Autor Wątek: Wybór młynka.  (Przeczytany 4781 razy)

Offline groovy

Odp: Wybór młynka.
« Odpowiedź #45 dnia: 01 Styczeń 2025, 18:07:16 »
Ja dorzucę pytanie w kwestii wyboru młynka (nie chcę tworzyć nowego tematu, a po przejrzeniu iluśtam tematów na forum nie znalazłem satysfakcjonującej wskazówki).
Chcę kupić młynek wyłącznie do przelewów - V60, chemex i moccamaster.
Od lat używam Baratza Encore i generalnie nie narzekałem, ale... (jakby nie było ale, tobym nie szukał).
Baratza jest mega głośna - człowiek nie może w spokoju zrobić rano kawy bo nawet sąsiedzi się skarżą (o domownikach nie wspomnę). Z czasem zauważyłem, że regulacja grubości zaczęła szwankować - nawet pomyślałem, że uchwyt żarna górnego pękł, ale okazało się że nie... przeczyściłem co i jak umiałem i jest nieco lepiej, ale nie tak, jak na początku. A biorąc pod uwagę cenę żaren + ewentualne uszczelki to robi się wydatek ponad 300zł, czyli ponad połowę ceny młynka - więc wolę kupić coś nowego, lepszego.
Raz korzystałem z młynka Rancilio (modelu nie pamiętam, bo to było w wynajętym w Szwecji domu); wrażenia z korzystania były pozytywne - kawa mielona ładnie, szybciutko i cichutko, minusem było to, że chyba był przystosowany wyłącznie do kolby (a przynajmniej właściciele nigdzie żadnego pojemniczka na kawę, który pasowałby nie zostawili).
Polecicie coś, proszę? Cena najlepiej do 1500. Kryteria w kolejności odpowiadające wadze cechy - jakoś przemiału (nie może być gorsza niż w Baratza), głośność, porządek wokół (żeby za bardzo nie sypało się dookoła i nie elektryzowało zanadto), cena.

Z góry dzieki

Offline Krzysiek206 Mężczyzna

• Ekspres: Victoria Arduino Eagle One Prima
  • Młynek: Mazzer Omega (Soft), Comandante c40 mk4, Mazzer Philos Black I200D
« Odpowiedź #46 dnia: 01 Styczeń 2025, 19:12:07 »
Do tego najlepiej nadaje się  Fellow Ode 2 lub Wilfa Uniform.
Jeżeli zależy Ci na szybkości to Fellow będzie lepszy.
Korzystałem z jednego i drugiego.
Efekt rewelacyjny  😀

Offline groovy

« Odpowiedź #47 dnia: 01 Styczeń 2025, 20:55:28 »
Dzięki wielkie za sugestie - po krótkim reasearchu skłaniam się raczej do Fellow; zbiorniczek na kawę w Wilfie wydaje się mniejszy, a nie znalazłem informacji ile kawy jednorazowo można w nim zmielić (a 75g to dla mnie taki próg poniżej którego wolałbym nie schodzić - rano idzie właśnie 75g do moccamastera, a później to już jakieś mniejsze porcje.
I faktycznie Wilfa dłużej mieli. W jakimś teście widziałem że 30g jakieś 35 sek.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #48 dnia: 02 Styczeń 2025, 00:08:14 »
Zbiorniczek na przemiał moim zdaniem podobny, nawet wydaje mi się, że większy w Wilfie. Spotkałem się z dwiema wersjami o Wilfie - 80 i 100 g możliwe, że obie są poprawne jedna dla ciemnego, druga dla jasnego palenia. Fellow ponoć ma 100 g. Samemu nie sprawdzałem dokładnie, bo przeważnie mielę dozy typu 12 g, a więcej niż 60 g nie robiłem.  Miałem oba w domu, zdecydowanie szybszy Ode 2. Oba dobre, i podobnie głośne, tyle że Ode pracuje krócej. Ostatecznie wybrałem Fellowa. Co ciekawe retencja w Wilfie pomimo poziomego ustawienia żaren i braku generatora plazmy wcale nie gorsza niż Fellowa. Wilfa czystsza, Fellow jednak trochę śmieci, a wylot po kilkunastu przemiałach wymaga czyszczenia, bo przytyka się i przestaje efektywnie działać plazma.
« Ostatnia zmiana: 02 Styczeń 2025, 00:13:18 wysłana przez krystians »

Offline groovy

« Odpowiedź #49 dnia: 02 Styczeń 2025, 09:05:29 »
Najchętniej kupiłbym oba - Wilfe na wyjazdy, bo ma wagę  :)
Tymczasem zamówiłem już Ode 2, bo na coś trzeba się było zdecydować.
Dziękuję za pomoc.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi