Autor Wątek: sklep z produktami regionalnymi i mała kawiarnia  (Przeczytany 1911 razy)

Offline Przemo_86

sklep z produktami regionalnymi i mała kawiarnia
« dnia: 22 Październik 2024, 00:45:44 »
Cześć, za kilka miesięcy zamierzam otworzyć sklep z dodatkiem małej gastronomii, kawa + ciasto + kanapka. Szukam optymalnego rozwiązania, ponieważ będę jedyną osobą pracującą tam (przynajmniej na początku działalności) co za tym idzie, chciałbym wszystko usprawnić, aby klient nie czekał zbyt długo. Wymyśliłem połączenie samoobsługowego stanowiska do robienia kawy z automatu oraz drugi ekspres kolbowy, już dla tych, którzy chcą usiąść w części kawiarnianej lokalu( max 4 stoliki ) Natężenie ruchu, może być różne, na wiosnę będzie opcja wystawienia dodatkowych stolików na zewnątrz ( główna ulica, którą się dochodzi do starego rynku, deptak ).
Lokal w zabytkowej kamienicy, naprzeciwko Buro Wystaw Artystycznych, w okolicy Urząd Miasta, Starostwo itd., uczniowie, którzy idą do szkoły średniej.  W związku z tym, aby każda grupa klientów, która dotrze do mnie była zadowolona, ktoś kto chce wziąć kawę na wynos i ten co chcę w spokoju usiąść i podelektować się.  Teraz pytanie, czy od razu brać dwugrupowy ekspres, czy się wstrzymać i narazie jednogrupowy kupić, może używany? Mam ograniczony budżet, max 12tys. na automat, kolbowy i młynek, więc stąd moje rozterki. Leasing nie wchodzi w grę, bo korzystam z dotacji.

Offline ikpara

Odp: sklep z produktami regionalnymi i mała kawiarnia
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Październik 2024, 09:40:39 »
Szczerze? - tylko automat, kolbowy "nie zarobi na siebie" - będzie stać i nic poza tym.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Październik 2024, 19:47:43 »
Z automatów w rozsądnej cenie ostatnio wspominałem o automatach Coffee Format, możesz się im przyjrzeć. Z kolby może na początek jakąś używaną, którą będzie łatwo odsprzedać bez większej straty.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Październik 2024, 09:23:37 »
Mamy w ofercie ekspresy automatyczne Dr Coffee oraz FRESCO. Napisz do nas na [email protected] a coś się dobierze.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Październik 2024, 09:34:34 »
Java Coffee w Norblin.

Mają trzy przelewowe batch brew, kawa dobra, ludzie często kupują. IMHO dużo lepsza lepsza opcja niż automat. Dobra czarna kawa, mniej awaryjny sprzęt, łatwiejsza obsługa.
https://lh3.googleusercontent.com/p/AF1QipOUAv5kKdmrPB2ac7V0cACc0EDzmIeOUAcooRzU=s680-w680-h510

https://lh3.googleusercontent.com/p/AF1QipMEpkkD17ZPr-scbpkFmYxtMVwYmwFvHqFnxCHT=s680-w680-h510

Kolbę też mają oczywiście.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Październik 2024, 10:30:24 »
I zawsze można podać z hipsterskim mlekiem.
 :mrgreen:
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline ikpara

« Odpowiedź #6 dnia: 23 Październik 2024, 10:44:21 »
Java Coffee w Norblin.

Mają trzy przelewowe batch brew, kawa dobra, ludzie często kupują. IMHO dużo lepsza lepsza opcja niż automat. Dobra czarna kawa, mniej awaryjny sprzęt, łatwiejsza obsługa.
https://lh3.googleusercontent.com/p/AF1QipOUAv5kKdmrPB2ac7V0cACc0EDzmIeOUAcooRzU=s680-w680-h510

https://lh3.googleusercontent.com/p/AF1QipMEpkkD17ZPr-scbpkFmYxtMVwYmwFvHqFnxCHT=s680-w680-h510

Kolbę też mają oczywiście.
Norblin to jest miejsce wybitnie selektywne - tam praktycznie nie trafia "klient z ulicy" i nijak ma się do sklepu gdzie ktoś wejdzie lub nie. Zupełnie inne grupy docelowe, może z czasem wytworzy się jakaś określona grupa klientów oparta np. na produktach regionalnych, itp. ale to będzie trwać. Ale pomysł z przelewem (zwykły ekspres przelewowy i gotowa kawa w dzbanku) jak najbardziej - po prostu to jest tania inwestycja a może "chwyci".

Offline trez Mężczyzna

• Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Październik 2024, 10:49:22 »
ooo panie jak ja lubię jak tak robią kawę, szybko, smacznie, cyk i kubeczek pełny :) Ale wiem tez że u nas kawiarnie to synonim dla mleczarnie a dodatkowo widok blachy to też reakcja, że im większa maszyna tym lepsza kawa. Może kiedyś odczarują się przelewowe :)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Październik 2024, 12:20:14 »
Tak, przelew to fajna opcja. Jeśli nie stoi kawa w termosie dłużej niż jakieś 45 minut. W ciagu godziny powinno być zużyte, bo potem potrafi zmieniać dziwnie smak, żeby po dłuższym czasie mieć taki smak zwietrzałej kawy, trochę jak połączenie taniej marketówki zalanej w szklance z rozpuszczalną neską. Choć tutaj różne kawy różnie się zmieniają. Ja chętnie biorę z batch brew, ale jeśli jest w miarę świeżo zaparzone. Więc w tej kwestii polecam robić mniejsze kawy w dzbanku i po godzinie jeśli się nie zużyje sprzedawać za symboliczną złotówkę.
« Ostatnia zmiana: 23 Październik 2024, 12:57:11 wysłana przez krystians »

Offline ikpara

« Odpowiedź #9 dnia: 23 Październik 2024, 13:23:30 »
Dla forumowiczów (dla mnie też) przelew wydaje się być dobrym pomysłem, ale z tego co widzę tzw. przeciętny konsument kawy "na szybko" w lokalu innym niż własny dom zdecydowanie uzna za najlepszą kawę właśnie z automatu i to takiego który buczy, świeci i jeszcze mówi... bo to jest to. Automat tak, a przelew jako dodatkowa atrakcja typu - jak zaskoczy to ok., jak nie to straty nie będą za duże.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Październik 2024, 16:03:10 »
tzw. przeciętny konsument
Na jakiej podstawie to zdefiniowałeś?

Offline ikpara

« Odpowiedź #11 dnia: 23 Październik 2024, 19:57:29 »
Na podstawie słów niestety już nieżyjącego specjalisty od handlu kawą z ponad 50-cio letnim doświadczeniem. Akurat tak się składa, że rodzinnie i towarzysko byłem związany kiedyś z branżą kawową i mam o tym niejakie pojęcie - niestety większość tych ludzi jest już mocno starsza lub zmarła tak więc kontakty się pourywały ostatnimi czasy. Tudzież potwierdzających to obserwacji (nie tylko zresztą w PL).

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Październik 2024, 08:05:18 »
Ło matko. Porażka. Odpustowy klient. :mrgreen:

Offline ikpara

« Odpowiedź #13 dnia: 24 Październik 2024, 10:10:57 »
Jeżeli uruchamiamy jakiś nowy poważny interes to musimy po określić grupę docelową czyli potencjalnych odbiorców dostarczanych przez nas usług/towarów i zbadać ich możliwości nabywcze. Apropos kawy np. znam dokładnie wprowadzenie jednej marki kawy na polski rynek w latach 90-tych XX w. Nie, nie żadnej specialty, ale w miarę dobrej gatunkowo. Oprócz początkowego pomysłu (to było jednak najważniejsze) na tę kawę potem były obszerne  badania i raporty dotyczące preferencji konsumentów, szacowania pojemności rynku i oczywiście plany dotyczące wprowadzenia na rynek - jak promować, gdzie na początku sprzedawać, a gdzie wchodzić później, itp. Nawet poszukiwania odpowiedniej nazwy (początkowy pomysł nazwy po reaserchu okazał się niemożliwy do przyjęcia) były ciekawe.
Ja nie mówię, że mały sklep powinien wydać miliony na badania, ale jakąś pracę własną trzeba wykonać.
Zauważcie, że zwykle niewielki "nietrafiony interes" nie jest w stanie przetrwać roku.
Generalnie obserwacja zachowań konsumenckich to takie moje hobby zupełnie oderwane od wszelkich spraw zawodowych (tu relacje tylko B2B).
"Odpustowy" klient - tak wystarczy pobyć chwilę np. w Międzyzdrojach lub Krynicy Morskiej i widzimy pełen przekrój. Pamiętacie może - nie obrażając nikogo- pierwsze wakacje po wprowadzeniu w PL programu 500+ i tę zmianę klienteli w polskich "kurortach" - to właśnie ci klienci odpowiadają za większość konsumpcji na rynku.
« Ostatnia zmiana: 24 Październik 2024, 10:34:39 wysłana przez ikpara »

Offline Przemo_86

« Odpowiedź #14 dnia: 24 Październik 2024, 12:02:39 »
Dzięki za pomoc, co do wyboru przelew może być czymś nowym w tym otoczeniu, konkurencja nie serwuje tak kawy. Automat wiadomo będzie dla klientów, którzy będą chcieli kupić na szybko coś ciepłego. Wszelka konkurencja startuje od godz. 11-12, ja chcę wypełnić lukę i zaczynać max o 7:30. Tutaj będzie kilka grup klientów, którzy będą wpadać na potykacz z mojego lokalu. Każdej z tych grup chcę coś zaproponować. Wiele lat mieszkałem we Wrocławiu, też widziałem dużo ciekawych pomysłów. Rok temu wróciłem do Sieradza (ok 40tys. mieszkańców ) obecnie widzę, że nie można zrobić coś na pół gwizdka tutaj, bo to padnie.  Nie widzę tutaj obaw, że będzie to odpustowy klient, nie ma czegoś takiego w mieście. Kwestia dobrej reklamy i dobrej jakości, kawy, produktów regionalnych. Idea sklepo-kawiarni, do której będzie można przyjść rano, popracować zdalnie, czy napić się kawy przy spokojnej muzyce w otoczeniu starego miasta, dlaczego nie.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi