Autor Wątek: Niche zero... dziś.  (Przeczytany 1293 razy)

Offline Lokomisiek Mężczyzna

• Ekspres: Flair 58, V60, Aeropress
  • Młynek: Sculptor 078s, MHW3-bomber R3
Niche zero... dziś.
« dnia: 13 Październik 2024, 13:30:25 »
Powrócił u mnie temat młynka... obecnie używam DF64 Gen 2. Fajny młynek lecz ma swoje wady, i o ile nie mam mu co zarzucić jeśli chodzi o mielenie kawy, to jednak cały experience z obcowania z tym młynkiem mnie po prostu zmęczył.

Operuje dźwigniowym Flair 58 i po roku osiadłem na Brazylii jeśli chodzi o pestki, a espresso stało się dla mnie głównie punktem wyjścia do innych drinków. Czyste espresso ustąpiło w moim życiu miejsca V60.
Kolejna rzecz to lubię moją ceremonię parzenia kawy, dlatego nie zmienię dźwigni, nie interesują mnie też żadne hoppery w młynku pomimo że używam głównie jednej kawy. Doszedłem do miejsca w którym od celu ważniejsza jest droga i w tym niestety DF64 nieco poległ. Dźwięk mielenia jest mało melodyjny i wysoki (na szczęście mielenie trwa kilka sekund). Gdy już zmieli machanie "pompką" (która strasznie syfi dookoła młynka), można by ją było olać ale wtedy retencja jest bardzo randomowa. Ostatecznie jeśli chodzi o smak, to lubię charakterystykę zarówno stożkowych żaren, jak i płaskich, jest różnica, ale nigdy nie mogłem się zdecydować co jest lepsze  ::)

Powyższe sprawia że chce zmienić młynek, zawsze celem był Niche zero i powstrzymywała mnie głównie dostępność, albo "zabawa" z zakupem z UK i bawienie się z formalnościami importowymi już w PL. Determinacja na chwile obecną chyba pozwoli mi zmarginalizować powyższy problem i dokonać zakupu... ALE ten młynek jest na rynku kilka lat i w wielu miejscach się spotkałem ze stwierdzeniem że "nie warto. Stąd nasuwa się moje pytanie, jaki młynek zatem warto? Jak żyć, i co będzie lepsze? Budżet to jakieś 3000PLN. Nie mówimy tutaj o kickstarterze, indiegogo i nowościach z wielkimi obietnicami, a realnych produktach które swoje obietnice spełniły, lub nie spełniły- będąc nadal godnymi polecenia sprzętami.

Offline Matius22

Odp: Niche zero... dziś.
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Październik 2024, 15:07:05 »
Śmiało można powiedzieć, że w swoich czasach „świetności” Niche Zero był istną legenda. Jednak czy teraz jest tak dalej patrząc na to co oferuje rynek?

Sam osobiście przerobilem prawie wszystkie DF’y i z każdym śmiało można powiedzieć, że jest coraz lepiej.

Odnośnie głośności młynków to wydaje mi się, że każdy będzie bardzo podobnie „głośny” podczas mielenia ziaren. Kwestia ile będzie to sekund.

Kiedyś próbowałem upolować niche aby przekonać się na własnej skórze, czy jest różnica w smaku - do tej pory nie udało się go złapać w atrakcyjnej cenie. :)

Aktualnie możesz go śmiało zamawiać z ich strony bo od premiery DUO zmienili cenę dla osób z IP spoza UK - na netto. Tak więc płacisz jedynie dodatkowo polski VAT i cło. (jak zrobisz to przez jakiegoś znajomego z uk to nie zapłacisz cła - jedyna różnica).

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Październik 2024, 15:38:12 »
@Matius22 a możesz rozwinąć przemyślenia na temat DFa? Ja ostatnio skłaniam się ku Niche ale też zastanawia mnie czy to nadal taki top.

« Odpowiedź #3 dnia: 13 Październik 2024, 16:00:41 »
DF 83V już wydaje się bardzo sensownym młynem... ale znów mieszek do dmuchania w czasach knockerów które świetnie się sprawdzają i nie rozdmuchują kawy po całej okolicy...

Moje największe oczarowanie Niche to właśnie dźwięk mielenia kawy, niski wręcz przyjemny dla ucha- czego o żadnym DF powiedzieć nie mogę.

Offline Matius22

« Odpowiedź #4 dnia: 13 Październik 2024, 16:10:54 »
Tak oczywiście.

DF64 przerzuciłem się na niego z F4 eco. Nigdy nie żałowałem decyzji bo był to skok w dobrym kierunku, młynek w cenie którą ma teraz jest naprawdę wspaniałą opcją jeśli pogodzimy się z jego wadami, chociaż nowa wersja ich nieco się pozbyła w zasadzie został chyba tylko problem pylenia.

DF83 - Względem poprzednika w końcu ma przycisk z boku! Jaka ulga, że już nie grozi wywrócenie kubeczka podczas włączenia młynka. Znacznie mniej pyli, a w dodatku dużoo szybszy czas mielenia. Chociaż czy ma to znaczenie z rana? Póki co nigdy sąsiedzi się nie czepiali za głośne dźwięki o 6 rano. ;) Wada? Trzeba czyścić „nosek” młynka bo potrafi się tam odkładać troszkę kawki.

DF83V - Tutaj już mamy zupełnie inną budowę młynka niż to co było wcześniej prezentowane przez serie DF. Czy pyli? Dalej coś tam się zbiera, jednak łatwiej przetrzeć bo „nosek” jest na magnesy ściągasz przecierasz i to samo robisz z podstawką. Mieli nieco szybciej niż poprzednik (mam ustawione 1500 RPM) jak już nie ma ziaren w komorze to jest bardzo cichy (z ziarnami to wiadomo, jak wiertarka w ścianie 🤣 szczególnie o 6 rano). Dla mnie osobiście ma dużo przyjemniejszy feeling używania go.

Śmiem powiedzieć, że byłem zadowolony z każdego przeskoku który zrobiłem. Jednak czy odbił się on znacząco na smaku kawy? Myślę, że nie aż tak bardzo. Od momentu kiedy mam wersję z 83mm żarnami wydaje mi się, że łatwiej zrobić kilku sekundowy przeskok niż jest to na 64mm zarnie.

Czy bym używał którykolwiek z tych młynków do espresso i przelewu zmieniając grubość mielenia? Nigdy w życiu, za dużo kręcenia. Chciałbym kiedyś przetestować EK Omnia czy w tej kwestii po zapisaniu ustawienia już mógłbym tak zmieniać pod przelew/espresso. Zostaje jedynie marzyć, że może któregoś pięknego dnia @Michał udzieli takiego sprzętu na testy. Całowałbym jego stópki! 🥹

@Lokomisiek szczerze Ci powiem, że spryskuje tylko ziarna i nie używam mieszka, kilka razy sprawdzałem i do kubeczka trafiało 18,5g kawy czyli tyle co weszło.

« Odpowiedź #5 dnia: 13 Październik 2024, 16:26:12 »
@Lokomisiek szczerze Ci powiem, że spryskuje tylko ziarna i nie używam mieszka, kilka razy sprawdzałem i do kubeczka trafiało 18,5g kawy czyli tyle co weszło.

Próbowałem, ale niestety sypiąc 16g kawy raz dostawałem 15,8, 16,2 a czasami 14,6... Nie wiem czy tylko u mnie tak jest, ale czyszczenie raz w tygodniu to jest mus. Pierwszego dnia jest regularność, a po 2-3 dniach potrafią się oblepić pręciki od generatora plazmy mielonką, i wtedy już powyższy rozstrzał w retencji staje się całkiem częsty.

Offline Matius22

« Odpowiedź #6 dnia: 13 Październik 2024, 16:49:24 »
Próbowałem, ale niestety sypiąc 16g kawy raz dostawałem 15,8, 16,2 a czasami 14,6... Nie wiem czy tylko u mnie tak jest, ale czyszczenie raz w tygodniu to jest mus. Pierwszego dnia jest regularność, a po 2-3 dniach potrafią się oblepić pręciki od generatora plazmy mielonką, i wtedy już powyższy rozstrzał w retencji staje się całkiem częsty.

Czy mówimy tu o tym samym młynku DF83V?

« Odpowiedź #7 dnia: 13 Październik 2024, 16:51:54 »
Ja miałem na myśli posiadanego przeze mnie DF64 Gen II  :)

Offline Matius22

« Odpowiedź #8 dnia: 13 Październik 2024, 17:56:27 »
To tak przez budowę młynka myślę, że stąd jest różnica DF64 a DF83V w kwestii nie używania mieszka. :)

Offline pafcio0 Mężczyzna

• Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Ekspres: Profitec Move, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Październik 2024, 18:27:49 »
Niche u mnie pracuje już dobre 6 lat, dzień w dzień.
Jest czysty, miły dla ucha - to prawda. I działa, pomimo że przez te 6 lat (!) nie odkręcałem żaren i nie czyściłem młynka. Działa wciąż tak samo dobrze i mieli pyszną kawę.
Nie wyobrażam sobie tyle "wytrzymać" z maszynką o irytującym brzęczeniu czy rozdmuchującą pył.
Timemore 064 którego używam do przelewu jest z tej perspektywy znacznie mniej przyjemnym narzędziem, ale niby robi robotę.

« Odpowiedź #10 dnia: 13 Październik 2024, 18:40:09 »
No właśnie u Ciebie usłyszałem Niche i od tamtego czasu siedzi mi w głowie  ;)
Sam miałem Sculptora 078s i on był akurat bardzo czysty, ale dźwięk nie był taki przyjemny jak Niche, na najniższych obrotach po prostu nie irytował dźwiękiem.

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Październik 2024, 07:36:26 »
Bierz Niche i przestaniesz się oglądać za innymi :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi