Autor Wątek: Wybór młynka.  (Przeczytany 4755 razy)

Offline Dale Cooper

• Ekspres: V60, Kalita Wave, Switch, Deep27, Aeropress, Bialetti New Venus
  • Młynek: Timemore C3, Comandante C40 MK4
Odp: Wybór młynka.
« Odpowiedź #30 dnia: 26 Październik 2024, 21:37:28 »
Czyli rozumiem, że elektryczne w tej cenie, nawet używane, mają gorsze żarna?

Offline geralt Kobieta

« Odpowiedź #31 dnia: 26 Październik 2024, 21:55:51 »
To zależy jakie modele ze sobą porównujesz. Gorsze od czego od c3 czy ogónie? Chyba nie ma takiego przełożenia że elektryk ma lepsze lub gorsze żarna z samego faktu, że to młynek elektryczny/ manualny. Jeszcze jedno. Chodziło mi o to, że kupując młynek używany, nie piszę o sytuacji tutaj ludzi z forum, nie jest moim zamiarem kogoś ocenić, nie pisząc o tym, że dotknąć, ale nie zawsze masz możliwość zobaczenia młynka, czy zobaczenia żaren (ogónie w jakim są stanie) nie wiem jakiś serwis na o albo na a.  Młynki elektryczne zawsze będą droższe od ręcznych, więcej materiałów potrzebne jest do stworzenia takiego modelu, plus oczywiście silnik. Można rozejrzeć się za młynkami pod alternatywy, elektrycznymi, wiem, że Ode gen 1. nie był polecany do kawiarek.
Jeśli Ci się nie spieszy, bo masz tc3 to w niedługiej prespektywie jest czarny piątek, chociaż u nas w kraju te promocje są koślawe, ale jednak zrób porównanie cen teraz jakie są, i może okazać się, że jednak coś ustrzelisz ciekawego pod alternatywy. Z tego co piszesz, wnoszę, że się nie spieszysz?

Offline Dale Cooper

« Odpowiedź #32 dnia: 26 Październik 2024, 22:03:50 »
Nie spieszy się:)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #33 dnia: 27 Październik 2024, 00:21:14 »
Czyli rozumiem, że elektryczne w tej cenie, nawet używane, mają gorsze żarna?
Może nawet nie tyle gorsze, co gorzej spasowane, z większymi luzami, co daje mniej równy przemiał.  Musisz wziąć pod uwagę, że kupując młynek elektryczny w skład jego ceny wchodzą takie elementy jak: okablowanie, części elektroniczne, większa obudowa czy silnik, czego nie masz w ręcznym młynku.

Rozumiem, że chodzi o młynek do alternatyw w cenie C40.

Z elektrycznych używek w cenie poniżej nowego Comandante C40, to możesz szukać Fellow Ode, Ode2 ewentualnie Wilfa Uniform. Są to niewielkie domowe młynki z dobrą jakością przemiału. Jakby co to mam swoją Wilfę Uniform na sprzedaż, będę pewnie jutro wrzucał na forumowy targ.

Z ręcznych możesz się rozglądać za 1Zpresso ZP6, K-Ultra. Jeśli chcesz taniego komesia, to Chińczycy sprzedają dokładną zrzynkę pod nazwą Mischief M40 za jakieś 40% ceny oryginału, ale w rękach nie miałem, nie wiem co jest wart.  Za niezbyt duże pieniądze Chińczycy mają też MHW-3Bomber ręczne i elektryczne młynki, ponoć niezłe. Dużo teraz tego jest. Kingrinder ma też dużo osób i jest zadowolonych, szczególnie te 7-ramienne żarna ponoć dobrze się spisują.

W kwestii używanych młynków, to jeśli ktoś umiarkowanie, normalnie użytkował dbając o sprzęt to ja bym się z prostych urządzeń specjalnie nie obawiał używki, szczególnie oryginalnych sprzętów kupionych w Polsce.
« Ostatnia zmiana: 27 Październik 2024, 00:25:46 wysłana przez krystians »

Offline Dale Cooper

« Odpowiedź #34 dnia: 27 Październik 2024, 08:09:59 »
A warto w ogóle myśleć o zmianie na comandante, posiadając Timemore C3? Mielę pod alternatywy i kawiarkę.

Offline wacek_1984

• Ekspres: Aeropress, FP, V60
  • Młynek: Kingrinder K6
« Odpowiedź #35 dnia: 27 Październik 2024, 09:01:13 »
Z C3esp przeszedłem na K6, jest różnica, ale to tylko cena x2, w przypadku Comendante to jest x5. Nie jestem przekonany czy to jest tego warte.

Jak testowaliśmy K6 i Kino, to nie była to kolosalna różnica.
« Ostatnia zmiana: 27 Październik 2024, 09:03:32 wysłana przez wacek_1984 »

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #36 dnia: 27 Październik 2024, 14:00:37 »
A warto w ogóle myśleć o zmianie na comandante, posiadając Timemore C3?
Na to możesz tylko Ty odpowiedzieć. Zgadaj się z kimś kto takowy w okolicy posiada i sam się przekonaj.

Offline Dale Cooper

« Odpowiedź #37 dnia: 27 Październik 2024, 17:44:54 »
Zawsze można liczyć, że ktoś już przeszedł tę drogę. Można się uczyć na cudzych, niekoniecznie błędach, powiedzmy doświadczeniu.
No i mam opory przed pożyczaniem.

Offline geralt Kobieta

« Odpowiedź #38 dnia: 27 Październik 2024, 19:03:06 »
Zawsze można liczyć, że ktoś już przeszedł tę drogę. Można się uczyć na cudzych, niekoniecznie błędach, powiedzmy doświadczeniu.
No i mam opory przed pożyczaniem.
Rozumiem opory przed użyczaniem, zobacz alternatywy dla comesia, także cenowo, czy Tobie odpowiadają. A przede wszystkim, czy planujesz w dłuższej perspektywie przygotowywać espresso, czy zostać przy alternatywach, to pytanie kluczowe, potem czy elektryk czy manual. Na całe szczęśćie, albo szczęścia pół, alternatywy dla comendante już zaczęły się pojawiać, powoli, ale jednak.Kluczowe by odopowiedzieć sobie na  pytanie, "czego potrzebujesz?" Bo, czy potrzebujesz comendante? To dwa pytania, i odpowiedzi na nie mogą być różne. Wydaje mi się, wnoszę z tego co piszesz, że kluczowe jest byś sobie odpowiedział do czego potrzebujesz tak naprawdę młynka, i potem, czy alternatywny młynek starczy, czy comendane. Może być też tak, nie wiem czy tak jest w Twoim wypadku, że comendante kusi jako powiedzmy standard, w świadku kawowym, kupuje się więcej niż produkt. Nie bez kozery mówi się "nie oceniaj książki po okładce" ale jak ta okładka przyciąga wzrok, tekst jest łamany zgodnie ze sztuką, typ czcionki zastosoany odpowiednio, to okazuje się, że jednak okładka ma znaczenie... I tak też z każdym innym produktem. Jeśli używasz alternatyw i nie planujesz kupować ekspresu to już  masz jedno zmartwienie mniej. Pytanie, czy chcesz kręcić korbką także np rano, jeśli Ci to nie przeszkadza, to szukaj manualnych rozwiązań (przy założeniu, że ziarno nie jest jasne). Jeśli tak, to ja jednak szukałabym alternatywy dla comesia, ale to ja, Ty możesz mieć inaczej, i to święte Twoje prawo. I tak, w końcu, sam podejmiesz decyzję, daj znać na co się zdecydowałeś, i czy jesteś zadowolony. Dobrej niedzieli!

Offline Dale Cooper

« Odpowiedź #39 dnia: 27 Październik 2024, 20:16:44 »
Piszesz o alternatywach, czyli jak rozumiem swego rodzaju zamiennikach Comandante. Tylko, że moje pytanie zasadniczo ma inny sens. Chodzi mi w ogóle o to, czy w kategoriach obiektywnych, jest to duży przeskok jakościowy wobec C3. To, co piszesz o okładce oczywiście też racją, one są po prostu ładne. Dla wyglądu mógłbym dołożyć max 100. Stąd pytanie, jest to przeskok warty kilku stów? 

Offline geralt Kobieta

« Odpowiedź #40 dnia: 27 Październik 2024, 20:37:27 »
Podsumowując ogół wymienionej korespondencji wspominam o alternatywach w dwóch konktekstach. Spieszę z wyjaśnieniem,alternatywy jako metody przyrządzania kawy, czyli inne jak espresso (tutaj rozumiem jako ekspress obojętnie jaki czy kolbowy czy inny) czyli hulaj dysza piekła nie ma (chyba, że zapażysz w filiżance, i dla Ciebie będzie to niebo w gębie..)  [emoji38]
.

Może być też alternatywa dla comendante jako wybór młynka o podobnych/ tych samych/ lepszych? właściwościach, ale jak rozumiem, w realnej cenie (adekwatnej do wartości) by nie przepłącić jakkolwiek się tę cenę rozumie, wszak kupując komesia kupuje się też pewnego rodzaju obietnicę...

Offline Dale Cooper

« Odpowiedź #41 dnia: 27 Październik 2024, 20:54:31 »
Wszystko to racja :) , ale podsumowując, brak końcowego wniosku. Jest istotny przeskok czy go mie ma?

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #42 dnia: 27 Październik 2024, 22:46:36 »
Dla każdego odpowiedź może być inna. Coś.co dla jednej osoby będzie sporą różnicą dla innej jest niuansem. Obiektywnie, na pewno jest to różnica przynajmniej jednej klasy w jakości przemiału. Tylko odpowiedź na to czy jest to warte różnicy w cenie możesz dla siebie udzielić wyłącznie Ty. Dla mnie osobiście komeś jest mało wygodny, ze względu np:. na brak łożyskowania rączki, duży obwód, przycinanie, wolne mielenie i przede wszytkim ustawianie grubości od dołu w zbiorniku. Jednak mieli bardzo dobrze. Więc sam musisz ocenić co dla Ciebie jest ważne i najlepiej spróbować kilku młynków, żeby mieć porównanie.

Offline Dale Cooper

« Odpowiedź #43 dnia: 27 Październik 2024, 23:08:53 »
Otóż to! Kwestia tego, czy mogę przeboleć cenę, jest już tylko moja. Chciałem tylko, żeby wyklarowała się jakaś opinia co do samej jakości.
Dalej pewnie już nie zajdziemy z tą dyskusją, pozostanie mi więc kiedyś może sprawić sobie prezent, może faktycznie gdzieś pożyczyć. Pożyjemy, zobaczymy ;)

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #44 dnia: 28 Październik 2024, 10:41:33 »
Fajnym miejscem na takie próby są spotkania forumowe. Nie wiem gdzie mieszkasz, ale podejrzewam, że w okolicy chociażby z jakimś baristą w kawiarni można się zgadać żeby się pobawić i popróbować.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi