... Świetna robota mi się bardzo podoba wykonanie.
Ogólnie temat podgrzewania dodatkowego grupy urodził się dość dawno a HomeBarista, ale estetyka wykonania, nie umniejszając autorowi, trąciła mocno pracownią wydziału automatyki stosowanej

Nie mniej jednak, temat dał mi do myślenia.

Tak to się nie da
W HXie przecież jest wymiennik ciepła w bojlerze - woda do grupy nagrzewana jest wodą bojlera i jej temp. ma znaczenie (i dlatego jest ustawialna sterownikiem).
Jak byś chciał sterować temp. zaparzania, jeśli w bojlerze masz zawsze 125 stopni? Czym miałby sterować PID w grupie?
Dodatkową grzałką? To stworzymy thermoblock, zasilany wstępnie podgrzaną wodą, gdyby np. skrócić wymiennik (niższa temp na wyjściu) i dogrzać wodę w grupie do ustawionej temperatury 
Masz rację. Na chwilę obecną nie znalazłem jeszcze optymalnego ustawienia.
Być może ustawienie niższej temperatury na grupie np. o 10 stopni , tylko do szybkiego rozgrzania, tak jak zasugerował color1, a później normalne działanie w trybie termosyfonu będzie właśnie tym złotym środkiem.
Będę eksperymentował.
... nie mam takiego sterownika na stanie i jest dość drogi w przeciwieństwie do termostatu za 7 zł ...
Nie trzeba od razu strzelać z armaty do wróbla. Zastosowałem taki bo był pod ręką. Można kupić tani regulator PID, co prawda nie ma wejścia CT ale ma styk alarmu, który można wykorzystać do awaryjnego rozłączenia systemu jak temperatura przekroczy zadaną o jakiś próg nastawiony.

Szczerze mówiąc, to nawet manualne rozwiązanie czyli sama grzałka wpuszczona w grupę i włączana ręcznie albo włącznikiem czasowym...
Nie trzeba czasówki. Sam bimetal wystarczy, włączasz i grzeje do zadanej

Szczerze mówiąc to z prostych rozwiązań tylko ekspresy jedno- i dwubojlerowe dają gwarancję kontroli temperatury ekstrakcji.
Ale nadal trzeba długo czekać na rozgrzanie grupy, więc albo trzeba kupić Matrixa albo zrobić modyfikację we własnym zakresie.
W całym tym projekcie chodziło o komfort używania ekspresu. Po prostu włączam, idę się ogolić i mogę pić espresso.
Polska ma prawie najwyższe ceny energii elektrycznej w Europie, nie będę trzymał poł dnia włączonego ekspresu bo może wpadną znajomi.