Autor Wątek: ekspres do firmy  (Przeczytany 3017 razy)

Offline Krzychu304 Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio s24
  • Młynek: hendi 208878/quamar m80, eureka atom 75
ekspres do firmy
« dnia: 18 Wrzesień 2024, 13:41:33 »
Dzień dobry,
Mój tata szuka ekspresu do firmy.
Ekspres będzie kilka razy w roku zabierany na zawody, gdzie będzie robił najpewniej 50-100 kaw, w miedzy czasie będzie stał w poczekalni, gdzie będzie robił 10 kaw dziennie może trochę więcej.
Szukam wiec maszyny która przysłowiowo nie klęknie na robocie, jest stosunkowo niezawodna/łatwa w serwisie i kosztuje rozsądne pieniądze. Smak kawy, jest tu niestety kwestią drugorzędną, choć miło by było mieć coś co jest w stanie pociągnąć ekstrakcje do tych 25s.
Budżet raczej w okolicach 3-4 tysięcy, może być więcej, pod warunkiem że jest to uzasadnione ekonomicznie.
Początkowo, po lekturze forum, myślałem nad czymś w rodzaju jury e8, ale mam wątpliwości czy podoła dużemu chwilowemu obciążeniu, + tata wyrażał wątpliwości czy jest to maszyna, za którą warto zapłacić 2 tysiące więcej, względem krupsa którego oglądał w markecie.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: ekspres do firmy
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Wrzesień 2024, 17:56:51 »
Ekspres będzie kilka razy w roku zabierany na zawody, gdzie będzie robił najpewniej 50-100 kaw
Ile tych "kilka", to może wyjdzie lepsze rozwiązanie.
》tertium non datur《

« Odpowiedź #2 dnia: 18 Wrzesień 2024, 18:58:28 »
2-3 razy w roku

Offline Ziutek

• Ekspres: Krups ea895e10
  • Młynek: Wbudowany
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Wrzesień 2024, 19:09:53 »
Dzień dobry,
Mój tata szuka ekspresu do firmy.
Ekspres będzie kilka razy w roku zabierany na zawody, gdzie będzie robił najpewniej 50-100 kaw, w miedzy czasie będzie stał w poczekalni, gdzie będzie robił 10 kaw dziennie może trochę więcej.
Szukam wiec maszyny która przysłowiowo nie klęknie na robocie, jest stosunkowo niezawodna/łatwa w serwisie i kosztuje rozsądne pieniądze. Smak kawy, jest tu niestety kwestią drugorzędną, choć miło by było mieć coś co jest w stanie pociągnąć ekstrakcje do tych 25s.
Budżet raczej w okolicach 3-4 tysięcy, może być więcej, pod warunkiem że jest to uzasadnione ekonomicznie.
Początkowo, po lekturze forum, myślałem nad czymś w rodzaju jury e8, ale mam wątpliwości czy podoła dużemu chwilowemu obciążeniu, + tata wyrażał wątpliwości czy jest to maszyna, za którą warto zapłacić 2 tysiące więcej, względem krupsa którego oglądał w markecie.
Bierz krupsa za 2 tyś... Miałem egzemplarze w naprawie co miały 12 - 16 tyś kaw zrobionych w 2-3 lata modele seria ea89... Tak naprawdę wyczyszczenie, przetkanie przewodów, wymiana uszczelek wszystkich oraz na smarowanie elementów ruchomych i leci ekspres dalej pracuje, jak się nawet jeden otwór w obudowie od spodu zrobi wymiana uszczelek tłoka i kotła trwa 40 minut samemu jak na tych najczęściej używanych i podatnych na zużycie, jak się tego będzie pilnowało to mechanicznie nie kleknie tak szybko..
Ewentualnie jak cena gra rolę to modele np ea8160 jeżeli tylko czarna kawa ma być... Wszystkie ekspresy mają ten sam zaparzacz lub jak zależy na programie gorąca woda to coś np ea8080 bądź ea82 łatwiej odkamienić gdy nie robisz kaw mlecznych bo licznik do odkamieniania jest powiązany z cyklamk spieniania mleka i gorącej wody
« Ostatnia zmiana: 18 Wrzesień 2024, 19:39:15 wysłana przez Ziutek »

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Wrzesień 2024, 20:33:04 »
2-3 razy w roku
Załóżmy na maksa 3 x 100 kaw = 300 plus 52 tygodnie x 10 kaw dziennie = 520.  Total = 820 w roku podzielić na 12 miesięcy = 68 kaw na miesiąc. W zależności od dozy w module zaparzającym, niech będzie 10g/shot, to wyjdzie zużycie niecałego kilograma na miesiąc, więc lepiej kupić coś taniego, bo tu chodzi o te 3 dni wymagającej eksploatacji, więc jak padnie taka E8 będzie większa szkoda, a Twój tata kupi na firmę, więc dostanie tylko rok gwarancji. Przy WE8 dostałby 25mc, ale jest sporo droższa. Podobno od E8 różni się tylko wielkością pojemników, ale że płacisz  więcej, to wydajność ma większą niż domowa E8.

Myślałem, że będzie większe miał zużycie tata kawy na miesiąc, wtedy ekspresu się nie kupuje, tzn wynajmuje za 1zł/MC a kupuje się kawę, minimum 6kg/MC dobrej jakości, a nawet specialty 99zł. netto/kg.
« Ostatnia zmiana: 18 Wrzesień 2024, 22:03:54 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

« Odpowiedź #5 dnia: 19 Wrzesień 2024, 06:50:22 »
GostRado jak ty to liczysz? wtf
Mamy 365 dni przy dziesięciu kawach dziennie, wychodzi 3650 kaw rocznie + te 300 z imprez to ~4000 kaw rocznie, przy 10g na kawę to wychodzi 40kg rocznie.
Wydaje mi się że jak na przeciętny ekspres domowy jest to dość duże obciążenie. Dlatego zależy mi na niezawodności/łatwości serwisu, nie chciałbym maszyny, która padnie po roku użytkowania.

Z tymi imprezami to chodzi głównie o to że jak zejdzie się z 50 ludzi,  to ekspres ma te 50 kaw zrobić, bez zająknięcia, z co najwyżej ewentualnymi przerwami na dolanie wody i wyrzucenie fusów. Sytuacja w której ekspres, odmówi współpracy po 20 kawach i będzie wymagać półgodzinnej przerwy etc. jest niedopuszczana.

Krups, tak szczerze nigdy nie miałem tego w rękach, ale kojarzy mi się z tanim marketowym sprzętem i wyrobami kawo podobnymi...
Chociaż jak mówisz ze daję rade, to może?

Przeglądałem konesso i zauważyłem fajne promocje na ekspresy nivona, coś mi dzwoni, że była to druga najczęściej polecana marka automatów na forum, obok jury.
+ mają wyjmowany moduł zaparzający, dobrze myślę że znacznie to ułatwia serwis/czyszczenie ekspresu?
Tak na szybko wpadły mi w oko 821 i 930, są między nimi jakieś znaczące różnice po za wyświetlaczem i modułem bluetooth?

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Wrzesień 2024, 08:00:32 »
1700 razy micra pracowała przez 11 miesięcy. W domu.
99,9% to 20g.

34 kg

Ło Matko, aż się przeraziłem....

:evil:
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

« Odpowiedź #7 dnia: 19 Wrzesień 2024, 08:38:58 »
jak ty to liczysz? wtf
Mamy 365 dni przy dziesięciu kawach dziennie, wychodzi 3650 kaw rocznie + te 300 z imprez to ~4000 kaw rocznie, przy 10g na kawę to wychodzi 40kg rocznie.
No, po pijaku pisałem :picardpalm:  52 tygodnie, ale x 5 dni pracujących w tygodniu.  Załóżmy, że tata będzie zużywał 40kg rocznie,  to i tak za mało na wynajem Jury E8, chyba że będziecie wspomagać miesięczną konsumpcję. Wynajem jest praktyczny, bo nie myślisz, co się stanie, jak się ekspres popsuje, tylko na drugi dzień dostajesz zastępczy, a zepsuty kurier zabiera do naprawy.

Fux, jestem lepszy, tak liczę średnio 3,5kg na miesiąc.
« Ostatnia zmiana: 19 Wrzesień 2024, 08:42:45 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline tytoos Mężczyzna

• Ekspres: Torre 2B, Rota v2
  • Młynek: E37S, C40 IH, J-Max
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Wrzesień 2024, 08:53:00 »
micra pracowała przez 11 miesięcy

Budżet autor okreslił na 3-4k.

« Odpowiedź #9 dnia: 19 Wrzesień 2024, 10:38:42 »
Chętnie bym przytulił micrę, ale raz raz to ekspres dla taty, nie dla mnie, dwa i tak się nie mieści w budżecie.

Tak średni mi leży jakiś leasing/wynajem ekspresu, ponieważ tak na dobrą sprawę całkowity koszt nie jest mniejszy, tylko rozłożony w czasie.
+ograniczenia co do tego jak ekspres jest użytkowany/jaką kawę mogę kupić zwyczajnie mi nie podobają.

Tak na dobrą sprawę koszt zakupu jury we8, nie jest zaporowy.
Tutaj raczej chodzi o to aby nie było przerostu formy nad treścią i zakup był uzasadniony ekonomicznie.
Teraz tak patrzę na opis i wychodzi na te że jest jakaś opcja, sprzężenia z elektronicznym systemem płatności i to byłby w sumie całkiem mocny argument za jurą.

Jak wy osiągacie takie spożycie kawy?
Ja pije dziennie 2-3 z 21g i myślałem że to dużo. Przy większej ilości +100g na dzień powoli wchodzi mi zatrucie kofeiną.

« Odpowiedź #10 dnia: 19 Wrzesień 2024, 11:46:28 »
+ograniczenia co do tego jak ekspres jest użytkowany/
To znaczy?
jaką kawę mogę kupić zwyczajnie mi nie podobają.
Wybór kaw jest w obrębie palarnii, z którą podpiszesz umowę. Niektórym to pasuje, bo ekspres jest ustawiony do danego ziarna i już pozostaje tylko konsumcja oraz konserwacja.
Tak na dobrą sprawę koszt zakupu jury we8, nie jest zaporowy.
Tutaj raczej chodzi o to aby nie było przerostu formy nad treścią i zakup był uzasadniony ekonomicznie.
Jest droższa od E8, ale ma plusy, o których wyżej pisałem.
Jak wy osiągacie takie spożycie kawy?
Ja pije dziennie 2-3 z 21g i myślałem że to dużo. Przy większej ilości +100g na dzień powoli wchodzi mi zatrucie kofeiną.
Pewnie chłopakom chodziło o zużycie domowe, a nie na głowę.
Osobiście maksymalnie arabiki, która ma mniej kofeiny, piję 65g w weekendy i 50g w pozostałe dni.
« Ostatnia zmiana: 19 Wrzesień 2024, 11:52:12 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Wrzesień 2024, 17:15:26 »
micra pracowała przez 11 miesięcy

Budżet autor okreslił na 3-4k.

A ja o ilości przerobionej kawy.
😉

« Odpowiedź #12 dnia: 19 Wrzesień 2024, 17:47:48 »
Mam naturę grzebacza i ciągnie mnie do wpychania rąk do maszyny... Czy to w kwestii personalizacji/poprawek fabryki, serwisu/konserwacji czy zwykłej chęci zobaczenia jak to wygląda od środka.
Związku z czym fakt posiadania maszyny, której nie mogę rozkręcić bo leasing etc. jest dla mnie zwyczajnie irytujący.

O ile dotyczyło by tylko kawy do automatu, nie byłoby z tym problemu, ale najprawdopodobniej trzeba by to wspierać spożyciem domowym, a tu pojawia się problem...

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Wrzesień 2024, 19:04:50 »
Przecież nie masz plomby na sprzęcie a leasingu nie interesuje gmeranie. Serwisowanie urządzenia jest po Twojej stronie.
Od poprawiania rzeczy przemyślanych i dobrych jestem daleki.

To jest tak, jak z zakładaniem do malucha czy dużego fiata kołpaków od porsche 911 w latach '80.
 ;)

« Odpowiedź #14 dnia: 19 Wrzesień 2024, 19:59:04 »
Mam naturę grzebacza i ciągnie mnie do wpychania rąk do maszyny... Czy to w kwestii personalizacji/poprawek fabryki, serwisu/konserwacji czy zwykłej chęci zobaczenia jak to wygląda od środka.
Związku z czym fakt posiadania maszyny, której nie mogę rozkręcić bo leasing etc. jest dla mnie zwyczajnie irytujący.
Nie wiem, po co masz grzebać w automacie, który ma tylko robić kawę. Szybciej naprawisz ekspres, gdzie na drugi dzień przyjedzie zmiennik (usługa door in door)? To trochę, a nawet więcej, bez sensu.
》tertium non datur《

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi