Autor Wątek: Pierwszy ekspres w okolicach 6000 zł  (Przeczytany 4923 razy)

Offline caiser

Pierwszy ekspres w okolicach 6000 zł
« dnia: 24 Listopad 2024, 21:27:39 »
Dzień dobry,

stoję w obliczu zadania, które, w świetle mnogości dostępnych opcji, szczegółów technicznych i zawiłości, okazało się nie lada wyzwaniem, a którym jest wybór pierwszego zestawu do domowego kącika kawowego.
Poszukuję maszyny, która będzie się szybko nagrzewać (a więc, jak rozumiem, nie na grupie E61) - harmonogram dnia mój i partnerki nie pozwala na długi czas oczekiwania, jako że mamy zazwyczaj 5-10 minut przerwy między spotkaniami na przygotowanie kawy; a do tego oczywiście zapewni satysfakcjonujące wyniki. Plusem będzie niezawodność/dostępność części zamiennych/tutoriali. Fajnie byłoby, gdyby na zestawie dało się popracować trochę dłużej, tj. był w miarę wszechstronny - zakładam, że wyjdziemy od kaw ciemniejszych, ale fajnie byłoby też pobawić się jaśniej palonymi ziarnami.
Na co dzień będziemy przygotować 2-4 kaw dziennie, z czego 50% espresso, 50% kawy mleczne, od święta kilka kaw na raz - wtedy w większości mlecznych.
Budżet to ok. 6000 zł - z takiego wychodziliśmy, bo na początku naszą uwagę zwrócił Meraki (o tym za chwilę), ale jesteśmy w stanie go trochę zwiększyć.

Z mojego zapoznawania się z rynkiem rozważam następujące opcje:
  • Meraki - wszystko w jednym - co jest zarazem plusem (w kontekście miejsca na blacie, czy wygody) jak i minusem (w kontekście rozbudowy zestawu w przyszłości/niezawodności). Wydaje się oferować dużo opcji przydatnych dla początkujących baristów jak ja i partnerka, ale z drugiej strony być nieco ograniczonym - np. młynek stożkowy pięciokątny, czyli jak rozumiem z dużym feed ratem a zatem nie aż tak przydatny przy jasnych ziarnach?; ponadto nie oferuje profilowania - fajnie byłoby móc się pobawić ciśnieniem/przepływem w przyszłości. Wizualnie najbardziej podoba się partnerce :D
  • Gaggiuino - mam wykształcenie techniczne i przeróbka nie jest mi straszna, jednak jest to oczywiście rozwiązanie mniej wygodne a sama GCP bez modów wydaje się być jednak niewystarczająca; tani, ale wymaga osobnego młynka
  • Ascaso DUO PID - brak profilowania, słabsza para?, wymaga oczywiście młynka
  • Sage Dual Boiler - możliwość bezproblemowego Slayer moda, duża społeczność, choć ma opinie gorzej wykonanego, wymaga oczywiście młynka
  • Quick Mill Sunny - wysoka cena plus rozwiązanie z przewodem przy dźwigni trochę dziwi i każe się zastanowić o jego żywotność, ma jednak fabryczną opcję profilowania, wymaga oczywiście młynka
  • Lelit Elizabeth - brak profilowania
  • Lelit Mara X - HX - zarówno wada jak i zaleta - zaleta w kontekście kosztów eksploatacji i odkamieniania, wada w stabilności temperatury, szczególnie przy kilku kawach pod rząd
  • Nuova Simonelli Oscar II
  • Kafmasino

Jak nietrudno zauważyć, większość z ekspresów wyżej to dual boilery, jednak z lektury o technikaliach wynika, że rozwiązanie podające świeżą wodę zamiast wielokrotnie podgrzewanej byłoby bardziej optymalne - również w kontekście późniejszych kosztów eksploatacji, stąd na liście obecność Mara X, czy Ascaso. A może istnieje jeszcze jakiś inny ekspres mający boiler dla pary i thermoblock dla grupy zaparzającej oprócz Ascaso Baby T i pokrewnych, które znacznie wykraczają poza budżet? :)

Jeśli wybór padłby na rozwiązanie wymagające osobnego młynka, potrzebowałbym również rekomendacji i w tej materii - wstępnie myślałem o DF54, lub czymś od Eureki.
Z góry dziękuję za wszelkie porady i rekomendacje :)
« Ostatnia zmiana: 25 Listopad 2024, 01:34:18 wysłana przez caiser »

Offline darekpawel Mężczyzna

• Ekspres: Jura Z6; Lelit Kate
  • Młynek: szukam
Odp: Pierwszy ekspres w okolicach 6000 zł
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Listopad 2024, 08:26:43 »
No to chyba tylko używany Ascaso Baby T z flow control... Jeżeli budżet jest sztywny... :ups:

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Listopad 2024, 11:23:18 »
wymaga oczywiście młynka

Co w wypadku każdego z tych ekspresów jest zaletą. Nawet jeżeli założymy że gdzieś włożyli by światowej klasy młynek to w ekspresie i tak będzie się nagrzewał a przez to ziarenka szybko będą wietrzeć (lub pozostałości po nich). Wtedy żadne profilowania ani inne czary mary nie pomogą żeby kawa wychodziła dobra.

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Listopad 2024, 14:30:55 »
Nawet jeżeli założymy że gdzieś włożyli by światowej klasy młynek to w ekspresie i tak będzie się nagrzewał
Nie jak będzie zainstalowany w osobnej obudowie jak w przypadku Meraki, ale tego typu ekspresy z młynkami nie są dla osób które chcą w przyszłości zmieniać sprzęt na lepszy.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Listopad 2024, 15:37:13 »
Ascaso DUO PID - brak profilowania, słabsza para?, wymaga oczywiście młynka

Słabsza para to mit z poprzedniej wersji. Wersja V2 ma parę porównywalną z bojlerem.
Ale dopisz jeszcze sobie ASCASO DUO PID PLUS. Różnica w cenie to praktycznie dużo bogatsze wyposażenie które i tak pewnie byś sobie dokupił. Wcześniej lub późnej.
Z ekspresów bez grupy E61 możesz dołożyć jeszcze ekspres BELLEZZA Bellona - dual bojler w cenie poniżej 6k dostępny w wersji czarnej i polerowanej stali nierdzewnej.
Jeśli chodzi o młynek to albo tańszy DF54 albo droższy G-micron DIGIT DF64E.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline caiser

« Odpowiedź #5 dnia: 29 Listopad 2024, 12:45:48 »
No to chyba tylko używany Ascaso Baby T z flow control... Jeżeli budżet jest sztywny... :ups:

Hmm, budżet moglibyśmy w zasadzie zwiększyć, ale ciężko mi przed samym sobą usprawiedliwić wydatek tego rzędu na pierwszy setup - jak nie złapiemy bakcyla, to klops :P Choć przyznaję, że wygląda bardzo fajnie i to rozwiązanie ze świeża wodą o stabilnej temperaturze naprawdę do mnie przemawia... :D

Słabsza para to mit z poprzedniej wersji. Wersja V2 ma parę porównywalną z bojlerem.
Ale dopisz jeszcze sobie ASCASO DUO PID PLUS. Różnica w cenie to praktycznie dużo bogatsze wyposażenie które i tak pewnie byś sobie dokupił. Wcześniej lub późnej.
Z ekspresów bez grupy E61 możesz dołożyć jeszcze ekspres BELLEZZA Bellona - dual bojler w cenie poniżej 6k dostępny w wersji czarnej i polerowanej stali nierdzewnej.
Jeśli chodzi o młynek to albo tańszy DF54 albo droższy G-micron DIGIT DF64E.

Dzięki za sugestie! Bellona wydaje się całkiem ciekawą propozycją, choć wolnostojący zbiornik zdaje się mało praktyczny...
W przypadku Ascaso DUO PID PLUS - czy w nowej wersji oprócz pary poprawiono też wibracje? Poza tym, zdradzisz skąd tak wysoka cena? Bez promocji to pułap mniej więcej podwójnych bojlerów, które, jak mi się wydawało, z zasady są droższe?

Offline Orinoco Eco Camp

• Ekspres: Rocket R Nine One
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37Z-Hero
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Listopad 2024, 14:03:28 »
jak nie złapiemy bakcyla, to klops
W mojej ocenie to czy wciągnie was sztuka przygotowywania espresso jest tylko zależne od wyników w filiżance. A ryzyko niezadowalających efektów parzenia jest tym większe im bardziej ekspres nie trzyma parametrów i brakuje mu powtarzalności procesu parzenia. Ja na waszym miejscu skupiłbym się na wyborze takiego ekspresu, który przede wszystkim gwarantuje stabilność temperaturową i ciśnieniową ekstrakcji, bo to podstawowe elementy które ma zapewnić ekspres i bez których zadowalający efekt w kubku będzie trudny do osiągnięcia, zwłaszcza jeśli nie ma się wystarczająco dużo wiedzy i doświadczenia by skompensować niedoskonałości ekspresu. Nie ma znaczenia jakie ekspres ma funkcje i w jakim czasie się nagrzeje i czy kosztuje więcej czy mniej, jeśli nie zapewni wam możliwości przygotowania dobrego espresso. I tu podkreślę słowo wam.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Listopad 2024, 14:44:55 »
Dzięki za sugestie! Bellona wydaje się całkiem ciekawą propozycją, choć wolnostojący zbiornik zdaje się mało praktyczny...
W przypadku Ascaso DUO PID PLUS - czy w nowej wersji oprócz pary poprawiono też wibracje? Poza tym, zdradzisz skąd tak wysoka cena? Bez promocji to pułap mniej więcej podwójnych bojlerów, które, jak mi się wydawało, z zasady są droższe?

Co do zbiornika Bellony to moim zdaniem jest wprost przeciwnie. Ten zbiornik jest dużo bardziej praktyczny niż jakikolwiek wbudowany czy też ukryty w ekspresie. Często się zdarza, że taki zbiornik wbudowany trudno wyjąć czy to od góry (trzeba np. zdejmować filiżanki) czy też z boku (mało miejsca bo obok jest ściana lub coś jeszcze stoi). Zbiorniki takie są z plastiku. Trzeba bardzo dbać o ich czystość bo łatwo o nalot od wody. Często nie mają pokrywki. Zbiornik Bellony jest szklany a więc łatwy do utrzymania w czystości, z możliwością mycia w zmywarce. I do tego ze szczelną pokrywką. No i można go ustawić w dowolnym miejscu - z tylu za ekspresem lub z boku. Jak komu wygodnie.
Co do ceny DUO PID PLUS to po pierwsze nie my ustalamy ceny a producent a po drugie to nie widzę powodu aby DUO PID miał być tańszy niż DB. Jest to obecnie co najmniej równie dobre rozwiązanie jak DB. W niektórych aspektach nawet dużo lepsze - m.in. powtarzalność każdej filiżanki kawy, stabilność temperaturowa oraz uzyskiwanie kawy ze świeżo napływającej wody. Do niedawna minusem była słabsza para. Ale to zostało wyeliminowane w wersji DUO PID V2 oraz DUO PID PLUS.

Jeśli chodzi o wibracje to w DUO PID PLUS jest zamontowana cicha pompa wibracyjna Invesys o wydajności 20 bar. Jeśli pojawiają się wibrację to najczęściej z powodu źle dobranej miałkości kawy lub zbyt malej ilości zmielonej kawy w filtrze. Przy prawidłowym wypływie kawy, cienką strużką, powoli pracująca pompa cichnie, praca jest spokojna i wibracje nie występują.

Offline Dzmitryj

« Odpowiedź #8 dnia: 17 Marzec 2025, 11:36:31 »
@Janusz, a czy w duo pid plusie i zwykłej dual pid v2 pompy są identyczne?

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Marzec 2025, 13:11:51 »
W obydwu modelach montowane są identycznie, włoskie, ciche pompy INVESYS.

Offline Wiszczu

• Ekspres: Ascaso Arc, Puristika, V60, phin, aeropress, switch
  • Młynek: DF64 GEN 2, Timemore C3
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Marzec 2025, 15:20:30 »
Ten zbiornik jest dużo bardziej praktyczny niż jakikolwiek wbudowany czy też ukryty w ekspresie.
Mam podobny - zgadzam się w 100% - jest o wiele wygodniej napełniać, jest większa dowolność w układzie na blacie plus to jest szkło - o wiele prościej utrzymać w czystości i ją sprawdzać. Szczelna pokrywka oznacza że woda może stać długo i nic w niej nie rośnie.
P.S. Jedna wada - jakby się zbiło to kosztuje straszne pieniądze ;)

Offline Tukidydes Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Drive
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Marzec 2025, 11:53:02 »
Z mojego zapoznawania się z rynkiem rozważam następujące opcje:
Meraki - wszystko w jednym - co jest zarazem plusem (w kontekście miejsca na blacie, czy wygody) jak i minusem (w kontekście rozbudowy zestawu w przyszłości/niezawodności). Wydaje się oferować dużo opcji przydatnych dla początkujących baristów jak ja i partnerka, ale z drugiej strony być nieco ograniczonym - np. młynek stożkowy pięciokątny, czyli jak rozumiem z dużym feed ratem a zatem nie aż tak przydatny przy jasnych ziarnach?; ponadto nie oferuje profilowania - fajnie byłoby móc się pobawić ciśnieniem/przepływem w przyszłości. Wizualnie najbardziej podoba się partnerce
Gaggiuino - mam wykształcenie techniczne i przeróbka nie jest mi straszna, jednak jest to oczywiście rozwiązanie mniej wygodne a sama GCP bez modów wydaje się być jednak niewystarczająca; tani, ale wymaga osobnego młynka
Sage Dual Boiler - możliwość bezproblemowego Slayer moda, duża społeczność, choć ma opinie gorzej wykonanego, wymaga oczywiście młynka
Quick Mill Sunny - wysoka cena plus rozwiązanie z przewodem przy dźwigni trochę dziwi i każe się zastanowić o jego żywotność, ma jednak fabryczną opcję profilowania, wymaga oczywiście młynka
Lelit Elizabeth - brak profilowania
Lelit Mara X - HX - zarówno wada jak i zaleta - zaleta w kontekście kosztów eksploatacji i odkamieniania, wada w stabilności temperatury, szczególnie przy kilku kawach pod rząd
Nuova Simonelli Oscar II
Kafmasino

Ja mimo braku profilowania poszedłbym w Lelit Elizabeth - zarówno bojler kawowy, jak i parowy, mają już jakieś w miarę sensowne objętości; ekspres nie ma grupy E61 i nagrzewa się dość szybko; a z racji w miarę rozsądnej ceny, jeśli zabawa w parzenie kawy z użyciem ekspresu kolbowego się nie spodoba, to po odsprzedaży budżet domowy aż tak bardzo nie ucierpi.

Offline aatolarska900

• Ekspres: Delonghi dinamica plus
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Luty 2026, 21:10:35 »
W obydwu modelach montowane są identycznie, włoskie, ciche pompy INVESYS.
@Janusz a jak z tymi wibracjami? Czytałam, ze sporo osób sie skarży na mocne wibracje. Da sie to jakos wyeliminować?

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Luty 2026, 09:53:40 »
a jak z tymi wibracjami? Czytałam, ze sporo osób sie skarży na mocne wibracje. Da sie to jakos wyeliminować?

Mocne wibrację o których wspominają niektórzy użytkownicy związane mogą być z dość prozaicznym "problemem".
Prawdopodobnie zbrojony przewód idący od pompy kawy do termobloku (tuż obok lewej ścianki ekspresu)
dotykał ściany ekspresu co w trakcie pracy pompy przenosiło wibracje na obudowę. Jeżeli do takiej sytuacji dojdzie wystarczy obrócić lekko pompę lub poprawić mocowanie przewodu.
Ale są to raczej sporadyczne przypadki.

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Luty 2026, 10:20:26 »

Cena miedzy innymi bierze się z ogólnej jakości wykonania ekspresów ASCASO i użytych materiałów.
Ekspresy ASCASO są całkowicie składane w Barcelonie, a wszystkie podzespołu pochodzą z rynku europejskiego. Znajdziemy tu podzespoły producentów takich jak: GICAR, DVG, INVESYS, ODE NSF...
Dodatkowo wszystkie podzespołu (nyple, kolana, trójniki, zawory, rurki itp.) wykonane są ze stali nierdzewnej lub mosiądzu. Jedynie przewód zaciągająca wodę ze zbiornika i przewody odprowadzające zlewki wykonane są z silikonu.
W modelu PID PLUS zawór pary wykonany jest ze stali nierdzewnej oraz cała rączka z polerowanej stali nierdzewnej, kolby w ekspresach ASCASO także są z polerowanej stali nierdzewnej co pozwala łatwiej utrzymać je w czystości, a z czasem nie będą miały startej powłoki chromu jak dzieje się to w kolbach z chromowanego mosiądzu. No i w tej cenie są już drewniane wykończenia co nie we wszystkich ekspresach o podobnej cenie jest w standardzie.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi