Autor Wątek: Dobra kawa rozpuszczalna?  (Przeczytany 3700 razy)

Offline Poppin

Dobra kawa rozpuszczalna?
« dnia: 18 Listopad 2024, 10:23:01 »
Czasem w gotowaniu spotykam się w przepisach o poradzie by dodać kawę rozpuszczalną. Nigdy tego nie robię, bo nie cierpię kawy ciemno palonej a spodziewam się że rozpuszczalna będzie zarówno ciemno palona jak i zwyczajnie niskiej jakości. Spodziewam się na tyle mocno, że nigdy nie spróbowałem.

Kawę lubię. Nie raz chętnie bym użył dobrej kawy rozpuszczalnej.
Czy jest na rynku coś dobrego? Lub chociaż lepszego niż standard, dostatecznie dobrego by warto było spróbować?

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
Odp: Dobra kawa rozpuszczalna?
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Listopad 2024, 11:04:30 »
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Listopad 2024, 11:54:16 »
A możesz wskazać kilka przepisów, które zalecają rozpuszczalnik?
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Poppin

« Odpowiedź #3 dnia: 18 Listopad 2024, 12:10:51 »
Hej, nie próbowałem, mignęło mi tylko :

https://coffeelove.pl/pl/p/The-Barn-Brazil-Mococa-Single-Origin-instant-kawa-rozpuszczalna-speciality-6-torebek/2877

Drogie ale...dokładnie to o co prosiłem. Dziękuję. Myślę, że spróbuję.

A możesz wskazać kilka przepisów, które zalecają rozpuszczalnik?
Ostatnio dużo testuję przepisów na lody czekoladowe, wielokrotnie spotkałem się z poradą by dodać niewielką ilość kawy.
Pierwszy przyklład z notatek:
https://www.reddit.com/r/ninjacreami/comments/1ers4uq/spice_up_my_chocolate_base/
W ostatnich tygodniach widziałem go kilkukrotnie w innych miejscach także, lecz nie pamiętam już gdzie.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Listopad 2024, 12:58:13 »
A nie lepiej zrobić skondensowane cold brew? Odnośnie reddita - z nieoczywistych rzeczy, które podbijają smak czekolady, to jest musztarda.

Offline kastor Mężczyzna

• Ekspres: Lelit PL41TEM, V60, kawiarka, tygielek, Poccino Espresso/retro/
  • Młynek: Eureka Mignon, 1ZPRESSO
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Listopad 2024, 18:45:46 »
@Fux: Frappe-podstawą jest kawa rozpuszczalna, a w wyszukiwarce przepisów na frappe bez liku (oczywiście bazą może być też espresso)

Offline Poppin

« Odpowiedź #6 dnia: 18 Listopad 2024, 20:06:53 »
A nie lepiej zrobić skondensowane cold brew? Odnośnie reddita - z nieoczywistych rzeczy, które podbijają smak czekolady, to jest musztarda.
Dzięki za pomysł z musztardą, dopisałem do listy rzeczy do spróbowania.
Co do cold brew - nie lubię cold brew. Mogę zrobić przelew. Ale:
* niechętny jestem dodawać kolejne kilka minut do czasu wykonania by dodać poboczny akcent. Poboczny - bo jestem pewny że na razie skupiam się na lodach czekoladowych a nie czekoladowo-jakichś.
* dodatkowa woda zmusi mnie by dodać więcej mleka w proszku lub skondensowanego - a nie znalazłem takiego które było by choć w przybliżeniu równie dobre jak mikrofiltrowane.

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Listopad 2024, 20:38:55 »
* dodatkowa woda zmusi mnie by dodać więcej mleka w proszku lub skondensowanego - a nie znalazłem takiego które było by choć w przybliżeniu równie dobre jak mikrofiltrowane.

to może przelew lub zalewajka z użyciem gorącego mleka? ;) ;)  ;)

Offline simson2d

• Ekspres: duo pid mod, alternatywa
  • Młynek: Vario, eureka SD
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Listopad 2024, 22:15:51 »
Ze specialty rozpuszczalnej kojarzę the barn i polskie hersey, ale chyba porzucili ten temat.

Z premium the white bear (wszędzie braki) i Littles
https://allegro.pl/oferta/kawa-rozpuszczalna-kolumbijska-100g-little-s-arabika-16873308589

Wiadomo bez rewelacji, ale na szybko całkiem to pijalne. Nawet bez tony cukru i mleka, jak zwykła rozpuszczalska.

Offline Poppin

« Odpowiedź #9 dnia: 19 Listopad 2024, 20:06:45 »

to może przelew lub zalewajka z użyciem gorącego mleka? ;) ;)  ;)
Pierwsza myśl - nie zadziała. Mleka nie można zagotować, bo będzie smakować jak....gotowane mleko. A nie o to chodzi.
Jak się robi lody to nie należy przekraczać z tego co pamiętam 77 stopni. Żeby mieć margines bezpieczeństwa zaleca się pasteryzować lody w 70.
70 to mało do parzenia kawy. Ale dużo lepiej niż cold brew. Substancje stałe z mleka pewnie będą przeszkadzać w zaparzaniu.
Jak będzie smakować? Nie mam pojęcia. Kiedyś spróbuję. :)
Ze specialty rozpuszczalnej kojarzę the barn i polskie hersey, ale chyba porzucili ten temat.

Z premium the white bear (wszędzie braki) i Littles
https://allegro.pl/oferta/kawa-rozpuszczalna-kolumbijska-100g-little-s-arabika-16873308589

Wiadomo bez rewelacji, ale na szybko całkiem to pijalne. Nawet bez tony cukru i mleka, jak zwykła rozpuszczalska.
Dzięki. Przeczytałem więcej, obejrzałem, Etiopia z Little's pewnie będzie pierwszym co spróbuję.

Offline sunday

« Odpowiedź #10 dnia: 05 Grudzień 2024, 22:54:41 »
Zastanawiam się, czy kawa rozpuszczalna do lodów jest w ogóle potrzebna.  Próbowałeś dodać espresso?  U mnie zawsze się sprawdza: do lodów kawowych daję 3x podwójne (na ok. 750g lodów finalnie).  Do innych smaków według uznania, zwykle jedno pojedyńcze lub podwójne.  Trochę szkoda psuć lodów sypaniem rozpuszczalnej...

Offline sunday

« Odpowiedź #11 dnia: 05 Grudzień 2024, 23:14:08 »
Zastanawiam się, czy kawa rozpuszczalna do lodów jest w ogóle potrzebna.  Próbowałeś dodać espresso?  U mnie zawsze się sprawdza: do lodów kawowych daję 3x podwójne (na ok. 750g lodów finalnie).  Do innych smaków według uznania, zwykle jedno pojedyńcze lub podwójne.  Trochę szkoda psuć lodów sypaniem rozpuszczalnej...

Reszta (w kawowych) to mleko, śmietanka, glukoza, trochę inuliny, szczypta gumy guar i karobu. Karob przy inulinie być może niepotrzebny.

Offline J_J Mężczyzna

• Ekspres: Krups EA8948 do kaw "kawowych", kawiarka do aromatyzowanych
  • Młynek: Xeoleo
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Grudzień 2024, 10:54:03 »
Przepraszam bardzo, drodzy kawowi koneserzy, ale nie tak brzmiało pytanie ;) Udowadniacie, że da się zastąpić kawę rozpuszczalną popiątnym ristretto* ale poza jednym postem nikt nie pokazał, że w razie potrzeby można się zainteresować kawą marki X, Y czy Z, która będzie lepsza od Bellaroma czy tam Jacobsa. Chociaż ja miałem kiedyś (dostałem w prezencie, żeby nie było :P ) właśnie Jacobsa Crema i oczywiście nie był to żaden speciality single origin zaparzony w ekspresie za 10 tysiaków ojro, ale bez przesady - do właśnie lodów, deserów i innych słodkich wynalazków nadawało się co najmniej dobrze.

*i tak, i nie. Jak się człowiek uprze, to i takie cuda jak dalgona coffee zrobi z "normalnie" zaparzonej kawy, co smakowi całości wyjdzie tylko na dobre, natomiast nie o to chodzi. Rozpuszczalka to nie tylko brak konieczności przeliczania proporcji w co bardziej dokładnych przepisach - bo raz te 30-40-50-...ml wody nie zrobi różnicy, ale gdzie indziej już zdecydowanie tak - lecz także wygoda i brak konieczności posiadania jakiegokolwiek sprzętu. Ot, rozpuszczasz proszek w jakimkolwiek płynie, który masz w przepisie, dodajesz do całości i już. Nawet do zaparzenia zwyczajnej zalewajki musisz zagotować wodę, zalać i poczekać, aż wystygnie, a co dopiero w przypadku kawiarki lub w najlepiej ciśnieniówki? Jeśli macie dość czasu, chęci, zaplecze techniczne i uważacie, że "albo dobrze, albo wcale", to w porządku, jak najbardziej popieram, no ale nie zawsze jest tak fajnie.
« Ostatnia zmiana: 06 Grudzień 2024, 11:44:22 wysłana przez J_J »

Offline ikpara

« Odpowiedź #13 dnia: 06 Grudzień 2024, 11:38:06 »

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Grudzień 2024, 12:42:55 »
Kupowałem taką teściom dopóki nie mieli młynka do świeżej kawy.  Byli zadowoleni z tego Peru, aczkolwiek zawiera ona 25% robusty. Kolumbia ma chyba najmniej robusty, bo 10%.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi