Autor Wątek: Ekspres używany  (Przeczytany 2834 razy)

Offline Dale Cooper

• Ekspres: V60, Kalita Wave, Switch, Deep27, Aeropress, Bialetti New Venus
  • Młynek: Timemore C3, Comandante C40 MK4
Odp: Ekspres używany
« Odpowiedź #15 dnia: 26 Październik 2024, 18:23:12 »
Czy możesz napisać, jaki był wynik tego rozpoznania na mieście? Które są najczęściej naprawiane i zwracane?

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #16 dnia: 26 Październik 2024, 19:03:58 »
Powtarzasz już to z setny raz a skąd wiesz czy to nie czysty przypadek.
Jak wcześniej gdzieś napisałeś amatorsko zajmujesz się "grzebaniem" w ekspresach.
👌
Sam przez kilka lat nie miałem w kuchni ekspresu i nie uważam tego czasu za stracony
To nasuwa się wniosek, że ze Stregi i Philosa nie uzyskujesz lepszej kawy niż z Roty i ręczniaków?
« Ostatnia zmiana: 26 Październik 2024, 19:13:44 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #17 dnia: 26 Październik 2024, 19:13:12 »
Czy możesz napisać, jaki był wynik tego rozpoznania na mieście?

Wszelkiej maści Delonghi
Pamiętaj to są małe mieściny, ludzie kupują tanie rzeczy bo po prostu nie stać ich na droższe.

OK, tylko statystyka to dość trudna nauka  trzeba umieć zadawać pytania i odpowiednio interpretować odpowiedzi

Musisz mi uwierzyć na słowo ja umiem zdawać pytania a co ważniejsze słuchać i wyciągać wnioski.
Zycie, uprawiany zawód mnie tego nauczyły.

Jka

Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #18 dnia: 26 Październik 2024, 19:18:33 »
Wszelkiej maści Delonghi
De'Longhi są żywotne i robią niezłe automatowe espresso. Ostatnio ustawiałem znajomemu przez telefon nową Magnificę evo next na świeżym brazylijskim singlu i prawidłowa ekstrakcja skończyła się na ustawieniu młynka w przedziale 4⁵, gdzie na 3⁰ napar nie leciał przy maksymalnej dozie. Czyżby lepsze młynki wstawiali?
« Ostatnia zmiana: 26 Październik 2024, 19:55:05 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Ziutek

• Ekspres: Krups ea895e10
  • Młynek: Wbudowany
« Odpowiedź #19 dnia: 26 Październik 2024, 20:37:23 »
Ale wracając do tematu autor chce ekspres używany i jak sam napisał umie grzebać w sprzętach dlatego czemu mu nie doradzić właśnie tak jak wspomniałem np tego krupsa jeśli woli rurkę do mleka czy tam pojemnik na mleko to delonghi lub philips... Używany kupi już w okolicach 300-500 zł, zestaw części 200 - /+ 100 zł i będzie miał ekspres który jest niemal jak z fabryki jak wymieni zużyte elementy, wyczyści, nasmaruje, nieważne jaki model tylko marka bo producenci mają części pasujące z dolnych modeli do tych wysokich więc plug and play... A delonghi i philips dużo osób ma bo mają lepszy marketing a krupsa w telewizji nie widziałem...

Jak dobrze poszuka i kupi z niewielkim defektem(np wyciek) to np ekspres go wyjdzie całościowo 500-600 zł max

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #20 dnia: 26 Październik 2024, 21:09:02 »
Jak dobrze poszuka

Właśnie to słowo jak.
A jak dobrze nie poszuka.
To co naprawisz mu za za darmo?
Części mu podeślesz za darmo.
Ja wiem fajnie się rządzi doradza nie swoimi pieniędzmi.
I by nie było tak służbowo to wskaż ten jak sugerujesz z tym drobnym przeciekiem, co migomatem ten przeciek zaspawa albo lepiej super glue zaklajstruje.

Jka

Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 27 Październik 2024, 00:48:19 »
Hej, proszę Was o pomoc w wyborze ekspresu. Na początek, podam trochę szczegółów.

Czytając bardzo dużo w necie, stwierdziłem, że najlepszy dla mnie będzie używany ekspres automatyczny Jura w dobrym stanie. Będzie robił max 3 kawy dziennie, raczej z mlekiem. Do tej pory piłem, zwykłą fusiatą z mlekiem. Chodzi o to, żeby obsługa była dosyć prosta i żeby samemu szło coś zrobić w razie potrzeby, a jestem grzebkiem, który lubi pogrzebać sam 😉 O nówce przestałem myśleć bo na te kilka kaw nie warto, a nowego bardziej szkoda, jak padnie. Budżet najlepiej, żeby był dosyć niski w końcu to ma być używka. Doradźcie chociaż kilka modeli w które warto celować. Z góry dzięki.

Cześć. Jeżeli chodzi o automaty, to rozważ Melitta Latticia OT F30/0-100. Poniżej wypowiada się serwisant. Na OLX pojawiają się używki.

https://youtu.be/SAc7KnxMLqQ?feature=shared&t=1212

Tak jak napisał @M, kolba to nie musi być to, czego szukasz. Jak lubisz duży kubek czarnej z dodatkiem mleka, to np. przelew. Można kupić bardzo tanio np. jakąś Melittę - ja mam AromaFresh 1021-13 kupioną za 300zł i bardzo sobie chwalę, ostatnio używam znacznie częściej, niż kolby. A jak lubisz sobie zrobić cappuccino z odpowiednio spienionym mlekiem, to kolba. Automat to opcja dla maksymalnej wygodny, choć raczej nie pod espresso. Jak wyżej ktoś napisał, @kawosz17 przewala dużo sprzętu za niewielkie pieniądze, warto podpytać.

U siebie w Ustce w jedynym sklepie z takim sprzętem zapytałem co najczęściej im zwracają i też dostałem odpowiedz.

Jak rozumiem podali stosunek sprzedanych do zwróconych? Bo to się liczy. Dobrze też zapytać o główne powody zwrotów.

Offline tomku77

« Odpowiedź #22 dnia: 27 Październik 2024, 17:44:21 »

Cześć. Jeżeli chodzi o automaty, to rozważ Melitta Latticia OT F30/0-100. Poniżej wypowiada się serwisant. Na OLX pojawiają się używki.

Tak jak napisał @M, kolba to nie musi być to, czego szukasz. Jak lubisz duży kubek czarnej z dodatkiem mleka, to np. przelew. Można kupić bardzo tanio np. jakąś Melittę - ja mam AromaFresh 1021-13 kupioną za 300zł i bardzo sobie chwalę, ostatnio używam znacznie częściej, niż kolby. A jak lubisz sobie zrobić cappuccino z odpowiednio spienionym mlekiem, to kolba. Automat to opcja dla maksymalnej wygodny, choć raczej nie pod espresso.

Po głębszym zastanowieniu się i przeglądaniu netu, stwierdziłem, ze w moim przypadku wchodzi w grę tylko automat. Nie za bardzo jestem stworzony do prac "kuchennych". Chociaż to nie gotowanie, ale zawsze coś tam. Przeglądałem parę recenzji tej Mellity i jeszcze biorę pod uwagę, trochę droższy sprzęcik NIVONA CafeRomatica 791. Kosztuje nie całe 2,2 tys zł, a ma sporo ustawień i recenzje, opinie są bardzo dobre. Stwierdziłem, że w używane nie będę pchać się bo to loteria. Póki co to poszperam jeszcze, a z zakupem troszkę poczekam bo na 11.11 pewnie będą jakieś promki, warte uwagi.

Offline Ziutek

• Ekspres: Krups ea895e10
  • Młynek: Wbudowany
« Odpowiedź #23 dnia: 29 Październik 2024, 00:26:12 »
Jak dobrze poszuka

Właśnie to słowo jak.
A jak dobrze nie poszuka.
To co naprawisz mu za za darmo?
Części mu podeślesz za darmo.
Ja wiem fajnie się rządzi doradza nie swoimi pieniędzmi.
I by nie było tak służbowo to wskaż ten jak sugerujesz z tym drobnym przeciekiem, co migomatem ten przeciek zaspawa albo lepiej super glue zaklajstruje.

Jka

Miałem na myśli to że nie przepłaci za używkę... Części akurat do marketowych ekspresów nie są drogie, zresztą jak obejrzysz na YouTube kanał np coffie doktora to zobaczysz że popularne modele są szybkie do ogarnięcia,
A propo spawania kotła to chyba prochu strzelniczego byś tam musiał dać zamiast kawy żeby wymagało spawania bo żaden ekspres jeszcze nie wybuchł, pompka ulka to parędziesiąt zł np ale rzadko siada... Przeważnie to węże i uszczelki, czasem się przepływomierz zatnie ale wystarczy go rozebrać wyczyścić i złożyć spowrotem i działa znowu,.
Ogólnie do naprawy ekspresów wystarczy zestaw śrubokrętów i torxów, zestaw kluczy, szczypce do segera i obcinaczki z kombinerkami, z urządzeń to multimetr potrzebny i w sumie tyle trzeba a zdiagnozujecie wszystko w tych ekspresach.

Co kto woli można kupić nowy w sklepie i masz gwarancję jak coś się zepsuje to odsyłasz, kupić używany i zaoszczędzić połowę ceny nowego ekspresu, bądź kupić uszkodzony który np przecieka i włożyć w niego trochę kasy wyjdzie tyle mniej więcej co sprawna używka tylko że już sobie ogarniecie środek ekspresu... Wybór jest wasz ja się nie reklamuje tutaj tylko uświadamiam z swojego punktu widzenia jak wygląda sprawa z automatami, sam mam sporo roboty więc nie muszę brać ekspresów od członków forum bo to jest kropla w morzu sprzętów AGD

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi