Autor Wątek: E61 super fast  (Przeczytany 3165 razy)

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: E61 super fast
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Grudzień 2024, 00:15:00 »
Szczerze mówiąc to z prostych rozwiązań tylko ekspresy jedno- i dwubojlerowe dają gwarancję kontroli temperatury ekstrakcji. Wszystkie pozostałe (hx, termoblok) mają temperaturę ekstrakcji zależną od prędkości przepływu.
Zdaje się że dopiero mocno skomplikowane rozwiązania jak grupa saturowana dają znowu stabilność.

Offline color1

• Ekspres: Rocket Type V
  • Młynek: Rocket Fausto, i-1 mini (jeszcze)
« Odpowiedź #16 dnia: 03 Grudzień 2024, 00:24:18 »
Ale wątek dotyczy tego jak szybciej nagrzać/dogrzać grupę do stanu gotowości hx-a

p/s a tak na marginesie, czy ten projekt w końcu powstał?
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=12266.0
« Ostatnia zmiana: 03 Grudzień 2024, 00:29:02 wysłana przez color1 »

Offline JohnnyB Mężczyzna

• Ekspres: Delonghi Icona PID mod, Bezzera Aria MN TOP PID + E61 PID mod
  • Młynek: DF64
« Odpowiedź #17 dnia: 03 Grudzień 2024, 07:58:34 »
... Świetna robota mi się bardzo podoba wykonanie.

Ogólnie temat podgrzewania dodatkowego grupy urodził się dość dawno a HomeBarista, ale estetyka wykonania, nie umniejszając autorowi, trąciła mocno pracownią wydziału automatyki stosowanej  ;)
Nie mniej jednak, temat dał mi do myślenia.

E61_grzanie_org.JPG

Tak to się nie da :( W HXie przecież jest wymiennik ciepła w bojlerze - woda do grupy nagrzewana jest wodą bojlera i jej temp. ma znaczenie (i dlatego jest ustawialna sterownikiem).
Jak byś chciał sterować temp. zaparzania, jeśli w bojlerze masz zawsze 125 stopni? Czym miałby sterować PID w grupie?
Dodatkową grzałką? To stworzymy thermoblock, zasilany wstępnie podgrzaną wodą, gdyby np. skrócić wymiennik (niższa temp na wyjściu) i dogrzać wodę w grupie do ustawionej temperatury ;)

Masz rację. Na chwilę obecną nie znalazłem jeszcze optymalnego ustawienia.
Być może ustawienie niższej temperatury na grupie np. o 10 stopni , tylko do szybkiego rozgrzania, tak jak zasugerował color1, a później normalne działanie w trybie termosyfonu będzie właśnie tym złotym środkiem.
Będę eksperymentował.

... nie mam takiego sterownika na stanie i jest dość drogi w przeciwieństwie do termostatu za 7 zł ...

Nie trzeba od razu strzelać z armaty do wróbla. Zastosowałem taki bo był pod ręką. Można kupić tani regulator PID, co prawda nie ma wejścia CT ale ma styk alarmu, który można wykorzystać do awaryjnego rozłączenia systemu jak temperatura przekroczy zadaną o jakiś próg nastawiony.

pid.jpg

Szczerze mówiąc, to nawet manualne rozwiązanie czyli sama grzałka wpuszczona w grupę i włączana ręcznie albo włącznikiem czasowym...

Nie trzeba czasówki. Sam bimetal wystarczy, włączasz i grzeje do zadanej  ;)

Szczerze mówiąc to z prostych rozwiązań tylko ekspresy jedno- i dwubojlerowe dają gwarancję kontroli temperatury ekstrakcji.
Ale nadal trzeba długo czekać na rozgrzanie grupy, więc albo trzeba kupić Matrixa albo zrobić modyfikację we własnym zakresie.
W całym tym projekcie chodziło o komfort używania ekspresu. Po prostu włączam, idę się ogolić i mogę pić espresso.
Polska ma prawie najwyższe ceny energii elektrycznej w Europie, nie będę trzymał poł dnia włączonego ekspresu bo może wpadną znajomi.

Offline Henry Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
« Odpowiedź #18 dnia: 03 Grudzień 2024, 08:34:01 »
Teraz to już zaczynasz przekombinowywać - walczysz z problemami które sam sobie tworzysz ;-) E61 to dziadostwo które musi osiągnąć swoją równowagę i możesz to przyspieszyć grzałką, ale potem musisz ją wyłączyć. Chyba że oprócz grupy przerobisz też grzanie bojlera. Masz portafiltr z termometrem do pomiaru temp ekstrakcji?

« Odpowiedź #19 dnia: 03 Grudzień 2024, 09:28:03 »
Teraz to już zaczynasz przekombinowywać ...
Nie no gdzie tam ;) wszystko zgodnie z planem.

... walczysz z problemami które sam sobie tworzysz ;-)
Nie ja je tworzę, to twórca tego ekspresu ;)

E61 to dziadostwo które musi osiągnąć swoją równowagę i możesz to przyspieszyć grzałką, ale potem musisz ją wyłączyć.
Chwilowo utrzymuje temperaturę na zadanym, ale może i trzeba wyłączać wcześniej, to wyjdzie doświadczalnie.

Chyba że oprócz grupy przerobisz też grzanie bojlera.
Nie zamierzam.

Masz portafiltr z termometrem do pomiaru temp ekstrakcji?

Niestety nie posiadam. Posiłkuję się tylko tym wkręconym w grupę.  Podczas ekstrakcji waha się w granicach 1 stopnia po flushu chłodzącym.
« Ostatnia zmiana: 03 Grudzień 2024, 09:42:22 wysłana przez JohnnyB »

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #20 dnia: 03 Grudzień 2024, 10:54:08 »
Ale nadal trzeba długo czekać na rozgrzanie grupy, więc albo trzeba kupić Matrixa albo zrobić modyfikację we własnym zakresie.
W całym tym projekcie chodziło o komfort używania ekspresu. Po prostu włączam, idę się ogolić i mogę pić espresso.
Polska ma prawie najwyższe ceny energii elektrycznej w Europie, nie będę trzymał poł dnia włączonego ekspresu bo może wpadną znajomi.

To raczej inny typ ekspresu potrzebujesz ;)

np.  La Marzocco Mini, czy Mikra mogą robic espresso po kilku minutach, para po kilkunastu (?)
albo z termoblokiem, po kilku minutach...

Co do oszczędzania prądu, to temat rzeka...
Mocno zależy od tego ile kaw robisz, jakie, w jakich odstępach czasu itp...
(HX ma tylko sens przy mlecznych)

Jeśli długo pozostaje włączony, to sporo (?) można zaoszczędzić izolując termicznie co się da ;)
bojler, rurki...
Tu też E61 trochę przeszkadza, bo staje się sporą chłodnicą :(, pewnie też można opracować jakąś np. "skarpetę" nakładaną w czasie przerw...

Elektronicznie, to można kombinować jak np. "fast worm up", "coffe xmode" w Lelit Mara X v2
https://coffeetime.freeflarum.com/d/417-lelit-mara-x-v1-and-v2-the-differences
No i ma tryb "oszczędzania" prądu przy dłuższych przerwach...

« Odpowiedź #21 dnia: 03 Grudzień 2024, 12:40:51 »

To raczej inny typ ekspresu potrzebujesz ;)

Po modyfikacji już nie potrzbuję ;)
Ekspres ma profilowanie, pompę rotacyjną, podłączenie do sieci wodociągowej, odpływ z tacki do ścieków, pomiar temperatury i ciśnienia w grupie, dwa PIDy i super szybkie nagrzewanie.

Czego chcieć więcej? ;)

Wbrew pozorom kawy mleczne to jakieś 80% na nim i nic oprócz długiego nagrzewania grupy tej maszynie nie brakowało.
Izolację termiczną rurek też zrobiłem jak już była zdjęta obudowa.

Jestem teraz naprawdę zadowolony z tego ekspresu :)

ps. w styczniu wrzucę wartości pomiaru zużycia energii elektrycznej za grudzień z gniazdka inteligentnego, do którego podłączony jest ekspres. Sam jestem ciekawy wyniku.

« Ostatnia zmiana: 03 Grudzień 2024, 12:47:17 wysłana przez JohnnyB »

Offline color1

« Odpowiedź #22 dnia: 03 Grudzień 2024, 16:13:50 »
Ale trzeba też dodać, że choć faktycznie dodatkowe dogrzewanie grupy to większe zużycie prądu to jednak jak ktoś zaparza np. raz dziennie to niweluje czas potrzebny na nagrzanie grupy w standardowym układzie termosyfonu. Chyba bardziej mnie irytuje to oczekiwanie niż kilka kW więcej w miesiącu. Sam posiłkuję się gniazdkiem zdalnie sterowanym/programowanym tym niemniej zamknięcie się w 10-15 minutach pracy hx-a zamiast 30-40 min potrzebnych na wygrzanie, to wydaje mi się że wariant autora jest bardziej ekonomiczny.

p/s Jeśli będę kombinował to raczej ze standardowym wkręcanym termostatem bimetalowym 90c., o ile znajdzie się dla odpowiednie niego miejsce

Offline WS5 Mężczyzna

« Odpowiedź #23 dnia: 03 Grudzień 2024, 17:33:00 »
Stawiam, że z dogrzewaniem zużycie prądu jest mniejsze...

p/s Jeśli będę kombinował to raczej ze standardowym wkręcanym termostatem bimetalowym 90c., o ile znajdzie się dla odpowiednie niego miejsce

hm, w XXI wieku? ;)
byle sterownik temp. z regulacją grosze kosztuje np. https://allegro.pl/oferta/termostat-elektroniczny-regulator-temperatury-sterownik-cyfrowy-1500w-230v-11970117287
można jakoś wsadzić w grupę, tylko czy warto wiercić? Ja bym na początek wsadził gdzieś w powrót wody podgrzewającej grupę, a temp. wyłączenia dobrał eksperymentalnie ;)
« Ostatnia zmiana: 03 Grudzień 2024, 17:38:13 wysłana przez WS5 »

Offline color1

« Odpowiedź #24 dnia: 03 Grudzień 2024, 19:52:56 »
no nie wiem, po byku to i w sumie po co mi regulator podgrzewacza grupy skoro całkowicie wystarczy mi ogrzewanie jej do granicznej temp 90 stopni (względnie 92 stopnie w zależności od typu termostatu, tego za 7 zł) a nie pcham się w instalację 220V na kolbie ;p

w powrót wody? jaki sens? to ma nagrzewać i sterować temperaturą grupy zanim przeleci przez nią woda...

Offline WS5 Mężczyzna

« Odpowiedź #25 dnia: 03 Grudzień 2024, 20:04:27 »
Czujnik nie ma raczej zasilania 240... a dodatkowe grzałki już chyba mają, więc i tak będzie tam te 240 ;), ale przy jakimkolwiek przebiciu/upływie powinny zadziałać zabezpieczenia instalacji elektrycznej (nadprądowe/różnicówka)
Ten termostat podałem jako przykład (znaleziony w ~5sek), pewnie są dostępne prostsze...
Mając regulację łatwiej ustawić "optymalnie"...

Miałem na myśli zamontowanie czujnika gdzieś na powrocie wody z grupy, łatwiej zamontować (?), ale wada taka, że ma kontakt z wodą używaną do zaparzania, choć pewnie obudowa nieszkodliwa, z nierdzewki (?)

« Ostatnia zmiana: 03 Grudzień 2024, 20:06:33 wysłana przez WS5 »

Offline Biff

« Odpowiedź #26 dnia: 09 Grudzień 2024, 18:32:06 »
Wielki szacun dla autora wątku  :poklon:.

Offline color1

« Odpowiedź #27 dnia: 12 Grudzień 2024, 00:36:19 »
@JohnnyB

Takie pytanko, czy przy demontażu grupy trzeba na coś szczególnego zwrócić uwagę? Możesz względnie napisać co bezwzględnie trzeba jeszcze wybebeszyć, aby zdjąć grupę? Chciałbym zawczasu wiedzieć na co się nastawiać ;) bo chyba też się pokuszę o mod, ale w oparciu o dwa termostaty KSD301 (albo jeden + jakieś zabezpieczenie elektroniczne, coś jak w pompce wibracyjnej... coś pisałeś o diodzie?)

Przy okazji, jaką konkretnie przetwornicę 24v zastosowałeś, bo miejsca w środku to tak średnio bym powiedział ;) a jeszcze chcę zrobić dodatkowy elektrozawór przed opv.

« Odpowiedź #28 dnia: 12 Grudzień 2024, 08:19:34 »
@color1

Dwa klucze płaskie, w moim przypadku 22 do śrubunków i 13 do nakrętek trzymających grupę. Jak masz ekspres podłączony pod wodociąg to musisz zamknąć dopływ wody, bo w grupie cały czas jest ciśnienie sieci.

Przez termostaty i bezpiecznik termiczny (potocznie dioda termiczna) będzie przechodzić faza 230VAC, chcesz to zainstalować na zewnątrz grupy? Będziesz się musiał mocno postarać z zabezpieczeniem tego przed przypadkowym porażeniem prądem.

Zasilacz od pasków LED zastosowałem taki:
https://allegro.pl/oferta/zasilacz-do-led-ip20-24v-0-25a-6w-250ma-espe-9751964733

Wielkości pudełka od zapałek. Potrzebowałem czegoś mikro rozmiarów do poprzedniego ekspresu Delonghi, sprawdził się, działa tam od lutego, więc do tego projektu kupiłem identyczny.

Jako zabezpieczenie termiczne możesz zastosotać taki bezpiecznik z odizolowaną obudową:
https://allegro.pl/oferta/bezpiecznik-termiczny-15a-115-stopnie-sf99e-250v-ac-16698924048

Tutaj możesz sobie przeanalizować budowę grupy:
https://grabcad.com/library/e61-espresso-machine-group-head-1

Offline color1

« Odpowiedź #29 dnia: 12 Grudzień 2024, 14:46:41 »
Dzięki.
Cała instalacja wewnątrz - jeszcze się przyjrzę jak od środka wkręcić w grupę ten termostat (przez dodatkowy przepust w przedniej ściance obudowy oczywiście)...

Ale czegoś nie kumam, stosujesz "dwie grzałki patronowe 6x70mm 130W" a do tego taki słaby zasilacz do ledów?
« Ostatnia zmiana: 12 Grudzień 2024, 15:28:57 wysłana przez color1 »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi