Autor Wątek: Kawa Naturalna Extra-Selekt - palarnia EuroCafe "Samopomoc Chłopska" [ranGo]  (Przeczytany 9142 razy)

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
W ostatnim zamówienie od Gorana otrzymałem bardzo miły, ekskluzywny, unikalny, specjalnie opakowany produkt - kawę naturalną Extra-Selekt  :wow2: Limitowana edycja kolekcjonerska.

Uważny obserwator na pewno zwróci uwagę, że nie jest to produkt tani  :wow2:, a co za tym idzie statystyczny Kowalski raczej na niego sobie nie pozwoli. Tym bardziej dziękuję że dostałem go jako gratis do zamówienia  :szampan:

Moje pierwsze skojarzenia po zaznajomieniu się z etykietą - PRL, ale w tej gustownej, szczelnie zgrzanej torbie znalazło się standardowe opakowanie od Gorana, a na nim metryczka czym kawa naturalna Extra-Selekt jest. A jest mieszankę 60/40 arabik i robusty. Po jasnej stronie mocy z 60% udziałem znajdziemy: Indie Mysore nuggets, Kolumbia Supremo Huila, Etiopia Sidamo Mamo Kacha, Brazylia Fazenda Lagoa. Po ciemnej stronie mocy z 40% udziałem startuje ostra niczym Wejście Smoka - Wietnamska robusta Blue Dragon. Te piękne ziarenka spędziły 16 minut 50 sekund na solarium, i wedle metryki są palone mocno. Powiem szczerze widziałem ostatnio mocniejsze (s)palenia  :smiech: Jak dla mnie nie jest to jakoś super ciemne palenie - taki Full City+. Nie jest to ciemna włoszczyzna.

Kawa jest dedykowana pod ciśnienie i ma zalecaną temperaturę parzenia wynoszącą 94°C. Ale po co słuchać zaleceń - pierwszy strzał poszedł w 91C - dużo cremy i goryczy, mało słodyczy i ogólnie mało smacznie. Po podniesieniu temperatury do zalecanej okazało się że mamy nadal dużo trwałej cremy, kawa jest słodka, nawet bardzo, jest tu skórka od chleba, jest palone kakao, orzechy, nie ma kwasków. Kawa zostawia przyjemny czekoladowy posmak, pobudza - już dawno nie miałem takiego efektu po filiżance kawy. Przypomina mi wakacje w Rzymie z jednym ale - ta kawa jest lepsza niż ta w Rzymie :) Mocna i idealna na start dnia. Czuć że jest robusta ale gdyby ktoś się pytał mnie ile to nie dał bym więcej niż 10%. Tyle w temacie espresso.

Idealnym towarzystwem Extra-Selekt jest mleko - działa ono jak łagodzący balsam dla kopa jakiego dostarcza ta kawa. Dzięki trwałej cremie pięknie można rysować, a smakowo mamy moją ulubioną ostatnio ciemną 40-50% czekoladę, z mnóstwem słodyczy. Moja małżonka bardzo sobie chwali, a ja przyznam się że też kilka cappu wypiłem.

Podsumowując - nie będę jej próbował w żadnej alternatywnej metodzie. Kawa jest świetna w ciśnieniu. Polecałbym ja tym którzy są na początku swojej drogi kawowej, po przesiadce z kaw marketowych lub świadomym odbiorcą nie bojącym się spotkania z robustą. Niebieski smok na szczęście nie masakruje. Dobra robusta nie jest zła.

LMWDP #469

Offline ziarenko

• Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
Może to głupie pytanie, ale jak zamawiacie kawę od Gorana ? Bo na stronie http://www.eurocafe.com.pl nie znajduję żadnego sklepu ani cen. Trza pisać maila ?

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Tak - ja pisze maila albo PW
LMWDP #469

Offline Edwin Jagger Mężczyzna

• Ekspres: Alternatywy
Towarzyszu Goran,

Czy ten czar PRL'u będzie dostępny dla ludu pracującego miast i wsi?

Offline yodi

• Ekspres: rancilio silvia, kolba krups, FP, AP, moka, phin, drip
  • Młynek: macap, concept, porlex mini
Extra selekt to marka kultowa. Bywała jako jedyna w sklepach. :pycha:

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
3800 zł PLN za ile ton?

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Kawa Naturalna Extra-Selekt - palarnia EuroCafe "Samopomoc Chłopska"
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Marzec 2015, 13:47:54 »
Czy ten czar PRL'u będzie dostępny dla ludu pracującego miast i wsi?

Koszt za kilogram to tylko zł. 3800,- więc możesz wybrać czy zapłacić KRUS trzy lata z góry czy zamówisz u mnie kg kawy spod lady ;) Chociaż u mnie wszystko możliwe, wczoraj wymieniłem trzy paczki kawy na Finlandie bo ktoś się po kawę wybrał bez portfela i zaoferował flaszkę. Tak że, jeżeli kogoś nie stać i nie ma zł. 3800,- w portfelu to śmiało można zaoferować coś w zamian. Jedynie teściowe nie podrzucajcie bo mam swoją.

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
 :smiech:

To może następnym razem wezmę worek ziemniaków...  :evil:

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Kawa Naturalna Extra-Selekt - palarnia EuroCafe "Samopomoc Chłopska"
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Marzec 2015, 13:52:36 »
Już robię listę:
1.Finlanida ~
2.Worek ziemniaków ...

Offline KiT

• Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
tęsknie za kawą....

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
3800 przed dewaluacją :-)
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline MaciejF Mężczyzna

• Ekspres: Steel Uno Prof
  • Młynek: Ceado E6P, Comandante C40 IronHeart
Ostatnio nakupiłem różnych kaw po 200g i szczerze mówiąc czasami tego żałuję  :doh: - kupiłem również Extra Selekt.

Sposób parzenia może nietypowy, a nawet błędny bo skręciłem mocno młyn, aż kawa w zasadzie "kapie" i czas ekstrakcji to ok. 45-50 sekund dla 50 ml, ale cappuccino lepszego nie piłem - rewelacja.

Kawa do espresso średnio mi pasuje, albo inaczej piłem lepsze, ale do mleka to jest 5/5!

Pozdr kawka

Offline KiT

• Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
Odp: Kawa Naturalna Extra-Selekt - palarnia EuroCafe "Samopomoc Chłopska" [ranGo]
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Kwiecień 2015, 12:37:03 »
Skończyłem paczkę wcześniej niż przypuszczałem.
Spore bardzo równo wypalone ziarna, (choć to blend jest). Miły łagodny słodko-chlebowy aromat w czasie mielenia. Potem złoty środek. Ja nie czuje robusty wcale. Palenie też sporo jaśniejsze od włoskich wynalazków.

Jedna rzecz dla której nie mogłem złapać przyczyny, to że po tygodniu od otwarcia zażądała sporo drobniejszego mielenia. No cóż... da się z tym żyć :).
Odpuściłem sobie  flush na HXie dla tej kawy i nie wiem czy nie smakuje lepiej... na pewno nie gorzej... .

Polecam jako kawę na początek przygody bo:
- dobrze wychodzi w szerszym niż inne spektrum ustawień młynka;
- czas ekstrakcji  +- 5 sec., a nawet blooding też jej nie rusza;
- rewelacyjna do cappu i late, ale też dobra do espresso.

Nie ma się do czego przyczepić :) No i ta legenda gratis...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi