Autor Wątek: Koszty eksploatacji ekspresow automatycznych  (Przeczytany 5067 razy)

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
Odp: Koszty eksploatacji ekspresow automatycznych
« Odpowiedź #15 dnia: 16 Wrzesień 2024, 12:52:36 »
Wymianę filtra oryginalnego sugeruje ekspres.
Jest to związane z ilością wydanych - zrobionych kaw, więc pytanie jak często nie ma jednej odpowiedzi.

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #16 dnia: 16 Wrzesień 2024, 12:57:25 »
ale nadal nie wiem jak czesto zmienia sie filtr.

Obawiam się że jak nie kupisz to się i nie dowiesz.
U mnie w innym ekspresie automatycznym wyglądało to tak :redface: chwilę temu zmieniłem filtr.

Komunikat.
20240916_071001.jpg

Tyle jest na liczniku a zajęło to dokładnie 47 dni.
20240916_071023.jpg

A bym zapomniał im tańszy ekspres tym będzie się to częściej wymieniać - i nie pytaj skąd to wiem a wiem tak samo jak większość doradzających :lol2: od wujka, ciotki, szwagra itp.

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline J_J Mężczyzna

• Ekspres: Krups EA8948 do kaw "kawowych", kawiarka do aromatyzowanych
  • Młynek: Xeoleo
« Odpowiedź #17 dnia: 16 Wrzesień 2024, 13:50:36 »
@Marx - ale własnie ekspres powinien o tym przypomnieć. Ustawiasz w nim twardość wody, on sobie liczy ilość kaw i mówi: teraz masz wymienić filtr, wyczyścić układ parzenia kawy, system mleczny czy co tam jeszcze potrzeba. Albo jeszcze nie teraz. Natomiast w instrukcji powinny być podane chociaż jakieś szacunkowe wartości i procedura odkamieniania albo czyszczenia. A dla pewności zawsze można dopytać na grupie, ale już takiej specjalistycznej, zrzeszającej tylko użytkowników Jury (czy jaką tam firmę kupisz).
Później sam dojdziesz do wprawy i zobaczysz, że na przykład musisz zmieniać filtr częściej, bo masz twardą wodę i zostaje osad. Tego nikt w ciemno nie powie. Ja na przykład od momentu kupna ekspresu zmieniam filtr w dzbanku (typu Brita) o około tydzień wcześniej, bo tyle mi schodzi więcej wody, ale to się okazało dopiero po czasie.

Offline Marx

• Ekspres: Giaggia Classic, Aeropress
  • Młynek: Mazzer
« Odpowiedź #18 dnia: 16 Wrzesień 2024, 15:40:40 »
ja nie neguje automatyki, po prostu chce ocenic jakos zgrubnie koszty uzywania takiego ekspresu i trudnosc obslugi dla osoby nietechnicznej, ktorej wydaje sie, ze tylko naciska przycisk i ma kawe, a nie widzi, ze trzeba ta kawe najpierw kupic i utrzymywac w swiezosci, uzupelniac w ekspresie tak jak i wode, kupowac i wymieniac filtry, czyscic i odkamieniac regularnie a na koniec codziennie robic plukanie systemu mlecznego. Po tej litanii zrobienie kawy w kawiarce aeropressie czy nawet kolbie nie wydaje sie juz takie pracochlonne :D

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #19 dnia: 16 Wrzesień 2024, 16:53:32 »
Po tej litanii zrobienie kawy w kawiarce aeropressie czy nawet kolbie nie wydaje sie juz takie pracochlonne
Bo tak w rzeczywistości jest. Automat ma tę przewagę, że szybko przygotujesz ulubioną kawę (nie rozstrząsamy, jakiej jakości) za dotknięciem jednego przycisku cytując reklamę popularnej marki ekspresów automatycznych.
》tertium non datur《

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
« Odpowiedź #20 dnia: 17 Wrzesień 2024, 06:53:02 »
ewentualnie lać z dzbanka na wodę jak takowy posiadamy taniej wyjdzie filtr brita bądź dafi do dzbanka jak oryginał do ekspresu.

Po jakichś tam doświadczeniach z dzbankami na wodę i różnymi filtrami do nich (od jakiegoś czasu mam taki)

20240917_063353.jpg

Do znudzenia będę pisał ja u siebie czegoś takiego nie zastosuję i nawet 0,1ml. wody z tego nie wlałbym do jakiegokolwiek mojego ekspresu.
Powód poniżej.
Filtr do twardej wody (tak tam pisało jak je kupowałem) w tym dzbanku został wymieniony 08.09. (niedziela żona zawsze to wtedy robi) i proszę 2tygodnie i jeden dzień (dzisiaj jeszcze czajnik nie był włączony) zobaczcie co już się osadziło na dnie.

20240917_063254.jpg

Zapytam? a co w ekspresie tego nie będzie.
Nikt nie musi odpowiadać bo ja wiec co tam się osadzi i by nie było ja nie generalizuję ja tylko pokazuje co z wodą jest u mnie i dlaczego jej nie wleję do ekspresu.

Jka

Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline J_J Mężczyzna

• Ekspres: Krups EA8948 do kaw "kawowych", kawiarka do aromatyzowanych
  • Młynek: Xeoleo
« Odpowiedź #21 dnia: 17 Wrzesień 2024, 07:15:31 »
@Marx - i tak, i nie. Zresztą @GostRado już to w skrócie wytłumaczył.

Czy ekspres automatyczny jest całkowicie bezobsługowy? Zdecydowanie nie, bo musisz przecież wlewać do niego wodę, wsypywać kawę, co jakiś czas pogrzebać w ustawieniach (choćby dobierając temperaturę parzenia, objętość i dozę kawy, żeby uzyskać najlepszy efekt), no i oczywiście okresowo czyścić. Tyle że większość z tych rzeczy robisz stosunkowo rzadko lub przy okazji innych czynności, które i tak robisz w kuchni. A "ręczne" metody parzenia kawy wymagają uwagi tutaj i teraz, w momencie samego parzenia.

Podałeś przykład kawiarki, w której przyrządzenie kawy wygląda mniej więcej tak:
- sypiemy kawę z pojemnika / torebki na wagę, do młynka (chyba że mamy młynek stacjonarny z pojemnikiem i wbudowaną wagą) i mielimy,
- rozkręcamy kawiarkę, napełniamy podgrzaną wcześniej w czajniku wodą, sypiemy kawę, skręcamy, stawiamy na palnik i pilnujemy, aż kawa się zrobi,
- jeśli pijemy kawę mleczną, to też musimy je w międzyczasie przygotować w spieniarce, we french pressie czy jeszcze inną metodą,
- po wszystkim cały sprzęt rozkręcamy i czyścimy.

A jak robimy kawę w automacie?
- wciskamy przycisk "on" i czekamy kilka-kilkanaście sekund, żeby się wstępnie wygrzał i ewentualnie przepłukał. Jeżeli pijemy kawę zawsze o mniej więcej tej samej godzinie, a ekspres ma taką funkcję, to możemy mu kazać samemu się włączyć pięć minut wcześniej i będzie już na nas czekał czysty i gorący (jakkolwiek to brzmi :P ),
- w międzyczasie wyjmujemy z lodówki pojemnik na mleko lub butelkę, w którą wsadzamy wężyk (zależnie od systemu spieniania),
- podstawiamy kubek, filiżankę czy co tam chcemy,
- wciskamy przycisk kawy, której chcemy się napić,
- jeśli chcemy, to podziwiamy, jak kawa się robi, a jeżeli nie, to możemy sobie w tym czasie np. zawiązać krawat, bo wszystko i tak dzieje się bez naszej kontroli,
- bierzemy gotową kawę, ewentualnie uruchamiamy proces płukania wylewki kawy lub systemu mlecznego, chowamy mleko z powrotem do lodówki. Aczkolwiek byłem ostatnio w domu, w którym co jakiś czas ktoś sobie popija kawę i tam się nikt nie bawi w płukanie co godzinę czy dwie, tylko robi się jedno duże na koniec dnia,
- wyłączamy ekspres,

Oczywiście w ekspresie musi być woda oraz kawa, ale można je uzupełnić dzień, dwa czy tydzień wcześniej. Bardziej zaawansowane czyszczenie też polega na tym, że wlewamy płyn / wrzucamy tabletkę / wsypujemy proszek w odpowiednie miejsce, podstawiamy pod jedną czy drugą dyszę większe naczynie, wciskamy jeden guzik i na tym nasza rola się kończy - ostatecznie gdzieś po drodze ekspres poprosi, żeby wymienić naczynie lub dolać wody, ale to wszystko. I dlatego właśnie ekspres automatyczny jest nazywany automatycznym ;)

@Jka57 - a na pewno filtr jest dobrze dociśnięty i nic nie przelewa się bokiem spod uszczelki? Bo bardzo łatwo jest wcisnąć filtr za słabo lub krzywo i potem są takie efekty. Albo naprawdę masz bardzo twardą wodę i dużo jej zużywasz, to wtedy faktycznie filtr może zdechnąć już po dwóch tygodniach - mnie wystarcza na praktycznie równo miesiąc, zanim pojawi się osad w czajniku, ale jak parzę więcej herbaty / kawy, to czasami i trzy tygodnie wystarczą.

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #22 dnia: 17 Wrzesień 2024, 07:32:54 »
@Jka57 - a na pewno filtr jest dobrze dociśnięty

W 1978 r. brałem ślub to trochę lat z tym dociskaniem już mam :lol2:
Filtr wkładany jest dobrze.

Jka
« Ostatnia zmiana: 17 Wrzesień 2024, 09:29:27 wysłana przez Jka57 »

Offline Kawko

• Ekspres: Kawiarka, tygielek, phin, AeroPress, V60, french press, Gabi Master A, OXO Good Grips, Kalita Wave, Clever Dripper, Lelit Victoria PL91T
  • Młynek: Severin KM3873, MYM54, 1Zpresso J-MAX S
« Odpowiedź #23 dnia: 17 Wrzesień 2024, 09:07:00 »
Albo naprawdę masz bardzo twardą wodę i dużo jej zużywasz, to wtedy faktycznie filtr może zdechnąć już po dwóch tygodniach

Ja wymieniam co dwa tygodnie właśnie ze względu na spore zużycie, co powoduje, że zaczyna się odkładać kamień w czajniku.

Offline Ziutek

• Ekspres: Krups ea895e10
  • Młynek: Wbudowany
« Odpowiedź #24 dnia: 17 Wrzesień 2024, 13:00:08 »
No filtry schodzą jeżeli używamy do czajnika też to trzeba częściej... Powiem tak im więcej wody lejesz i masz twardszą wodę tym szybciej się zużywają... Ale znowu nie przeginajmy z tym że nie taki a taki filtr bo przecież ekspres też się po coś odkamienia... Nie wpadajcie w skrajności jak by się tego nie robiło... To już idąc tym tokiem myślenia to by trzeba było lać destylowaną/demineralizowaną 🤣

Offline c3p01pl

• Ekspres: Jura C8, V60, Aero, Bialetti Mini Express, Melitta Aromaboy
  • Młynek: Timemore
« Odpowiedź #25 dnia: 17 Wrzesień 2024, 15:18:22 »
Wstepnie zrobilem rozeznanie i zainteresowala mnie Jura C8, i o Jurach poczytalem na razie najwiecej. I z tego co widze to tak:
od dwóch tygodniu mam Jure C8 i jestem zadowolony.

- jest osobny pojemnik do czyszczenia systemu mleka - upierdliwe ale inaczej chyba nie da sie tego zrobic
Myślałem, że będzie gorzej z tym, ale nie jest źle. Ekspres po 15 minutach od zrobienia kawy mlecznej sam robi płukanie. Pijemy kawy rano i po południu więc, rano robie płukanie samą wodą (uruchamiam płukanie systemu mlecznego, ale nie dodaje granulek), a na koniec dnia płukanie z granulkami Jura. Wg instrukcji raz w tygodniu trzeba rozebrać i umyć wlew mleczny. Dziś to rozebrałem i środek był czysty.

Mam też porównanie, bo rodzice maja Delonghi Dinamica plus i tam jest cały system spieniania mleka z pojemnikiem na mleko. Po każdej mlecznej kawie prosi o czyszczenie układu - to jest ok, ale dbanie o czystość pojemnika na mleko dla mnie upierdliwe.

To co wg mnie jest istotne, to że Jura korzysta z wody z pojemnika do płukania, a nie z głównego zbiornika, więc w zasadzie nie zużywasz filtrowanej wody...

jak czesto trzeba zmieniac filtr do wody (i co tam jest? zwykla zywica do zmiekczania jak w Brita?)
- jak czesto trzeba odkamieniac (mam niestety bardzo twarda wode)
- jak to wyglada w innych ekspresach, tzn czy sa latwiejsze do utrzymania w czystosci?
- moze do kaw mlecznych polecicie jakis wyraznie tanszy (w zakupie i eksploatacji) ekspres automatyczny, skoro "ekspreso" i tak nie bedzie robione?

Jeżeli nie zależy Ci na espresso, a chcesz mieć mały koszty utrzymania to sprawdź sobie Delonghi Dinamica plus. Mój ojciec korzysta tylko zamienników, regularnie go odkamienia i nigdy nie było z nim problemów, ekspres służy już ładnych pare lat i robi naprawdę przyzwoitą kawę.

M

Offline Marx

• Ekspres: Giaggia Classic, Aeropress
  • Młynek: Mazzer
« Odpowiedź #26 dnia: 26 Wrzesień 2024, 12:18:17 »
ponoc zaleta Jury C8 jest ze to najtanszy ekspres Jury ktory potrafi zaparzyc 16g na raz. Czy jest cos tanszego z innej firmy co ma tej wielkosci zaparzacz?

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 26 Wrzesień 2024, 14:47:08 »
Filtr do twardej wody (tak tam pisało jak je kupowałem) w tym dzbanku został wymieniony 08.09.
Filtr AGD+?
Na początku filtracji filtr AGD+ redukuje twardość wody o 80% , 50 litr to około 50%, 100 litr około 30%. To są dane od producenta.

no super, ale nadal nie wiem jak czesto zmienia sie filtr.

Możesz kupić dzbanek filtrujący i na bieżąco sprawdzać twardość konduktometrem. Jak żywica jonowymienna zacznie się zużywać, to wymieniasz.
« Ostatnia zmiana: 26 Wrzesień 2024, 15:27:52 wysłana przez Ramkan »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi