Autor Wątek: Melitta F53/1-102 vs Melitta F30/0-100  (Przeczytany 9361 razy)

Offline masseur

Melitta F53/1-102 vs Melitta F30/0-100
« dnia: 20 Wrzesień 2024, 00:08:11 »
Cześć. Szukam ekspresu do kawy do mieszkania. Zależy mi na
- dobrym jakościowo i zdrowym przygotowywaniu kawy
- niskiej awaryjności
- łatwego czyszczenia
- wystarczy mi możliwość przygotowywania espresso, czarnej, białej i capuccino, opcjonalnie jeszcze latte

Zainteresowały mnie dwa modele: Melitta F53/1-102 oraz Melitta F30/0-100. Pytanie czy opłaca się dopłacać 600 zł do tego pierwszego?
Różnice, na które zwróciłem uwagę to:
- F53 ma dodatkowy pojemnik na mleko, F30 nie ma.
- F53 ma standardowy młynek, a F30 cichy
- F53 ma wyświetlacz TFT, a F30 LED/Graficzny
- F53 ma pokrywę chroniącą aromat kawy, F30 nie

Z tego by wynikało, że F53 ma tutaj tylko przewagę w tym, że posiada tę pokrywkę chroniącą aromat kawy. Pytanie na ile to przydatne. Za to F30 ma chyba lepszy młynek, skoro cichszy... Na temat wyświetlaczy się nie wypowiem, bo nie wiem czym się różnią, który lepszy i czy to w ogóle istotne.
Dodatkowy pojemnik na mleko w F53 raczej zbędny, skoro mogę wężyk wsdzić do kartonu z mlekiem...

No i są jeszcze różnice w zastosowanych technologiach. No i tutaj pytanie, czy F53 ma coś czego nie ma F30, a co jest przydatne:

F53:
Manual Bean Select
System Best Aroma
Wylewka All-in-one
Funkcja Łatwego Czyszczenia Parowego
Funkcja wstępnego zaparzania

F30:
Italian Preparation Process
Double Cup Mode
Latte Perfection
Quick & Clean
Funkcja wstępnego zaparzania

Wgl dobre modele wybrałem? Czy polecilibyście coś jeszcze innego? Jeszcze myślałem nad Delonghi, ale one z reguły mają chyba pojemniki na mleko wbudowane, a czytałem tutaj, że to gorsza opcja od wężyka, bo więcej kłopotów z czyszczeniem i większe ryzyko bakterii/grzyba.
Nie chciałbym przekroczyć 2500 zł

PS czy to prawda, że Melitta robi smaczniejszą kawę od Delonghi?
« Ostatnia zmiana: 20 Wrzesień 2024, 00:34:15 wysłana przez masseur »

Ramkan

• Gość
Odp: Melitta F53/1-102 vs Melitta F30/0-100
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Wrzesień 2024, 10:48:42 »
Podpytałbym tego gościa:

Natomiast jeżeli ten serwisant twierdzi, że to dobra maszyna na tle konkurencji, to znaczy, że to dobre maszyny (konkretnie zachwala tu F30).

Offline Seo

• Ekspres: AP, Bialetti 4tz, V60, Melitta Passione OT, Arrarex Caravel
  • Młynek: Mazzer Luigi Spa Electronic, JX Pro, Xeoleo50
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Wrzesień 2024, 12:47:48 »
Jako użytkownik F30 z 2 letnim stażem powiem Ci , że jak dla mnie to te 600zł różnicy wolał bym wydać na lepsze jakościowo ziarna, uwież mi ,że nawet w tak prostym ekspresie jest różnica. Jeśli chodzi o bezawaryjność to jak dla mnie super, codziennie robione po 4 - 6 kaw czarnych, sporadycznie ( raz na powiedzmy 10 - 14 dni kawa mleczna, tak dla złamania smaku) i jak narazie całkowiecie bezawaryjna praca. Ale tu jest jedno spostrzeżenie, dla mnie nie ma to większego znaczenia ponieważ żadko pijam mleczne, ale wydaje mi się, że piana mleczna jest za chłodna, tym bardziej, że nie należe do osób pijących gorące napoje. Dosłownie trzeba wyjmować spod dozownika i popijać  :taktak:.Czyszczenie jest bardzo proste, wyjmowany blok zaparzający , do mleka sama rurka , więc higienę łatwo utrzymać. Ekspres sam przypomina o odkamienianiu, oraz czyszczeniu bloku zaparzającego tabletką, po każdorazowym użyciu systemu mlecznego również wymusza jego czyszczenie. Jak dla mine wyświetlacz nie ma żadnego znaczenia, tutaj jest prosty i przejrzyst, poprostu nie bawią mnie grafiki jak w danej chwili przebiega produkcja kawki. Te funkcje, które napisałeś cześciowo po angielsku potraktuj raczej jako marketing, odnośnie droższego modelu : selektor kawy to taka zabawka, pojemnik jest przeddzielony na pół, możesz zasypać 2 różne kawy, i zmieniać sobie mechaniczną klapka z którego mają być pobierane ziarna. Jak dla mnie żadnen interes. tym bardziej, że nie można tego robić super na bieżąco, zawsze część ziaren się wymiesza, więc 2- 3 kawa jest dopiero z tej drugiej komory. Co do pokrywy chroniącej aromat kawy to jest to poprostu pokrywka z uszczelką, której nie ma model f30, myślę, że więcej da mój system, ręczny  8), poprostu staram się sypac kawy na 4-6 porcji, tak aby jak najkrócej leżała w pojemniku. Ja podszedłem do tematu w ten sposób, że kupiłem tani , prosty model tym bardziej, jak oglądałem Nivony , to wychodzi na to,że zaparzacze są takei same ,a parę stówek więcej kosztują.

Offline masseur

« Odpowiedź #3 dnia: 20 Wrzesień 2024, 13:25:22 »
Dzięki za odpowiedzi.

Ale tu jest jedno spostrzeżenie, dla mnie nie ma to większego znaczenia ponieważ żadko pijam mleczne, ale wydaje mi się, że piana mleczna jest za chłodna, tym bardziej, że nie należe do osób pijących gorące napoje.
Właśnie w międzyczasie poczytałem opinie o Melicie i temat z niską temperaturą jest dość powszechny. Zarówno w mdelu F30 jak i F53. Niestety ja akurat piję często kawy mleczne i ciężko mi wyobrazić sobie poranek zimą z letnią kawą. Z tego co się orientuję problem z temperaturą dotyczy nie tylko samego mleka (choć tu przede wszystkim), ale ogólnie całej kawy.

Czy mamy jeszcze jakieś dobre ekspresy, które spełniają moje 4 wymagania, które wypisałem na początku, ale dodatkowo potrafią przygotować gorącą kawę? Sama pianka nie musi być gorąca, ale powinna być ciepła i nie powinna obniżać zbytnio temperatury samej kawy, żeby ostatecznie cały napój był ciepły/gorący.
Nie zależy mi na 20 opcjach robienia kawy, ani na ładnym wyświetlaczu. Musi być natomiast wężyk. I jeśli trzeba to byłbym w stanie zwiększyć budżet do 3500 zł.
« Ostatnia zmiana: 20 Wrzesień 2024, 13:36:11 wysłana przez masseur »

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Wrzesień 2024, 13:41:38 »
@Seo
Świeże ziarno to podstawa 👍

Sama pianka nie musi być gorąca, ale powinna być ciepła i nie powinna obniżać zbytnio temperatury samej kawy, żeby ostatecznie cały napój był ciepły/gorący.
A nie wychładza napoju zimna filiżanka czy szklanka? Czy nie rozwiąże problemu wlanie gorącej wody do naczyń przed ekstrakcją?
Nie zależy mi na 20 opcjach robienia kawy, ani na ładnym wyświetlaczu. Musi być natomiast wężyk. I jeśli trzeba to byłbym w stanie zwiększyć budżet do 3500 zł.
Jura, trochę drożej:

https://www.mediaexpert.pl/agd-male/ekspresy-i-kawa/ekspresy-cisnieniowe/ekspres-jura-c8-piano-black-ea?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwurS3BhCGARIsADdUH50q4zNIB893AMxjDKtXb64bX0Ewjz5HFO57Kfrs3-cYh2oZrZvpQBQaAmZbEALw_wcB

.... ale zrobi też przyzwoite espresso z automatu.
« Ostatnia zmiana: 20 Wrzesień 2024, 13:50:46 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Wrzesień 2024, 14:08:41 »
Mleczna piana nie może przekraczać ok. 60 stopni, ponieważ mleko traci walory smakowe. Jeżeli większość kubka/filiżanki to będzie mleko (cappu., flat white etc.) i w dodatku w zimnym, grubym "szkle", to to będzie stygło szybko.
Kawy mleczne są do raczej szybkiego wypicia.

Offline Seo

• Ekspres: AP, Bialetti 4tz, V60, Melitta Passione OT, Arrarex Caravel
  • Młynek: Mazzer Luigi Spa Electronic, JX Pro, Xeoleo50
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Wrzesień 2024, 15:01:06 »
Jeżeli chodzi o kawy czarne to w żadnym wypadku się nie zgodzę ,że mogą byc dla kogoś za zimne, są naprawdę gorące i to bez podgrzewania filiżanki, tutaj nie ma żadnych zastrzeżeń. Odnośnie podgrzewania filiżanki do mlecznych to myślę, że napewno pomoże, choć 2 dni temu piłem mleczną, ale przygotowywaną w ten sposób, że do niepodgrzanej filiżanki espresso ( ok.30ml ) i do tego dolewane spienione mleko ok.130 ml, ale mleko było lane do podgrzanego dzbanka do spieniania i dopiero do filiżanki ( synuś latte art ćwiczy  :wow2:).
Myślę, że podgrzewając filiżankę gorącą wodą przed espresso i lejąc bezpośrednio mleko do filiżanki było by nieźle, zresztą pijąc czarną musze czekać aby ostygły, a taką mleczną pijąc od razu z ekspresu jest ok.
Swoją drogą jeśli będzie Ci tak szybko rósł budżet na ekspres to po weekendzie możesz startować do Jury z10  :taniec:
Odnośnie Jury mnie osobiście nie przekonuje samo czyszczenie chemią, czyszcząc i widząc co dzieje się w środku, gdzie mamy blok wyjmowany, myślę, że tam sytuacja napewno nie jest lepsza, tylko, że tam co jest naprawdę w środku widzi tylko serwisant, a w myśl powiedzenia: czego oczy nie widzą .....

Offline masseur

« Odpowiedź #7 dnia: 21 Wrzesień 2024, 01:46:25 »
A nie wychładza napoju zimna filiżanka czy szklanka? Czy nie rozwiąże problemu wlanie gorącej wody do naczyń przed ekstrakcją?
Nie wiem, bo nie piłem jeszcze kawy z tego ekspresu. Czytałem jedynie opinie, gdzie ludzie narzekali na niską temperaturę. Nie wiem też jak bardzo niska ona jest w porównaniu z konkurencyjnymi ekspresami, więc ciężko mi ocenić jak duży jest to problem.

Jura, trochę drożej:

mediaexpert.pl/agd-male/ekspresy-i-kawa/ekspresy-cisnieniowe/ekspres-jura-c8-piano-black-ea?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwurS3BhCGARIsADdUH50q4zNIB893AMxjDKtXb64bX0Ewjz5HFO57Kfrs3-cYh2oZrZvpQBQaAmZbEALw_wcB

.... ale zrobi też przyzwoite espresso z automatu.
Te 3500 zł i tak bardzo mocno naciągane, więc raczej Jura odpada. Skoro Melitta za 1800 zł potrafi zrobić dobrą kawę, to nie wiem jak dużo lepszą musiałaby zrobić jutra, żeby zapłacić za nią 2x tyle.  [emoji38] I pytanie czy jako początkujący kawosz bym tą różnicę w smaku w ogóle wychwycił. Chociaż różnicę w espresso z żabki a tym z wild bean caffe na stacji BP czuję - na korzyść BP.
Musiałbym spróbować kawę z Melitty i z Jury i porównać czy ta różnica w jakości jest duża. Ale póki co nie mam takiej możliwości

A czy ta Jura robi cieplejszą kawę czarną i mleczną od Melitty F30?

Jeszcze w oko wpadła mi Melitta LatteSelect F63/0-212 - też słyszałem polecenia. Pytanie co ona ma czego nie ma Lattica F30? Robi lepszej jakości kawę? Kawa ma wyższą temperaturę?

Aha i jeszcze jedno. Które z tych 3 wymienionych modeli (Jura C8, Melitta Lattica, Melitta LatteSelect) zrobią mi:
- zwykłą czarną
- zwykłą białą
- flat white

« Ostatnia zmiana: 21 Wrzesień 2024, 01:52:58 wysłana przez masseur »

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Wrzesień 2024, 08:27:46 »
Nie interesowałem się tym, jakiej jakości wychodzi spienione mleko z danego automatu, ale jeśli zależy Ci na:
wystarczy mi możliwość przygotowywania espresso,
... to Melitta zrobi gorsze od De'Longhi, a Nivona (5 zakresowy młynek, bo wersje z 3 ustawieniami, to i DeLonghi je przebije) słabsze od Jury. Pomijam konserwacje, bo na to każdy musi sam sobie odpowiedzieć, co mu pasuje. Z tym wyjmowanym modułem zaparzającym to też byłem za, ale jeśli będzie nieszczelny (wyrobione zaczepy, uszczelki, cały mechanizm do upakowywania mielonki) to syf też będzie, a następnie zrodzi się życie w tych obszarach ekspresu 😉

Reasumując, jeśli nie zależy Ci na 40ml ala espresso z automatu jak najbardziej zbliżonym do prawdziwego espresso, to bym wziął najtańszą Melittę ze spieniaczem, a 2 tysiące przeznaczyłbym na kupowanie co rusz nowych świeżych kawek.
« Ostatnia zmiana: 21 Wrzesień 2024, 08:47:21 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline masseur

« Odpowiedź #9 dnia: 21 Wrzesień 2024, 12:57:17 »
Nie interesowałem się tym, jakiej jakości wychodzi spienione mleko z danego automatu, ale jeśli zależy Ci na:
wystarczy mi możliwość przygotowywania espresso,
... to Melitta zrobi gorsze od De'Longhi

Myślałem, że właśnie Melitta robi lepsze espresso od Delonghi  :o Wydawało mi się, że takie opinie tutaj czytałem.

Reasumując, jeśli nie zależy Ci na 40ml ala espresso z automatu jak najbardziej zbliżonym do prawdziwego espresso, to bym wziął najtańszą Melittę ze spieniaczem, a 2 tysiące przeznaczyłbym na kupowanie co rusz nowych świeżych kawek.
Tzn zależy mi po prostu na dobrej, smacznej kawie. Czy to espresso, czy czarna, czy capuccino  [emoji38]

« Odpowiedź #10 dnia: 21 Wrzesień 2024, 18:48:57 »
Myślałem, że właśnie Melitta robi lepsze espresso od Delonghi   Wydawało mi się, że takie opinie tutaj czytałem.
Wszystkich modeli Melitty nie przetestowałem, ale jeśli w każdej siedzi ten sam młynek przy maksymalnym skręceniu drobnego przemiału, to taki zbliżonego espresso nie zrobi, bo ekstrakcja przebiega za szybko, a De'Longhi zapcha ekstrakcję. Mówię o świeżym ziarnie.
« Ostatnia zmiana: 21 Wrzesień 2024, 18:55:41 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline masseur

« Odpowiedź #11 dnia: 21 Wrzesień 2024, 19:30:53 »
Nie wiem, trochę zmieniłeś mój światopogląd. [emoji38] Na innym forum czytałem, że Melitta wiele osób twierdzi, że Melitta robi podobne kawy do Jury. No i DeLonghi ma ten minus, że ma mleko w pojemniku.
No ale jeśli DeLonghi ma robić lepszą kawę, to jaki model byś polecił zamiast tej Melitty? Do 3000 zł (3500 mocno naciągająć, ale wolę 3k)

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Wrzesień 2024, 19:47:36 »
Skoro tak przeczytałeś, to pozostaje zaufać innym opiniom i przetestować na sobie.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

« Odpowiedź #13 dnia: 21 Wrzesień 2024, 20:41:51 »
No i DeLonghi ma ten minus, że ma mleko w pojemniku
Niestety, niedość że uciążliwe czyszczenie, to kwestia czasu,  kiedy się zepsuje. Fux dobrze napisał. Sprawdź na sobie, ale najpierw musisz określić swoje priorytety. Wyżej już Ci napisałem i w sumie to prosty wybór: jeśli zależy Ci na espresso, to najtańsza Jura c8 za 3800, a jeśli nie, to Melitta za 1800, a jak zaaprobujesz spienianie ala De'Longhi, to tak jak w przypadku Melitty, najtańszy model. Ewentualnie poczytać na forach o opiniach o nich.
》tertium non datur《

Offline masseur

« Odpowiedź #14 dnia: 21 Wrzesień 2024, 22:39:57 »
Pozostanę w takim razie przy Melicie. Espresso rzadko piję dla smaku. Zazwyczaj tylko przed siłownią, żeby mieć kopa albo ewentualnie rano dla zastrzyku energii  :mrgreen:

Jeszcze tylko chciałbym się dowiedzieć czy wiecie czy jest różnica w jakości kawy i temperaturze kawy między Melitta Latticia a Melitta LatteSelect.
Ta druga kosztuje 3000 zł i z tego co widzę w porównywarce na konesso w odróżnieniu od Latticy:
- ma filtr wody
- potrafi robić gorące mleko (nie wiem czy tu chodzi o zwykłe mleko czy spienione. Spienione Lattica też może robić przecież.?)
- ma standardowy młynek. Latticia ma cichy młynek. Ten droższy rozumiem po prostu jest starszy i nie było jeszcze cichych młynków?
- ma funkcję łatwego czyszczenia parowego
- ma podświetlanie filiżanek (to jest rozumiem samo podświetlanie, bez podgrzewania?)

Pytanie czy cena wynika jedynie z tych bajerów, czy też z jakości kawy?

Aha i jeszcze jedno. Na konesso informacja o możliwości robienia caffe crema jest przy obu kawach. W LatteSelect wiem, że jest opcja "Caffe crema" w ustawieniach - nie ma jej na pasku głównym z innymi kawami. A w Latticy jak ją zrobić?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi