Autor Wątek: Koszty eksploatacji ekspresow automatycznych  (Przeczytany 5075 razy)

Offline Marx

• Ekspres: Giaggia Classic, Aeropress
  • Młynek: Mazzer
Koszty eksploatacji ekspresow automatycznych
« dnia: 15 Wrzesień 2024, 12:01:19 »
Witam
Bede kupowal automat do parzenia kilku mlecznych kaw dziennie. Poniewaz nie pijam espresso, mam domu Gaggie, a w pracy jakiegos wielkiego WMFa (robi dziesiatki kaw dziennie), to wiem jak co smakuje, i z czym wybor automatu sie wiaze, jesli chodzi o smak. To czego nie wiem, to obsluga - co trzeba robic, jak czesto, ile to kosztuje.
Wstepnie zrobilem rozeznanie i zainteresowala mnie Jura C8, i o Jurach poczytalem na razie najwiecej. I z tego co widze to tak:
- jest osobny pojemnik do czyszczenia systemu mleka - upierdliwe ale inaczej chyba nie da sie tego zrobic
- sa jakies tabletki do odkamieniania
- do wody wklada sie jakis filtr
A pytania mam takie:
- jak czesto trzeba zmieniac filtr do wody (i co tam jest? zwykla zywica do zmiekczania jak w Brita?)
- jak czesto trzeba odkamieniac (mam niestety bardzo twarda wode)
- jak to wyglada w innych ekspresach, tzn czy sa latwiejsze do utrzymania w czystosci?
- moze do kaw mlecznych polecicie jakis wyraznie tanszy (w zakupie i eksploatacji) ekspres automatyczny, skoro "ekspreso" i tak nie bedzie robione?

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: Koszty eksploatacji ekspresow automatycznych
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Wrzesień 2024, 17:11:56 »
sa jakies tabletki do odkamieniania
- do wody wklada sie jakis filtr
Jura jest droga w konserwacji, ale inne ekspresy podobnie. Jak przejdziesz na zamienniki z czasem ekspres będzie mniej wydajny, gorsze espresso, etc i szybciej padnie. U znajomych X8 nie zrobiła porządnie espresso, gdzie u drugiego X8 na tej samej kawce było dużo lepsze. Ci pierwsi stosowali zamienniki do konserwacji.
jak czesto trzeba zmieniac filtr do wody (i co tam jest? zwykla zywica do zmiekczania jak w Brita?)
- jak czesto trzeba odkamieniac (mam niestety bardzo twarda wode)
Na wstępie uruchomienia paskiem sprawdzasz twardość wody i tak klikasz, a ekspres powiadomi Cię, kiedy masz wymienić, tak jak o odkamienianiu i odtłuszczaniu
jak to wyglada w innych ekspresach, tzn czy sa latwiejsze do utrzymania w czystosci?
Podobnie. Kiedyś myślałem, że wyjmowany moduł zaparzający to taka super sprawa, ale wystarczy, że wyrobią się zaczepy, uszczelki i będzie masakra w środku. W tych niewyjmowanych, jeśli stosuje się bezwzględnie do poleceń, komunikatów ekspresu, to nic nie powinno się niepożądanego stać, chyba że awaria.
« Ostatnia zmiana: 15 Wrzesień 2024, 17:18:16 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Marx

« Odpowiedź #2 dnia: 15 Wrzesień 2024, 19:13:17 »
ok, ale tak orientacyjnie, jak czesto trzeba odkamieniac i jak czesto trzeba wymieniac filtr wody? raz na tydzien? na miesiac?
i co oprocz mycia systemu mleka jeszcze trzeba robic?

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Wrzesień 2024, 20:13:11 »
Nie wiem. Jeśli posiadacz Jury konkretnie Ci nie odpowie, kiedy przy twardej wodzie wymienia, to pozostaje pytanie do Jury, internet. Córka w swoim WMF-ie w ogóle nie wymienia filtra i nie odkamienia, bo leje ŻK i po prawie 2 latach jest oki. Reszta to podstawowe czynności czyszczące pojemnika na odpady, wodę.
« Ostatnia zmiana: 15 Wrzesień 2024, 20:19:21 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Ziutek

• Ekspres: Krups ea895e10
  • Młynek: Wbudowany
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Wrzesień 2024, 21:02:57 »
Ogólnie to z ekspresem tak :

-Pilnować stanu wody i żeby była świeża

-Płukać go najlepiej przed wyłączeniem

-Czyścić pojemnik na mleko (chociaż wypłukać mechanizm spieniający pod kranem ) jak już nie planujesz używać na dany dzień ekspresu

-Odkamieniać gdy pojawi się opcja zanim wyskoczy że konieczne jest odkamienianie ( słabszym roztworem uchroni to uszczelki) ja to robię co trzy tygodnie ( tak mniej więcej mi się pojawia ta opcja w menu zanim całkiem zarząda odkamieniania)

-Stosować filtry do wody (można zamienniki byle jakościowo organoleptycznie były ok wg nas czyli nie pęknięty, nie wysypujacy się,, piasek" pasujący gwint itp) ewentualnie lać z dzbanka na wodę jak takowy posiadamy taniej wyjdzie filtr brita bądź dafi do dzbanka jak oryginał do ekspresu. No i bezpiecznejszy dla ekspresu bo ten,, piasek" i pył nie powinien się dostać wtedy do obiegu w ekspresie, ale jeżeli miałbym opcje totalny brak filtrowanej wody a filtr w pojemniku w ekspresie to wolę już filtr w pojemniku

-Czyścić pojemnik na wodę

-Czyścić ekspresy tabletka do czyszczenia zaparzacza ( choć delonghi ma to 2w1 w płynie swoim odkamieniaczu)

-Jeżeli masz wyjmowany zaparzacz to też czyścić, myć mniej więcej wtedy co pojemnik na wodę chyba, że masz nie wyciągany to wtedy tabletka i tak jak mówię robić kawy codziennie, jednym cyklem to on sam się oczyszcza i w sumie nie za plesnieje jeżeli stan uszczelek jest dobry choć z doświadczenia wiem że lepszy na dłuższą metę jest ten nie wyjmowany zaparzacz bo jak trafiają ekspresy na serwis np delonghi to na zaparzaczu zawsze mam wielkiego pleśniowego grzyba a w niewyjmowanych na zaparzaczu nie spotkałem pleśni do tej pory jeśli ekspres jest używany do ostatniego dnia oddania do naprawy

A jak nie pijesz espresso, a chcesz kawy mleczne to szukał bym czegoś z rurką do mleka z możliwością robienia jednocześnie dwóch kaw mlecznych, ja mam np krupsa ea895e10 z tego właśnie względu, że z małżonką lubimy sobie kawy mleczne razem wypić i zależało mi na prostocie mycia systemu mlecznego jak i niewielkich gabarytach tego ekspresu...  Wbrew niektórym opiniom to są naprawdę żywotne ekspresy tylko trzeba trafić nowy egzemplarz nie leżak półkowy i muszą pracować najlepiej codziennie bo jak ekspres się zastoi to padnie... Ewentualnie saeco, melitta, nivona, siemensa czy to co się podoba... Ja pojemnika na mleko osobiście bym unikał szybciej rurkę umyć wg mnie...

Z ekspresami automatycznymi jest też jak dbasz tak masz więc wybór marki ekspresu jedynie jakie ma znaczenie większe to koszty zakupu i koszty części eksploatacyjnych jeżeli chcemy go mieć na naprawdę długi okres.

« Ostatnia zmiana: 15 Wrzesień 2024, 21:10:27 wysłana przez Ziutek »

Offline Marx

« Odpowiedź #5 dnia: 15 Wrzesień 2024, 22:21:59 »
no wlasnie chodzi o to ze nie bede tego ekspresu wykorzystywal intensywnie, troche martwi mnie, ze jednak powinienem go uzywac intensywnie, aby sie nie popsul.
Z tego co widze filtr wody kosztuje 70zl, to pol kilograma swiezej kawy, troche duzo, jak za kilkadziesiat deko zywicy i wegla aktywowanego.
Wciaz czekam, az ktos mi napisze jak czesto taki filter zmienia w Jura.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Wrzesień 2024, 22:40:58 »
Nie musisz mieć filtra w ekspresie. Możesz lać z dzbanka filtrującego, żywiecki kryształ z butelki albo jakiegoś domowego filtra wody.

Offline Ziutek

• Ekspres: Krups ea895e10
  • Młynek: Wbudowany
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Wrzesień 2024, 23:30:40 »
no wlasnie chodzi o to ze nie bede tego ekspresu wykorzystywal intensywnie, troche martwi mnie, ze jednak powinienem go uzywac intensywnie, aby sie nie popsul.
Z tego co widze filtr wody kosztuje 70zl, to pol kilograma swiezej kawy, troche duzo, jak za kilkadziesiat deko zywicy i wegla aktywowanego.
Wciaz czekam, az ktos mi napisze jak czesto taki filter zmienia w Jura.

Kup dzbanek brita czy tam dafi filtry wychodzą w okolicy 20 zł ja używam takiej wody do czajnika i do ekspresu i jak się tylko zaczyna kamień pojawiać w czajniku to zmieniam bądź co trzy max cztery tygodnie czasem częściej jak dzbanek więcej wody przefiltruje to sam nawet mi się z zielonego na żółto zaświeci... A tych czasów do wymiany filtrów co są zaprogramowane w ekspresie to nie polecam to dużo za długo siedzi wg mnie tako filtr w ekspresie...

Tak jak mówią dzbanek z filtrem lub kupowana w butelkach woda

Intensywnie to może źle dobrane słowo po prostu chodzi o to by się nie zastał w miejscu... Używanie codziennie choć raz bądź raz na dwa dni jest ok natomiast używanie tylko i wyłącznie weekendowo prowadzi do całkowitego zastania ekspresu, i dopiero wtedy takie używanie powoduje że to szybciej niszczeje

« Ostatnia zmiana: 15 Wrzesień 2024, 23:34:47 wysłana przez Ziutek »

Offline J_J Mężczyzna

• Ekspres: Krups EA8948 do kaw "kawowych", kawiarka do aromatyzowanych
  • Młynek: Xeoleo
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Wrzesień 2024, 08:17:41 »
Nie chcę się czepiać, ale jeśli kogoś stać na kupno Mercedesa, to powinno być stać także na utrzymanie Mercedesa. Znaczy Jury ;) I rozpoczynanie dyskusji od "drogich filtrów" czy "drogich tabletek" z założenia źle wróży. I nie, nie zgodzę się z tym, że koszty eksploatacji ekspresów różnych firm (środki czyszczące, części zamienne, ewentualny płatny serwis) są takie same, bo nie są. Ale dokładne wyliczenia zostawiam już innym, żeby nikt mnie nie oskarżył, że pomyliłem się o 10 złotych.

Jeżeli zaś chodzi o uwagi ogólne:

- na początku polecam dokładnie przeczytać instrukcję i przy okazji zapisać się na grupę/forum o danej marce. Jeżeli ekspres wymaga odkamieniania co np. 3 miesiące, czyszczenia układu kawy co 1 miesiąc a spieniarki mleka co 2 tygodnie, to na pewno nie przekraczajmy tych terminów. Zresztą system powinien nam o tym przypominać,
- nie, nie trzeba używać oryginalnego filtra, ani nawet żadnego filtra, jeśli mamy dzbanek filtrujący lub lejemy odpowiednią wodę z butelki,
- co do używania zamienników środków czyszczących, to nie do końca się zgodzę z tym, że oryginał jest zawsze najlepszy, bo zależy, co on zawiera i ile kosztuje. Jeżeli jest to firmowy środek o składzie "tajemnica producenta" i kosztuje np. 50zł za butelkę, a zamiennik "uniwersalny do ekspresów, żelazek i czajników" z allegro 30zł, to ja bym się trzy razy zastanowił nad szukaniem oszczędności, bo to się może skończyć nawet odrzuceniem gwarancji w razie awarii. Ale np. Krupsy są odkamieniane zwyczajnym kwaskiem cytrynowym i to nie ma absolutnie żadnego znaczenia czy nasypie się do niego kwasek z torebki z napisem Krups czy wielokrotnie tańszy Gellwe, Winiary lub jakiekolwiek inny, byle ilość się zgadzała. HOOC-CH2-C(OH)(COOH)-CH2-COOH będzie działało zawsze tak samo. Niemniej o to też warto zapytać na grupach/forach,
- własnego doświadczenia dodam jeszcze, że wszelkie spieniarki do mleka to systemy specjalnej troski i to głównie z powodu ich zaniedbania, a nie wad konstrukcyjnych pojawiają się potem komentarze "ekspres po tygodniu nie robi latte co za badziew oddaje na gwarancje najgorsza firma". Jeżeli pijesz kawę mleczną o np. 7 rano, potem żona o 7:30 a córka z koleżanką o 8:30, to w międzyczasie niczego nie trzeba czyścić - chyba że jest do tego osobny przycisk lub w ogóle ekspres tego chce i przeprowadza szybkie płukanie w kilka sekund, to wtedy polecam to zrobić. Ale jeżeli po latte czy cappuccino ekspres ma stać do następnego dnia, to ja bym czyścił (a przynajmniej solidnie płukał) niezależnie od zaleceń producenta, bo niebezpieczeństwo zaklejenia dyszy to jedno, ale mleko jest idealną pożywką dla wszelkiej maści drobnoustrojów i ostatnie, czego chcemy, to wyhodować sobie grzyba gdzieś w środku ekspresu :P

« Odpowiedź #9 dnia: 16 Wrzesień 2024, 08:57:16 »
żona o 7:30 a córka z koleżanką o 8:30, to w międzyczasie niczego nie trzeba czyścić - chyba że jest do tego osobny przycisk lub w ogóle ekspres tego chce i przeprowadza szybkie płukanie w kilka sekund, to wtedy polecam to zrobić.
Tak samo tłumaczę. Niestety do niektórych nie dociera.
Nie chcę się czepiać, ale jeśli kogoś stać na kupno Mercedesa, to powinno być stać także na utrzymanie Mercedesa. Znaczy Jury i rozpoczynanie dyskusji od "drogich filtrów" czy "drogich tabletek" z założenia źle wróży.
👌👍
« Ostatnia zmiana: 16 Wrzesień 2024, 09:14:10 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline J_J Mężczyzna

• Ekspres: Krups EA8948 do kaw "kawowych", kawiarka do aromatyzowanych
  • Młynek: Xeoleo
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Wrzesień 2024, 11:06:49 »
Cytuj (zaznaczone)

Bo przecież po to kupujemy automat, żeby nie korzystać z automatycznego płukania, automatycznego czyszczenia, automatycznego przypominania o czynnościach serwisowych itp. Bo sami wiemy lepiej, co i jak zrobić, a nie jakaś głupia maszyna będzie nas pouczać. No i później szczytem konserwacji jest wsadzenie dyszy do mleka w kubek z wodą (najlepiej zmienianą przy okazji weekendu, bo po co częściej) i następuje wielkie zdziwienie, że termoblok się zakamienia, mleko pryska zamiast dawać ładną piankę, a ze środka śmierdzi. Żeby nie powiedzieć, że je... :mrgreen:

« Odpowiedź #11 dnia: 16 Wrzesień 2024, 11:12:33 »
Cytuj (zaznaczone)

Bo przecież po to kupujemy automat, żeby nie korzystać z automatycznego płukania, automatycznego czyszczenia, automatycznego przypominania o czynnościach serwisowych itp. Bo sami wiemy lepiej, co i jak zrobić, a nie jakaś głupia maszyna będzie nas pouczać. No i później szczytem konserwacji jest wsadzenie dyszy do mleka w kubek z wodą (najlepiej zmienianą przy okazji weekendu, bo po co częściej) i następuje wielkie zdziwienie, że termoblok się zakamienia, mleko pryska zamiast dawać ładną piankę, a ze środka śmierdzi. Żeby nie powiedzieć, że je... :mrgreen:

👌👍
Taka bezpośrednia i dosadna informacja powinna znaleźć się w instrukcji obsługi (nie znajdzie się). Może do niektórych użytkowników by dotarło.
》tertium non datur《

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Wrzesień 2024, 11:20:46 »
to wyhodować sobie grzyba gdzieś w środku ekspresu

Albo w sobie.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Marx

« Odpowiedź #13 dnia: 16 Wrzesień 2024, 12:11:11 »
no super, ale nadal nie wiem jak czesto zmienia sie filtr. I odpowiedz "tak czesto jak chce ekspress" mnie nie zadowala. Czy jest jakies dedykowane forum do Jury?
W pracy mamy WMF Presto, ale poniewaz tu przerob jest spory, to nijak nie da sie przelozyc takiej informacji na domowe zuzycie.

A co do Mercedesa, nie uparlem sie na Jure (ze niby to Mercedes jest?), z checia wydalbym mniej, ale poki co nie wiem czym za bardzo sie kierowac przy wyborze. Filmy na YT skupiaja sie na oplywowych ksztaltach ekspresu, kolorach tacki ociekowej, opcjach w menu, wielkosci pojemnika na wode i tym podobnych glebokich myslach, a naprawde inetersujace informacje znajduje tu na forum. To zupelnie inaczej niz przy filmach o ekspresach recznych, gdzie mozna znalezc wszystkie informacje z dokladnoscia do uszczelki.

« Odpowiedź #14 dnia: 16 Wrzesień 2024, 12:49:53 »
no super, ale nadal nie wiem jak czesto zmienia sie filtr.
Innej drogi nie ma, co wyżej napisałem.
naprawde inetersujace informacje znajduje tu na forum.
Z automatami jest tak, że przychodzi człowiek, wypisuje żądania nt ekspresu, a gdy jest zadowolony z odpowiedzi, to kupuje dany model i tyle go widziano. To jest inny typ członka WoK-a, niż "kolbowiec".
》tertium non datur《

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi