Autor Wątek: Ekspres używany  (Przeczytany 2833 razy)

Offline tomku77

Ekspres używany
« dnia: 24 Październik 2024, 22:00:23 »
Hej, proszę Was o pomoc w wyborze ekspresu. Na początek, podam trochę szczegółów.

Czytając bardzo dużo w necie, stwierdziłem, że najlepszy dla mnie będzie używany ekspres automatyczny Jura w dobrym stanie. Będzie robił max 3 kawy dziennie, raczej z mlekiem. Do tej pory piłem, zwykłą fusiatą z mlekiem. Chodzi o to, żeby obsługa była dosyć prosta i żeby samemu szło coś zrobić w razie potrzeby, a jestem grzebkiem, który lubi pogrzebać sam 😉 O nówce przestałem myśleć bo na te kilka kaw nie warto, a nowego bardziej szkoda, jak padnie. Budżet najlepiej, żeby był dosyć niski w końcu to ma być używka. Doradźcie chociaż kilka modeli w które warto celować. Z góry dzięki.

Offline Dale Cooper

• Ekspres: V60, Kalita Wave, Switch, Deep27, Aeropress, Bialetti New Venus
  • Młynek: Timemore C3, Comandante C40 MK4
Odp: Ekspres używany
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Październik 2024, 07:53:22 »
Z mojej perspektywy,  w automacie jest tyle rzeczy, które mogą się zepsuć. Z moim ostatecznie się rozstałem, jak padł wyświetlacz. Nie lepiej ekspres kolbowy? Ma budowę cepa. Oczywiście nie wszystkie,  są też bardziej zaawansowane,  ale myślę o prostej kolbie.
« Ostatnia zmiana: 25 Październik 2024, 08:18:28 wysłana przez Dale Cooper »

Offline tomku77

« Odpowiedź #2 dnia: 25 Październik 2024, 17:10:21 »

Z mojej perspektywy,  w automacie jest tyle rzeczy, które mogą się zepsuć. Z moim ostatecznie się rozstałem, jak padł wyświetlacz. Nie lepiej ekspres kolbowy? Ma budowę cepa. Oczywiście nie wszystkie,  są też bardziej zaawansowane,  ale myślę o prostej kolbie.

Brałem pod uwagę kolbowy, nawet myślałem o konkretnym modelu DELONGHI EC860.M
Też musiałbym dokupić młynek bo mam taki zwykły z PRLu. Nie wiem, jaka będzie różnica, ale pewnie będzie.
W sumie to mógłbym kupić kolbowy i młynek do tego, jak nic nie ma w miarę dobrego. Myślałem, że ekspres z Jury będzie najlepszym wyborem pod kątem awaryjności.
Przeważnie wszystkie sprzęty kupowałem używane, dobrych firm i w dobrym stanie, póki co nie trafiłem na jakiś bubel. Polecisz jakiś model kolbowego, ale coś lepszego ?

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Październik 2024, 19:20:01 »

Tylko nie delonghi, ucz się na cudzych/moich błędach i kup od razu coś przyzwoitego.

Offline Dale Cooper

• Ekspres: V60, Kalita Wave, Switch, Deep27, Aeropress, Bialetti New Venus
  • Młynek: Timemore C3, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Październik 2024, 19:41:59 »
Polecisz jakiś model kolbowego, ale coś lepszego ?
Są tu dużo lepsi specjaliści ode mnie w tym temacie. Ja się wypowiedziałem ogólnie, na podstawie własnych doświadczeń. Miałem kiedyś Nivonę automatyczną, a kolbowy prosty Krups. Nie powiem, żeby ten Krups robił gorszą kawę. Niby trzeba coś więcej niż tylko wcisnąć guzik, ale w ogólnym rozrachunku był mniej problematyczny.

Offline tomku77

« Odpowiedź #5 dnia: 25 Październik 2024, 21:55:59 »

Tylko nie delonghi, ucz się na cudzych/moich błędach i kup od razu coś przyzwoitego.

Zakładam, że pewnie dużo wiesz i doradzisz, coś sensownego ;)
Rzuć kilka modeli, będę polował no jakąś używkę, no chyba, że tani, ale wolałbym coś lepszego.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Październik 2024, 22:35:52 »
:nienie:
W sumie to mógłbym kupić kolbowy i młynek
Skontaktuj się z @kawosz17
》tertium non datur《

Offline M

• Administrator
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Październik 2024, 08:10:00 »
Zakładam, że pewnie dużo wiesz i doradzisz, coś sensownego

Wiem, że delongi to nie jest dobry ekspres ;)
Napisz jaką kawę chcesz pić, ile tej kawy naraz przygotowywać i ile chcesz wydać, to może uda się coś poradzić.

Offline tomku77

« Odpowiedź #8 dnia: 26 Październik 2024, 11:26:23 »

Wiem, że delongi to nie jest dobry ekspres ;)
Napisz jaką kawę chcesz pić, ile tej kawy naraz przygotowywać i ile chcesz wydać, to może uda się coś poradzić.

Pisałem w pierwszym poście, jaką kawę. Ale powtórzę, że to mniej więcej 2-3 kawy dziennie z mlekiem. Do tej pory piłem fusiatą z mlekiem, a więc mleko za każdym razem. Czasami jakieś capuccino lub coś dla odmiany. A kasa to dokładnie nie wiem za ile kupię coś w miarę dobrego. Może 1000 lub 1500 z młynkiem, ale będzie coś taniej to też chętnie wezmę pod uwagę. A będzie drożej to też pomyślę.

Offline M

• Administrator
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Październik 2024, 11:42:34 »
No to ważne pytanie, czy na pewno potrzebujesz ekspres ciśnieniowy?
Ekspres ciśnieniowy, upraszczając, produkuje praktycznie tylko espresso, czyli max. ~60ml bardzo esencjonalnej kawy, można powiedzieć "koncentratu". Można na bazie espresso robić różne napoje kawowe, ale jeżeli chcesz pić głównie "dużą kawę z mlekiem", to są znacznie tańsze i lepsze metody.

Offline tomku77

« Odpowiedź #10 dnia: 26 Październik 2024, 11:55:55 »
No to ważne pytanie, czy na pewno potrzebujesz ekspres ciśnieniowy?
Ekspres ciśnieniowy, upraszczając, produkuje praktycznie tylko espresso, czyli max. ~60ml bardzo esencjonalnej kawy, można powiedzieć "koncentratu". Można na bazie espresso robić różne napoje kawowe, ale jeżeli chcesz pić głównie "dużą kawę z mlekiem", to są znacznie tańsze i lepsze metody.

Do tej pory, będąc u syna, a on ma automata DeLonghi ECAM 350.50.B, robił mi zawsze dużą czarną, zalewałem mlekiem i tak piłem. Dosyć smakowała mi, a piję u niego różne rodzaje kawy od około dwóch lat. Tyle tych ekspresów jest, że czuję się, jak debiL. Z tych tańszych metod to masz na myśli coś konkretnego ? Podeślij kilka modeli, wartych uwagi i coś kupię, jak to nie jest za drogie.

Offline M

• Administrator
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Październik 2024, 16:48:24 »
Proponuję, zanim wydasz kasę, przejść się do dobrej kawiarni i poprosić o dużą klasyczną przelewową kawę + mleko. A potem porównaj to z espresso, cappuccino, americano.
Jak bardziej będzie Ci odpowiadać pierwsza opcja, to sprzętowo wystarczy Ci aeropress i ręczny lub prosty elektryczny młynek, do zamknięcia w 500zł jak się uprzesz.
Sam przez kilka lat nie miałem w kuchni ekspresu i nie uważam tego czasu za stracony ;)

Jak będziesz jednak pójść w stronę kolby, będzie drożej i trudniej ;P
Na szybko z tego co wisi aktualnie na pchlim targu i mieści się w budżecie:

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=14897.0
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=15040.0
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=15116.0
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=15122.0

Offline Ziutek

• Ekspres: Krups ea895e10
  • Młynek: Wbudowany
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Październik 2024, 17:21:17 »
Jeśli chodzi o używki to powiem Ci że najlepiej brać coś popularnego (krups, delonghi, philips) taka trójca która ma tanie części w miarę awarii... Choć ja tam lubię np krupsy naprawiać a mało kto lubi bo czasochłonne by zrobić od A do Z ale przynajmniej tanio można dostać zepsuty i wtedy taki sprawny używany wychodzi 700-1000 zł po konkretnym przeglądzie i wymianie kilku części... A wbrew pozorom to o dziwo dobre ekspresy tak jak mówisz na 2-3 kawy dziennie, miałem modele które pracują ponad 10 lat, lub zrobiły w krótkim czasie ponad 12 tyś kaw i dalej żyją tylko przegląd czyli wymiana uszczelek ogarnięcie ich i dalej lecą robią swoje

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Październik 2024, 18:05:28 »
A wbrew pozorom to o dziwo dobre ekspresy tak jak mówisz na 2-3 kawy dziennie, miałem modele które pracują ponad 10 lat, lub zrobiły w krótkim czasie ponad 12 tyś kaw i dalej żyją tylko przegląd czyli wymiana uszczelek ogarnięcie ich i dalej lecą robią swoje

Powtarzasz już to z setny raz a skąd wiesz czy to nie czysty przypadek.
Jak wcześniej gdzieś napisałeś amatorsko zajmujesz się "grzebaniem" w ekspresach.
Mnie się chciało i pojeździłem po Słupsku (nic nie znaczące w świecie kawowym miasto)i grzecznie podpytałem co najczęściej naprawiają i dostałem odpowiedz.
U siebie w Ustce w jedynym sklepie z takim sprzętem zapytałem co najczęściej im zwracają i też dostałem odpowiedz.

Podpieranie się jakimiś swoimi przykładami to trochę jak reklamowanie siebie :lol2:

Pojeździć popytać, popatrzeć, skosztować kawy z czegoś co nas interesuje u mnie w mieście prawie każda dziupla która jest jeszcze otwarta ma ekspres automatyczny a wiele z nich taki typowo domowy.

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #14 dnia: 26 Październik 2024, 18:22:35 »
i grzecznie podpytałem co najczęściej naprawiają i dostałem odpowiedz.
...
U siebie w Ustce w jedynym sklepie z takim sprzętem zapytałem co najczęściej im zwracają i też dostałem odpowiedz.

OK, tylko statystyka to dość trudna nauka ;) trzeba umieć zadawać pytania i odpowiednio interpretować odpowiedzi ;)

np. jeśli zapytasz ile LM Linea Mini naprawiali, to pewnie dostaniesz odp. zero... tylko co z tego wynika? ;) że się nie psują? może właściciele wolą wysłać do autoryzowanego serwisu? podstawowe pytanie ile takich w okolicy sprzedano...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi