Autor Wątek: Dobra kawa do 50 zł za 1 kg? Możliwe?  (Przeczytany 317522 razy)

Offline piotrdab

• Ekspres: Ascaso Uno Black, aeropress, moca, Melitta Aroma Signature
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Ascaso i-1 mini, Timemore Nano, Severin
Odp: Dobra kawa do 50 zł za 1 kg? Możliwe?
« Odpowiedź #525 dnia: 01 Grudzień 2024, 18:39:25 »
A mnie Antonio nawet szczerze zachęcił do próbnego zakupu jednej takiej paczuszki. Tak odebrałem opinię, jako szczerą ocenę.

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #526 dnia: 01 Grudzień 2024, 19:57:04 »
Swego czasu to spróbowałem też Lidlowego dzieła (Ethiopia) też atrakcyjnego cenowo. W smaku nawet pijalne, choć, przeliczając na kg, można dostać smaczniejsze kawy.

Bellarom-Lidl.jpg
Zdjęcie z https://blogokave.sk/obodujte-dizajn-obalu-kavy-bellarom-lidl/

Offline ikpara

« Odpowiedź #527 dnia: 01 Grudzień 2024, 20:18:28 »
Nad jakością surowca kawowego w biedrze czuwa bodajże Joanna Szmigiel, która jest Q grejderką zarówno Arabiki jak i Robusty. Produkt zapewne dopasowany do potrzeb przeciętnego klienta.
To opiszę autentyczną scenkę rodzajową w biurze prawdopodobnie największego dystrybutora kawy w PL na początku lat dziewięćdziesiątych: W salce recepcyjnej prowadzą ze sobą rozmowę COO i CFO tej firmy i w pewnym momencie pada hasło "napijmy się kawy" i dalej CFO zauważa, że nie ma kawy przy ekspresie i bierze pierwszą lepszą kawę z "wystawki", na to COO protestuje - "zostaw-  ta kawa jest na sprzedaż, nie do picia".

Ramkan

• Gość

Offline ikpara

« Odpowiedź #529 dnia: 05 Grudzień 2024, 10:29:21 »
Sam marketingowy bełkot skutecznie mnie od tej kawy odrzucił. Cena jak za portugalskie espresso w biedronce - kupić spróbować - pewnie lepsze niż z biedronki. Tylko, że ta przecena lekko pokazuje, że to półkowy "leżak". A i pewnie należy się spodziewać bardzo ciemnego palenia.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #530 dnia: 05 Grudzień 2024, 15:39:59 »
Myślałem, że Costa trzyma się (cenowo) równie mocno jak Starbucks ;). Z tanich kaw, znowu Biedronka, kupiłem 1kg Blue Orca Winter Blend za około 60zł. Kawa w środku pięknej torebki to chyba zwykła Brazylia, przejaw ostatnich złych czasów: ziarenka małe ale całe i w sumie OK, nie widać żadnych defektów. Stopień palenia dość jasny a mimo to: espresso wcale nie kwaskowate, nawet nie kwaśne; jedynie gorzkawe -- myślę, że super dla wielu ludzi taki profil. Dla porównania zrobiłem espresso z naszej Brazylii Arara, wyraźnie ciemniej wypalonej -- a mimo to pełnej w smaku, wyraźnie kwaskowatej i aromatycznej. Zaskoczył mnie też młynek przy tym "zimowym blendzie" -- trzeba było dużo, znacząco grubiej zmielić te małe ziarenka, by uzyskać espresso.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #531 dnia: 05 Grudzień 2024, 17:21:00 »
Czy to znaczy, że żeby kawa była aromatyczna musi być kwaskowa?

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #532 dnia: 05 Grudzień 2024, 17:39:05 »
Jest to trochę filozoficzne, ale ciekawe pytanie. Z jednej strony kawa generalnie ma odczyn kwaśny, więc tak - kawa musi być kwaśna w formie czarnego naparu. Jeśli chodzi o percepcję smaku kwaśnego, to tutaj już dla każdej osoby inny będzie próg kwaśności. Do tego inaczej będziemy kojarzyli te doznania jedni bardziej przyjemnie, inni mniej.

Z jeszcze innej strony patrząc, na same możliwe aromaty w kawie, to te które łączą się z kwasowością stanowią bardzo dużą część całej palety możliwości, więc pozbywając się ich mamy dużo mniej przestrzeni dla naszej percepcji. Oczywiście nie musi to być gorsze doświadczenie, po prostu mamy mniejszą paletę. Nie znaczy to że musi to być słabe, bo tak jak powstają piękne obrazy o wąskiej palecie kolorów, tak może być smaczna kawa o małym zasobie aromatów.  Raczej cecha niż ocena.
« Ostatnia zmiana: 05 Grudzień 2024, 17:44:49 wysłana przez krystians »

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #533 dnia: 18 Grudzień 2024, 11:10:28 »
Niestety kawa z BPK podrożała i to sporo...

No trochę podrożała, jednak pamiętajmy, że te 50zł to był rabat - który może się za pewien czas powtórzyć. Moim zdaniem te 66zł jest cały czas bardzo dobrą cenę za dobrą kawę, choć oczywiście mam nadzieję, że się nie rozpędzą.

Offline mars124

• Ekspres: Delonghi Dinamica Plus 380.95.TB
« Odpowiedź #534 dnia: 18 Grudzień 2024, 11:22:48 »
lol, własnie chciałem kupić sobie i rodzinie na święta kawę BPK i patrzę, że podrożała znacznie... ciekawe czy tylko na święta czy na stałe. Pierwszy raz kupilem BPK Brazylia w czerwcu tego roku za 49zł (na allegro days), później juz była w standardowej cenie 54,89zł i teraz nagle 66zł :(
« Ostatnia zmiana: 18 Grudzień 2024, 11:32:48 wysłana przez mars124 »

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #535 dnia: 18 Grudzień 2024, 11:36:46 »
Oczywiste jest, że  podstawowa cena będzie rosnąć. Trzeba wziąć pod uwagę, że obecnie trwają główne zbiory w wielu krajach, przy rekordowo wysokich cenach giełdowych, a dostępne na rynku kawy są ze znacznie tańszych zbiorów i często wcześniej zakontraktowanych sprzedaży, po jeszcze niższych cenach.  Wątpię, aby przed końcem przyszłego roku jakieś większe spadki cen mogły się pojawić. Skądś palarnie muszę też wziąć środki na zakup kolejnych ziaren.
« Ostatnia zmiana: 18 Grudzień 2024, 12:18:23 wysłana przez krystians »

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #536 dnia: 18 Grudzień 2024, 15:33:46 »
Najbliższe zbiory w Brazylii podobno będą jeszcze słabsze, więc kawa będzie jeszcze droższa. Wielkie firmy zwlekały z zakupami tych kaw, czekając na spadki cen. Tymczasem jest coraz drożej i będzie drożej. Podobno na giełdach dla tych największych odbiorców już zaczyna brakować ziarna, więc ceny będą jeszcze większe. 66zł za kg to dziś naprawdę już poniżej kosztów.
« Ostatnia zmiana: 18 Grudzień 2024, 15:46:22 wysłana przez Antonio »

Offline nossy

• Ekspres: Ascaso Uno Prof Black Pid, Ascaso Dream, Delonghi Magnifica S
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Ascaso i-1 mini
« Odpowiedź #537 dnia: 18 Grudzień 2024, 16:27:57 »
Zobaczymy...o wszystkim zadecyduje rynek. Nie znam się totalnie na rynku kawy, ale w mojej branży (przemysł) nastąpił drastyczny wzrost surowców (plus koszty pracy, energia). Produkt finalny zaczął drożeć, klient powiedział stop....i po roku mimo drogich surowców i wysokich kosztów wytworzenia produkt finalny kosztuje tyle co przed pandemią. Po prostu wszyscy ściągają gacie byle tylko sprzedać. Zostali duzi , którzy mogą dać cenę dzięki efektowi skali albo mali, którzy walą po kosztach. Pewnie jeśli kawa będzie drożeć to klient ze średniej półki pójdzie do "marketu", klient na speciality zostanie, ale będzie wybierał między upadającymi kraftowymi palarniami. Oby tak się nie stało...ale topnięcie na rynku kraftowego piwa też było. Zaprocentuje doświadczenie i kreatywność w robieniu "czegoś z niczego".

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #538 dnia: 18 Grudzień 2024, 16:40:48 »
Pewnie jeśli kawa będzie drożeć to klient ze średniej półki pójdzie do "marketu", klient na speciality zostanie, ale będzie wybierał między upadającymi kraftowymi palarniami.

Niestety tak to działa. Stawiam, że obecnie jakieś 85% ludzi nie chce wydawać ponad 100zł za kg kawy w ziarnach i będzie wolało zmienić markę.

Offline piotrdab

• Ekspres: Ascaso Uno Black, aeropress, moca, Melitta Aroma Signature
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Ascaso i-1 mini, Timemore Nano, Severin
« Odpowiedź #539 dnia: 18 Grudzień 2024, 17:04:03 »
Na portalu aukcyjnym jeszcze w cenie 59.95 znaleźć można DOPPIO CREMA & AROMA od Blue Orca.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi