzie kosztować 200zł/kg. Już dzisiaj ciężko o kawy tańsze niż 140zł/kg, a jakieś ciekawsze cenami potrafią dobijać i do 300zł/kg.

Inna sprawa to fakt, że kawą naprawdę drogą można się solidnie rozczarować i z sentymentem wtedy wspomnieć coś taniego co się kiedyś ze smakiem wypiło ;)

Offline fill Mężczyzna

« Odpowiedź #4 dnia: 17 Grudzień 2024, 10:25:48 »
Zgadzam się w 100% [emoji106].
Dokładnie tak chciałem napisać, tylko czasami zastanawiam się czy w ogóle ma to sens. Kawa staje się powoli ekskluzywna (także biorąc pod uwagę tempo wzrostu cen kosztów utrzymania), bo nie jest artykułem pierwszej potrzeby.
Nadużywanie określenia, "dobra" w stosunku do marnych kaw jest nagminne i powinno być zastąpione terminem pijalna.
Naprawdę zejdźmy na ziemię...

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Grudzień 2024, 10:46:34 »
W wątku jest zapytanie. Wasza odpowiedź na nie jest po prostu negatywna. Nie ma co się oburzać, dobrze jest budować świadomość o faktycznej jakości danego produktu, niech wybierają jak im pasuje. Dla większości osób ważne jest czy jakość jest wystarczająca. Moim zdaniem obecnie w cenie do 80 zł/kg można kupić jakieś podstawowe, poprawne ziarna.   Do 100 zł coś smaczniejszego, a bardzo dobre i złożone kawy, to już raczej powyżej 150 zł/kg.

Oczywiście jest to ocena z punktu widzenia osoby, która lubi się rozkoszować aromatami kawy. Dla większości osób pijących kawę z mlekiem i cukrem, nie będzie to miało większego znaczenia.
« Ostatnia zmiana: 17 Grudzień 2024, 10:57:03 wysłana przez krystians »

Offline Bazyl

• Ekspres: AVX Hero Pro-X, AVX Snow White, Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus 4tz, Hario Mizudashi
  • Młynek: 1zpresso JX Pro, Starseeker e55Pro
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Grudzień 2024, 11:10:19 »
Dla większości osób pijących kawę z mlekiem i cukrem, nie będzie to miało większego znaczenia.

I dlatego właśnie do mleczaków (mimo, że bez cukru :P) dla PŻOny, zacząłem kupować kawy po prostu przyzwoite, a nie wysokie półkie, czyli po prostu zeszedłem na ziemię. Natomiast próba oszczędzania na ziarnach pod przelew skończyła się niefajnie i wróciłem do wykosztowywania się :D

Offline Henry Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Grudzień 2024, 14:40:52 »
Nadużywanie określenia, "dobra" w stosunku do marnych kaw jest nagminne i powinno być zastąpione terminem pijalna.

A co z nią jest nie tak że nie można jej nazwać dobrą? Jedzie pleśnią? Źle wypalona? Bo chyba nie piszesz że nie jest dobra, bo nie czuć w niej aromatu truskawek? ;-)

Offline fill Mężczyzna

« Odpowiedź #8 dnia: 17 Grudzień 2024, 15:03:52 »
Dobra, jako espresso jest w wtedy, gdy pięknie pachnie zarówno w paczce, jak i filiżance, ma gęstą, kleistą konsystencję, potrafię odnaleźć w niej nuty smakowe typowe dla espresso - czekolady, karmelu, a jeszcze lepiej owoców, zachowany jest balans między goryczką i kwasowością.
Dobra kawa do przelewu to jeszcze większe wyzwanie, bo musi urzekać, np. nutą smakową truskawki, bo z zapach i konsystencja wydają si~ tu drugorzędne.
@Henry a ty konkretnie jaką pijesz

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Offline nossy

• Ekspres: Ascaso Uno Prof Black Pid, Ascaso Dream, Delonghi Magnifica S
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Ascaso i-1 mini
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Grudzień 2024, 17:50:02 »

Nie mówię żeby tego nie pić i krytykować na każdym kroku, ale warto by nazywać rzeczy po imieniu. Zdanie, jak na 50zł/kg ta kawa jest dla mnie akceptowalna ma trochę inny wydźwięk niż pisanie, że jest dobra.

Nieuchronnie zmierzamy w stronę tego, że paczka dobrej kawy będzie kosztować 200zł/kg. Już dzisiaj ciężko o kawy tańsze niż 140zł/kg, a jakieś ciekawsze cenami potrafią dobijać i do 300zł/kg.

Przypomnę, że rozmawiamy o gustach...i dlatego też napisałem:
"Oczywiście mówimy o gustach, smakach, każdy niech pije co mu smakuje. Powyższe opcje budżetowe są dla mnie akceptowalne, pijalne i bez obaw do nich wracam szczególnie po zawodzie na 4 razy droższej kawie... :)"

I dlatego też kawy o których wspomniałem są dla mnie kawami dobrymi/przyzwoitymi. Nie chciałbym żeby wybrzmiało z tego forum, że jeśli kawa to 200-300zł/kg , a jeśli ktoś pije kawę za 50zł/kg to kawowy troglodyta bez gustu i kubków smakowych. Jeśli chcę kupić kawę za 50-60zł to wybiorę jedną z nich i będzie mi smakowała, jeśli za 100zł to wybiorę inną która sprawdzona też będzie mi smakowała. I tak w górę. Co w tym dziwnego, że kategoryzujemy produkt wg jego ceny. Równie dobrze możemy zadać pytanie o dobry rower do 5000zł lub dobre auto do 100tyś. lub dobry telefon do 2000zł.  Rozumiem, że w i tym przypadku napisać trzeba, że za 5k to można kupić co najwyżej dobra koła do roweru, a nie cały rower, albo chińskie wozidło, a nie dobre auto bo te są od 200-300tyś.???

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Grudzień 2024, 18:19:17 »
Nie chciałbym żeby wybrzmiało z tego forum, że jeśli kawa to 200-300zł/kg , a jeśli ktoś pije kawę za 50zł/kg to kawowy troglodyta bez gustu i kubków smakowych.

To wszystko to jest niestety temat bardzo złożony bo ciężko jednoznacznie określić co to znaczy "dobra kawa". Nie da się tego zrobić 0-zła, 1-dobra. Jest to pojęcie w jakiejś mierze płynne. Inaczej kawę odbiera ktoś kto zaczyna tą przygodę, a inaczej odbieram ja po wypiciu morza kawy.

Ciężko mi nawet to ubrać w jakieś sensowne słowa aby precyzyjnie wyrazić o co mi chodzi ;) Ja osobiście mam takie poczucie, że wiązanie najtańszego na rynku surowca, który siłą rzeczy jest najniższej jakości z określeniem, że to dobry produkt to mocne nadużycie i wprowadzanie w błąd. Z drugiej jednak strony ktoś mi powie, że to dobra kawa jest! I co mu zrobię? No nic nie zrobię ;) Nie każdy musi być ekspertem żeby wiedzieć, że to co pije nie jest produktem wysokiej jakości. Nie każdy musi też chcieć kupić taki produkt, ktoś może zwyczajnie chcieć kupić tanio i tyle.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Grudzień 2024, 20:14:12 »
Nie da się tego zrobić 0-zła,
Trochę się da, jeśli sort jest byle jaki / wypalenie kiepskie i/lub wyraźne defekty w naparze, to moim zdaniem jest to kawa złej jakości. Wszystko dalej jest kwestią tego czy jest to kawa zwyczajna lub bardziej unikatowa/wysublimowana. Więc dla mnie obiektywnie rzecz biorąc - podstawowa, poprawna kawa jeśli jest starannie przygotowana, to można powiedzieć że jest dobra, choć dla kawowego smakosza będzie to bardziej kawa dostateczna.

Offline ikpara

« Odpowiedź #12 dnia: 17 Grudzień 2024, 20:44:29 »
to też trochę kwestia podejścia i potrzeb:
- po pierwsze kawa biurowa, której "schodzą" spore ilości pite raczej przez całe spektrum ludzi - większość z nich porządną kawę za ok. 60-80pl/kg już uważa za świetną, a  budżet nie jest nadmiernie obciążony;
- po drugie ja np. rozróżniam kawę "codzienną" od takiej degustacyjnej, którą piję rzadziej i wtedy sprawia mi to większą przyjemność, zresztą podobnie mam np. z herbatą lub winem. 

Offline Henry Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Grudzień 2024, 21:44:29 »
@Henry a ty konkretnie jaką pijesz

W tym tygodniu to Sweetie Kitty. Moją ulubioną była Gusto Antico od Świeżo Palonej, ale już nie palą... Ostatnio dostałem próbkę jakieś anaerobowej ekstra speciality coś tam - jakby mi ktoś kompotu dolał do filiżanki. Rozumiem że ludzi to kręci, ja ledwo wypiłem... No ale to już poziom gustów, a technicznie to jak się z kawy da zrobić zbalansowane espresso to znaczy że jest dobra. Tutaj wszyscy oceniają kawę "czy ja bym to wypił", ja też tak oceniam dla siebie, ale jak mnie ktoś pyta o dobrą kawę to oceniam ją bardziej na zasadzie "czy bym ją podał swoim gościom". To trochę przesuwa granicę... ;-)

Offline fill Mężczyzna

« Odpowiedź #14 dnia: 17 Grudzień 2024, 23:01:19 »
@Henry Generalnie zamawiasz kawy świeżo palone, z palarni, nie marketowe, co już samo w sobie zwiększa prawdopodobieństwo wypicia "dobrej" kawy, chociaż tego nie gwarantuje.
Podobnie jak ty nie lubię kaw anerobowych, które mogę wypić na zasadzie ciekawego doświadczenia, ale nigdy do nich nie wracam. Najczęściej są to wg. mojej oceny "dobre" kawy,  tym nie mniej dla mnie zbyt nachalne smakowo.
Czy piłem dobrą kawę kupioną w markecie?..
Pięć lat temu zasypując Lavazzę Qualita Oro do Jury E8 twierdziłem, że tak, ale dziś, po setkach kaw z kolby nigdy bym tak nie powiedział. Inna peryspektywa
Przestałem pić kawę u znajomych, na stacjach benzynowych, czasami piję w kawiarni, po zasięgnięciu info co piję i jak zostanie przygotowana. Nie dlatego, że mi odbiło, tylko dlatego że przestałem akceptować bylejakość.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi